EVZ

Ciocniri între kurzi și milițiile șiite la Kirkuk anunță debutul unui nou război civil. Pulsul planetei

Autor: | | 2 Comentarii | 1526 Vizualizari

Guvernul Kurdistanului irakian a avertizat vineri că militarii irakieni se pregătesc să confişte pe cale militară câmpurile petrolifere din regiunea Kirkuk, disputate între Bagdad şi Erbil.

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a negat că se fac pregătiri pentru un atac asupra poziţiilor kurde, o informaţie ce a determinat forţele kurde să blocheze preventiv anumite căi de acces. Cert este că părțile sunt pe punctul de a declanșa un adevărat război civil în Irak, iar ciocnirile au început în sudul orașului Kirkuk.

Circa 6.000 de luptători din Peshmerga s-au alăturat celor câteva zeci de mii aflați deja în regiunea Kirkuk pentru a proteja regiunea majoritar kurdă, dar cu puternice minorități arabe și turcomane, și a bloca armata irakiană și milițiile șiite să preia controlul regiunii care s-a declarat favorabilă alăturării regiunii autonome kurde din nordul Irakului în referendumul pentru independență de acum două săptămâni. Vicepreședintele regiunii kurde, Kosrat Rasul, a susținut că răspunde astfel amenințărilor armatei irakiene susținute de milițiile șiite pro-iraniene.

Premierul irakian Haider al-Abadi a afirmat că armata nu va trage în cetățeni irakieni, dar convoaiele de blindate au fost văzute în direcția Kirkuk, iar soldații de la bord făceau semnul victoriei și anunțau că vin să-i alunge pe kurzi din regiune. Mișcarea e o reacție directă la referendumul pentru independență al kurzilor de acum două săptămâni, Kirkuk fiind un oraș care li s-a alăturat. De altfel, săptămâna trecută am avut o abundență de contacte turco-iraniene pe această temă la Teheran, și șefii statelor majore generale, și președinții întâlnindu-se, ba chiar s-a vorbit despre o întâlnire Erdogan-Kamenei, liderul suprem iranian. Tema a fost referendumul kurd și blocarea apariției unui stat kurd la frontierele turco-iraniene, de unde reacția de blocare a frontierei în zona iraniană și exerciții comune turcoirakiene, lansate la scurt timp după tensiunile prezenței armatei turce în Irak fără acceptul Bagdadului oficial.

Kirkuk este o provincie bogată în petrol care e controlată de Peshmerga kurdă, încă din 2014, când a apărat și a eliberat regiunea de Daesh, autointitulată Stat Islamic, și care controlează de mai mulți ani exportul de petrol din regiune via Turcia. Joi, Parlamentul irakian a cerut președintelui Abadi să desfășoare trupe irakiene arabe și miliții șiite în zonele care și-au declarat independența acesta afirmând că ar fi de acord cu o formulă de administrare duală a regiunii Kirkuk împreună cu autoritatea kurdă.

De asemenea, Al Abadi a afirmat că trupele irakiene identificate nu se îndreaptă spre Kirkuk pentru o operațiune militară, ci către ultimul bastion al Stat Islamic la granița cu Siria, la Rawa și al-Qaim. Convoiul identificat este alcătuit din soldați, poliția federală(majoritar șiită) și milițiile șiite paramilitare din Mobilizarea Populară. Cât despre comunicările neoficiale ale soldaților din gruparea pro-guvernamentală, ele vorbesc despre zdrobirea kurzilor la Kirkuk drept obiectiv al grupării de trupe desfășurate de guvernul de la Bagdad, la presiunea și cu susținerea turco-iraniană.

Această manifestare de forță împinge Irakul spre un conflict civil, în condițiile în care Daesh-Stat Islamic nu a fost încă pe deplin învinsă în Irak. Mai mult, presiunea împotriva kurzilor poate duce la ciocniri între Peshmerga – cea mai bine pregătită și solidă structură militară din regiune – și forțele naționale irakiene, ciocniri care pot degenera într-un război civil. Mai mult, dacă Peshmerga kurdă învinge lejer trupele trimise împotriva sa, există riscul unei intervenții externe în Irak, o schimbare pe teren ce poate duce la escaladarea prin intervenția și a altor categorii de forțe, fiind cunoscută susținerea autonomiei kurde de către SUA și prezența trupelor speciale americane de antrenare și susținere a trupelor Peshmerga contra Daesh Stat Islamic.

Deja Consiliul de Securitate al regiunii kurde a anunțat nemulțumirea și preocuparea față de acumularea de tehnică militară proguvernamentală la sud de Kirkuk, constând în tancuri, vehicule blindate, artilerie, mașini ale infanteriei și mortiere la Bashir și Taz, la mai puțin de 3 km sud de pozițiile Pershmerga kurdă, la sud de Kirkuk, în timp ce intelligence-ul kurd vorbește despre intenția acestor trupe pro-guvernamentale de a prelua controlul câmpurilor petroliere, a aeroportului și a bazei militare din regiune.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000