EVZ

Caraș-Severin, județul orfan după baronul Frunzăverde | România 4 you

Autor: | | 1 Comentarii | 2647 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Caraș-Severin.

În Caraș-Severin, se clatină puterea baronului Sorin Frunzăverde. Însă nimeni nu se grăbește să-i ia locul

Președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Sorin Frunzăverde, a fost recent trimis în judecată de către DNA și nu este clar dacă va mai candida și în 2016. Dosarul său este legat de alegerea președintelui Klaus Iohannis: în pragul turului doi al alegerilor prezidențiale, Frunzăverde i-a cerut vicepreședintelui CJ, Ionesie Ghiorghioni (PNL) să obțină sprijinul primarilor din județ pentru candidatul PNL. Frunzăverde conduce Consiliul Județean - și, de facto, județul - din 2008.


FOTO: Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului județeanProbleme și pentru soție

Nici PSD și nici PNL nu par să aibă vreun plan în cazul în care Frunzăverde nu mai candidează. Și soția președintelui CJ, Doina Frunzăverde, are probleme: ea a fost audiată ca martor în dosarul mitei de la Universitatea din Reșița, în calitate de rector al instituției. Profesorii de aici sunt suspectați că ar fi luat mită între 300 şi 400 de euro de la studenţi. Pentru a salva o parte din universitate – una din cele mai slabe din țară – se pregătește fuzionarea instituției cu Universitatea de Vest din Timișoara.

  • Social-democrații, fără soluții

PSD se mulțumea cu Reșița, dar a pierdut-o

Formațiunea condusă de Liviu Dragnea controla municipiulreședință de județ, Reșița, prin primarul Mihai Stepanescu, dar acesta a demisionat din funcție la 23 noiembrie. El fusese arestat cu câteva zile înainte, la cererea DNA. Stepanescu ar fi primit o mită de 600.000 de lei, adică 10% din contravaloarea lucrărilor acordate firmei „Elis Pavaje”. După retragerea lui Stepanescu, PSD a reușit să-și impună candidatul în funcția de primar interimar al Reșiței. Mihai Stepanescu a demisionat și din funcția de președinte executiv al organizației PSD Caraș Severin. Și președintele plin al organizației PSD, deputatul Ion Mocioalcă, are probleme cu legea. În octombrie, ANI l-a acuzat că și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. Mocioalcă a declarat că nu își face probleme, întrucât fapta a fost prescrisă, dar ANI a obținut până acum mai multe condamnări ale parlamentarilor care și-au angajat rudele. Deocamdată, singurul lider politic al județului Caraș-Severin care nu pare că are probleme cu legea este Marcel Velea, primarul liberal al municipiului Caransebeș.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 8.514 km², locul trei pe țară și reprezintă 3,6% din suprafața României.

● Populația este de 274.277 locuitori, aflându-se în scădere. În 1992 erau înregistrați 385.577 de locuitori, locul 36 pe țară. Densitatea este de 35 locuitori pe km pătrat.

● În 2015, salariul mediu net era de 1.331 lei.

● Șomajul, în iunie 2015: 3,80 %, unul din cel mai mic din țară.

● PIB-ul pe cap de locuitor: 6.009 euro - date din 2014.

● Speranța de viață: 72,5 ani, cu un an sub media țării.

● 78,2% din gospodării aveau canalizare, în 2012.

  • Porturile la Dunăre, abandonate

Pe aici a venit Regele Carol I

Județul Caraș-Severin are avantajul graniței cu Serbia și a vecinătății Dunării, dar nu prea reușește să profite de pe urma lor. Abia în septembrie anul acesta se apropia de finalizarea proiectul Consiliului Județean de a cumpăra un vaporaș care să facă legătura cu Serbia. În schimb, portul Baziaș și linia de cale ferată care leagă această localitate de Oravița sunt practic abandonate. Aceasta este cea mai veche linie de cale ferată din România (datează din 1854), iar portul Baziaș este localitatea pe unde a intrat în țară, în 1866, Regele Carol I. Tânărul principe călătorea cu pașaport fals, pe numele Karl Hettingen, deoarece Imperiul Austriac privea cu ostilitate alegerea sa ca domn al Principatelor. După două zile de așteptare a vaporului, Carol s-a îmbarcat pe vas într-o cabină de clasa a II-a, cu care avea să-și continue drumul spre Principatul României.

În schimb, se speră modernizarea portului Moldova Nouă, cu bani europeni prinși în bugetul 2014-2020. Costurile ar urma să se ridice la patru milioane de euro. Însă investiția în portul din Moldova Nouă poate fi rentabilă doar în contextul reluării mineritului în zonă.

