EVZ

HOROSCOP Paris, placa turnantă a marii politici internaționale. Nu l-au înmormântat cu ciorapi, așa cum a cerut în testament. Taurii sunt determinați, Leii nu vânează furnici │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10139 Vizualizari

HOROSCOP Prin Paris au trecut Vladimir Vladimirovici Putin, Donald Trump și Benjamin Netanyahu, în doar câteva zile. Parisul a fost întotdeauna placa turnantă a marii politici. Locul unde se fac și se desfac granițe și state, se țin congrese de pace și întâlniri mai mult sau mai puțin discrete.

HOROSCOP  Pe 17 iulie s-au născut John Jacob Astor, James Cagney, Earl Staley Gardner, Donald Sutherland, Juan Antonio Samaranch, Angela Merkel, Ion Alexandrescu, Nicolae Neagoe.

Pe17 iulie, sunt Sfinţii: Marina şi Eufrasie.

Tradiţional, în „Kalendar”, pe 17 iulie, Circovii de vară continuă cu Sf. Mare Mucenică Marina, motiv creştin suprapus peste vechea sărbătoare a femeilor, care ţinea trei zile, astăzi probabil fiind iniţierea secretă în confreriile feminine. ”Sătenii nu ştiu în ce zi cade şi din trei zile, doar s-o nimeri una”, (Speranţia). Secretul "surorilor" era şi este bine păstrat. Poate că mai ştiu "toate vorbele şi toţi paşii" unele femei şi le transmit din mamă în fică, dar le este frică să le spună.

Strict interzis femeilor şi mai ales femeilor însărcinate să lucreze după prânz, sub aspre pedepse, să nu fie „mărinite”. Se dă de pomană. Probabil, obiceiuri din neolitic. Nu e greu de ținut, până la urmă!

HOROSCOP  Marele savant german Julius Lips arăta că în prezent, pe Pământ coabitează toate erele omeneşti posibile, de la cea a pietrei şlefuite, a neoliticului, până la societatea post-industrială.  Şi se întreabă ce vor constata arheologii peste zece mii de ani, în speranţa că atunci vor mai exista oameni şi arheologi.

HOROSCOP Doamna Angela Dorothea Merkel, născută Kasner, Mutti Merkel, sau Angela die Grosse, Die Kanzelrin, cum i se spune, împlineşte astăzi, 17 iulie, 63 de ani. Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag! Mögen alle deine Wünsche in Erfüllung gehen!

Mai ales că după moartea lui Helmut Kohl admirația mea față de conducătoarea Germaniei a crescut enorm, în registrul practicat de Jerome K. Jerome, făcându-se știute cum și în ce fel a avansat politic madama. Și-a bătut joc de săracul Helmut într-un mod atât de abject, încât soția defunctului a refuzat funeralii naționale și a preferat să-l expună pe cel care l-a păcălit pe Gorbaciov, adică ceea ce mai rămăsese din el, în hemiciclul UE, la Strasburg, în afara Germaniei. Funeraliile, în stil catolic practicant, au fost foarte discrete la catedrala Speyer, mormântul celui care a reunificat Germania fiind în vechiul cimitir de lângă catedrală. Angela Merkel nu a fost invitată la ceremonie.

HOROSCOP Vă spun toate acestea, dragi lupi, padawani și hobbiți, pentru că Angela Merkel NU a fost la Paris, zilele acestea. Nu a chemat-o nimeni! În câteva zile, prin Paris au trecut Vladimir Vladimirovici Putin, Donald Trump și Benjamin Netanyahu. Parisul a fost întotdeauna placa turnantă a marii politici. Locul unde se fac și se desfac granițe și state, se țin congrese de pace și întâlniri mai mult sau mai puțin discrete. Bibi a găsit pretextul comemorării a 75 de ani de la Marea razie de la Velodromul de Iarnă, când francezii au concentrat acolo 13.000 de evrei spre a fi duși spre lagărele germane. Bun, nu mi-a plăcut discursul lui Macron! Deloc. Începe să-i iasă exagerarea tinerească pe nas. Să spui, ca președinte de țară că vina este a Franței este și periculos și inexact istoric. Profesoara lui nu l-a învățat că Franța era ocupată de naziști și că mai toate hotărârile se luau la Berlin și erau doar pe trâmbiță la Paris. Bibi a ținut o cuvântare care mi-a mers la inimă, corect politic și ceea ce așteptam de la șeful statului Israel. Mi-a mers la inimă și frumoasa și blonda lui soție, Sara, evident emoționată, pentru că avea și de ce.

