EVZ

6 cărți Evenimentul zilei, joi, 8 martie 2018 pe care n-aveți voie să le ratați luna aceasta

Autor: | | 0 Comentarii | 335 Vizualizari

Astăzi, în cadrul campaniei „Cărți care merită citite” vă recomandăm câteva volume cu temă istorică. Cele mai noi apariții în domeniul fascinant al istoriei propun titluri precum „Strategia. O istorie completă”, de Lawrence Freedman (Editura Litera, Colecția Kronika, 2018), „Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei”, de Robert K. Massie (Editura ALL, 2018), „Parlamentul în pribegie. 1916-1918. Amintiri, note și impresii” (Grigore Procopiu, Humanitas, 2018) sau, în siajul volumului „Sapiens” - „Al treilea cimpanzeu.

Evoluția și viitorul omului”, de Jared Diamond (Editura ALL, 2018). O altă carte de referință este „Imperiul. Cum a creat Marea Britanie lumea modernă” (Polirom 2018), volum ce poartă semnătura celebrului istoric Nial Ferguson.

„Ecaterina cea Mare” - istoria puterii feminine

Lucrarea despre Ecaterina cea Mare este a doua carte din monumentala trilogie pe care renumitul istoric american Robert K. Massie a dedicat-o familiei imperiale a Romanovilor, dinastia care a condus Rusia timp de mai bine de trei secole, până în 1917. Editura ALL a publicat, în condiții grafice de excepție, și prima parte a trilogiei, Petru cel Mare. Viața și lumea lui, volum distins cu Premiul Pulitzer. Păstrând același stil care îmbină valoarea documentară cu talentul narativ, istoria Ecaterinei cea Mare se conturează ca „o superbă poveste, spusă de un desavârșit povestitor” (The Wall Street Journal).

„Strategia. O istorie completă”

O recapitulare strălucită a celor mai importante teorii ale strategiei din istorie, de la David și șiretenia cu care l-a învins pe Goliat la utilizarea modernă a teoriei jocurilor în economie, acest volum adună laolaltă o muncă intelectuală de o viață. Lawrence Freedman este profesor la King’s College, în Londra, din 1982. Ales membru al Academiei Britanice în 1995 și înnobilat în 1996, a fost numit istoric oficial al campaniei din Insulele Falkland, în 1997. Profesorul Freedman a scris numeroase lucrări despre strategia nucleară și Războiul Rece și este un cunoscut comentator al problemelor de securitate contemporane.

„Iranul meu. Gustul amar al revoluției”

Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru pace (2003), avocata celor oprimați, care a știut să reziste în fața persecuțiilor politice din țara sa, este una dintre cele mai fascinante femei din zilele noastre. Cartea sa - „Iranul meu. Gustul amar al revoluției” (Editura Corint, 2018) - ne prezintă copilăria autoarei într- o familie iubitoare, netradițională, tinerețea în Iranul de dinaintea Revoluției din 1979 care l-a alungat pe șah, căsătoria și maternitatea, apoi lupta cu un regim opresiv.

„Parlamentul în pribegie”

Prilejuit de Centenarul Marii Uniri, volumul „Parlamentul în pribegie. 1916-1918. Amintiri, note și impresii” (Grigore Procopiu, Humanitas, 2018) este prezentat exemplar de Daniel Cain, cel care a și îngrijit această ediție: „În anii 1917-1918, statalitatea României atârnă de un fir de păr. În plan militar, țara, atât cât a mai rămas din ea, este amenințată cu anihilarea în fața Puterilor Centrale. În plan social, bolșevismul adus de aliații ruși amenință să cuprindă o populație exasperată de lipsuri și să destrame ființa națiunii. În aceste momente cruciale, parlamentul rămâne un stâlp al statalității României. Dar cu ce preț? Aflăm din paginile lăsate de Grigore Procopiu, senator și avocat, liberal de modă veche (…)“.

„Imperiul. Cum a creat Marea Britanie lumea modernă”

Cum a reuşit o insuliţă ploioasă din nordul Atlanticului să conducă lumea - de la preriile Americii și stepele Asiei până la savanele Africii și deșerturile Arabiei? Şi de ce imperiul său, unde soarele nu apunea niciodată, a intrat în declin şi, în cele din urmă, s-a prăbuşit? Apreciatul volum al lui Niall Ferguson deapănă povestea acestuia în toată măreţia şi misterul său, arătând cum o mână de corsari şi căutători de aur au sădit sămânţa celui mai mare imperiu din istorie - şi au aşezat lumea pe făgaşul modernităţii.

„Al treilea cimpanzeu”

Concepută pentru publicul larg lucrarea „Al treilea cimpanzeu” este semnată de Jared Diamond, laureatul Premiului Pulitzer pentru bestsellerul internațional „Viruși, arme și oțel”. Cartea reia cele mai importante repere ale ascensiunii omului de la condiția de animal, amendând viteza cu care au avansat mijloacele posibilei noastre decăderi și staționând în punctele esențiale pentru a sublinia modurile în care al treilea cimpanzeu poate învăța din trecut pentru a-și asigura viitorul.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000