EVZ

Dragobetele sărută fetele. Donald Trump înarmează profesorii. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 9209 Vizualizari

Horoscop După o perioadă mai mare, numai de muncă, în care strămoşii noştri se pregăteau pentru muncile de primăvară, dar şi pentru campaniile de război, luna Martie vine de la zeul războiului Marte, iată o nouă sărbătoare în calendarul vechi, folcloric, al poporului român: Dragobetele.

Horoscop Dacă v-aţi născut pe 24 februarie poate aveţi ceva în comun cu :   Wilhelm Grimm, Giovanni Pico Della Mirandola, Michel Legrand, Alain Prost, Sir Cyril Arthur Pearson, Edward James Olmos, Harry Brauner, Marga Barbu, Nicolae Martinescu, Nicolae Tăutu, iar dacă v-ați născută pe 25 februarie poate aveți o carcateristică și a lui: Pierre-Auguste Renoir, Friedrich Haendel, Enrico Caruso, Carlo Goldoni, Anthony Burgess, George Harrison, Benedetto Croce, Tom Courtenay, Costache Antoniu, Richard Oschanitzky, Jean Georgescu, Virgil Duda.

Horoscop În calendarul creştin-ortodox pe 24 februarie este Întâia și a Doua Aflare a Capului Sf. Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Pomenirea morților - sâmbăta Sf. Teodor, dezlegare la ulei și vin, iar pe 25 februarie sunt Sfinţii: Tarasie din Constantinopol,  Alexandru şi Ipatie.

Horoscop  După o perioadă mai mare, numai de muncă, în care strămoşii noştri se pregăteau pentru muncile de primăvară, dar şi pentru campaniile de război, luna Martie vine de la zeul războiului Marte, iată o nouă sărbătoare în calendarul vechi, folcloric, al poporului român: Dragobetele. Sărbătoare fixă, se celebrează la 24 februarie. Peste veche sărbătoare geto-dacică, creştinii au aşternut o sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar: "întâia şi a doua Aflare a Capului Mergătorului înainte şi Botezătorului, Sf. Proroc  Ioan Botezătorul". Sărbătoare să fie!

Horoscop vDespre Dragobete am mai vorbit, dar repetiţia este mama învăţăturii. Dragobetele, Drăgostiţele, Logodna paserilor, Cap de primăvară este un reper al primăverii, de o vechime considerabilă, poate chiar de la primii locuitori ai Europei. Aceiaşi sărbătoare o au mulţi europeni vechi. Să amintim numai de comercialul Sf. Valentin care s-a reimportat în Europa din puternica Americă, marele licurici!

Unii autori, pe unii i-am auzit când eram foarte tânăr, când tata scria Istoria României, la Academie, afirmau că este o veche sărbătoare feminină, poate din matriarhat, din comuna primitivă, de la agatârşi, când, se pare, că femeile îşi alegeau perechea, bărbatul, posibil că numai pentru un an de zile.

Horoscop Și ajuns aici trebuie să mai risipesc o superstiție. Se spune, în media, dând și nume de savanți și personalități de seamă că cutare sau cutare sărbătoare populară de exemplu Dragobetele este ”documentată doar din secolul XIX” strecurând bănuiala că vechimea este discutabilă. Săracii savanți au dreptate, dar în media românească, ca și în cea internațională, cei cu cultura foarte limitată îi inlocuiesc, încet-încet, pe ziariști. Și ce este rău în asta, o să mă întrebați! Este rău, foarte rău, este părerea mea, dar și al unui studiu ordonat de Rupert Murdoch. O să revin asupra acestei probleme. Ceea ce doresc să precizez este că de la jumătatea secolului XIX a existat în România o înclinare și o activitate către culegerea și înregistrarea folclorului românesc, cu un vârf la începutul secolului XX. Adică în România folclorul are mii de ani, dar a fost înregistrat, scris, începând de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Horoscop Pentru echilibrul naturii, siguranţa conceperii şi fecunditatea recoltelor şi a animalelor domestice, femeile şi bărbaţii trebuie neapărat în această zi „să se atingă, să se sărute”. Să se echilibreze energiile şi să coopereze la bunul mers al vieţii, al universului domestic, ţărănesc. De aici: ”Dragobetele sărută fetele”!

Ca denumire, Dragobetele este, clar, foarte recent, istoric vorbind, de provenienţă slavonă evidentă. Straturi, peste straturi, peste alte obiceiuri şi tradiţii europene. Sunt multe obiceiuri. Căutaţi-le, împărtăşiţi-vă din energia originară a poporului nostru! Această energie curată vă înzdrăveneşte şi vă dă puteri.

