EVZ

Cel mai bogat județ importă muncitori | România 4 you

Autor: | | 1 Comentarii | 2458 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Timiș.

În plan politic, actualul primar al Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, va fi probabil reconfi rmat în funcție, dar PSD ar vrea să păstreze președinția Consiliului Județean, pentru care se bate un fost ministru

În 2012, USL a câștigat detașat alegerile: la Consiliul Județean a obținut 46,66% din voturi, fiind urmat de PDL cu doar 25,7%. La Primăria Timișoarei, Nicolae Robu a câștigat cu 49,7%, fiind urmat de țărănistul Adrian Orza (care a candidat sub sigla Uniunii pentru Timiș) cu 23,38%. Acum, pentru primăria reședinței de județ au fost validați zece candidați. Mai mulți competitori, printre care cel al M10, au fost respinși pentru că nu au strâns numărul necesar de semnături. Dintre cei rămași în cursă, Robu are de departe cele mai bune șanse. Potrivit unui sondaj efectuat la comanda PNL, în aprilie 2016, primarul Nicolae Robu ar obține 35,09% din voturi. El este urmat de PSD-istul Florică Bîrsășteanu – 11,24%, independentul Adrian Orza – 5,7% și de Marius Dugulescu (PMP) – 2,07%, iar 7,41% dintre respondenți au afirmat că optează pentru un alt candidat decât cei de mai sus.

Circa 38% dintre persoanele chestionate au declarat că nu merg la vot sau nu sunt decise cu cine votează. La votul pentru Consiliul Local, situația ar fi astfel: PNL ar obține 26,66%, PSD – 16,41%; ALDE – 5,81%; PMP – 3,03%; UNPR – 0,77%, M10 – 0,5%, iar pentru alte partide ar vota 4,82% dintre cei chestionați. Circa 39% dintre respondenți au declarat că nu merg la vot sau nu sunt deciși cu cine votează.

  • Înlocuitor

PSD, în epoca post- Sârbu

Organizația PSD din Timiș a fost ani întregi sub controlul lui Ilie Sârbu, dar acesta s-a retras în poziția de vicepreședinte al Curții de Conturi. Social-democrații sunt conduși acum de Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor. El a evitat o ciocnire cu Robu, la Primăria Timișoarei, și s-a orientat spre CJ, deschizând lista de candidați. În plus, organizația de partid din Timișoara este măcinată de conflicte, după ce unul din consilierii locali a votat bugetul propus de Robu. PSD l-a dat afară pe consilierul care a trădat. La PNL, cap de listă și propunerea partidului pentru președinția CJ Timiș este deputatul Alin Popoviciu. UNPR a depus lista candidaților cu doar câteva ore înainte de termenul limită, după ce actualul președinte al CJ Timiș, Titu Bojin, s-a înscris în partid. El a condus filiala PSD, însă nu a mai fost propus pentru o funcție de consilier județean. Bojin este trimis în judecată, sub acuzația de abuz în serviciu și conflict de interese, fiind suspectat că pe vremea când era director la Direcția Apelor Banat a favorizat firma familiei sale. PMP o propune în fruntea listei pentru CJ pe lidera filialei județene, Roxana Iliescu, o avocată recent intrată în politică.

Fișa județului

● Suprafața: 8.697 kilometri pătrați, 3,6% din suprafața țării.

● Populație: 650.544, în scădere față de vârful din 1992 când erau 700.033. Locul 5 pe țară.

● Densitate: 74,7 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (2015): 2.000 lei, cu circa 20% peste media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor (2013): 10.711 euro.

● Durata medie a vieții: 73,73 ani (2013), puțin sub media pe țară.

● Rata șomajului: 1,4% (mai 2015).

  • Infrastructură

Prima bază Ryan Air

Aeroportul din Timișoara va deveni, din acest an, prima bază din România a companiei low-cost Ryan Air. Compania susține că va aloca acestui aeroport o aeronavă, iar investiția în Banat va ajunge la 100 de milioane de dolari. Operatorul low-cost va avea rute spre București, Berlin, Bruxelles Charleroi, Dusseldorf Weeze, Frankfurt Hahn, Londra Stansted și Milano Bergamo. Majoritatea curselor vor începe în septembrie 2016. Anul trecut, prin acest aeroport au trecut aproape un milion de pasageri. În ceea ce privește infrastructura de cale ferată și rutieră, situația este mai dificilă. CFR se ceartă cu primarul Timișoarei în legătură cu calea ferată care trece prin oraș. CFR vrea să dubleze linia de nouă kilometri, Robu vrea să o desființeze complet. „CFR se gândește să mai aducă niște mormane de pământ și să adauge încă o linie de cale ferată în Timișoara, paralelă cu cea existentă. În acest fel, vom face praf orașul!”, a susținut Robu. În ceea ce privește inelul rutier care înconjoară orașul, acesta pare un vis imposbil. Președintele PSD Sorin Grindeanu a spus că va fi o prioritate, dar nu a spus de unde va lua banii. Pe Facebook s-a format un grup „Vrem centura Timișoara Sud”.

