EVZ

Horoscop. Transparency International: șapte filme despre avertizorii publici pe care trebuie să le vedeți.

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8698 Vizualizari

Horoscop Am primit raportul săptămânal ”Transparency International” despre corupție și, ca întotdeauna, România nu este prezentă cu niciun caz. Poate DNA nu-și face treaba, răspunde doar la comenzi politice, sau avertizorii publici sunt absenți de la datorie.

20,21 ianuarie

Horoscop Pe 20 ianuarie s-au născut Federico Fellini, David Lynch, Eugene Sue, Ernest Chausson, Aurel Ţicleanu, Ion Frunzetti, Costache Bălăcescu, Vasile Băran, Dan Rădulecu, Acim Nica, Teodor Bratu. Pe 21 ianuarie s-au născut Benny Hill, Placido Domingo, Telly Savalas, Jack Nicklaus, Paul Scofield, Christian Dior, Gena Devis, Petru Creţia, Silvian Iosifescu.

Horoscop În mod convențional, pe 20 ianuarie, începe zodia Vărsătorului.

Horoscop Tradiţional, pe 20 ianuarie este, în calendarul creștin-ortodox, Sf. Eftimie cel Mare, iar pe 21 ianuarie, Sfinţii Maxim Mărturisitorul, Neofit, Evghenie, Candid, Valerian şi Achila. Eftimie, cel cu numele care în greceşte înseamnă „veselie” - toate supărările sfintelor Biserici le aducea întru veselie. „Numele şi l-a primit cu făgăduinţa de sus, căci, pe când părinţii lui se rugau să aibă fii, glas de sus a venit spunându-le să se bucure şi să fie cu voie bună”.  Vieţile Sfinţilor, după Mineie, pagina 232.

În ”Kalendar” Sf. Eftimie se ţine ca să rodească pomii. (Olteanu) Ce frumos!

Horoscop Lupul Şchiop doarme pe cetină de brad, sau urmăreşte pe tinerii lupi în ritualul complicat al nunţii. Peste două-trei luni, exact 63 de zile, se vor naşte puii cei frumoşi, dar curajoşi, iar Lupul Şchiop trebuie să-i prezinte pe fiecare în parte Sfinţilor Andrei şi Petru. Numai ei ştiu să recunoască care dintre pui va fi un Lup de Foc, pentru că la început toţi puii sunt la fel.

                                               ⃰    ⃰    ⃰

Astăzi, pe 20 ianuarie 2018, David Lynch împlineşte 71 de ani. Să-i urăm: „Happy birthday and many happy returns of the day!”

Horoscop A primit trei sau patru Oscaruri, dar nu asta este important pentru mine. Practicant al meditaţiei transcedentale a încercat să transmită, prin operele sale cinematografice, literare, muzicale, grafică etc trăirile sale, experienţa lui suprarealistă. Mulţi chemaţi, puţini au înţeles operele sale.

Horoscop  Filmul „Dune”, realizat în 1985, un film-simbol care mi-a plăcut enorm, a fost, însă, nu prea bine primit de publicul larg. Lumea nu a acceptat filmul elitist, plin de simboluri şi de trăiri ezoterice, în care cei mai nobili şi mai dispuşi la scrificiu câştigă, în cele din urmă. „Twin Peaks” şi apoi „Fire, walk with me” au fost mai comerciale, s-au bucurat de succes, cu toate că sunt plasate într-un univers suprarealist, cu trimiteri către multe teme misterioase, oculte, iniţiatice.

David Lynch când face ceva, atunci face complet, „lucrul bine făcut”. Scenarist şi regizor, s-a înconjurat de camermani cu acelaşi „unghi de vedere”, a viziunii lui. Muzica, ei bine, muzica din filmele lui este iniţiatică, să ne amintim de compoziţiile lui Angelo Badalamenti, o muzică misterioasă, melancolică, bolnavă, dar plină de promisiuni tainice, încă neonorate. Sau de tema profeţiei de la începutul filmului „Dune”, muzica datorată altui iniţiat, Brian Eno.

