EVZ

Constanța, județul orfan de Clanul Mazăre | România 4 you

Istoria Cazinoului din Constanța, clădire de patrimoniu inaugurată în 1911, ilustrează foarte bine dezastrul arhitectonic lăsat în urmă de Mazăre
Autor: | | 4 Comentarii | 2650 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Constanța.

După ani întregi de apariții exotice, Radu Mazăre a dispărut pur și simplu

Radu Mazăre a demisionat de la Primăria Constanța la sfârșitul lunii mai, când edilul era încă în arest preventiv. Legea nu îl obliga, alți primari s-au lipit de scaun, deși erau arestați. La sfârșitul lui iunie, el a ieșit din arest, a mai amuzat presa cu povestiri de la beciul domnesc și a intrat în anonimat. În mai, revista Newsweek îi dedica un articol în care părea că regretă oarecum arestarea fostului primar. „Însă o așa dezvoltare a fost posibilă doar sub cârmuirea nonconformistă a primarului orașului, Radu Mazăre, care a fost arestat în aprilie sub acuzaţia că primise mite în valoare totală de 9 milioane de dolari – iar cicatricile domniei lui sunt vizibile pretutindeni”, scria Newsweek.


FOTO: Radu MazăreÎn prezent, Constanța este condusă de un viceprimar PSD. În schimb, apropiatul său, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean, nu vrea să plece de la post. El are deja o condamnare, în primă instanță, și interdicție de a-și exercita atribuțiile. Între timp, PSD a început să se debaraseze de oamenii lui Mazăre: viceprimarul Gabriel Stan și deputatul Eduard Martin au fost excluși, urmare a prevederilor noului cod de etică.

  • Fără alternativă

Degringoladă la PNL, blazare în PSD

Nici PSD și nici PNL nu reușesc să găsească niște oameni cinstiți și populari, pe care să-i propună în locul lui Mazăre și Nicușor Constantinescu. Ani întregi, liberalii au fost conduși de senatorul Puiu Hașotti, mereu suspectat de blat cu PSD-ul lui Mazăre. De altfel, Hașotti a ieșit în stradă pentru a-l apăra pe primarul de Năvodari, reținut de către DNA. Europarlamentarul Ramona Mănescu a vrut, la un moment dat, să candideze, dar între timp pare să fi abandonat. O altă variantă este contraamiralul Vergil Chițac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, dar constănțenii nu îl cunosc mai deloc. Pe lista celor verificați de PNL în cadrul unui sondaj desfășurat la sfârșitul lunii noiembrie se mai află Robert Boroianu, Mihai Tararache, Chris tian Gigi Chiru şi Fabian Iustin Roman, dar nici unul nu are un scor prea bun. PSD îi va trimite în bătălia pentru primărie pe unii dintre viceprimarii lui Mazăre, Decebal Făgădău. Cel pe care Mazăre îl numea „prietenul meu” nu are dosar la DNA. Cristinel Dragomir, vicepreședinte al Consiliului Județean, este nominalizat să îi ia locul lui Nicușor Constantinescu.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 7.071 km pătrați, reprezentând 3% din teritoriul României.

● Populația este 684.082 locuitori (2011), locul șase pe țară, în scădere față de vârful din 1992 când se înregistrau 748.769 de locuitori.

● Densitatea populației este de 89,2 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu nominal era, în iunie 2015, de 1.729 de lei, în creștere cu 14,1% față de iunie 2014.

● Rata șomajului este de doar 4,9%.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 40.000 de lei.

● Speranța de viață: 72,7 ani.

● Circa 83% din gospodării au canalizare (locul patru pe țară).

  • La un pas de „Sală de nunți”

Cazinoul, imaginea dezastrului

Istoria Cazinoului din Constanța, clădire de patrimoniu inaugurată în 1911, ilustrează foarte bine dezastrul arhitectonic lăsat în urmă de Mazăre. Cazinoul a trecut în administrarea Primăriei Constanța în anul 2000, după un proces care durase câțiva ani, el aparținând până atunci societății Litoral SA. După trecerea clădirii la Municipalitate, Cazinoul a găzduit o perioadă ședințele Consiliului Local, după care a fost concesionat și a început să se degradeze. Mazăre l-a preluat din nou, a vrut să îl vândă sau să-l facă „sală de nunți”. Primarul s-a dus chiar la Lugano, în Elveția, ca să se documenteze în legătură cu cazinourile de acolo și să caute un investitor – care însă nu a mai venit. Până la urmă, în 2014, Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, a dat banii pentru reabilitare, prin Compania Națională de Investiții, care a preluat clădirea. Reabilitarea va costa 9,5 milioane de euro, dar deocamdată, din cauza contestațiilor, nu este finalizată licitația pentru stabilirea constructorului. În noiembrie, Cazinoul s-a redeschis parțial, iar publicul a putut vizita parterul clădirii. Etajul este prea distrus pentru a fi accesibil.

