EVZ

MICROBUL CRIMINAL are imunitate după ce a UCIS DOI BEBELUŞI. Alerta de infectare cu E. coli continuă în timp ce AUTORITĂŢILE ridică din umeri: NIMENI nu are HABAR cum a fost posibilă INFECTAREA şi cum se poate ELIMINA PERICOLUL

La secția Terapie Intensivă a Spitalului Marie Curie din București, micuții sunt îngrijiți cu pasiune și responsabilitate FOTO: MARIAN ILIESCU
Autor: | | 9 Comentarii | 3368 Vizualizari

Doi bebeluși au murit, unul se află în stare foarte gravă, iar patru se zbat, între viață și moarte, la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Marie Curie din Capitală. Cum reacția autorităților este aproape nulă, nedepistându-se nici până acum sursa microbului ucigaș, Evenimentului zilei a încercat să răspundă, cu ajutorul specialiștilor, la câteva întrebări de bun simț, care-i frământă pe părinții din toată țara

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Haos total în ceea ce privește ancheta pri vind cazul bebelușilor infestați! Nici o dată sigură, nici un răspuns, nici o analiză concludentă n-au răzbătut către români, din ce în ce mai iritați de incompetența autorităților. Un părinte disperat și revoltat, totodată, de această situație nepermisă, un tătic al cărei fetițe se luptă să supraviețuiască pe un pat de spital, a răbufnit pe Facebook, postând un mesaj sfâșietor, la care a adăugat și câteva fotografii încărcate de un uriaș impact emoțional. Instantaneele surprind o fetiță de câteva luni, țintuită pe un pătuț, la Terapie Intensivă, ai cărei ochi nevinovați și nedumeriți imploră, parcă, ajutor. O implorare firavă, care spune însă mai mult decât suficient despre neputința unui sistem falimentar.Mărturia cutremurătoare a unui părinte disperat

Rândurile postate de tatăl fetiței, un strigăt de totală nemulțumire, dar și un îndemn la mobilizare, sunt răvășitoare:

„Așa arată copilul meu, în timp ce reprezentanții autorităților nu fac nimic. Nu pot să nu văd incompetența autorităților de a elucida cum s-au putut îmbolnăvit atâția copii din Argeș. Nu pot să nu mă gândesc la copilul meu și la faptul că mâncarea lui era pregătită corespunzător: apa - fiartă foarte bine, tot ce îi pregăteam copilului era spălat și fiert excesiv. Biberoanele și tetinele erau fierte foarte bine pentru sterilizare. Noi, acum, luptăm împreună cu fetița la spital, cu dializă și multe alte medicamente. Să sperăm că nu vor fi repercusiuni, pentru că încă ne aflăm sub dializă, deoarece rinichii sunt încă blocați”.

Strigătul de disperare al tăticului care-și privește în fiecare zi fetița în ochi cu teamă, speranță și tandrețe, se pierde într-un îndemn la solidaritate:

„Și copiii voștri pot fi în pericol, dacă nu facem ceva împreună. Noi am făcut primul pas în a face publice faptele...”.

Plecând de la acest gest emoționant, dar și de la sutele și miile de semne de întrebare ale altor părinți îngrijorați și neîncrezători în capacitatea autorităților de a rezolva repede și eficient această situație dramatică, Evenimentul zilei a consultat mai mulți specialiști în încercarea de a oferi câteva răspunsuri utile.

1. Cum se manifestă boala?

După fetița de 11 luni din Topoloveni, decedată pe 4 februarie, încă un bebeluș, tot fetiță, s-a stins din viață ieri dimineață. Este vorba despre un copilaș din Pitești, care fusese internat la Marie Curie pe 10 februarie. Radu Tăbăcaru, șeful Secției Terapie Intensivă, ne-a explicat cum a decurs totul: „Bănuim că a avut o sângerare intracerebrală. Așa evoluează boala, produce sângerare în tot organismul. Apar cheaguri de sânge în toate organele, în intestine, apoi în rinichi, iar, în final, ținta este creierul”.


FOTO: Dr. Radu Tăbăcaru2. Cât de repede lovește microbul ucigaș?