Horoscop  Dar, vorba lui Alecsandri, unul dintre primii culegători de folclor: E unul care cântă mai dulce decât mine? Cu-atât mai bine ţării, şi lui cu-atât mai bine. Apuce înainte ş-ajungă cât de sus!” Pentru mine, regina mitologiei şi a folclorului românesc poate fi numai doamna Antoneta Olteanu. Am vrut de multe ori să-i iau numărul de telefon de la prietenul meu, profesorul Sorin Paliga, ca să-i spun cât de mult o admir, pentru opera ei, pentru cum şi ceea ce a scris. Dar, un pustnic arhonit ca mine este timid şi temător. Aşa că nu am îndrăznit.  Dar, cred, că, mentorului meu, marelui Mircea Eliade i-ar fi plăcut istoria ruşilor, calendarele românilor sau şcolile de solomonie ale doamnei Antoaneta.

Horoscop  Aşa că, mai bine, s-o lăsăm pe doamna Antoneta Olteanu să ne spună despre Dragobete: „Într-o lună considerată de primăvară, ziua de 24 februarie, probabil un vechi început de an agricol (alteori sărbătorit la 1 sau 25 martie) păstrează încă numeroase ecouri ale unor practici magice de propiţiere (uneori se consideră că acum iese ursul din bârlog). Prin excelenţă o sărbătoare a fertilităţii, pusă sub semnul unei zeităţi mitice, Dragobetele, este ziua constituirii perechilor, atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Asemeni unui accidental Sf. Valentin, amplasat în aceiaşi lună, dar puţin mai devreme, pe 14 februarie, sărbătoarea trebuia să asigure tranziţia către un an roditor, în ultimă instanţă, fast („Pasărea care rămâne fără soţ, moare!”). A se vedea, în mod asemănător, groaza faţă de lipsa perechii în calendarul mobil – Miercurea, Numărătoarea Ouălor. În plus, tot acum acţiona şi magia întoarcerilor: cloştile se întorc la cuib, vitele se întorc de la iesle, copiii se întorc de la mâncare – ceea ce reprezintă într-adevăr o dovadă de spor, de economie, de viitor trai bun. Pe lângă valenţele de divinitate protectoare a păsărilor, strâns legat de fecunditate, de renaşterea naturii, Drgobetele face parte, alături de majoritatea  sărbătorilor populare ale lunii martie, dintr-un posibil cult al unei mari zeiţe a fecundităţii. Păstrată în credinţele populare sub numele de Dochia (Dacia)” – legendă culeasă și pusă în circulaţie de Gheorghe Asachi. Sursa: Antoaneta Olteanu, CPR, ed. II 2009, Paideia, pag. 91.

Horoscop  Dragi lupi, padawani și hobbiți după asasinatul în masă de la o școală din Florida, în State s-au dezlănțuit patimile. Presa isterică, anarhistă și supusă musulmanilor, cere suspendarea celui de al II-lea Amendament. Al doilea Amendamet este însăși rațiunea de a fi a modului de viață american. ”Dumnezeu L-a făcut pe om, dar mister Colt l-a făcut egal!”  În State sunt peste 400 de milioane de arme înregistrate și încă o sută de milioane de arme negre. Armele nu ucid oameni, oamenii ucid oameni!, spune NRA. Și blamează presa isterică: ”Vă plac asasinatele în masă, nu? Chiar vă plac... Mămici albe care plâng în hohote vă aduc vizualizări și rating, deci bani, nu?”

Donald Trump a reiterat, joia aceasta, pe 21 februarie, dispoziția Casei Albe ca ”armele lungi” să nu fie vândute decât tinerilor peste 21 de ani, iar în același context încurajează profesorii să poarte arme, conform celui de al II-lea Amendament, indicând că va oferi și recompense.

MIT, un curs de matematici speciale. Un amfiteatru plin, un profesor foarte iubit de studenți, încă tânăr, pe la 40 de ani. Profesorul este atletic, mai curând un trei sferturi la fotbalul american, decât un șoarece de bibliotecă. După ce a proiectat niște ecuații, după obiceiul lui, se duce la tabla neagră și începe să scrie cu cretă, un obicei pe care îl are numai el, îi dă distincție, glumește el. Sacoul i se ridică, puțin. Din amfiteatru se aude un wow admirativ, apoi toate studentele și studenții încep să tropăie din picioare, să aplaude și să chiuie ca la un rodeo. Profesorul, la început nedumerit, apoi zâmbește și își scoate sacoul. Pus șmecherește, într-un holster de piele, sub brațul lui stâng se odihnea un Colt Python .357 Magnum, un revolver care poate opri și un urs grizzly care atacă. La zgomotul ciudat, pentru un curs de matematici speciale, iată că intră în amfiteatru și cele două gărzi înarmate care patrulau pe coridor. O studentă le spune: ”Mulțumim, dar suntem în siguranță, profesorul nostru este înarmat!”  Militarii au apreciat cu profesionalism arma profesorului, era mult mai mare decât a lor și au aplaudat și ei!

