EVZ

ATAC al TERORIȘTILOR asupra unui hotel de lux, soldat cu 18 morți. Forţele speciale au intervenit în forţă | UPDATE

Hotelul Intercontinetal din Kabul, sub asediu
Autor: | | 1 Comentarii | 2323 Vizualizari

Bărbați înarmați au atacat un hotel de lux din Kabul și au ucis cel puțin 18 oameni, inclusiv 14 străini, declanșând o luptă de 13 ore cu forțele de securitate.

UPDATE ora 17.00

Autoritățile au anunțat că 14 străini și 4 afgani au murit în acest atac armat din Kabul.

Ministrul afgan de Interne a recunoscut că decizia recentă de a transfera securitatea hotelului către o firmă privată a fost o greșeală, scrie BBC.

Circa 160 de oameni au fost salvați, după ce trupele afgane s-au luptat cu teroriștii talibani, pentru a prelua controlul clădirii, azi-noapte.

Asaltul talibanilor

Persoanele cazate la hotel au încercat să scape, dar o parte a clădirii era incendiată, scrie publicația britanică The Telegraph.

Persoanele cazate în Hotelului Intercontinental cu șase etaje din Kabul, situat pe un deal de unde se vede capitala afgană, au fost filmați cum au legat cearșafuri și  au încercat să coboare de la balcoane, pentru a scăpa din calea atacatorilor.  

Una dintre aceste persoane și-a pierdut echilibrul și a căzut, după cum arăta o filmare dramatică difuzată de postul de televiziune Tolo News din Afganistan. Imaginile arătau fumul negru și flăcările care au cuprins partea de sus a clădirii.

Șase persoane, printre care trei militari, au fost răniți și mai multe de 150 de persoane, printre care 41 de străini, au fost salvați din hotel, conform Washington Post.

Patru bărbați cu grenade propulsate de rachete, probabil atacatori sinucigași - au deschis focul asupra celor cazați în hotel, sâmbătă seara.

Atacatorii au forțat intrarea în hotel și a avut loc un schimb de focuri cu forțele de securitate, la etajele 3 și 4, și au dat foc bucătăriei hotelului.

„Cinci oameni sunt morți”, a spus un oficial al serviciilor secrete afgane pentru AFP, adăugând că 100 de ostatici din hotel au fost eliberați. Doi atacatori au fost, de asemenea, uciși, în schimbul de focuri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Nasrat Rahimi, a explicat: „Acum sunt la etajele trei și patru, luptă cu militarii noștri. Au dat foc bucătăriei. Sunt și pompierii acolo”.  

Martorii din zonă au delcarat că au auzit un schimb de focuri intens și au văzut multe ambulanțe la fața locului, în timp ce asediul continua.

Oficialii au declarat pentru publicația britanică, la un moment dat, că nu știu exact câte persoane sunt în hotel, dar că o parte dintre acestea au fost evacuate.

Atacatorii au intrat în hotel în timpul unei conferințe pe teme de IT, la care participau membri ai guvernului afgan.

Atacul de ieri a venit la doar două zile după ce Ambasada SUA din Kabul a emis o avertizare în care spunea că „sunt informații despre grupări extremiste, care plănuiesc un atac în hoteluri din capitală, cum ar fi Hotelul Baron, lângă Aeroportul Internațional Hamid Karzai.  Aceste grupuri ar putea ținti și demonstrații publice, clădiri ale guvernului, mijloace de transport, piețe și locuri unde se adună străinii”.

„Ne ascundem în camere. Mă rog ca forțele de securitate să ne salveze cât mai curând, înainte să ajungă teroriștii la noi”, spunea unul dintre ostatici.

Abdul Sattar, un localnic, a declarat că a vorbit la telefon cu prietenii lui, bucătari și ospătari la hotel, blocați înăuntru. „Au atacat la conferință, apoi au intrat în camere, au luat ostatici și au deschis focul”, a povestit el pentru AFP.

La hotel a avut loc, ieri la prânz, o conferință despre relațiile dintre Afganistan și China, la care a participat consilierul politic al Ambasadei Chinei, Zhang Zhixin.

Un oficial a precizat că teroriștii aveau arme mici și grenade propulsate de rachete, când au pătruns în hotel, care de multe ori găzduiește nunți, adunări politice și conferințe.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000