De remarcat că, la o jumătate de oră după decesul celui de-al doilea bebeluș internat la Marie Curie, un alt copilaș a fost la un pas să-și piardă viața. Și-acum este într-o stare foarte gravă. „E adevărat, a avut și el o evoluție catastrofală, fulgerătoare. În doar o jumătate de oră, starea lui s-a înrăutățit total. Am apucat să-i facem o tomografie care a documentat sângerări, probabil aceasta este cauza degradării și a stării lui critice. Este impresionant, pentru că acest copil stătea ieri (n. r. - duminică) în funduleț și se juca, în pat, cu niște jucării... Apoi, într-o jumătate de oră... Am avut inspirația să-l ținem la Terapie Intensivă, pentru urmărire. Evoluția este ondulantă și înșelătoare. Era într- o stare bună, ca și cel pe care l-am pierdut... Ne-a surprins și ne-a dat un pic peste cap. Oricât ai încerca să privești obiectiv, din punct de vedere tehnic, câteodată, o astfel de dramă ne atinge și pe noi. Aproape că a făcut stop cardiorespirator... A fost însă surprins la timp de echipa de gardă și a putut fi menținut în viață”, ne-a declarat Radu Tăbăcaru, șeful secției Terapie Intensivă.

3. Ce se întâmplă dacă microbul lovește și alți copii? Suntem pregătiți?

Întrebat dacă sistemul medical și autoritățile sunt pregătite pentru un eventual nou val de infectări cu microbul ucigaș, răspunsul medicului Radu Tăbăcaru este pe cât de sincer, pe atât de descurajant și de dur: „Ar fi o foarte mare problemă. Foarte mare, pentru că, în afară de vârful acesta de sarcină, care se reflectă într-o încordare extraordinară pentru medici și, mai ales, pentru asistente - pentru care am numai cuvinte de laudă - nu știu dacă, tehnic, am putea să suportăm. Sunt multe de zis aici. De ce, din tot Bucureștiul, noi suntem singurul spital unde se face dializă acută, unde este secție de Terapie Intensivă care-și asumă astfel de pacienți? Aici drenează tot sudul țării... Este o problemă a sistemului, care nu e făcut să se adapteze cererii și ofertei, nu este plastic, nu stimulează valorile și nu sancționează non-valorile. Asta o știe toată lumea, dar ne facem că nu înțelegem. Sunt alte domenii unde există concurență, unde, dacă nu te miști, mori de foame! Eh, în medicină, nu este așa”.

4. Ce rol are igiena?

Pentru că s-a vorbit mult despre acest subiect, doctorul Radu Tăbăcaru, omul care are grijă zi de zi de bebelușii aflați la Terapie Intensivă, ne-a oferit un răspuns scurt și la obiect: „Igiena este un lucru fundamental. Nu trebuie, însă, să dăm vina pe părinți, să spunem că ei ar fi fost lipsiți de igienă. Ar trebui să intervină cu lămuriri medicii epidemiologi. Probabil, a fost o breșă undeva, pe unde au scăpat niște germeni. Probabil în număr limitat, dar cine știe? Cert e că acești germeni au generat aceste probleme grave”.

5. Microbul ucigaș atacă la fel fiecare organism în parte sau există diferențieri?

„Nu se poate spune sau prognoza care sunt diferențele în funcție de care este afectat fiecare pacient în parte. Dacă am ști, ar fi un mare pas înainte pentru medicină. Ține de reactivitatea fiecărui organism. Într-o boală e nevoie de doi parteneri: gazdă și agresor. Să știți însă că nu întotdeauna agresorul este cel mai incisiv. Poate fi și un răspuns anormal al gazdei”.

6. Se poate identifica sau nu se poate identifica sursa bacteriei?

Una dintre cele mai frecvente întrebări, aspectul care- i frământă cel mai mult pe părinți, este legat de identificarea sursei acestei boli. De unde au luat acei copilași microbul ucigaș? Poate fi el dibuit? Răspunsul medicului Radu Tăbăcaru este aproape dezarmant: „S-a mai întâmplat așa ceva în 2011, în Germania. Au fost trei mii și ceva de cazuri - pacienți infectați cu E.coli, din care opt sute și ceva au ajuns să aibă insuficiență renală. Vreo 40 au murit. În SUA, tot așa... Lucrurile astea se întâmplă, boala e de când lumea. Oricât ai fi de bogat, oricât ai fi de bine pus la punct, se întâmplă. S-ar putea să nici nu se găsească sursa. Dacă a fost ceva intermitent, s-a deschis, s-a oprit, nu mai găsești nimic”.