  • Turism

Un grof a importat stejari de la Harvard

Cel mai mare parc natural din Timiș este în Lunca Mureșului, la granița dintre acest județ și Arad. Sunt peste 200 de specii de păsări care trăiesc aici – printre care șoimul dunărean sau barza neagră - și zeci de specii de manifere, printre care cerbi, mistreți și popândăi. În interiorul Parcului Natural Lunca Mureșului există două mănăstiri foarte vechi. Prima dintre ele ca vechime, cu o primă atestare documentară din anul 1177, este Mănăstirea Hodoș- Bodrog, aparținând Bisericii Ordodoxe Române, cea mai veche așezare monastică de pe teritoriul României, aflată la circa 10 kilometri depărtare de municipiul Arad. Cea de a doua, situată la aproximativ 20 kilometri de municipiul reședință de județ, este Mănăstirea Bezdin, una dintre puținele mănăstiri ortodoxe sârbe din România, atestată documentar din anul 1539.

O altă rezervație interesantă este la Bazoș, unde contele Ludovic Ambrozy, a fost ambasador al Imperiului Austro Ungar în Statele Unite, a amenajat, între 1909 și 1914, pădurea aparținând moșiei familiei cu zeci de specii botanice provenind de pe continentul nord american, în special de la arboretumul Unității Harvard. Aici este cea mai mare rezervație de stejari americani din România.

  • MUNCĂ ȘI ȘOMAJ

Creștere economică: șomaj minim, salarii peste media țării

Poziția geografică de proximitate față de Ungaria, dar și forța de muncă bine pregătită au propulsat județul Timiș, în ultimii ani, în topul preferințelor investitorilor străini.


FOTO:Investitorii germani de la Continental susțin dezvoltarea economică a județuluiJudețul cu cea mai mare suprafață din țară a atras în mod special marii investitori din domeniul fabricării componentelor auto precum Con tinental, Delphi Packard, TRW Automo tive sau Kromberg& Schubert. Nu lipsesc nici fabricile de componente electronice, electrocasnice, confecții și din industria alimentară. Județul Timiș contribuie consistent la exporturile României, alături de București, Argeș și Arad.

Pe lângă industrie, zona este atractivă și pentru retail: lanțul Profi, prezent în întreaga țară, își are sediul central în Timișoara.

La finele lunii octombrie a anului trecut, în județul Timiș erau angajate 225.975 de persoane, cu peste 800 de salariați peste nivelul din 2008. Astfel, Timișul este o excepție comparativ cu alte județe care încă nu și-au revenit după venirea crizei economice. 54% dintre lucrători activează în servicii, în timp ce aproximativ 43,6% dintre aceștia lucrează în industrie și construcții, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Cu 44% mai mulți salariați decât pensionari

Efervescența economiei timișene se reflectă și în nivelul de salarizare local. Astfel, câștigul salarial mediu net din județ era, în octombrie 2015, de 1.966 de lei pe lună, cu aproape 100 de lei peste nivelul mediu pe economie, de 1.871 de lei/lună. Cele mai mari salarii le obțin lucrătorii în industrie și construcții: în medie, de 2.175 de lei lunar. Însă, inginerii dintr-o multinațională cu exporturi masive pot ajunge să primească lefuri de până la 4.500-5.000 de lei pe lună.

În luna martie a acestui an, în județul Timiș erau 157.105 pensionari, care primeau o pensie medie lunară de 908 lei, potrivit informațiilor transmise EVZ de Casa Națională de Pensii Publice. La limita de vârstă s-au pensionat circa 77% dintre vârstnici, un procent peste media pe țară.

De asemenea, Timișul este o excepție față de majoritatea județelor României datorită faptului că numărul salariaților este cu circa 44% peste cel al pensionarilor.

