EVZ

Legile Justiției: Comisia „Iordache” și-a reluat activitatea

Autor: | | 0 Comentarii | 273 Vizualizari

Comisia specială pentru legile Justiţiei a Parlamentului, condusă de social-democratul Florin Iordache, dezbate, miercuri, modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, prima lege pe care Curtea Constituţională a României s-a pronunțat (CCR). Lucrările comisiei vor fi reluate luni dimineață.

UPDATE 15:49 Președintele Comisiei pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat, la începutul lucrărilor în comisie, că vor fi propuse modificări doar la articolele declarate neconstituționale.

În context, Mariana Mot, secretar de stat în Ministerul Justuției, a anunțat că MJ are propriile propuneri pe cele trei legi.

Reprezentanții Opoziției au cerut, în ședința de astăzi, să fie doar dezbateri generale pe pachetul legislativ.

Ioan Cupșa (PNL) a solicitat să se scoată de pe ordinea de zi a articolelor care au fost declarate neconstituționale în pachetul celor trei legi privind sistemul judiciar.

Stelian Ion (USR) a subliniat că ar fi trebuit să fie prezenți la Comisie și reprezentanții sistemului judiciar: CSM, Asociațiile profesioanel ale magistraților. 

Propunerea PNL de a fi suspendate lucrările în comisie a fost respinsă prin votul majorității membrilor forului legislativ.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Comisia specială pentru legile Justiţiei a Parlamentului îşi reia activitatea miercuri şi urmează să înceapă dezbaterile pe modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, după ce aceste proiecte au fost contestate la Curtea Constituţională a României (CCR).

Comisia pentru legile Justiţiei urmează să facă şi o serie de modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală. Şedinţa comisiei va începe la ora 15,00.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat, sâmbătă, că legile Justiţiei şi modificările aduse Codurilor penale vor fi adoptate până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

„Până la finalul sesiunii, legile Justiţiei să fie adoptate şi au fost adoptate, dar asta nu înseamnă că s-au făcut sub presiune şi la legile Justiţiei articolele declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională vor fi modificate în raport cu ceea ce a decis CCR. Iar la Codurile penale, la fel, cu dezbateri largi, sper cu aceeaşi implicare, pentru care le mulţumim şi CSM, şi asociaţiilor de magistraţi şi cu o comunicare mult mai bună şi directă cu Consiliul Europei, cu Comisia Europeană", a afirmat Dragnea, la Congresul Extraordinar al PSD.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000