La Argyle High School din Texas, toți profesorii, bărbați în putere, poartă arme, de joi. Dar și multe femei, cadre didactice, au în poșetă, sau asupra lor un mic, dar foarte capabil, Colt 25. Sau, un devastator Derringer. Săptămâna care se încheie s-a înregistrat o creștere a vânzării armelor de foc, pe toată națiunea, cu 12%, iar în California cu 19%.

Horoscop  Un profesor de la Universitatea din Chicago a declarat: ”Da, de joi port armă, un Sig, m-am antrenat mult cu el. Toți profesorii care poartă arme sunt conștienți de riscul pe care și-l asumă, că ei pot deveni prima țintă a unui asasin. Dar, dacă asta oferă studenților noștri o șansă în plus, poate le oferim timpul ca să se ascundă, poate să fugă, noi ne expunem bucuroși!”

Poate un tip bun, înarmat, să facă față unui tip rău, înarmat? Sigur că da, am mai văzut filmul acesta, așa s-a clădit America!

Horoscop  Astea fiind spuse nu pot decât să revăd un film pe subiect: ”Omul care l-a împușcat pe Liberty Valance” un film foarte american, din anul 1962, cu un Oscar și multe alte premii, pe vremea aceea Oscarurile se dădeau cu zgârcenie și pe merit, cu o distribuție impresionantă: John Wayne, James Stewart, Lee Marvin, Lee Van Cleef, John Carradine.

Horoscop  Domniile voastre mă întreabă, cu o grijă care vă face cinste, dacă nu mă simt singur, dacă nu mă plictisesc. Cum să mă simt singur, cum să mă plictisesc? Am opt căței! Și apoi, iată, pe un fotoliu stă Mircea Eliade și pufăie din pipă. Tutunul lui miroase a vanilie și cireși amare. Stăm puțin de vorbă, despre sacru și profan. Apoi îi aprind o țigare Gitanes Orianei Fallaci și discutăm despre musulmanii primitivi și cât de mult rău fac ei lumii civilizate. Nostradamus mă cheamă pe terasă să-mi arate ceva, a descoperit ceva interesant pe cer, uitându-se prin refractorul Gina. Cum să se simtă singur, cum să se plictisească, un om care are o bibliotecă de 30.000 de volume, nu are tv și citește cărți? Sper că nu este interzis de lege! Nu încă... Dar, la o cafeluță, iată că Margaret Mitchell spune: nu cumva am stat cu tine cam mult, să ne scuzi, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

NOTA  Vă invit să vă lămuriți asupra unui subiect fierbinte. Citiți marți, 27 februarie, de la ora 09:00 pe EvZ Special – CONEXIUNI, articolul meu ”Epidemii, pandemii, obligativitatea vaccinurilor și profiturile Big Pharma”. Pregătesc subiectul de mult timp, am obținut mărturii esențiale ale unor oficiali de vârf de peste ocean și din țară, cred că articolul poate face puțină lumină în întunericul în care sunteți ținuți cu bună știință, se spune că adevărul vă eliberează!

Iar de când am pus anunțul acesta, am primit niște telefoane fooooarte interesante și am primit niște emailuri și mai fooooarte interesante. Toarnă lumea, toarnă, că nu mai poate de atâta mizerie umană, de hoții și minciuni. Doctori în medicină, funcționari superiori, patologiști, parlamentari etc, unii dintre ei nu mai suportă trădătorii de țară. Leitmotivul este același, uite despre ce este vorba, dar nu ți-am spus eu!  Mereu sunt întrebat dacă o să am curajul să scriu ce mi s-a relatat. Vă invit să vă uitați marți dimineață pe EvZ Special – Conexiuni, mai discutăm după... sigur, numai la dom.profesor@gmail.com.  

