EVZ

Delta Dunării, paradisul distrus | România 4 you

Autor: | | 4 Comentarii | 2305 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Tulcea.

Competiția este dură pentru Primăria Tulcea. În alegerile locale s-au înscris unsprezece candidați. Patru dintre dintre ei au intrat în cursa electorală ca independenţi, numărul participanților fi ind cel mai mare înregistrat din anul 2004 până în prezent

Cei șapte candidați cu carnet de partid sunt: Lucian Simion - PSD, Dumitru Vâlcu - PMP, Ștefana Zibileanu - PNL, Cornel Bâlbu - PND, Georgian Chiper - PRU, Marius Tudorie - ALDE și Mircea Petria - PRM. Independenţii sunt: Doru Şchiopu, lider al sindicaliştilor de pe platforma şantierului naval, Nicolae- Florin Bibu, întreprinzător, Marian-Valentin Şelaru, întreprinzător, şi actualul primar Constantin Hogea.

În 2012, Hogea, pe atunci membru al PDL a câştigat la pas, cu 52,9% din voturile exprimate, contracandidatul său de la USL, Trifon Belacurencu, obţinând doar 30%. Cercetat de DNA pentru luare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, Constantin Hogea a respins toate acuzațiile aduse. Până în prezent, nu a fost trimis în judecată, dosarul în care este inculpat fiind la DNA Galaţi pentru revizuire. În primăvară, liderul PNL Tulcea, deputatul Vasile Gudu, spunea că partidul său ar putea câştiga Tulcea, dacă Hogea nu candidează independent.

  • Delta captivă

Localităţile decad, primarii rămân neschimbaţi

Din anul 2000, primar al Sulinei, cel mai estic oraș al UE, este Aurel Dimitriu, fost pesedist, dezertat la PDL, dar care nu și-a găsit locul în noul partid liberal, care va avea propriul candidat în această localitate. Între 1856 și 1939, în Sulina a fost amplasat sediul Comisiunii Europene a Dunării, înființată prin tratatul de pace de după Războiul Crimeei, atunci când s-a instituit libertatea de navigație pe Dunăre. A devenit un oraș cosmopolit, în care limba oficială, din documente, era franceza, iar limba cea mai vorbită era greaca. Locuitorii erau poligloți, căci trăiau laolaltă 28 de naționalități. Acum, orașul este mort, din punct de vedere economic. Primăria a obținut de la Administrația Deltei Dunării o porțiune de plajă, dar a fost incapabilă să o amenajeze corespunzător. În 2016, PSD îl trimite împotriva actualului primar pe Nicolae Rădus, 59 de ani, căpitan de port la Căpitănia Port Sulina. PSD are, de altfel, șanse să mențină și președinția Consiliului Județean, prin Horia Teodorescu. În schimb, PNL are șanse să piardă și primăria unei alte localități dunărene încărcate de istorie: Chilia Veche. Georgeta Ciupitu a câștigat trei mandate sub sigla liberalilor, dar, după celebra ordonanță Dragnea, a devenit independent, iar acum candidează pentru PSD.

Fișa județului

● Suprafața Tulcea: 8.499 kmp, 3,6% din suprafața țării.

● Populație: 243.366, în 2012, în scădere cu 5.686 persoane față de 2008. În 1977, erau 270.977 persoane. Locul 42 pe țară.

● Densitate: 23,7 locuitori pe km pătrat.

● Speranța de viață: 71,97 ani, față de media națională de 74,26 ani

● Rata șomajului: 5,10%, aprilie 2016

● PIB/locuitor: 5001 euro (2014)

