EVZ

Horoscop Etiopia, a doua putere creștin-ortodoxă, ca număr de credincioși, dar poate prima, ca istorie, obiceiuri și intensitate a credinței

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 9487 Vizualizari

Horoscop Etiopia a fost a treia țară din lume care s-a creștinat, după micul, dar puternicul oraș-stat aramaic Edessa, care s-a creștinat în anul 190 și Armenia, care s-a creștinat în anul 301. Etiopia s-a creștinat în anul 325, anul marelui Consiliu Ecumenic de la Niceea. Avea propriul sistem de cifre și alfabet, printre primele sisteme din lume.

Horoscop  Pe 24 noiembrie s-au născut Spinoza, Henri Toulouse-Lautrec, Emir Kusturica, Matei Millo, Victor Iliu, Emil Hosu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Clement din Roma şi Petru din Alexandria. Zi de post.

Horoscop  Tradiţional, în "Kalendar", pe 24 noiembrie, este "Climăta Vântului", fiind una dintre sărbătorile rare ce ia în consideraţie un fenomen meteorologic, fără aglutinare mitologică, sau religioasă.

Pur şi simplu se ţine pentru vânturile rele, „vicioase” cum ar zice înţeleptul chinez. Se presupune o foarte mare vechime a acestei sărbători, comună cu multe alte populaţii şi areale din Europa, dar la date diferite, în funcţie de regimul climatic. Este, cu siguranță, dinaintea geto-dacilor.

De acum, după Climăta Vântului, poate să înceapă iarna, exclamă doamna mitologiei românești, Antoaneta Olteanu!

Horoscop  Dragi lupi, padawani și hobbiți în weekendul care a trecut am primit vizita scurtă, doar câteva ore, a lui Pekka și a tribului lui de sociologi. Spre surpriza mea venea din Sud. Fusese tocmai în Africa, unde stătuse două luni. Cum trece timpul, parcă ieri vorbeam cu el la Helsinki, nici nu am simțit cum au trecut lunile în care nu am luat legătura. Fuge timpul, zboară…

Horoscop Ceea ce o să vă povestesc sunt impresiile lui din Etiopia, acolo au fost. Nu știu ce scrie în tomberonul Wikipedia pe subiect, sau pe net. Nu am fost în partea aceea a cornului Africii, dar după ce l-am ascultat pe Pekka am regretat mult. Pekka și ai lui sunt penticostali. Nu știu ceilalți penticostali cum sunt, dar cei cu care m-am întâlnit mi-au făcut o impresie bună de oameni corecți, care nu îmbunătățesc adevărul ci îl spun așa cum l-au văzut.

Pekka și ai lui erau încântați de țara africană. De popor și de credința lui. Etiopia are o populație de aproape 100 de milioane de locuitori, iar aproape 60 de milioane sunt creștini-ortodocși. Ciuma verde a islamului a îmbolnăvit progresiv pe etiopeni. În anul 1950 doar 3% din populație erau musulmani, acum sunt peste 40%, chiar anumite surse spun că islamul ar fi majoritar. Sunt negri. Dar niște negri frumoși, fără să aibă caracteristicile excesive ale rasei negre. Înalți, uscățivi, ațoși, dar cu cele mai frumoase femei din Africa, spune Pekka. Haremurile prinților saudiți conțin cel puțin o etiopiancă.

Horoscop  Legenda spune că aici ar fi ajuns al 13-lea trib iudeu, tribul pierdut. Și din metisajul cu negrii locali a rezultat frumoasa rasă a negrilor din Etiopia. Dar istoria scrisă spune că fiul marelui Solomon, făcut cu Regina din Saaba, Menelik I-ul, pune bazele unei dinastii care a dăinuit trei mii de ani, până în anul 1974.

Două episoade doresc să vi le amintesc, dragi lupi, padawani și hobbiți, mi-au fost amintite și mie de prietenul meu finlandez. Primul este atacarea Etiopiei de armata modernă a italienilor în anul 1896, dar negusul  Menelik al II-lea îi motivează pe toți etiopienii, cumpără arme britanice din averea lui imensă și îi respinge pe europeni, provocându-le mari pierderi și capturând armament și echipamente. După cum era obiceiul pe atunci numai negusul, împăratul Etiopei, putea să fie bogat. Și să foloseacă bogăția imensă în folosul țării. A fost prima și ultima dată când o armată de negri învinge o armată de albi. Pe negri îi motiva credința.

