EVZ

Brăila, județul subdezvoltat de pe malul Dunării | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 2115 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Brăila.

Brăila a fost confiscată de PSD. Social-democrații conduc județul de peste 12 ani. Deși nu a făcut nimic notabil pentru brăileni, partidul este greu de învins în alegeri

Brăila a ajuns un județ foarte cunoscut după „reclama” pe care i-a făcut-o fostul președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Bunea Stancu.


Brăilenii așteaptă de 20 de ani podul peste Dunăre | România 4 you

Salarii cu 500 lei mai mici decât media țării și o rată a șomajului îngrijorătoare | România 4 you


La începutul anului 2014, județul era unul dintre cele mai afectate de viscol și zăpadă. Bunea Stancu era de negăsit, baronul social-democrat aflându-se în vacanță în Austria. Întors în țară și întrebat de o jurnalistă de ce a plecat în vacanță în timp ce Brăila era sub nămeți, Bunea Stancu a amenințat-o că-i dă „două picioare în gură”.


FOTO: Gheorghe Bunea Stancu FOTO: NICU DÎRDÎIAC Acum, Gheorghe Bunea Stancu este încarcerat la Penitenciarul Galați. A fost condamnat în dosarul „Mită la PSD”. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, și-a folosit influența și autoritatea rezultate din funcția de președinte al organizației județene Brăila a PSD pentru a obține, cu încălcarea dispozițiilor legale ce privesc finanțarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiți în campania electorală prezidențială, desfășurată la sfârșitul anului 2009, pentru susținerea candidatului PSD, Mircea Geoană.


FOTO:Viorel MortuTotodată, Bunea Stancu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul privind finanțarea ilegală a unor cluburi sportive.

În locul său, la butoanele județului, a venit tot un pesedist, Viorel Mortu, care nu s-a remarcat cu nimic notabil. Le-a cumpărat tablete consilierilor județeni pentru a informatiza administrația.

„Am reușit să punem presiune pe majoritatea PSD și în câteva ocazii s-a reușit o împărțire cât de cât echitabilă a fondurilor publice către primăriile din mediul rural”, a declarat pentru EVZ deputatul PNL de Brăila, Alexandru Nazare.

Potrivit acestuia, lipsa de viziune au făcut din Brăila unul dintre cele mai sărace județe ale României. „Eșecul în a administra municipiul și județul nu aparține doar lui Bunea Stancu sau Mortu, ci și celorlalți pesediști care cu mare talent reușesc să țină Brăila în subdezvoltare de mai bine de 15 ani”, a acuzat Nazare.

Fostul președinte al Consiliului Județean Brăila a lăsat „moștenire” o adevărată comoară: 80 milioane lei, bani care se află în conturile instituției, fără un scop anume. Surse din administrația brăileană, citate de „Vocea Brăilei”, susțin că banii ar fi fost puși la păstrare de fostul șef al județului pentru momentul în care ar fi început construcția podului peste Dunăre.


Brăilenii așteaptă de 20 de ani podul peste Dunăre | România 4 you

Salarii cu 500 lei mai mici decât media țării și o rată a șomajului îngrijorătoare | România 4 you


Primar de două mandate

La Brăila, primar din 2008 este pesedistul Aurel Simionescu. În decursul anilor ,80, acesta a fost prim- secretarul organizației UTC Brăila. Și-a împărțit ani de-a rândul puterea locală cu baronul Gheorghe Bunea Stancu.

Orașul este subdezvoltat. Puși în fața unui chestionar, în cadrul campaniei de selecție a viitorilor consilieri locali, brăilenii au fost rugați să indice trei lucruri bune pe care primarul Simionescu le-a făcut pentru oraș.

Peste 90% dintre cei chestionați nu au putut indica nici măcar un singur lucru bun făcut de primarul Brăilei. Cu toate acestea, are șanse foarte mari să câștige un nou mandat, deși nu și-a anunțat o intenție clară. Acum se gândește să nu mai candideze. Președintele PNȚCD Brăila și consilier județean cu trei mandate la activ, Gheorghe Chiru s-a hotărât, însă să se înscrie pentru prima dată în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului.

„În condițiile în care Simionescu nu candidează, PSDul e pierzător. Eu m-aș bucura să nu candideze”, a spus acesta. Din partea PNL în cursă ar putea intra senatorul Cătălin Boboc, copreședinte PNL Brăila.

Venituri mici

● Suprafața județului este de 4765,8 km² și reprezintă 2% din suprafața țării.

● Populația este de 321.212 locuitori, aflându-se în scădere. În 1992 erau înregistrați 392.069 de locuitori.

● Veniturile sunt mai mici decât la Galați. În 2012 salariul mediu net era de 1.178 lei / lună; 2013 – 1.245 lei / lună; 2014 – 1.307 lei / lună; 2015 – 1.362 lei / lună.

● Șomajul: de la 6,5 % în 2012, la 6 % în 2014.

● PIB-ul la Brăila a fost de 4.134 euro / locuitor în 2012, a ajuns la 4.160 euro / locuitor în 2014.

● Brăila stă bine la capitolul speranță de viață, de 73,5 ani, ușor peste media națională de 73,4 ani.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000