  • Potențial irosit

Portul, blocat de lupte politice

Portul Constanța are un potențial uriaș, dar a fost paralizat de luptele politice și de problemele de infrastructură ale României. Faptul că autostrada Pitești- Sibiu nu este finalizată, iar modernizarea centurii Capitalei este mult întârziată, sugrumă traficul de mărfuri din acest port. La 28 aprilie, a sosit la Constanța, în voiaj inaugural, cel mai mare transcontainer care a ajuns vreodată în Marea Neagră: CMA CGM Volga, de 10.622 TEU. Acest tip de nave urma să asigure curse regulate pe ruta Asia-Marea Neagră, iar mărfurile urmau să plece mai departe, spre granița din Vestul țării. Între timp, după retragerea Clanului Mazăre, care dorea ca Portul să treacă în administrarea autorităților locale, încep să apară și informații despre problemele aceastei infrastructuri. „Cu Portul facem ce am vorbit”, îi promitea Ponta lui Mazăre, dar fostul premier nu s-a ținut de cuvânt. Din 2010, nu s-a mai făcut nicio decolmatare a bazinelor portuare, iar cheurile sunt într-o stare foarte avansată de degradare. Portul are 900 de hectare, din care doar 3-400 sunt utilizate. Portul adăpostește periodic și navele NATO care patrulează în Marea Neagră.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Salariul mediu a crescut în timpul crizei economice

Ieșirea la Marea Neagră le oferă constănțenilor oportunități pentru atragerea afacerilor și dezvoltare economică. Totuși, criza declanșată la finele anului 2008 și-a spus cuvântul și în județul Constanța.

Dacă în 2008, în județ erau peste 198.000 de salariați, în luna august 2015 numărul acestora era cu 10,5% mai mic, de circa 177.500 de persoane, conform cifrelor Institutului Național de Statistică (INS). Majoritatea salariaților constănțeni (118.897 de persoane) activează în domeniul serviciilor.


În județul Constanța lucrează cu 10% mai puține persoane decât înainte de venirea crizei.


În schimb, salariul mediu din județ a crescut cu 36% de la venirea crizei până în prezent, reflectând dinamica salariilor din întreaga țară.

În august, un angajat din județul Constanța câștiga, în medie, o leafă lunară de 1.760 de lei, cu 53 de lei sub media pe țară de 1.813 de lei.

1,2 pensionari la un salariat

Totodată, în total, în județul Constanța sunt 149.572 de pensionari, care primesc o pensie medie lunară de 890 de lei, conform cifrelor oficiale ale Casei de Pensii pe luna octombrie 2015.

Opt din zece pensionari constănțeni au ieșit la pensie la limita de vârstă. Raportul dintre vârstnici și salariați înclină balanța în favoarea pensionarilor: unui salariat îi revin, în medie, 1,2 pensionari.

Cea mai scăzută rată a șomajului din ultimii ani

Rata șomajului din județul Constanța era, la finele lunii noiembrie a acestui an, de 3,57%, când în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă erau înregistrați 10.836 de șomeri, dintre care 6.134, femei, conform cifrelor instituției, remise EVZ. 4.402 persoane beneficiau de indemnizație de șomaj.

Rata șomajului din județ a crescut ușor față de luna octombrie 2015, când s-a cifrat la 3,26%, conform datelor ANOFM. Rata actuală a șomajului din noiembrie este cea mai redusă din ultimii opt ani, după ce a atins un maxim de 6,1%, în 2009, conform cifrelor INS. Între 2011 și 2014, rata șomajului a depășit constant valoarea de 4,1%.

În primele 11 luni ale acestui an, 5.589 de șomeri şi-au găsit un loc de muncă prin intermediul programelor derulate de AJOFM Constanța.

EDUCAȚIE

În anul școlar 2015-2016, pe teritoriul județului Constanța funcționează 295 de unități de învățământ, în cadrul cărora studiază 112.329 copii. Din numărul total de 631 de clădiri cu destinația învățământ existente în județ, majoritatea dețin autorizația sanitară de funcționare, excepție fiind 38 de clădiri, potrivit Gabrielei Bucovală, inspectorul școlar general din județul Constanța. Elevii constănțeni au obținut la concursuri și olimpiade naționale 86 de premii și 78 de distincții și 14 premii la olimpiadele internaționale. La examenul de Evaluare Națională s-au înscris 5.176 de elevi, dintre care 77,35% au obținut medii peste 5. În ceea ce privește Bacalaureatul, 56,55% dintre cei 6.493 de liceeni înscriși au promovat în sesiunea din vară. În sesiunea din toamnă, promovabilitatea a scăzut până la 26,68% dintre cei 2.335 de elevi înscriși.

La examenul de Definitivat s-au înscris 329 de candidați, iar 103 au promovat. În ceea ce privește concursul pentru ocuparea posturilor în învățământ, au participat 573 de candidați, 229 obținând note mai mari de 7. Cele mai importante proiecte de investiții din domeniul educației din județul Constanța au vizat construirea unor clădiri noi și extinderea clădirilor existente. În ultimii patru ani, au fost derulate 20 de proiecte, dintre care 12, din fonduri europene și opt, finanțate din bugetul local.

SĂNĂTATE

În județul Constanța, 606.028 de persoane plătesc asigurările de sănătate. Pentru acestea, au fost tipărite 549.233 de carduri de sănătate, dintre care au fost activate 343.635. Nu au fost ridicate de la CAS Constanța 17.269 de carduri, iar 48.000 au fost returnate de Poștă la CAS Constanța. Medicii de familie au preluat pentru asigurații din listele lor peste 15.000 de carduri și alte 16.000 au fost predate asiguraților, la ghișeu. În prezent, se mai află la casa de asigurări peste 17 mii de carduri neridicate. La finele anului trecut, în județul Constanța funcționau 24 de spitale, dintre care 11 publice și 13 private. În total, în spitalele și centrele de sănătate din județ pentru pacienți erau disponibile 4.214 paturi, dintre care 3.994 paturi oferite de unitățile de stat, conform datelor Institutului Național de Statistică. În unitățile medicale din Constanța lucrau, anul trecut, 1.963 de medici, aproape jumătate activând în unitățile sanitare din mediul privat.

Citiți analiza economică a județului Constanța în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000