  • Sturioni pe cale de dispariție

Turismul haotic, un pericol

Deși prezentată de autoritățile române drept un paradis, Delta Dunării are probleme uriașe. Turismul haotic, pescuitul intensiv și braconajul secătuiesc rezervația. Organizațiile de protecție a mediului susțin că Delta este mai degrabă un paradis al braconierilor. În aprilie 2016 a intrat în vigoare un ordin de prohibiție a pescuitului sturionilor, dar specialiștii sunt sceptici. „Ar trebui create niște facilități pentru comunitățile cele mai afectate – instituind de exemplu o perioadă de o săptămână sau 10 zile în care să se poate prinde un număr de exemplare ca să le folosească la sărbătoarea locală, Ziua Sfântului Gheorghe, de la început de mai, când se prepară celebrul storceag de sturion”, a explicat Grigore Baboianu, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Lipsa apei potabile este o altă problemă. Peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă în gospodării (datele sunt valabile pentru 10 din 26 de comunități din deltă). Consumul de apă direct din Dunăre sau din puțuri de mică adâncime expune populația locală la riscul îmbolnăvirii, având în vedere degradarea continuă a calității apelor de suprafață, cauzată de agricultura intensivă, traficul naval și de lipsa stațiilor de epurare a apelor uzate din orașele aflate în amonte.

  • Infrastructură

Promisiuni și studii de fezabilitate

În mai 2014, ministrul Transporturilor, Dan Șova, le promitea celor din Tulcea o serie de proiecte grandioase de infrastructură: pod peste Dunăre, la Brăila, aeroport la Tulcea și drum expres spre Constanța. Studiul de fezabilitate pentru drumul expres Constanța - Tulcea - Brăila va costa până la 6,2 milioane de euro, construcția efectivă a șoselei urmând să coste peste 1 miliard de euro, potrivit Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Segmentul de drum vizat este parte a DN 22, în lungime de aproape 300 kilometri, care traversează județele Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța. Deocamdată nu s-a trecut nici măcar de stadiul finalizării licitației pentru studiul de fezabilitate, pe site-ul CNADNR fiind marcată ca „procedură în curs de finalizare”. Master Planul pe Transporturi prevede finalizarea acestui drum abia prin 2024. Cât despre aeroportul din Tulcea, acesta a fost redeschis în 2014, după 20 de ani în care a fost, de facto, abandonat, și închis în 2015 din nou. Un constructor din Botoșani a primit contractul pentru refacerea pistei de circa 900 de metri. Lucrările costă circa 16 milioane, iar firma care le execută ar fi apropiată PSD, scrie presa. Banii provin de la UE, prin programul pentru Transporturi.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Lipsa infrastructurii alungă investitorii

În ciuda potențialului său turistic datorat Deltei Dunării, dar și comercial, județul Tulcea se numără printre cele mai sărace cinci județe din țară atât ca pondere în PIBul țării, dar și în ceea ce privește veniturile colectate de autoritățile locale.


FOTO: Șantierul naval Vard Tulcea SA s-a concentrat pe producția navelor de tip offshoreCel mai atractiv sector din județ este reprezentat de terenurile agricole, zeci de mii de hectare fiind deja în proprietatea oamenilor de afaceri în special din Italia, Franța și Spania. Lipsa unei infrastructuri adecvate de transport face, totuși, ca județul Tulcea să fie tăiat de pe lista marilor investitori industriali. Printre companiile importante din județ sunt șantierul naval Vard Tulcea, aflat în proprietatea unei companii norvegiene și având peste 3.700 de angajați, sau producătorul de alumină Alum Tulcea, parte a grupului Vimetco, cu aproape 700 de angajați. Multe firme din industria textilă produc exclusiv pentru export.

Lefuri cu peste 400 de lei sub media țării

La finele lunii octombrie a anului trecut, în județul Tulcea erau, în total, 44.526 de angajați, conform Institutului Național de Statistică (INS). Efectivul salariaților s-a redus cu peste 6% față de anul în care a venit criza. Din numărul total de angajați, 54% activează în domeniul serviciilor, în timp ce aproape patru din zece lucrează în industrie și construcții.

Salariul mediu net al tulcenilor era, în octombrie 2015, de 1.424 de lei pe lună, cu peste 400 de lei sub nivelul mediu pe economie, cifrat, în aceeași lună, la 1.871 de lei. Raportat la anul 2008, lefurile lucrătorilor din județul Tulcea au avansat cu doar 28%, întrun ritm mai greoi decât în majoritatea județelor țării. Cele mai bune salarii medii lunare le primesc angajații în domeniul idustrial și în construcții, de 1.482 de lei.

În luna martie a acestui an, în județ erau 49.088 de pensionari, care primeau o pensie medie de 791 de lei pe lună, după cum ne-au spus reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice. Aproape opt din zece vârstnici s-au pensionat la limită de vârstă, un procent peste media națională. Conform cifrelor INS, în septembrie 2015, numărul pensionarilor era foarte apropiat de cel al salariaților.

