EVZ

Erdogan: „Nu vreau statui în onoarea mea”. În schimb marsul funeraliilor militare a fost înlocuit cu versuri din CORAN

Autor: | | 1 Comentarii | 537 Vizualizari

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan nu vrea ca în Turcia să fie ridicate statui în onoarea sa. A spus-o însuşi şeful statului, într-un discurs la Ankara pronunţat în faţa unui grup de primari din partidul său, AKP.

''Este împotriva valorilor noastre. Nu vreau să fie create statui cu mine însumi, sau busturi, sau chestiuni de acest gen. Admimistraţiile noastre municipale nu trebuie să mai facă această greşeală'', a spus Erdogan, ivitând primarii  '' să clădească monumente inspirate din viaţa publică''.

În schimb, tot în Turcia se  înlocuieşte Chopin cu versuri din Coran. La funeraliile  militare şi de Stat, marşul funebru a fost înlocuit cu un marş otoman

Prea occidental pentru a fi cântat la funeraliile militarilor căzuţi, prea străin ca marşul funebru să răsune în timp ce coşciugul acoperit cu semilună şi stele este purtat către locul îngropăciunii. Acesta este raţionamentul din spatele hotărârii ministerului de Interne al Turciei, care a şters marşul lui Chopin din ceremoniile funebre, pentru a-l înlocui cu Segah Tekbir din Itri, o compoziţie din era otomană unde sunt scandate versuri din Coran.

''E conform cu morala martirilor şi cu locul lor în inimile naţiunii - a susţinut ministerul. Aceleaşi proceduri şi principii  vor fi aplicate pentru toţi membrii ministerului de Interne care trec spre o viaţă mai bună''-

Hotărârea apare la sfârşitul unei dezbateri începute în 2016, când la funeraliile unui militar mort în Hakkari, în districtul Yuksekova, banda care reda muzica a fost redusă la tăcere de un grup de prieteni care urlau ''Allahu Ekber'' (Dumnezeu e mare).Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000