Cel mai redus șomaj din țară

Timișul, alături de Ilfov, ocupă prima poziție în topul județelor cu cea mai redusă rată a șomajului, de doar 1,3%, în luna decembrie 2015, conform INS.

Dacă la 31 decembrie rata șomajului din județul Timiș era de 1,27%, aceasta s-a redus până la 1,21% în luna martie 2016, spun reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). La AJOFM Timiș erau înregistrați 4.126 de șomeri, dintre care 1.687 de persoane primeau indemnizație de șomaj, restul de 2.439 de șomeri fiind neindemnizați. Pe parcursul anului trecut, 25.356 de șomeri și-au găsit de lucru cu ajutorul programelor agenției, iar în primele trei luni din 2016, numărul acestora s-a ridicat la 4.126 de persoane

  • EDUCAȚIE

Școli reabilitate cu bani europeni

În anul de studii 2015-2016, au început procesul educațional 93.168 de copii. Din totalul de 612 unităţi de învăţământ, la începutul anului şcolar, 604 aveau aviz sanitar de funcționare, fiind opt unități fără aviz, toate în mediul rural, potrivit informațiilor transmise EVZ de inspectorul școlar general din județul Timiș, Aura Codruța Danielescu.

La examenul național de definitivare în învățământ s-au prezentat la proba scrisă 289 de candidați, dintre care au promovat aproximativ jumătate (53,12%).


FOTO: Concurs de arhitectură la Liceul „Grigore Moisil” din TimișoaraPeste 65% dintre absolvenții de liceu au luat Bacul

La testele de Evaluare Națională, au fost evaluați 4.533 de elevi, dintre care trei sferturi au obținut medii peste 5. La examenele de Bacalaureat din vara anului trecut, rata de promovare a fost de 65,84%, fiind înregistrate și nouă medii de 10.

În cadrul Proiectului pentru Reforma Educației Timpurii, cofinanţat de guvern şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, au fost finalizate lucrările la două grădinițe, iar la una lucrările abia au început. În acest program mai sunt aprobate 19 grădinițe, execuția urmând să demareze odată cu aprobarea fondurilor necesare.

În cadrul Programului de Reabilitare a Infrastructurii Școlare, au fost finalizate două școli.

Cu ajutorul fondurilor europene, Primăria Timişoarei reabilitează un colegiu și două licee.

  • SĂNĂTATE

Un Institut Oncologic se construiește la Timișoara

Pe teritoriul județului Timiș funcționează 21 de unități sanitare, dintre care 15 sunt unități publice. Pacienții din județ au acces, astfel, la un număr cumulat de 5.247 de paturi în sistemul public, la care se adaugă alte 343 de paturi în sistemul privat, potrivit informațiilor transmise EVZ de Cornelia Cismaș-Malac, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș.

Conform acesteia, în sistemul sanitar al județului Timiș activează un număr total de 8.632 de angajați.

În cadrul reformei din sistemul de sănătate din anul 2011, în județ au fost închise două centre de sănătate, cel din Buziaș și cel din Ciacova.

Investiții în sistemul de sănătate

Directorul executiv al DSP Timiș ne-a mai spus că, începând cu acest an, „vor demara toate procedurile legale pentru construcția Institutului Oncologic la Timișoara, în urma aprobării investiției de către Guvernul României”.

Totodată, unele spitale din județ au reușit să atragă și fonduri europene.

De exemplu, Spitalul Orășenesc Jimbolia a derulat două proiecte din fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 700.000 de euro, cu ajutorul cărora au amenajat o nouă sală de operații și a construit o seră de legume pentru a economisi cu mâncarea servită pacienților.

La Spitalul din Sânnicolau Mare, cu o investiție de jumătate de milion de euro din bani europeni și de la județ, au fost montate panouri solare, iar printr-un alt proiect de circa un milion de euro, spitalul a fost dotat cu aparatură modernă.

Un exemplu negativ a fost pierderea de către Consiliul Județean Timiș a unui proiect european în valoare de 56,3 milioane de lei, din care peste 40 de milioane nerambursabili, pentru modernizarea Spitalului Județean Timișoara cu aparatură de ultimă generație. Finanțarea a fost pierdută din cauză că nicio firmă nu a participat la licitație pentru a livra echipamentele medicale.

Citiți analiza economică a județului Timiș în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

sâmbătă, 21 mai 2016 Autor:

Patria vinurilor și a PSD | România 4 you

sâmbătă, 30 aprilie 2016 Autor:

Teleorman = Dragnea | România 4 you

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000