Horoscop   Al doilea episod s-a consumat la Olimpiada de la Roma în anul 1960. Am fost martor și eu, am văzut la jurnalul filmat - știri filmate, alb-negru, dinaintea filmelor artistice, cum erau în anii aceia. Abebe Bikila, un etiopian purtând numărul 11, câștigă maratonul fugind în picioarele goale, ba mai mult, stabilește și un nou record mondial. Atletul etiopian făcea parte din garda legendarului împărat Haile Selassie, pe care l-a asigurat, înainte de plecare, cu mâna pe cruce, că ”ori învinge, ori moare încercând!” A învins și își consolidează victoria la Tokyo în anul 1964 unde câștigă o nouă medalie Olimpică de aur. Din nefericire are un accident de mașină, mașină cumpărată din darul împăratului, ironia soartei. Rămâne paralizat, câștigă și așa medalii la jocurile celor cu dezabilități, dar moare în anul 1973 din cauza unei hemoragii interne, urmare nefastă și târzie a accidentului. Negusul Haile Selassie a decretat doliu național.

Pekka mi-a spus că a văzut în orașul Aksum, lângă Biserica Maicii Domnului din Sion, o clădire cubică, fără ferestre, doar cu o ușa de fier cu multe lanțuri și lacăte, în care se spune că ar fi Chivotul Legământului, poruncile date de Domnul Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai. De multe mii de ani relicva este păzită cu strășnicie, de un corp de călugări-paznici. Unul singur dintre ei, un singur om de pe lumea aceasta, are voie să intre în încăperea cubică. Nici măcar Patriarhul Antonios I-ul nu are voie! Chivotul este acolo, nu în Israel, și nu va fi expus niciodată public, a declarat unul dintre călugări. Au fost zvonuri în presă, dar adevărul este altul, ca deobicei.

Etiopia este săracă și are și ea Moldova ei, Eritreea. Pekka îmi spune că este o sărăcie asumată, dar că Etiopia a fost stricată de regimurile marxiste și de invazia islamului. Din cea mai cinstită țară din Africa, pe vremea negusului, a devenit una dintre cele mai corupte, spune Transparency International.

Horoscop Pekka mi-a spus că la Universitatea din Addis Abeba a întâlnit și doi români. Ingineri agronomi. Tineri, surâzători, se simt bine în Etiopia, o țară creștin-ortodoxă care chiar pune preț pe cele zece porunci, doar le au acolo, nu? După Institutul Agronomic din București, nu au găsit de lucru în România. Dar au văzut o ofertă pentru Etiopia. S-au dus acolo și au făcut recolte excelente, fără chimizare și pesticide. Bio, ce zic eu, natural. Așa că ministrul agriculturii de pe acolo le-a spus să vină și pe la Universitate să spună celorlalți cum au făcut, așa o să aibă acolo mii de ogoare care dau recolte excelente, nu numai unul singur. Da, este sărăcie aici, în Etiopia, au spus cei doi români, dar este o sărăcie curată, nu o dăm pe bogăția păcătoasă din Europa. În România? Nu, nu s-au gândit încă să se întoarcă, nu mai au rude și nu-i mai leagă nimic, ce, să fie șomeri în țara agriculturii? Pekka nici nu știe cum îi cheamă, dacă nu era prietenul meu, nu-i aborda, când i-a auzit vorbind românește între ei.

Horoscop Etiopia a fost a treia țară din lume care s-a creștinat după micul, dar puternicul oraș-stat aramaic Edessa, care s-a creștinat în anul 190 și Armenia, care s-a creștinat în anul 301. Etiopia s-a creștinat în anul 325, anul marelui Consiliu Ecumenic de la Niceea. Avea propriul sistem de cifre și alfabet, printre primele sisteme din lume. De atunci Școala și Biserica au mers mână în mână. Poate de aceea în Etiopia este una dintre cele mai mici infracționalități la nivel de individ, dar prin influența consumismului american și a rapacității islamice, marea infracționalitate este în creștere. Odată cu negusul s-a dus și un aspect al moralei creștine, numai negusul putea să fie bogat, ca să poată folosi sume enorme pentru binele țării.