HOROSCOP  Când citiți aceste rânduri probabil, poate, zic, nu-i știe nimeni programul, că Bibi și Sara Netanyahu au ajuns deja la Budapesta, al doilea popas european. Gurile rele, prietenii mei de la Tel Aviv spun că se duce cu bani, dar și cu mustrări. Bani pentru răsplata poziției lui Orban contra musulmanilor, critici pentru derapările antisemite ale aceluiași. Groful Viktor trebuie să aleagă, nu poți să-i înjuri și pe musulmani și pe evrei, în aceiași propoziție! Mai este un amănunt, dar o să vi-l spun altădată.

HOROSCOP  Cred că subiectul discutat, între cei mari și tari, zilele acestea, la Paris, a fost Orientul. Siria, Irakul dar și Turcia. Ați văzut insolența sultanului Erdogan la un an de la înscenarea loviturii de stat, amenințările proferate, incompatibile cu șeful unei țari civilizate. Bibi a creat de câteva zile ”Armata Siriei de Sud” și este interesat în menținerea războiului din Siria, a celui fratricid din Irak și a stării de confuzie din zonă. Cât timp arabii au de lucru împușcându-se între ei, sau căutând să se bată cu iranienii, cu haosul din Turcia și Europa gâtuită de invazia musulmană, ei bine, Israelul câștigă timp. Și cum time is money...

HOROSCOP  Vă spuneam că îmi place mult Bibi Netanyahu, cu sau fără submarine, dar o să vă istorisesc o poveste adevărată cu un alt evreu, multimilirdarul  Edward Reichman (1925-2005). Reichman s-a născut într-o famile cu stare în Austria. Familie care a fugit cu o zi înaintea Anschluss-ului. Numai Adolf credea că data este secretă, mai multe mii de evrei și-au cumpărat libertatea și au fugit din Viena. Bun, până la urmă familia Reichman se stabilește în Canada. Edward Reichman face avere, nu glumă, cu construcțiile și speculațiile imobiliare. Avea un obicei, o superstiție. De fiecare dată când avea o întâlnire importantă, sau o semnare de contract, își punea ciorapii groși de lână, în dungi albe și roșii, cei cu care fugise din Austria în martie 1938. În restul timpului, ciorapii bine spălați și mereu recondiționați stăteau într-un serar al biroului de lucru. Erau ciorapii cei norocoși! Dar, de la un timp, două firme îi dădeau de lucru, îl concurau și îi luau clienții și contractele. Frații lui îl ajută, dar degeaba. Edward pierde bani cu milioanele. Antisemitism, zbiară Reichman, ăștia s-au vorbit să ruineze un sărman evreu!

Firmele concurente, care păreau foarte canadiene, aveau fiecare un singur proprietar, bine ascuns. Dar, Edward face cercetări. Află că pe un concurent îl cheamă Goldbaum și pe celălat Silberstein. Așa da, spune Reichman, sunt alți evrei, când aurul și argintul se aliază, nu ai nimic de făcut! Și lichidează afacerea din Canada și se stabilește în Israel. Acolo face iarăși avere, nu glumă. A 15-a avere din Israel. Tot cu ciorapii cei norocoși. Dar Edward s-a schimbat, a devenit înțelept, un binefăcător și ajută pe mulți. Multe kibuțuri l-au făcut cetățean de onoare, pentru donațiile generoase în anii de secetă. Mulți tineri săraci îi datorează diplomele și poziția în societate.

Dar, timpul trece, Edward împlinește 80 de ani și zice că este de ajuns. Scrie două testamente, unul să fie deschis înainte de înmormântare, celălalt după. Apoi se duce în lumea drepților. Familia deschide primul plic în care scrie o singură propoziție: să mă înmormântați cu ciorapii mei!

HOROSCOP  După cum știți, tradiția iudaică interzice strict, la înmormântare, orice fel de îmbrăcăminte, doar o bucată de pânză netivită. Rabinul a fost foarte ferm: tatăl vostru a scris dorința când mai era în viață. Acum știe că nu are nevoie de ciorapii cei norocoși pe lumea cealaltă, generozitate și facerea lui de bine fac cât toți ciorapii din lume. Și l-au îngropat fără ciorapi.

Au trecut treizeci de zile și familia a deschis cel de al doilea plic. Acolo scria: ”Dragii mei copii, este evident că m-ați îngropat fără ciorapi. Am vrut să vă fac să înțelegeți că un om poate avea multe miliarde de dolari, dar că, până la urmă, el nu poate să ia cu el nici măcar perechea favorită de ciorapi!