Horoscop  Bun, lista filmelor lui este lungă. Republica Franceză i-a acordat Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer, iar „The Guardian” scria recent că este "the most important director of this era". Un artist, un creator, un om complet: regizor, scenarist, producător, actor, cântăreţ şi compozitor de muzică, autor de literatură, pictor inspirat.

Nu este întâmplător faptul că, din anul 2002, David Lynch s-a dedicat exclusiv netului, ca fiind media cea mai promiţătoare. A lansat pe net mai multe producţii şi reface, cu un succes moderat (mie nu prea îmi place)  „Twin Peaks”.

Fundaţia lui, „David Lynch Foundation For Consciousness-Based Education and Peace” începînd din anul 2005, încearcă să ofere elevilor şi studenţilor această unealtă puternică, care este gândirea, meditataţia transcedentală, ca o cale a creţiei şi a păcii.

Horoscop   Acum vreo patruzeci de ani am trecut şi eu prin perioada mediataţiei transcedentale. Un lucru foarte bun, dar nu suficient pentru mine. Yoga, zurkhane, kabbala, mistică tibetană, sufi, etc le-am încercat pe toate - dar iată, am găsit, ca mulţi alţii înaintea mea, soluţia finală în pustnicia mea în rodaj, ortodoxia neptică şi isihastă, aici, în Prahova submontană. Cu un dram de folclor, şamanism, că nu este natura degeaba în jur şi pădurea ştie poveşti tulburătoare, ca să nu mai pomenesc de Lupul Şchiop, mereu prezent în gândul meu și parcă-parcă îl văd în colțul ochilor. Este adevărat, întrebați cățelușele mele și ele îl simt cum simt și fantomița pisicii Gina.

                                                       ⃰    ⃰    ⃰

Horoscop  Dragi lupi, padawani și hobbiți am primit raportul săptămânal ”Transparency International” despre corupție și, ca întotdeauna, România nu este prezentă cu niciun caz. Poate DNA nu-și face treaba, răspunde doar la comenzi politice, sau avertizorii publici sunt absenți de la datorie.  În legătură cu avertizorii publici,  (whistleblowers), cei de la Transparency International ne roagă să vedem șapte filme și să le comunicăm impresiile noastre pe Twitter la @anticorruption. Sunt cazuri reale, povestite artistic prin film. Serpico (1973), All the Presidents Men (1976), Silkwood (1983), The Insider (1999), The Informant (2009), Snowden (2016) și The Post (2017) acestea sunt filmele propuse de Transparency International. Eu le-am văzut pe toate, calitatea de avertizor mă obliga, aprope toate sunt foarte bune, scenarii care respectă cazurile reale, castinguri de excepție, actori unul și unul, mari regizori. Vi le recomand, dacă nu le-ați văzut.

Transparency International anunță că a 18-a ediție a ”Conferinței Internaționale Anti-Corupție” se va ține la Copenhaga, Danemarca, între 22 și 24 octombrie 2018 cu tema:  ”Together for Development, Peace and Security: Now is the Time to Act”.  Danemarca este țara cu cea mai puțină corupție din lume.

Horoscop   Sunt curios dacă și cine va participa în toamnă la conferința din Danemarca, din partea României, o țară aflată pe ultima listă a corupției întocmită de Transparency International pe locul 48, împreună cu Ungaria și Iordania, poziție considerată ca oglindind o corupție generalizată a sistemului public, producătoare (pe lîngă aspectul ilegal juridic) de inegalități frapante, de sărăcie și abuzuri.

Până atunci, până în toamnă, o să mai curgă multă apă pe Dâmboviță așa că să ne mulțumim cu constatarea sigură că mâine este, în definitiv o altă zi!