  • Imaginea dezastrului din turism

Băile Herculane, o ruină

Cel mai bun exemplu al eșecului turismului din România este, probabil, stațiunea Băile Herculane. Pe vremuri, unul din împărații Austriei spunea că este cea mai frumoasă stațiune de pe pământ. Acum, nici 20% din spațiile de cazare nu sunt ocupate, pe parcusrul unui an. Dezastrul a început în momentul în care, în regimul Năstase, fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, i-a vândut hotelurile de patrimoniu lui Iosif Armaș, un important baron din PSD-ul de atunci. Armaș a promis că va investi în aceste clădiri de patrimoniu, dar nu și-a respectat angajamentul, iar ele s-au degradat atât de mult încât nu mai pot fi folosite. Între timp, Armaș a început să acumuleze datorii, debitorii l-au acționat în judecată, iar o parte din hoteluri au ajuns în proprietatea unui om de afaceri local. Dezastrul a fost complicat de faptul că primarul localității, Nicușor Vasilescu, a fost arestat la domiciliu, după ce DNA l-a acuzat că ar fi vândut mai multe imobile, terenuri și clădiri din centrul istoric al orașului Băile Herculane, la preț foarte mic, unui om de afaceri. În octombrie, presa locală a scris că și viceprimarul este cercetat de DNA.

  • MUNCĂ ȘI ȘOMAJ

Dezechilibru social: 1,4 pensionari la un salariat

Numărul angajaților din județul Caraș- Severin a crescut de la 53.858 de persoane, în 2010, la 55.292 de persoane, anul acesta, conform Institutului de Statistică. Aceștia primesc, însă, salarii nete cu 500 de lei mai mici decât media pe țară, de doar 1.351 de lei pe lună, conform cifrelor din luna iulie.

Rata șomajului, în scădere puternică

Totodată, în județul Caraș- Severin sunt 77.202 pensionari, majoritatea (52.815 de persoane) fiind pensionate la limita de vârstă. Pensionarii din județ primesc o pensie medie lunară de 865 lei, conform cifrelor Casei de Pensii pe luna septembrie.

Raportul dintre salariați și pensionari este dezechilibrat, un angajat susținând 1,4 pensionari.

La finele lunii octombrie 2015, rata șomajului din județ era de 4,11%, cea mai redusă din ultimii șase ani. În 2009, acest indicator se situa la 10,2%. La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Caraș-Severin erau înregistrați, luna trecută, 4.821 șomeri, dintre care 2.714 bărbați și 2.107 femei. În primele zece luni ale anului, 4.548 de persoane în căutarea unul loc de muncă s-au angajat cu ajutorul programelor AJOFM.

EDUCAȚIE

Scăderea populației din județ în ultimii ani pe fondul declinului economic, sporului natural negativ și migrației se reflectă în scăderea populației școlare. 42.425 de elevi și copii au început anul școlar 2015-2016 în județul Caraș- Severin, conform Inspectoratului Școlar Județean. În județ sunt 456 de unități școlare de stat și cinci private. 85 dintre unitățile de stat nu au autorizație sanitară.Examenul de Evaluare Națională a fost susținut de 2.282 de candidați, dintre care 73,53% au promovat. Iar la examenul de Bacalaureat, susținut de 1.994 de liceeni, procentul de promovabilitate după contestații, în sesiunea din vară, a fost de 62,19%. În 2014, în cadrul programului de reabilitare educațională timpurie, au fost construite două grădinițe, iar prin Programul de Reabilitare a Infrastructurii Școlare au fost reabilitate două gimnazii. Două colegii și un liceu au luat fonduri europene pentru dezvoltarea campusurilor și a sălii de sport.

SĂNĂTATE

Peste 244.000 de persoane plătesc asigurările de sănătate în județ, fiind tipărite 233.478 de carduri de sănătate, dintre care 143.635 au fost activate. „20 mii de carduri de sănătate au fost returnate de poștă la CAS Caraș-Severin, dintre care medicii de familie au preluat pentru asigurații din listele lor 9.300 carduri. 1.700 de carduri au fost ridicate direct de asigurați de la casa de asigurări, unde se mai află în prezent 9.000 de carduri neridicate”, a declarat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS. În Caraș-Severin funcționează cinci spitale care cumulează 1.743 de paturi. În perioada 2012-2014 Spitalul Județean de Urgență Reșița a derulat două mari proiecte transfrontaliere în colaborare cu Serbia, în cadrul cărora au fost achiziționate echipamente medicale și informatice.

Citiți analiza economică a județului Caraș-Severin în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000