Familia a înțeles mesajul și a continuat operele lui de binefacere, până în ziua de astăzi.

Așa cum și domniile voastre trebuie să înțelegeți că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

                                                     ⃰    ⃰    ⃰

HOROSCOP

BERBEC   Astăzi nu pune întrebări indiscrete care pot indispune pe cei din jurul tău, familia. Nu te grăbi, nu te repezi, mult calm şi discreţie! De asemenea, nu dezvălui amănunte mai personale! Mult calm şi numără în gând până la zece, sau bea un pahar de apă, poate ajută! Astăzi continuă, pe alt registru, disponibilitatea ta pentru comunicare si usurinţa transpunerii în vorbe a unor trairi. Emoţional, simţi instinctiv dorinţa să fi cât mai mult în prezenţa celor la care ţii cu adevărat şi care îţi simt căldura sufletească şi îţi răspund pe măsură la gesturile tale tandre şi semnele tale de consideraţie.

HOROSCOP

TAUR  Determinarea ta începe să-şi arate rezultatele, în carieră. Ierarhia este mulţumită şi poate să-ţi propună un nou proiect, o nouă perspectivă. Nu te încânta, nu îţi dă şi bani mai mulţi! Rememorează visurile din adolescenţă! Îţi mai aduci aminte? Concesiile trebuie să le faci faţă de tine, chiar faţă de tine!  Uită un pic de convenţiile sociale, de obligaţii, de ce se spune la televizor şi de vorbele multe și inutile. Confiscat de toate aceste acte reflexe ai uitat tocmai de tine. Ai impresia că ceea ce faci tu hotărăşti? Oare?!!

HOROSCOP

GEMENI  Se pare că ai un mare dar al fabulaţiei, al povestirii. Cu toate că eşti predispus la exagerari gen Munchausen, nu renunţa la punctul tău de vedere, ci susţine-l cu multă pasiune şi umor. Te obsedează o idee de făcut bani și crezi că o să te îmbogățești. Ca să faci profit, ideea trebuie să îndeplinească trei condiții: să fie legală, morală și să nu îngrașe! Planetele sunt dispuse complex, o ai pe Venus în zodie, Soarele stă să facă o conjuncție cu Marte, sugerând că ai de ales între două sau mai multe posibilităţi. Luna parcurge încă un arc de cerc prin Taur declanşând mici crize şi schimbări de situaţie.

HOROSCOP

RAC    Te simţi, din nou, singur în mijlocul mulţimii. Faptul că nu găseşti un suflet-pereche te apasă puţin mai mult. Mulţumeşte-te cu ce ai, dar nu înceta să cauţi, pierzi atunci când renunţi! Teoretic, rezolvarea acestor probleme se face prin logică carteziană şi judecată rece şi profesională şi mai puţin prin jocul întâmplării, spune Luna, patroana ta, în aspecte disarmonice. Pe de altă parte, indiferent de jocurile Destinului, trebuie să ai în vedere propriile interese şi strategiile pe termen lung. Ai un permanent „dor de ducă”, o mică escapadă la cumpărături sau o delegaţie nu ar fi rele de loc. Dar, parcă poţi?!

HOROSCOP 

LEU   Atmosfera e tensionată, dar tu trebuie să-ți păstrezi sângele rece de vânător. Trezeşti reacții, dar leul nu vânează... furnici! Domeniul sentimental este avantajat, noaptea e promiţătoare! „Provocarea” zilei de astăzi, adică o problemă grea sau un necaz mic, o poţi rezolva uşor sau duce la bun sfârşit, nu te mai îngrijora degeaba. Rezervă, în zona sau domeniul în care ai decizie, ziua numai activităţilor de rutină. Astăzi nu este indicat să începi noi afaceri sau noi relaţii. De asemenea nu este bine să pleci în călătorie. Dacă totuşi eşti hotărât pentru o plecare, este bine să pleci mâine dimineaţă. Excepţie fac cei care au rezervat biletul de călătorie din timp. Nu aveau cum să ştie!