NOTĂ   Nu uitați să vă uitați, începând cu marți, 23 ianuarie 2018, ora 09:30 pe celaltă rubrică a mea, EvZ Special – CONEXIUNI. Am pregătit ceva interesant, pentru care m-am documentat ani de zile.

                                                       

                                                     ⃰    ⃰    ⃰

horoscop

BERBEC  Repausul este poate, cea mai mare dintre încercări. Întotdeauna îţi faci programe, peste programe şi duminică seara realizezi că nu ai avut timp. Nicio problemă! În acest weekend ai nevoie doar de repaos şi relaxare, dar şi de distracţie, de şampanie şi caviar. Ai ceva de sărbătorit şi lucrurile nu pot fi lăsate la voia întâmplării! Duminică nu trebuie sa risipeşti starea placută de lene şi răsfaţ cu proiecte belicoase despre ordine şi curaţenie, mai bine trage plapuma peste ochi! Lenea, comoditatea, este o arta, aşa că fi artist!

horoscop

TAUR   Steaua Vega din Lira îţi indică un weekend în care trebuie să-ţi struneşti emoţiile şi să dai dovadă de inspiraţie, atât în relaţiile de familie cât şi cu prietenii sau partenerii. În acest weekend nu ar trebui să faci mari cheltuieli. Stelele arată un drum, dar este lăsat la latitudinea dumneavoastră. Întotdeauna în viaţă suntem între Destin şi Liberul Arbitru. Dacă, totuşi te hotărăşti să pleci sau chiar eşti pe drum, atenţie la drum şi la bagaje! Duminică seara o veste – pe care o aştepţi de ceva timp.

horoscop

GEMENI  Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, veşti bune de la rude sau prieteni. Seară de sâmbătă relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un concert, poate la un club neagresiv, plăcut şi nepoluant. Duminica este zi de aranjat şi verificat garderoba pentru sezonul de primăvară, niciodată nu este prea devreme, poate faci ca primăvara să se apropie, în sfârşit. Sigur, nu toată ziua, mai este timp şi de o discuţie, de o prăjitură cu o cafea şi poate şi de un film bun. Şi poţi începe să citeşti un roman-fluviu, ştiu că îţi plac ficţiunile istorice.

horoscop

RAC   Două zile cam plictisitoare şi lipsite de nerv. Sâmbăta este, totusi, mai densă pentru că trebuie să pui cap la cap nişte date, informaţii, zvonuri care nu par a avea legătură, dar pentru tine înseamnă ceva. Adică juci rolul unui detectiv particular. Fără să faci parte din “trustul ochiul şi timpanul” în acest weekend ascultă cu atenţie şi nu întrerupe persoanele care fac destăinuiri. Nici nu ştii câte poţi să afli, pentru că adevărul este întotdeauna dincolo de noi.

horoscop

LEU   Nu trebuie să te oboseşti peste măsură, deja eşti într-o starea de oboseală cronică. In acest weekend o sa realizezi că nu contează "ce" faci, ba mai mult, nici nu conteaza "cum" faci, ci este important "pentru cine"!  Nu te repezi imediat ce auzi o intriga. Uneori leii se prind în capcană cu mâncare pentru pisici, adică ascultă pe primul venit fără să mai verifice. Reflectează cui foloseste situaţia. Duminică  este o zi bună pentru vizite la rude sau prieteni.

horoscop

FECIOARĂ   Sâmbătă programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Pe total weekendul  este o perioadă bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii, mai ales dacă vrei să profiţi de zîpadă şi te duci la munte. Duminică ai un program scurt : te trezeşti târziu şi te culci devreme. Doar pe seară te mobilizezi un pic ca să pui la punct întâlnirile de luni.

