EVZ

Dâmbovița, județul celor 60 de primari justițiabili | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 829 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Dâmbovița.

Mai toți politicienii importanți din Dâmbovița au probleme cu DNA

Potrivit presei locale, nu mai puțin de 60 de primari sunt anchetați de procurorii anticorupție. Reședința de județ, Târgoviște, pe vremuri capitala Țării Românești, și-a pierdut edilulșef ales în 2012, pe Gabriel Boriga (PNL, fost PDL), condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. El a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, pentru că a achiziționat la prețuri supraevaluate, circa 100.000 de euro, echipamente pentru locuri de joacă.


FOTO: Adrian Țuțuianu (PSD), președinte CJ DîmbovițaÎn acest moment, primar interimar este Cristian Stan, de la PSD, care probabil va fi și candidatul partidului la alegerile locale din 2016. Președintele Consiliului Județean, Adrian Țuțuianu (PSD), este și el în vizorul DNA. El este cercetat pentru trafic de influenţă în campania electorală de la localele din 2012, informaţia fiind cuprinsă în dosarul deputatului PSD Ion Stan. Pe vremuri fost șef al comisiei de control a SRI și unul din cei mai influenți politicieni ai județului, Stan a fost condamnat de Instanţa Supremă la doi ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. Decizia ICCJ nu este definitivă.

  • PNL evită confruntarea cu PSD

Ludovic Orban, în exil la Dâmboviț

Deși este bucureștean și ar fi dorit să candideze la Primăria Capitalei, conducerea PNL l-a expediat pe Ludovic Orban în funcția de co-președinte al organizației din Dâmbovița. Orban a mai condus această organizație, în 2002. În PNL se duc acum lupte pentru desemnarea candidatului la Primăria municipiului Târgoviște, unde sunt nu mai puțin de șase concurenți. Printre aceștia se număra: vicepreședintele Comitetului Județean Executiv al PNL Dâmbovița, Gabriel Plăiașu, consilierul județean PNL, Gabriel Grozavu (candidat si in 2012), consilierul local, fost viceprimar, Ciprian Prisăcaru. De asemenea, arhitectul Dumitru Barbu și-a anunțat intenția de a candida din partea liberalilor, deși, la alegerile anterioare, a intrat în cursă ca independent. Este interesant că liberalii nu au anunțat nici un nume pentru șefia Consiliului Județean, deși, aparent, sunt într-o dispută cu acesta și îi boicotează ședințele de consiliu de câte ori „va folosi un limbaj mai dur”. În 2014, aproape 25 de primari liberali, plus mai mulți consilieri locali și județeni, au părăsit partidul pentru a migra spre PSD sau aliații săi.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 4.054 km pătrați, reprezentând 1,7% din teritoriul României.

● Populația este de 502.000 locuitori (2011), în scădere față de vârful din 1992 când se înregistrau 562.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 123,8 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu nominal era, în iulie 2015, de 1.506 de lei, în creștere cu aproape 20% față de anul 2013.

● Rata șomajului este de 7,1% (noiembrie 2015), în scădere față de anul anterior.

● PIB pe cap de locuitor, în 2015: 5.573 euro, cu aproximativ 20% sub media națională.

● Speranța de viață: 73,6 ani, puțin peste media națională.

  • Infrastructură modestă

CFR deschide calea concurenței

Întrucât mai multe linii secundare din Dâmbovița erau ineficiente, CFR Călători le-a închis. Aproape imediat, pe ele a început să opereze o companie privată. Așa s-a întâmplat pe ruta Ploiești-Târgoviște, abandonată de CFR în 2012 și redeschisă, în octombrie 2015, de Transferoviar Călători. Pe linia Titu-Târgoviște-Petroșița, CFR a renunțat la curse în 2013 și a revenit în octombrie 2015, exact atunci când și Transferoviar introducea trenuri pe această rută. Această cale ferată datează din 1884 și mai era folosită, în 2013, de circa 600 de persoane. O altă problemă în curs de rezolvare este lărgirea la patru benzi a șoselei Bâldana-Titu. Valoarea lucrării este de 208.671.273 lei. Proiectul va fi finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională din cadrul P.O.S.T. și din bugetul de stat. Lărgirea DN7 la patru benzi de la Bâldana la Titu este unul dintre angajamentele luate de statul român prin Memorandumul semnat între Guvernul României și Grupul Renault în martie 2007, în vederea investiției într- un centru de încercări auto la Titu. În schimb, drumul Târgoviște-Sinaia este într-o situație proastă.

  • Fructe și sturioni de Missisipi

Merele de Voinești, pe cale de dispariție

Tot mai mulți proprietari ai merelor de Voinești se gândesc să abandoneze: seceta prelungită și dăunătorii distrug culturile, iar cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. În consecință, ei aduc soiuri de mere din Italia sau se reorientează spre culturile de căpșuni, scria, în iulie 2015, presa locală. Potrivit cultivatorilor locali, circa 60-70% din merele „de Voinești” care se vând în București sunt, de fapt, importate din Polonia sau Italia. Un alt obiectiv din zona turismului culinar, care are probleme serioase, este Stațiunea Piscicolă din Nucet. În stațiune s-a reușit aclimatizarea sturionului de Missisipi – o performanță în Europa - dar principalele specii sunt crapul și carasul. Față de sturionii autohtoni, cei din America de Nord fac 5-6 kile la trei ani, la zece ani ajung la 2 metri și 70 de kile, iar la 10-12 ani dau și icre negre. Circa 80% din peștele de pe piața din România a văzut lumina zilei la Nucet.Stațiunea este însă în executare silită pentru datorii de 1,1 milioane de lei, la bugetul de stat. În septembrie, fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, promitea că va salva acest obiectiv cu ajutorul fondurilor europene.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

O singură companie asigură 15% din afacerile județului

Economia județului Dâmbovița este sus ținută de producția de electrocasnice, prin uzina cu capital turc Arctic de la Găești, care asigură 15% din cifra de afaceri la nivelul întregului județ, dar și de industria prelucrătoare și extracția de petrol, la Moreni.La finele lunii august a anului trecut, în județul Dâmbovița erau angajate 75.078 de persoane, în creștere cu aproximativ 1.600 de salariați față de august 2014, însă în scădere cu aproape 15% comparativ cu 2008, anul venirii crizei, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Șase din zece angajați din județ lucrează în domeniul serviciilor, iar 37,3% dintre aceștia activează în industrie și construcții.