HOROSCOP

FECIOARĂ   Unele amănunte scapă celorlalţi, dar nu, ţie! Sunt zvonuri, se şopteşte. Astăzi poţi afla amănunte picante, sau tulburătoare despre prieteni, colegi. sau rude. Păstrează secretele altora! Viziunea, filozofia ta de viaţă, conservatoare adesea, doar eşti un semn de pământ, este astăzi apreciată atât la birou, la serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea, fie acasă, sau pe plajă în vacanță. Oamenii au din ce in ce mai multă nevoie de lucruri şi idei concrete, stabile, de repere fixe pe care să se sprijine în haosul acesta care ne înconjoară. O după-amiază activă, după o dimineaţă incertă şi obositoare. Astăzi, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Evită băncile.

HOROSCOP

BALANŢĂ   Treci printr-o perioadă în care îţi găseşti cuvintele mai greu şi eşti mereu obosit. Acest lucru poate să contrarieze persoanele dragi. Spune-le că "ai o conjunctură nefastă", dar trece! Fii atent la promisiunile care le faci, nu da speranţe inutile. Zi favorabilă călătoriilor, mai ales cele scurte. Ai şansa, modalitate şi oportunitatea să faci noi cunoştiinţe profitabile în domeniul tău de activitate. Rigoarea logică şi tenacitatea de care rareori dai dovadă, totuşi, astăzi, te ajută să convingi. Dinamica procesului pe care îl desfăşori te poate scoate uşor din domeniile în care eşti stăpân. Evită să derapezi, ca să nu fi ridicol.

HOROSCOP

SCORPION   Cei din jur nu pot să-ţi citească gândurile. De fapt, dacă ar putea, ar fi o nenorocire! Încearcă, astăzi, să explici cu  calm şi complet ceea ce vrei de la ei, fără să-i "înţepi" prea mult! Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă. O zi socială până la capăt. Vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei vei realiza că nu ai pierdut-o degeaba.  Mănâncă sănătos, mănâncă natural – nu uita de miere, iaurt şi seminţe – cele trei coloane ale vieţii lungi, după cum se spune în Tibet. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure.

HOROSCOP

SĂGETĂTOR   Ai probleme financiare şi sentimentale. Ia-le pe rând! Astăzi termină ce ai început şi abordează băncile şi ratele. Problemele sentimentale lasă-le pentru mai pe seară. Poate plouă! O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Stelele spun că variaţiile bruşte de presiune, temperatură şi umiditate sunt duşmanii tăi cei mai mari. După tine însuţi, bineînţeles, care fumezi cam mult şi nu te odihneşti suficient – ba, în ultimul timp te şi enervezi aiurea. Gata cu imprudenţele!

HOROSCOP

CAPRICORN    Trebuie să pui linii de demarcaţie, să înalţi garduri la propriu şi figurat, ca să nu fii invadat în viaţa ta personală de oportunişti şi mitocani. Fii politicos, dar nu te lăsa folosit!  Nimic foarte neplăcut sau nimic foarte rău. Toţi ai tăi sunt bine şi după horoscopul tău vei avea numai motive de bucurie şi mândrie.  Dar imaginaţia ta nu poate fi strunită aşa de uşor pentru că este ca un incendiu în savană. Trebuie să fii liniştit şi calm cu toate că stelele şi mai ales Luna te împung ca să-ţi mărească stresul cotidian. Energia negativă trebuie arsă!

HOROSCOP

VĂRSĂTOR   Astăzi bazează-te pe logică, intuiţia este în vacanţă! Trebuie să faci faţă unor probleme diverse, mari şi mici. Fă ordine, luni dimineaţa întotdeauna apar situaţiile urgente de rezolvat! Aspectele negative sunt în casa banilor şi a proprietăţilor şi în cea a prietenilor şi a relaţiilor sociale – aşa că trebuie să-ţi îndrepţi atenţia şi să-ţi pui abilităţile la maximum pe aceste domenii. Pe de altă parte ai posibilitatea să te relaxezi şi să te odihneşti, să te simţi bine – este o perioadă de timp când aspectele lui Venus te fac mai drăgălaş şi vesel tare de tot. Dar şi mai dificil şi încăpăţânat!

HOROSCOP

PEŞTI  Conjunctura mai complexă amplifică simţul tău de conservare. Doreşti mai mult echilibru, să te sprijini pe oameni siguri, de încredere. Este o atitudine spirituală necesară, dar utopică! Afacerile obişnuite, de rutină, sunt avantajate. Ascultă şi ia aminte. Fii precis, concis şi eficient. Evită discuţiile cu anturajul apropiat despre viitor. Carpe Diem! Nu uita că viitorul şi trecutul sunt categorii filozofice – trăim tot timpul în prezent. Atenţie la o posibilă dispută în familie sau în anturaj cu partenerii sau colegii.

HOROSCOP END  Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000