horoscop

BALANŢĂ   Supraveghează-ţi, în acest weekend, cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investeşti utopic în propria imagine. De asemenea – vechea ta problema – amorul. Egoismul bine temperat te salveaza de deceptii.  Cu toate că gândeşti prin o anumita logica, duminică, trebuie să-ţi urmezi mai ales intuiţia şi să laşi dialectica pentru altă dată; pentru că în lumea de astăzi interesele personale primează. Şi egoismul propriu nu este nici logic, nici dialectic, ba dimpotrivă.

horoscop

SCORPION   În acest weekend, mai exact sâmbătă dimineaţa, eşti pus în faţa unei decizii. Să stai acasă cu pisica sau căţeluşul sau să ieşi pe seară în frig pentru cine ştie ce fiţe la cluburi şi/sau peteceri incerte. Sau să trăbăluieşti plenar în bucătărie pentru cele cinci feluri de mâncare pentru săptămâna viitoare. Sfatul meu este să stai cu necuvîntătoarele. Animăluţele nu mint, nu trădează, nu invidiază. Au după cum bine spunea Carl Sagan o capacitate deosebită de a recunoşte binele. Iar dacă le faci rău te muşcă sau zgârie, direct şi fără bârfe pe la spate. Duminică poţi să inviţi la masă un prieten bun. Ai atâta nevoie de o discuţie normală şi poate mai afli şi ceva noutăţi.

horoscop

SĂGETĂTOR   Weekendul acesta este o perioadă de aşteptare şi relaxare.  Ai, în sfîrşit, răspunsul la acţiunile tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aştepţi - din domeniul social şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Adică primeşti un telefon sau un mesaj pe care îl cam aşteptai. În rest poţi să ieşi cu familia la un suc şi o cafea, că nu face rău la fizic. Duminică oferă-ţi un cadou şi da telefon unei prietene, poate ieşiti in oras. Ziua se cunoşte de dimineaţă - daca este buna sau.. nu. Ganduri mai roze gaseşti chiar în cafeaua de dimineaţă. Zi de cumpăraturi si mici taclale relaxante.

horoscop

CAPRICORN  Evită, dar nu sta degeaba! Sâmbătă este o zi ceva mai plictisitoare şi enervantă, în acelaşi timp. Evită intervenţiile bruşte şi deciziile pripite, mai ales dacă eşti solicitat să dai o mână de ajutor în casă. Investiţiile pe termen lung făcute astăzi se vor dovedi, paradoxal, foarte profitabile... joci la loto?  Leagă-te la cap pentru ca o să te doară! Duminică, ceva migrene din cauza unor tensiuni neaşteptate în anturaj. Le rezolvi cu diplomaţie şi treci mai departe. Nu te repezi să tragi concluzii după barfe, zvonuri si intrigi, sau după televizor. Lumea pare că a căpiat de tot  şi nu este nici un motiv să o iei şi tu razna!

horoscop

VĂRSĂTOR    Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Ideea este că uneori ai nevoie de puţină singurătate ca să ai o perspectivă mai bună asupra vieţii personale şi weekendul acesta este un bun prilej. Paradoxala situaţie! Chiar dacă „nimc nu este important”, după cum spune Kabbala, duminică poţi realiza multe, lua decizii importante, clarifica nişte probleme.  Seara îţi aduce o surpriză. Fii originalul original!

horoscop

PEŞTI  O persoană care te-a dezămăgit, sau evitat, în ultimul timp încearcă în acest weekend să-şi răscumpere păcatele. Atenţie la datele primite, deoarece de multe ori reprezintă părerea (de rău) a celui în cauză şi nu o descriere cît mai apropiată de realitate. Experienţa bate mai intotdeauna iscusinţa! Nimic din ce a fost nu mai este, dar viitorul este plin de speranţe. Trebuie sa te folosesti de bagajul de informatii din trecut ca să rezolvi o situatie prezenta.  O calatorie sau o deplasare, pentru un oarecare procent dintre Peşti.  Duminică poţi să primeşti o veste bună, care te bucură mai mult, sau mai puţin.

horoscopTag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000