Rata șomajului, aproape 7%

Totuși, nivelul de trai al locuitorilor este sub media pe țară. Salariul mediu net din județul Dâmbovița era, în august a anului trecut, de 1.479 de lei/lună, cu 334 de lei mai puțin decât media pe țară de 1.813 lei lunar.

În total, în județul Dâmbovița sunt 122.692 de pensionari, șapte din zece fiind pensionați la limită de vârstă. Pensia medie pe lună la nivel de județ este de 800 de lei, conform cifrelor pentru luna octombrie 2015, furnizate EVZ de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).Valoarea ratei șomajului înregistrată în județul Dâmbovița, la sfârșitul lunii decembrie 2015, este de 6,99%, potrivit reprezentanților Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dâmboviţa. La finele anului trecut, în evidenţa instituției erau 14.296 de șomeri, dintre care 6.147 de femei. Din totalul șomerilor, 2.758 beneficiau de indemnizație de șomaj, 11.538 fiind persoane neindemnizate.

Pe parcursul anului 2015, prin programele AJOFM, 8.904 persoane şi-au găsit loc de muncă.

  • EDUCAȚIE

Milioane de euro din fonduri UE pentru școli și grădinițe

În cele 555 de unități de învățământ preuniversitar din județul Dâmbovița au început anul de învățământ circa 71.400 de elevi. La 1 septembrie 2015, 15 unități nu aveau aviz sanitar, conform statisticilor DSP Dâmbovița, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean.

Elevii dâmbovițeni care au participat la concursuri și olimpiade naționale au adus acasă trei premii I, un premiu II, șase premii III și 36 de premii și mențiuni speciale, medalii de aur, argint și bronz.Promovabilitate redusă la Bac

Dintre cei 4.393 de liceeni înscriși la sesiunea din vara trecută a Bacalaureatului, 61,74% au promovat. „Analiza comparativă a rezultatelor obținte în ultimii trei ani în sesiunea iunie-iulie relevă creșterea sistematică a procentului de promovabilitate la nivelul județului. Din păcate, procentele se situează sub media pe țară, ceea ce a impus o regândire a modului de pregătire a elevilor, în vederea ameliorării rezultatelor”, spune Sorin Ion, inspectorul școlar general din Dâmbovița. La sesiunea din toamnă, rata promovabilității a fost de 20,38%.

Sectorul Educației din județ a atras, în ultimii doi ani, fonduri europene prin Programul Erasmus în valoare totală de 2,06 milioane de euro, prin 30 de proiecte derulate. În același timp, au fost construite zece grădinițe și gimnazii, majoritatea din fonduri BEI și BDCE, și au fost reabilitate alte nouă clădiri de învățământ, dintre care cinci prin fonduri europene POR.

„Prioritatea echipei manageriale a Inspectoratului Școlar Județean Dâmboviţa, ca instituţie care gestionează procesul de învăţământ, este construcția unui învățământ de calitate, desfășurat, pe cât posibil, în școli dotate la nivel european”, afirmă Sorin Ion.

  • SĂNĂTATE

Spitalul de Urgență din Târgoviște a fost modernizat

Pe teritoriul județului Dâmbovița funcționează patru spitale și trei unități de asistență medico-socială.

În ceea ce privește unitățile sanitare cu proprietate majoritar privată, la finele anului 2013 erau 242 cabinete medicale de familie, 17 cabinete de medicină generală, 134 cabinete medicale de specialitate, 218 cabinete stomatologice, 51 laboratoare medicale, 54 laboratoare de tehnică dentară și 203 farmacii, conform Direcției județene de Statistică.

Lipsă de medici și asistenți în toate domeniile

În spitalele din județ, pacienții pot fi internați pe 2.364 de paturi, în timp ce în cadrul unităților de asistență medico-socială sunt la dispoziție 175 de paturi pentru pacienți, după cum arată statisticile centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița, remise EVZ.

În anul 2011, în contextul reformei în domeniul sănătății, a fost închis Spitalul Orășenesc Titu. „În locația fostului spital funcționează actualmente un Centru de sănătate multifuncțional cu 20 de paturi pentru spitalizare de zi și un punct de lucru al Unității de primiri urgențe cu cinci paturi pentru supraveghere, ambele aparținând Spitalului Județean de Urgență Târgoviște”, spune Sorin Stoica, directorul executiv al DSP Dâmbovița.

Potrivit conducerii instituției, în sistemul de sănătate județean sunt angajate aproximativ 4.600 de persoane. Sistemul sanitar din județul Dâmbovița se confruntă cu lipsa personalului medical în toate domeniile, atât cu lipsa medicilor, cât și cu lipsa asistenților medicali.

Fonduri europene pentru reabilitare

Timp de trei ani, în perioada 2011- 2013, Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște a trecut printr-un proces de reabilitare finanțat din fonduri europene în valoare de 83 milioane lei. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte primeşte, anual, circa 100.000 de pacienţi.

Citiți analiza economică a județului Dâmbovița în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000