Horoscop  Mai sunt multe de spus despre Etiopia, Biserica Tewahedo, adică a unității, cu referire la unitatea celor două naturi (divină şi umană) în Iisus Hristos, fără confuzie şi fără amestec – aceasta fiind învăţătura lor, la care nu renunță. Nu participă la viața mondenă clericală, consilii și reuniuni internaționale, ca să spun așa, izolarea lor îi face înțelepți și virtuoși.

Dar poate, altădată, acum o să văd un film cu Emil Hossu, pe care îl pomenim astăzi, cred că o să revăd ”Cântecele mării” un film bine jucat, bine regizat, din anul 1971, când Emil era tânăr, tânăr. Dar, viața lui Emil, și a familiei lui, a fost un roman, mi-a povestit-o odată, demult, poate o să am timp să v-o povestesc și eu domniilor voastre, doar mâine este în definitiv, o altă zi!

                                                            ⃰    ⃰    ⃰

horoscop

BERBEC    Ai trecut printr-o perioada grea, eşti cam obosit şi se apropie iarna grea și neplăcută. Vinerea aceasta e momentul să te îngrijeşti de corpul tău. Fizioterapie, întreţinere, masaje, sală! Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Un mijloc de transport, sau ceva mecanic, un aparat, acolo -  îţi face necazuri. Vinde-l, schimba-l, repara-l - nu lasa obiectele sa te enerveze! Cu oamenii te descurci astăzi ceva mai bine.

horoscop   

TAUR   Evită deciziile care duc la schimbări majore. Nu judeca cu asprime rudele, prietenii, pe cei din jurul tău. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze independente de voinţa lor. Crede în forțele tale și în ajutorul celor care te privesc drept in ochi. Decât o mie de prieteni de petreceri, mai bine unul singur de încredere. Astăzi, calităţile tale magnetice şi carisma te avantajează, foloseşte-le fie în afaceri, fie în dragoste. Nu amesteca, însă, plăcutul cu utilul. Nu-ţi fă planuri pe termen lung, decât ca să te dai important şi să zăpăceşti anturajul. Uită ieri, trăieşte astăzi, mâine – mai vedem...

horoscop

GEMENI  Ai ceva de rezolvat, la serviciu, sau acasă, o îmbunătăţire.  Dacă vezi că nu te descurci, nu ai ce-ţi trebuie, cere ajuror, nu intra în criză de timp. Abordează situaţia sistematic, logic. Nu vinde blana ursului din padure, nu promite ceva in afara posibilitatilor tale, pentru ca s-ar putea sa produci deceptii nemeritate. Un termen, sau un prag. Dacă este vorba de o întâlnire importantă, atunci astăzi este ziua. Probabil, poate fi, o întâlnire mai veselă. Omul superior ascultă, omul materialist trăncăneşte, înţeleptul configurează – spune înţeleptul chinez.

horoscop

RAC   Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Veştile primite azi te pun pe gânduri. Dar, nu ai multe de făcut! Evită, în special, în a doua parte a zilei, promisiunile, angajamentele, sau asociaţiile. Tot ceea ce este început în perioada în chestiune, adică astăzi, se poate să sfârşească prost, chiar dacă este vorba de o distracţie. Limitează-te la activităţile de rutină, cu oamenii pe care îi cunoşti bine.

horoscop

LEU  Astăzi te pregătești să respecţi vechile tradiţii româneşti. Aşa a fost mereu şi această continuitate te întăreşte şi te motivează în lumea asta nesigură. Ai nevoie de aceste repere sigure. Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită. Limitează-te doar la activităţile de rutină, pentru că ziua este incertă pentru promovarea propriilor interese. Relaţiile sociale sunt, însă, bine aspectate. Este bine sa-ti vezi de treburile tale, fără prea multe proiecte de viitor si cheltuilei insemnate.