Circa 4.500 de șomeri

În ceea ce privește rata șomajului, valoarea acestui indicator în județul Tulcea a fost de 5,1%, la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, conform datelor transmise EVZ de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Astfel, în evidența agenției județene pentru șomaj erau înregistrați 4.450 de șomeri, dintre care 1.764 de femei. Din totalul șomerilor, 1.487 beneficiau de indemnizație de șomaj, iar 2.953 erau persoane neindemnizate.

În primele patru luni din 2016, prin Programul de Ocupare a Forței de Muncă derulat de agenția județeană Tulcea, 990 de persoane și-au găsit un loc de muncă. Anul trecut, au fost angajate 3.150 de persoane în căutarea unui job

  • EDUCAȚIE

15% dintre profesori, implicați în proiecte europene

În județul Tulcea funcționează, în anul de studii 2015-2016, un număr total de 141 de unități școlare, dintre care 81 sunt cu personalitate juridică. Majoritatea unităților școlare din județ au obținut autorizație sanitară de funcționare, cele câteva excepții fiind din mediul rural, din zona Deltei Dunării, afirmă, pentru EVZ, reprezentanții I n s p e c toratului Școlar al Județului Tulcea.


FOTO; În timpul orei de informatică la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din TulceaRata promo va bilității la examenul de Evaluare Națională din județul Tulcea a crescut de la 68,55%, în 2014, la 78,56%, anul trecut. Același trend se observă și la Bacalaureat, unde promovabilitatea a crescut de la circa 14% la 78,28%. La finalul Examenului de Definitivat de anul trecut au fost evaluate 34 de lucrări, procentul de promovabilitate fiind de 38,23%. La examenul de Titularizare, au fost prezenți 165 de candidați, dintre care 80% au promovat.

Investiții în grădinițe

În prezent, în județ se construiesc clădiri noi pentru grădinițe în două localități, alte patru loca lități pre gătindu- se pentur licitații, în cadrul Proiectului Reforma Educației Timpurii, derulat de Ministerul Educației. To t o d a t ă , ISJ Tulcea a derulat patru proiecte din fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane, în care au fost angajate peste 370 de cadre didactice, reprezentând 15% dintre profesorii din județ. În total, 61 de școli din întregul județ au beneficiat de aceste proiecte.

  • SĂNĂTATE

Defifi cit de medici în spitalele tulcene

În județul Tulcea funcționează, în prezent, trei spitale publice și un spital privat, două ambulatorii integrate spitalelor, 102 cabinete de medicină de familie, 118 cabinete medicale de specialitate, 108 cabinete stomatologice și 27 de laboratoare medicale

 În total, pacienții din județul Tulcea au la dispoziție 837 de paturi pentru internare, ne-au spus reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Tulcea.

În contextul reformei din domeniul sănătății, în anul 2011 au fost închise Spitalul Orășenesc Babadag și Centrul de Sănătate Sulina. Acestea au trecut în administrarea primăriilor, nu au fost transformate în cămine de bătrâni și se află în conservare.

În sistemul sanitar tulcean lucrează 357 de medici, 106 de stomatologi, 98 de farmaciști și 1.157 de asistenți medicali.

Investiții din fonduri europene și locale

Potrivit conducerii DSP Tulcea, sistemul se confruntă cu un deficit de medici în specialități precum pediatrie, neonatologie, ATI, neurologie, boli infecțioase, medicină de laborator, pneumologie, ORL, medicină de urgență și obstetrică-ginecologie.

Cu ajutorul fondurilor europene, a fost izolată pe exterior clădirea Spitalului Județean de Urgență Tulcea și a fost reabilitat pavilionul de psihiatrie al acestui spital.

Totodată, din fonduri locale a fost reabilitat ambulatoriul de specialitate al Spitalului Orășenesc Măcin.

Citiți analiza economică a județului Tulcea în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

sâmbătă, 21 mai 2016 Autor:

Patria vinurilor și a PSD | România 4 you

sâmbătă, 30 aprilie 2016 Autor:

Teleorman = Dragnea | România 4 you

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000