EVZ

Brașov - un județ cu un potențial imens, sufocat de corupție | România 4 you

Autor: | | 5 Comentarii | 2762 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania va avea o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor nouă luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Brașov.

Cu o industrie prăbușită, cu o reședintă de județ depopulată, Brașovul nu a reușit să găsească un nou proiect de dezvoltare. Județul a încăput pe mâna unor politicieni corupți, care nu au făcut nimic

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, tovarășii din conducerea PCR discutau să mute capitala României la Brașov. Fostul oraș Stalin (între 1950 și 1960) este plasat în centrul țării, protejat de munți, nu exista riscul cutremurelor – cel din 1977 îi speriase foarte tare - și era un centru muncitoresc puternic.


Marile proiecte de infrastructură au rămas pe hârtie | România 4 you


Dar revolta din 1987, de la Brașov, a oprit aceste discuții. Totuși, dezbaterea este de actualitate, presa locală și blogurile fiind mereu alimentate de acest subiect.

Concurență cu Sibiul lui Iohannis

Problema județului este însă concurența locală, cu Sibiul, fieful președintelui Klaus Iohannis. Liderii regionali sunt prinși de mai mulți ani într-o dispută legată de capitala regiunii Centru.


FOTO: Aristotel Căncescu FOTO: NICU DÎRDÎIAC „Brașovul este mai puternic economic decât Sibiul dar nu este suficient pentru a fi Capitală Regiunii Centru”, spunea Iohannis în 2013. Deocamdată însă, județul Brașov are alte probleme: influentul său lider, președintele Consiliului Județean Aristotel Căncescu (PNL) a intrat pe mâna DNA. A stat în arest, a fost ulterior pus sub control judiciar, iar acum așteaptă finalul procesului său.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006-2007, Consiliul Județean Brașov a încheiat două contracte de întreținere a drumurilor și deszăpezire. Contractul, încheiat pe şase ani a fost iniţial de 9.724.823 lei. Preţul a crescut de zece ori până în anul 2012, ajungându- se astfel la o sumă uriaşă de 101.750.482 de lei.


Marile proiecte de infrastructură au rămas pe hârtie | România 4 you


Căncescu este o legendă vie a județului: a intrat în politică din 1993 și conduce Consiliul Județean din 2000. Deocamdată, PSD nu reprezintă o alternativă. Candidatul avansat de acest partid, în ianuarie 2015, era Marius Dunca, fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, una din primele victime din politică ale tragediei de la Clubul „Colectiv”. Ponta l-a destituit pe acesta cu o zi înainte de a pleca el însuși de la Palatul Victoria.

Liderii liberali ai județului, luați de DNA

Celălalt pol de putere al Brașovului este la primarul municipiului reședință de județ, George Scripcaru, un liberal provenit din PDL. Și acesta are probleme cu DNAul.

„Cu ocazia perchezițiilor desfășurate cu încuviințarea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Brașov au fost ridicate mai multe înscrisuri vizând faptele cercetate în prezenta cauză, medii de stocare și sume de bani considerabile.


Președintele Consiliului Județean și primarul municipiului sunt anchetați de DNA, dar opoziția PSDistă nu are o alternativă credibilă.


De exemplu, demisolul locuinței inculpatului Scripcaru George, într-o valiză au fost găsite sumele de 41.000 lei și 3000 euro”, se arată întrun referat din iulie al procurorilor annticorupție, care-l doreau în arest pe Scripcaru.

Până la urmă, acesta a rămas sub control judiciar. În dosarul primarului Brașovului este prins și Mihai David, fost director al Hidroelectrica.

Conflicte în PSD

Organizația județeană a PSD este condusă de fostul ministru al Energiei, Constantin Niță. Liderul național al PSD, Liviu Dragnea, nu pare însă mulțumit de ceea ce se întâmplă în acel județ cu partidul său.

„Dacă ar fi să votez acum, nu aş vota pentru niciunul dintre cei patru candidaţi. Nu am auzit pînă acum niciun motiv pentru care vreunul dintre dumneavoastră să fie primar al Brașovului. Una dintre probleme e rezolvată, în sensul că vă doriţi să fiţi candidat, dar e nevoie de mai multă seriozitate”, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în septembrie 2015, citat de Monitorul Expres.


Marile proiecte de infrastructură au rămas pe hârtie | România 4 you


Fără canalizare

● Suprafața județului este de 5.363 km pătrați (2,3 % din teritoriul țării), densitatea fiind de 102,4 locuitori/km pătrat.

● Populația a scăzut la 549.217 locuitori, locul 14 pe țară. Vârful a fost înregistrat în 1992, când județul avea 643.000 de locuitori.

● PIB-ul pe cap de locuitor este de 8.162 euro, înregistrând o creștere de 6,6% în perioada crizei (date Comisia Națională de Prognoză, 2013)

● Salariul mediu brut 1.464 lei, (date din 2012)

● Speranța de viață: 74,7 ani, locul patru la nivel național, cu un an sub cea a bucureștenilor.

● Procentul numărului de gospodării care dispun de canalizare este foarte mare, 85,5%, locul doi, după București.

● Șomajul este de 5,07%, una din cele mai scăzute din România.


Marile proiecte de infrastructură au rămas pe hârtie | România 4 you
Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000