7. Bebelușii afectați mai sunt purtători ai microbului sau nu?

Un alt răspuns deosebit de important oferit de medicul Radu Tăbăcaru: „Copiii, când au ajuns la noi, probabil că nu mai aveau microbul. Aveau doar un rest de toxină și simptomele ei. De aici înainte, boala merge singură, fără să mai aibă nevoie de microb. Aici este o chestie pe care n-o înțelege lumea. Oamenii privesc simplu: cauză și efect. Faci analize, vezi cauza, tratezi și-ai plecat acasă. Nu e chiar așa! Nici la service-ul de mașini, nu-i așa. Îți bagă calculatorul, îți schimbă buba șiai plecat acasă. Nu! Nici măcar acolo nu-i atât de simplu. Or, un organism uman e de un milion de ori mai complex decât o mașină”.

8. Este contagios sau nu este contagios acest microb?

O întrebare pertinentă, menită să liniștească miile de părinți disperați, a fost urmată de un răspuns edificator: „Dacă, de exemplu, atingi resturile din pampers, iar apoi le duci la gură, îl poți lua. Mă îndoiesc însă că se poate discuta de asemenea cazuri”.

Vaccinurile de imunizare ar fi putut declanșa boala?

După ce autoritățile au „exclus” ca posibile cauze care să fi provocat boala micuților apa, laptele și portocalele - și asta fără să efectueze o anchetă completă - mămicile vor să știe dacă boala ar fi putut fi provocată de vaccinurile din planul național de imunizare, în mod special cel contra hepatitei B. Răspunsul primit de la Sorina Honțaru, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, pare, mai degrabă, unul negativ: „Un singur copil din cei transferați la București a fost vaccinat anul acesta cu vaccin hexavalent (n.r. - care are o tulpină și împotriva hepatitei B)”.


FOTO : Valeria HerdeaPentru lămuriri suplimentare, am contactat-o și pe Valeria Herdea, medic pediatru: „Schema de vaccinare contra hepatitei B este următoarea: în ziua când se naște, i se face copilului vaccinul Euvax, contra hepatitei B, pentru că atunci este pericolul de infectare. Ulterior, la 2, 4 și 11 luni, copilul este imunizat cu vaccinul hexavalent. Eu nu cred că de la vaccin s-au îmbolnăvit”.

De ce nu s-au luat probe și din mâncare?

Rezultatele analizelor publicate, ieri, de DSP Argeș și de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și de Protecția Alimentelor (ANSVSA), exclud ca posibilă cauză de infectare: apa din casele părinților micuților, laptele pe care aceștia l-au consumat, dar și portocalele din supermarketurile de unde s-au prelevat probe abia sâmbăta trecută. DSP Argeș și ANSVSA nu au prelevat, însă, probe din mâncarea din casele părinților. „Echipele Sanepid au mers pe 10 februarie în casele părinților copiilor implicați. Nu la toți, o parte nu erau acasă. La cei pe care i-am găsit, am luat doar probe de apă, lapte și cereale, pentru că ciorba nu rezistă 10 zile, se face de pe o zi pe alta. Nu aveam cum și de ce lua probe de mâncare de acum două săptămâni”, ne-a explicat dr. Sorina Honțaru.


FOTO: Sorina HonțaruCât privește echipele ANSVSA, acestea au luat probe doar din magazinele de unde s-a zvonit că părinții ar fi cumpărat portocale. Probele prelevate vineri au fost analizate în privința pesticidelor, nu s-a spus niciun cuvânt despre prezența vreunei bacterii.

Ce vârste au copiii afectați?

Nedumerirea legată de vârstele copiilor internați la Spitalul Marie Curie, foarte des întâlnită în rândul părinților, a primit următorul răspuns din partea Sorinei Honțaru, șefa DSP Argeș: „Copiii din grupul transferat la București au vârste cuprinse între 5 luni și 1 an și 9 luni”.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000