horoscop

FECIOARĂ   Te simţiţi bine, după o perioadă mai densă. E o zi bună ca să faci bilanţul şi să vezi cât vrei să cheltuieşti cu pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Cumpăra astăzi, mâine e mai scump! Odihneste-te mai mult si respiră aer curat şi răreşte ţigaretele. Domeniul familiei este aspectat bine.  Dragostea este usor influentata de aspectele complexe ale lui Marte ceea ce amplifica vanitatea personala. Ceva neasteptat, dar nu in primul rand negativ, iti schimba programul. Nu uita că timpul lucreaza in favoarea ta. Temporizeaza şi așa, vei caştiga!

horoscop

BALANŢĂ   Dacă ai luat o hotărâre, vinerea aceasta ţine-te de ea. De fapt, o veste primita spre sfârşitul zilei te fac să speri intr-o posibilă îmbunătăţirea a situaţiei sentimentale, dar nu te grăbi! Lucrurile îţi par mai serioase decât de obicei şi ai un dar special să punctezi exact ceea ce trebuie şi când trebuie şi să asculţi cu atenţie. Pe de altă parte Saturn arată că s-a strâns o componentă de oboseală cronică şi de stres şi enervare – principii negative – pe care trebuie să le rezolvi. Fii sincer cu tine, gaseste-ti motivele de enervare şi vezi dacă poţi să le rezolvi singur.

horoscop

SCORPION   Majoritatea planurilor pe care le faci, mai ales în viața personală, în domeniul comunicării, suferă din cauza întârzierilor indicate de Saturn din Săgetător, în conjuncție largă cu Mercur. Astăzi este o zi în care stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor respective. Se apropie sărbătorile de iarnă cu vacanţele, Crăciunul şi stelele din nou sunt favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute dar care consumă aşa de mult timp!

horoscop

SAGETATOR   Prietenul la nevoie se cunoaşte, dar nu încerca să ceri ajutor, verificând proverbul, vinerea asta.  Mai bine ajută-i tu, fără iluzii şi obligaţii, pe cei pe care îi consideri prieteni.  Din punct de vedere emoţional eşti pe lungimea de undă a anturajului şi în special a celor dragi şi apropiaţi, cărora, ţi se pare că în această perioadă, le înţelegi mai bine atitudinile, scopurile şi motivaţiile. Totodată, în afaceri, realizezi că este greu să ramâi obiectiv, mai ales în această perioadă de timp în care păpuşarii işi scriu scenariile pentru viitor.

horoscop   

CAPRICORN   O zi de vineri care seamănă cu altă zi de vineri in care rutina activităților obişnuite devine monotonă şi cu o impresie ciudată de “déjà vu”.  Totuşi, o veste care îţi pare a fi bună! Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent. Ziua de astăzi este o perioadă de timp legată de protecţie. În aceiaşi măsură doreşti să oferi protecţie, cât şi să te bucuri tu însuţi de ea. Protecţia însemnând tot ceea ce te face să te simţi bine şi în siguranţă, de la bani la o vorbă bună, de la un gest de prietenie, la o promisiune avantajoasă.

horoscop

VĂRSĂTOR   O zi obositoare, mai ales prin aglomerarea lucrurilor de făcut. Dar, o seară plăcută cu cei dragi, la cină, cu planuri şi proiecte de viitor – cu siguranţă, despre Crăciun și Revelion. Nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia  lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Amână orice ai de făcut până după amiază când conjunctura stelelor îţi este mai favorabilă. Evită discuţiile în contradictoriu şi disensiunile  în cursul dimineţii. Cineva îţi aminteşte de o promisiune mai veche. Limitează-te doar la activităţile de rutină, pentru că ziua este incertă pentru promovarea propriilor interese.

horoscop

PEȘTI   Se pare ca au trecut şocurile şi trăirile intense, acum este loc de relaxare şi puţină reflecţie. De fapt, ştii foarte bine ce-i de făcut, trebuie doar să aştepţi momentul potrivit! Este, de asemenea, perioada în care trebuie să te araţi harnic. Poate ar fi cazul să te gândeşti şi la sărbătorile de iarnă. Vremea devine rapid friguroasă şi zăpada nu o să aşteaptă. Spiritul gregar şi „conducerea colectivă” nu au făcut parte niciodată din opţiunile tale. Stai puţin, bea o cafea, unii medici susţin că face numai bine şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine...

horoscopTag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000