EVZ

Fieful lui Iohannis rămâne la Forumul German | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 857 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Sibiu și Sălaj.

În Sibiu, aparent liberalii se confruntă cu Forumul Democrat German din România FDGR), în competiția pentru primărie. În realitate, disputa este formală, iar actualul primar interimar, Astrid Fodor, nu are contracandidat de temut. Astrid Fodor este cea care l-a înlocuit pe președintele Klaus Iohannis după ce acesta a ajuns președintele României. Ea a fost director economic al Consistoriului Evanghelic, biserica de care ține și Iohannis.

Potrivit unui sondaj din ianuarie, comandat de PNL, ea va câștiga detașat alegerile, cu 53%. Candidatul liberalilor este Răzvan Pop, directorul Direcției județene de cultură. Fostul prefect Ioan Ovidiu Sitterli este candidatul PSD pentru postul de primar al municipiului Sibiu, în timp ce social-democratul Mihai Ioan Macaveiu, inginer constructor şi administrator de firmă, va candida pentru postul de primar al municipiului Mediaş. Sondajul din ianuarie arată că FDGR va obține majoritatea și în Consiliul Local. Potrivit datelor prezentate de liderii PNL Sibiu, liberalii ar putea obține cele mai multe mandate de aleși județeni și ar prelua președinția CJ. Fostul președinte al CJ, Ioan Cindrea a fost demis recent, după ce a pierdut procesul cu ANI, care l-a declarat incompatibil.

  • Baron PSD

Un securist discret

PSD defilează fără probleme, în județul Sălaj, cu un fost ofițer de securitate. Potrivit EVZ, Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean, a fost, în ultimii ani de comunism, un ofițer conștiincios în slujba statului și a lui Nicolae Ceaușescu. El conduce CJ din iunie 2004 și este unul dintre baronii discreți ai PSD. Între anii 1987-1989, Tiberiu Marc (58 de ani) a avut gradul de locotenent- major în cadrul Inspectoratului Județean Sălaj, Serviciul 2 al Securității. Una din principalele sale misiuni era de supraveghere a angajaților Înterprinderii de Execuție și Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătățiri Funciare Sălaj. „Nu am niciun fel de problemă în legătură cu acest aspect”, a spus Marc. La primăria municipiului reședință de județ, Zalău, se confruntă liberalul Valeriu Crișan și social-democratul Ionel Ciunt, fost prefect al județului. Crișan a fost trimis în luptă după ce Radu Căpâlnașiu, primarul în funcție, PNL, s-a retras. „Am un proces cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție și, chiar dacă președintele Klaus Iohannis a câștigat într-un caz asemănător, există varianta ca eu să pierd”, a explicat Căpâlnașiu. Valeriu Crișan deține, din 2012, funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sălaj. Ca independent, mai candidează la Primăria Zalău și un antreprenor, Gheorghe Stanciu.

Fișa județului Sibiu

● Suprafața județului este de 5.432 km pătrați, circa 2,3% din suprafața țării.

● Populația este de 375.000 de locuitori (2011), locul 23 pe țară și în scădere față de vârful din 1977, când se înregistrau 481.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 69,2 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2015, de 1.650 de lei.

● PIB pe cap de locuitor, în 2015: 8.441 de euro.

● Speranța de viață: 73,7 ani, cu circa un an sub media națională.

Fișa județului Sălaj

● Suprafața județului este de 3.864 km pătrați, reprezentând 1,8% din teritoriul României.

● Populația este de 217.895 de locuitori (2011), locul 40 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 266.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 56,4 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în ianuarie 2015, de 1.350 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 5.184 de euro.

● Speranța de viață: 72,2 ani, cu aproape trei ani sub media pe țară

  • Mai celebru decât Iohannis

Salamul de Sibiu, recunoscut european

În februarie, Comisia Europeană a recunoscut unicitatea salamului de Sibiu. Este al doilea produs românesc care a obținut denumirea de Indicație Geografică Protejată. Istoria salamului de Sibiu începe în 1910, când un italian pe nume Filippo Dozzi, a început să producă, la Sinaia, un salam crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung și garanție de câteva luni. Producătorii vindeau acest produs sub denumirea „salam de iarnă”. Pe ștampila de export era însă inscripționată „Vama Sibiu” întrucât acesta era punctul de ieșire spre Imperiul Austro-Ungar. Astfel, în comenzile venite din străinatate, produsul a devenit mai întâi „salam din Vama Sibiu”, pentru ca abia apoi sa fie numite „Salam de Sibiu”. În perioada interbelică, o bucată avea peste zece kilograme. În perioada comunismului, a existat legenda că ar fi produs cu carne de cal, ceea ce este fals. Se foloseau mațe de cal, pentru că erau foarte lungi și avea calibru mare. De acum înainte, acest salam va putea fi produs doar în județele Călărași, Ilfov și București bineînțeles, Prahova, Sibiu, Brașov și Bacău, unde sunt localizați producătorii care au depuse cerere la Comisia Europeană.