                                              

                                               

                                                         ⃰    ⃰    ⃰

horoscop  

BERBEC  Trebuie să iei măsuri – planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai mai mult timp liber. Sigur că pare o contradicţie, weekend-ul este o perioadă de pauză, dar tu te gândeşti numai la bani. Chiar dacă ai nevoie de mai mulţi bani (cine nu are ?) nu-ţi sacrifica pasiunile tale şi micile plăceri pe altarul viţelului de aur. Simţul tău posesiv ţinut prea mult în frâu se răzbuna sâmbătă. Discutii aprinse cu cineva de la care vrei sa obtii ceva important. Reuşită, pentru că încăpăţânarea bate logica. Duminică trebuie să faci, neapărat, ceva care îţi place mult, poate să te duci la un concert, poate o prăjitură cu cafea scumpă, sau pur şi simplu să stai în pat.

horoscop 

TAUR Şoapte pe înserat şi vremea ciudată te ajută să devii mai sentimental decât de obicei. Sâmbăta o poti folosi sa iei, in sfarsit, decizia aceea desteapta, curajoasa si dreapta, la care te gandesti de mai multa vreme. Nu tot ce este adevarat si drept trebuie, însă, spus in gura mare, trebuie sa dai dovada de mai multa diplomaţie şi tact in relatiile cu familia ta, cu anturajul tau. Sâmbătă seara sunt ceva petreceri la orizont, trebuie numai să alegi. Duminică, probabil, o să te trezeşti la prânz, aşa că abia dacă ai timp să pregăteşti programul de săptămâna viitoare. Pentru că în jungla asta de beton cine nu are un plan este devorat de monştrii.

horoscop

GEMENI   Mesajul stelelor, repetat de mai multe ori, ca să înţelegi mai bine, este să dai dovadă de tenacitate şi consistenţă. Horoscopul tau te sfatuieste sa ceri sfatul si sprijinul unui prieten experimentat, inainte ca ceilalti sa se prindă că nu stii să te descurci. Poate că este vorba de petrecerea de sâmbătă seara, sau de team building-ul de care esti responsabil, ceva de genul ăsta. În orice caz, distracţia este pe măsura dorinţei tale. Stelele fixe şi in primul rand malefica Deneb te avertizeaza sa-ti supraveghezi sănătatea şi regimul alimentar şi… trebuie să răreşti ţigarile (dacă fumezi)!

horoscop

RAC   Relatiile cu persoanele nascute in semne de aer si foc sunt in acest weekend armonioase, dar nu prea grozave cu cei nascuti in semne de apa si pamant. Nu te amesteca cu cei care nu sunt ca tine. Mezalianţele şi amestecurile de religii şi rase au fost întotdeauna motive de conflicte, mai mari sau mai mici. Cercul tau de prieteni este destul de bun, nu te baga in cine ştie ce fiţe. Duminică nu uita că o anumita rutina se cere in profesie sau meserie si se numeste metodă, dar in dragoste trebuie sa aduci mereu ceva nou, ca sa-i intretii veşnic flacăra !

horoscop

LEU  Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp, planifică-ţi secvenţial activitatea şi priorităţile tale. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. In jungla asta de beton ai luptat cu abilitate ca să ajungi unde eşti, intreabă-te daca eşti dispus “sa calci peste cadavre” ca să continui o traiectorie ascendenta. Sâmbătă - micile infumurari pe care le afisezi pot fi interpretate ca un succes pe care de fapt nu l-ai avut. Cineva, probabil din Fecioară sau Săgetător  încearcă să vă ajute, să vă intre în graţii. Sâmbătă seara sunteţi invitaţi, se pare, la o petrecere veselă, poate la un nativ din Peşti, poate la petrecerea de Dragobete. Duminica – zi de ordine şi curăţenie !

horoscop

FECIOARĂ  Sâmbătă, o veste bună urmată de o mică pierdere. Un obiect pe care-l găseşti, până la urmă. Ai mare nevoie de un sfat bun, de confirmarea unei atitudini aşa că... sună un prieten. După cum spune inţeleptul, la un prieten trebuie să găseşti aprobarea faptelor tale, un pahar de apa şi un sfat bun! Duminică nu trebuie sa forţezi lamurirea unor situatii, deoarece atuul pe care te bazezi, analiza detaliului, gândirea rece, logica si uşor cinică nu te ajuta prea mult.  O persoană care te-a dezămăgit, sau evitat, în ultimul timp încercă în acest weekend să-şi răscumpere păcatele. Atenţie la datele primite, deoarece de multe ori reprezintă părerea celui în cauză şi nu o descriere cît mai apropiată de realitate. Duminică seara poți să primiești o veste bună, care te poate bucura mult.

