EVZ

Amintiri de groază din casa sportului

Tatiana Gutsu. FOTO: FACEBOOK
Autor: | | 0 Comentarii | 552 Vizualizari

Fenomenul #Metoo a deschis Cutia Pandorei și printre foști mari sportivi, care au povestit că au fost abuzați sexual. În Anglia, scandalul izbucnise încă de anul trecut

Campania #Metoo, în cadrul căreia persoane din lumea întreagă povestesc abuzurile sexuale traumatizante de care au avut parte, a detonat câteva „bombe” și în lumea sportului. Prima victimă care și-a făcut curaj să povestească o experiență cumplită a fost Tatiana Gutsu, o fostă gimnastică cu origini românești, în vârstă de 41 de ani.

FOTO: Tatiana Gutsu și Vitaly Scherbo

Coșmar înaintea Jocurilor Olimpice

Născută la Odessa, ea a concurat pentru naționala URSS-ului, dar și pentru Ucraina. Apogeul l-a atins în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona acolo unde a cucerit patru medalii (două de aur, una de argint și una de bronz). Cu un an înainte de a deveni campioană olimpică, Tatiana, în vârstă de 15 ani la acea vreme, a trăit un episod șocant.

„M-a ținut în propria mea închisoare”

Ea a povestit, într-un mesaj postat pe Facebook, că a fost agresată de Vitaly Scherbo. Fostul gimnast din Belarus a devenit o legendă a acestui sport, după ce a câștigat șase medalii de aur și patru de bronz, la JO. „Acesta este actul meu de curaj după 27 de ani. (...) El m-a violat la Stuttgart în 1991. Vitaly Șcherbo, tu ești monstrul care m-a ținut în propria mea închisoare, care m-a făcut să-mi fie frică mulți ani. Știu că o să negi, dar detaliile mele sunt mai puternice decât cuvintele tale. Sunt mai puternică decât oricând, nu mă mai poți învinge. Acesta este povestea mea de Cenușăreasă. Îți voi supraviețui și voi sprijini pe oricine vrea să vorbească despre tine”, a scris Tatiana.

Ucraineanca a acuzat-o pe Tatiana Toropova, fostă coechipieră, că nu i-a fost alături în acele momente de coșmar. „Nu ai fost destul de curajoasă pentru mine când aveam mai multă nevoie de tine. Când trebuia să lupți pentru drepturile femeilor și pentru NU înseamnă NU. Ai fost acolo, ai auzit tot și nu m-ai apărat.”

 FOTO: Paul Stewart a îmbrăcat și tricoul lui Liverpool

Fotbaliști abuzați de antrenori

Un uriaș scandal a explodat în Anglia, anul trecut. Societatea Britanică pentru Prevenirea Abuzurilor asupra Copiilor (NSPCC) a lansat o linie telefonică pentru semnalarea abuzurilor sexuale din fotbal, iar victimile au apărut cu povești terifiante. Paul Stewart, fost fotbalist la Manchester City, Tottenham sau Liverpool, a dezvăluit că, în timpul junioratului, fusese abuzat. „Eram în mașină și a început să mă atingă. Am încercat să le spun părinților, dar aveam doar 11 ani și nu am știut cum să fac asta. M-am temut foarte tare. În timpul unui turneu, am fost iar abuzat”, și-a amintit Stewart. Lista victimelor a fost completată de poveștile lui Andy Woodward și Steve Walters, foști fotbaliști, agresați și ei de antrenori, în copilărie.

Cea de-a doua gimnastă care a decis să facă public coșmarul trăit a fost americanca McKayla Maroney (21 de ani). Ea a povestit pe rețelele de socializare că a trăit o astfel de dramă.

Cariera sportivă a americancei McKayla Maroney, un coșmar FOTO: FACEBOOK

Drumul spre Tokyo, un horror pentru McKayla

„(...) Lumea trebuie să știe că nu se întâmplă doar la Hollywood. Se întâmplă peste tot. Oriunde este o poziție de putere, pare că există posibilitatea unui abuz. Am visat să merg la Jocurile Olimpice, iar lucrurile pe care leam îndurat au fost inutile și dezgustătoare. Am fost molestată de doctorul Larry Nassar, doctorul echipei de gimnastică a Statelor Unite. Doctorul Nassar mi-a zis că primeam «tratament medical necesar, care a fost oferit tuturor, de mai bine de 30 de ani». A început când aveam 13 ani, la unul dintre primele mele cantonamentele cu echipa națională, în Texas, și nu s-a terminat până când am renunțat la sport. Mi-a dat o pastilă pentru a dormi în timpul zborului. Următorul lucru pe care îl știu e că m-am trezit cu el, într-o cameră de hotel, primind «tratament». Am crezut că în acea noapte voi muri (...)”, a relatat fosta sportivă. 

Doctorul Larry Nassar a pledat vinovat de abuz sexual în luna iulie FOTO: WILX.COM

Zeci de victime

Da, este vorba de același doctor, Larry Nassar (53 de ani), cel care a îngrozit America pentru faptele sale groteși de la naționala feminină de gimnastică, de unde trei sportive au avut de suferit, precum și alte 80 de paciente. Într-o relatare greu de închipuit, a celor de la FBI, Nassar spunea că pentru a le vindeca durerile de spate, trebuie să le penetreze cu degetele, și, astfel, au fost găsite, în calculatorul personal, zeci de poze indecente cu minori.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000