  • Județul bisericilor de lemn

Renovate cu beton și gratii de fier

Sălajul, cu cele 68 de biserici de lemn înscrise pe lista monumentelor istorice, își poate asuma titlul neoficial de ‚„județ al bisericilor de lemn’’, ca un punct forte al promovării din punct de vedere turistic a zonei. Consiliul Județean Sălaj a inițiat un proiect cu finanțare europeană privind realizarea unui „Circuit al bisericilor de lemn’’, în care au fost incluse șapte lăcașe de cult. Pe lângă bisericile de lemn, și cele de piatră pot constitui obiective turistice. De exemplu, actuala biserică reformată din Uileacu Șimleului este unică în România și printre puținele din Europa datorită coridorului intermural, dintre peretele interior și cel exterior, păstrat parțial. Multe biserici de lemn sunt însă abandonate sau au fost restaurate astfel încât a fost distrus elementul tradițional. De exemplu, la Chichișa biserica veceh din secolul XVIII are acum gard de fier forjat, acoperiș de tablă și gratii la ferestre. La fel arată și biserica din lemn din Romita. Învelitoarea și fundația din beton au fost refăcute în perioada comunistă. Preotul din sat a contribuit și el l-a schimbare. Și-a construit casa pe terenul monumentului protejat.

  • MUNCĂ ȘI ȘOMAJ

Două județe susținute de marii investitori industriali

Județele Sibiu și Sălaj, situate în centrul și, respectiv, nord-vestul țării, s-au dezvoltat în ultimii ani în mare parte datorită investițiilor străine în industrie. Din acest punct de vedere, Sibiul este mai avantajat de infrastructură, dar și de populația vorbitoare de limbă germană. Printre cele mai mari companii din județ sunt: Romgaz, Transgaz, Continental, Marquardt Schaltsysteme, Takata, Banca Comercială Carpatica, Polisano, Ambient, Atlassib, Scandia Food etc.


FOTO: ompania TenarisSilcotub din Zalău este una dintre investițiile străine importante din județul Sălaj FOTO: TENARIS SILCOTUB ZALĂULa rândul său, județul Sălaj a atras investițiile a două multinaționale: Michelin și TenarisSilcotub.

Lefurile din Sibiu, peste media pe țară

La finele lunii octombrie a anului trecut, în județul Sibiu lucrau 123.501 angajați, în scădere nesemnificativă (-1,8%) față de anul 2008, potrivit cifrelor Institutului Național de Statistică (INS). Sibiul este unul dintre puținele județe din țară în care piața forței de muncă și-a revenit aproape complet după criză.

În același timp, în județul Sălaj erau 46.522 lucrători, cu 6% mai puțini decât înainte de venirea crizei.

Economia puternică a județului Sibiu se reflectă și în salariile medii nete pe care le plătesc angajatorii: în medie de 1.954 de lei/lună, conform cifrelor INS din luna octombrie 2015. Nivelul este cu mult peste media pe țară de 1.871 de lei, în aceeași lună. Sibienii care lucrează în industrie și construcții primesc lefuri medii nete lunare de 2.043 de lei.

Câștigul salarial mediu net din județul Sălaj era, în luna analizată, de 1.565 de lei, sub media pe economie. Cele mai bune salarii din județ le primesc muncitorii în industrie și construcții, de 1.833 de lei/lună.

Conform informațiilor transmise EVZ de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în județul Sibiu erau, în luna februarie 2016, 99.137 de pensionari, care primeau o pensie medie lunară de 935 de lei. Circa trei sferturi dintre vârstnici s-au pensionat la limita de vârstă.

În Sălaj, numărul de pensionari era de 63.430 de persoane, cu o pensie medie de 793 de lei/lună. Din numărul total de pensionari, 70,5% au ieșit la pensie la limita de vârstă.