horoscop

BALANŢĂ  Horoscopul tău arată că iti este necesara o viata ceva mai activa, şi poti incepe cu plimbări scurte în aer curat, evitand aglomeratia, dar şi frigul. Atenţie să nu transpiri şi apoi să răceşti! In acest weekend faci schimbarile la care te gandeai de mai mult timp, care privesc dispunerea şi ergonomia camerei tale şi de ce nu a bucătariei şi a livingului. Debarasează-te de toate prejudecatile si micile frane psihice care ti-au frânt elanul si nu ţi-au permis să-ti arati adevaratele calitati de organizator şi de ce nu, de arhitect amator. Eleganta şi bunul-gust sunt elementele necesare în viaţa de zi cu zi. Nu spune că nu ai bani suficienţi ca să fii la modă. Coco Chanel spunea că elita creaza moda intr-o zi când nu are bani și nu are cu ce să se îmbrace. Improvizează!

horoscop

SCORPION  Perioada favorizează nativii care activează  în transporturi, educaţie şi turism. Toată lumea se grăbeşte. În acest weekend este indicat să-ţi oferi un moment de respiro şi să vezi în ce parte vrei să o iei. Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta.  Nu fii original cu orice pret. De obicei modul acesta de abordare sperie şi instraineaza, in loc sa atragă! Trebuie doar sa inspiri incredere şi să asiguri pe cei din jur ca se pot baza pe tine, în orice împrejurare. Sâmbătă ai tendinţa, pentru unii suparatoare, de a fi permanent in ofensiva, sa tii la parerea ta si sa nu  faci concesii sau compromisuri nimanui. Pastreaza-ti calmul si umorul. Duminica poti sa primesti o veste in doi peri despre o reuniune de familie la care te aşteptai să fii invitat.

horoscop

SĂGETĂTOR  Un semn de foc iţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. In aceasta perioada a weekendului, ultimul din februarie ai ceva noroc. Asta nu înseamnă că ai să câştigi la loto, la casino sau la orice alt joc aranjat. Poziţia lui Venus indică prietenii noi şi petreceri reuşite, asa ca fa un tur de telefoane pe la prieteni ca să vezi de unde sare invitatia.  Se poate să primeşti scurte veşti neaşteptate de la membrii familiei şi/sau de la prieteni. Surprize plăcute şi mai puţin placute, situaţii care evolueaza spre intorsaturi neaşteptate, dar comice până la urmă, sunt deliciile weekendului.

horoscop

CAPRICORN  Mult entuziasm şi optimism şi o privire mai filozofică asupra vieţii te ajută să te bucuri din plin de deliciile iernii târzii. Care delicii, costă din ce în ce mai mult! Parcă nu ştii cât costă un costum de sky ca lumea sau nişte clăpari meseriaşi, de la mama lor din Alpi… dar poţi închiria scule meseriaşe, sigur dacă nu eşti prea pretenţios. Stelele şi conjunctura astrologica te avantajeaza astazi, protejandu-te eficace impotriva atacurilor familiei şi prietenilor care vor neapărat să te scoată la plimbare sau la nu ştiu ce festival de jazz. Tu vrei la munte! Duminica trebuie sa eviti asumarea de angajamente si responsabilitati pe termen lung, sa nu faci promisiuni bombastice pe care apoi sa le regreti.

horoscop

VĂRSĂTOR   In viata este ca in supermarket : ai de unde alege, dar nu găseşti ce iţi trebuie. Mai nou, se pare ca şi oferta este de proastă calitate ! Daca sâmbătă te simti cumva zdrobit de refuzurile prietenilor si ale anturajului, în general, nu-ti risipi inutil energia ca sa demonstrezi că ai totuşi dreptate. Configuraţiile planetare mixte şi o privire mai filozofica asupra vietii vor face ca aceast weekend sa treacă repede şi fără necazuri mari. Legăturile de sânge şi de mir conteaza, restul sunt niste străini, aşa ca tot de la parinţi sau frati poţi obtine ceva bani si poate si o vorba buna. Trebuie doar să încerci.

horoscop

PEŞTI  Peştii de toate categoriile trebuie să-şi îndrepte atenţia către membrii mai mici ai familiei ca să n-o păţească, mai ales dacă sunteţi pe pârtie, la munte.  Stelele spun, la fel ca un batran intelept chinez, ca prea multa insistenta duce la dezastru, pe cand cumpătarea aduce succesul ! Ţine minte că astăzi lumea are nevoie de poveşti frumoase si vorbe fermecatoare pentru a contrabalansa climatul violent si decadent. Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, veşti bune de departe. Seară de sâmbătă relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un concert, poate la un club neagresiv, plăcut şi nepoluant și mai ales ignifug. Duminica este zi de aranjat garderoba pentru sezonul de primăvară, poate așa o să vină mai repede!

horoscopTag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000