Șomaj de 5,27%, în Sălaj

La sfârșitul lunii martie, rata șomajului în județul Sibiu era de 3,61%, potrivit datelor remise EVZ de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Din numărul total de 7.005 șomeri, 1.547 beneficiau de indemnizație de șomaj, restul de 5.458 de persoane fiind neindemnizate. În 2015, agenția județeană din Sibiu a reușit să faciliteze angajarea unui număr de 7.820 de șomeri.

Rata șomajului din Sălaj se cifra la 5,27%. În bazele agenției județene erau înscriși 5.607 șomeri, dintre care 1.383 primeau indemnizație de șomaj. Prin programele derulate de agenția județeană din Sălaj, anul trecut au fost încadrate în muncă 2.110 persoane.

  • EDUCAȚIE

Toate școlile sibiene au autorizații sanitare de funcționare

În județul Sibiu au început în acest an de studii 64.898 de elevi, care învață în 334 de unități școlare. Toate unitățile școlare din județ dețin autorizație sanitară de funcționare, potrivit inspectorului școlar general din Sibiu, Ștefan Firu.

La examenul de Definitivat din 2015, județul Sibiu s-a situat pe al treilea loc din țară, cu o promovabilitate de 62,05%, participând 165 de candidați. La Titularizare, au dat examenul 456 de candidați, dintre care 73,9% cu note peste 5.


FOTO: Elevii școlii Naționale de Gaz din Mediaș, în cadrul unui proiect interdisciplinarTestele de Evaluare Națională din 2015 au fost susținute de 3.603 elevi, 84,86% dintre ei fiind promovați. La Bacalaureat, s-au prezentat 2.550 de liceeni, dintre care 77,69% au reușit să ia examenele.

În ultimii trei ani, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a participat la cinci proiecte finanțate din fonduri europene vizând, printre altele: stimularea participării la educație, reducerea abandonului școlar, dezvoltarea competențelor de matematică, științe și tehnologii etc.

Cinci gimnazii din Sălaj, reabilitate în ultimii ani

În total, în județul Sălaj au început anul de învățământ 37.057 de copii și elevi. Din totalul de 391 de unități de învățământ, șase nu au autorizaţie sanitară, conform inspectorului școlar general din Sălaj, Marcel Lucaciu. La Evaluarea Națională s-au prezentat 2.020 de elevi, dintre care au promovat 80,1%. La Bacalaureat, dintre cei 1.938 de elevi prezentați, au trecut examenele 63,16%.

În ultimii ani, în judeţul Sălaj au fost reabilitate, prin Programul de Reabilitare a Infrastructurii Şcolare, coordonat de Ministerul Educaţiei, cinci şcoli gimnaziale.

  • SĂNĂTATE

Investiții în cercetare și în aparatură medicală performantă

În județul Sibiu funcționează zece spitale oferind pacienților, cumulat, 2.527 de paturi. Odată cu reforma din sistemul de sănătate din 2011, a fost desființat Spitalul Orășenesc Cisnădie, care a fost reînființat un an mai târziu, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

În total, în sistemul de sănătate sibian activează 4.257 de angajați. Lipsa cadrelor medicale este resimțită cel mai acut în specialităţi precum: anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgenţă, pediatrie, radiologie, obsterică- ginecologie, medicină internă şi oftalmologie.

În ultima perioadă, în județ s-au derulat două proiecte mari finanțate din fonduri europene: Centrul de Cercetare și Telemedicină în Bolile Neurologice la Copii, derulat de Spitalul de Pediatrie Sibiu, precum și cel privind Centrul de cercetare invazivă şi noninvazivă în domeniul patologiei cardiace şi vasculare la adult, derulat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, ambele finalizate anul trecut.

Proiecte finanțate de autoritățile județene din Sălaj

În județul Sălaj funcționează șase spitale, care pun la dispoziția pacienților 1.303 paturi, spune directorul executiv al DSP Sălaj, Ligia Marincaș. În 2011, reforma din sănătate a transformat Spitalul de Boli Cronice Cehu-Silvaniei în cămin pentru vârstnici.

În total, în sistemul de sănătate din Sălaj lucrează 2.752 de persoane, dintre care 374 de medici.

Cu ajutorul unui proiect din fonduri europene, în valoare de 42,75 milioane de lei, au fost reabilitate două corpuri ale Spitalului Județean de Urgență din Zalău. Totodată, Consiliul Județean Sălaj investește în dotarea ambulatoriului integrat cu aparatură, precum achiziția unui aparat RMN în valoare de 2,58 milioane de lei.

Citiți analiza economică a județelor Sălaj și Sibiu în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000