EVZ

În fieful lui Duicu se schimbă baronii, nu obiceiurile | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 1643 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Mehedinți.

Fostul președinte al Consiliului Județean, Adrian Duicu, a fost scos din politică de ANI și de DNA, dar în Mehedinți nu pare să se fi schimbat ceva

Actualul primar al municipiului reședință de județ, Constantin Gherghe, pare că are cele mai mari șanse să câștige alegerile într-un singur tur. Gherghe este acum membru al UNPR, după ce a mai trecut pe la PSD, PDL și chiar PMP. Fost milițian, cu Dreptul absolvit la o universitate particulară din Băile Herculane, Gherghe este „martor” într-un dosar de prostituție cu minore.

„Din discuţiile purtate cu fetele care erau la Mârţ a reieşit că acestea întreţineau relaţii sexuale contra cost cu numiţii Stoica (procuror), Crudiu Sorin, Marian Valon, Gherghe Constantin (primarul)”, se arată în referatul procurorilor. Șeful rețelei se lăuda că una din fete are 14 ani, fiind racolată de la 12 ani. În februarie 2015, primarul Gherghe a susținut că implicarea sa în acest dosar este bazată pe „povești, total neadevărate”. PSD ar putea avea un candidat propriu la primăria Drobeta- Turnu Severin, pe viceprimarul Marius Screciu, dar nu este clar dacă până-n alegeri această formațiune nu va ajunge la un acord la nivel local cu UNPR. Candidatul PSD la președinția CJ este Aladin Georgescu, cel care i-a succedat lui Duicu, din 2015. Screciu și Georgescu s-au certat public, în august 2015.

  • Nepotism

A plecat Stănișoară, vine fiul

Partidul Național Liberal (PNL) l-a trimis în bătălia pentru Drobeta- Turnu Severin pe Daniel Cîrjan, actualul viceprimar al municipiului Turnu Severin și președintele organizației municipale a formațiunii politice. El susține că, în sondaje, este puțin în urma primarului Gherghe. Pentru președinția CJ, liberalii îl susțin senatorul Marius Bălu, provenit din PDL. Șeful liberalilor din județ este un fost țărănist, Virgil Popescu, fiul unui fost președinte al CJ. El a preluat de facto controlul organizației după ce Mihai Stănișoară, ani întregi lider atotputernic al organizației PDL, transferat ulterior la PNL, s-a retras din politică. Fiul lui Stănișoară este, însă, și acum subprefect al județului, deși, în octombrie 2015, când a fost numit, PNL a protestat vehement. Stănișoară Jr., care avea puțin peste 20 de ani, a ajuns subprefect după ce mai muncise doar trei luni într-o agenție de stat. Mișcarea Populară se va lupta și ea pentru primăria reședinței de județ: Gabriela Dobrotă, fost manager al unei fabrici de anvelope, va fi candidatul acestei formațiuni. „Clasa politică este absolut depășită, nu cunosc nimic despre economia micro, macro, despre mediul de investiții, nu cunosc nimic în proporție foarte mare despre onestitate și mai ales respectul față de muncă”, spunea, în decembrie 2015, Dobrotă.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 4.933 km pătrați, reprezentând circa 2% din teritoriul României.

● Populația Mehedințiului este de 254.000 de locuitori (2011), locul 39 pe țară și în scădere față de vârful din 2002, când se înregistrau 306.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 51,6 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în septembrie 2013, de 1.367 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 3.764 de euro.

● Speranța de viață a locuitorilor din județ: 72,2 ani, sub media pe țară.

  • Drumul vinului

Crame mici, vinuri de calitate

Județul Mehedinți trece printr-un proces de deșertificare, accentuat de defrișări, dar situația s-a dovedit a fi benefică pentru viticultura zonei. Podgoriile din Oprișor, Corcova, Stârmina și Vânju Mare și-au făcut deja un bun renume. În zona localității Corcova, de exemplu, a investit un grup de francezi: domeniul La Catleya are o producție limitată la doar 3.500 de sticle de vin alb, 10.000 roșu și 10.000 de rose. În decembrie 2015, proprietarii au anunțat că aici ar urma să fie produsă și miere. Tot la Corcova mai este o podgorie mică, Corcova Roy și Dâmboviceanu, unde se produc vinuri de top. Ultimul proprietar din perioada interbelică, Prințul Anton Bibescu, un renumit diplomat român, era prieten cu mulți artiști și scriitori români și francezi, ceea ce a făcut ca domeniul să fie menționat de scriitorul Marcel Proust. Crama Oprișor a fost cumpărată de către un grup de investitori germani, care exportă aproape jumătate din producție în Germania, Suedia, Finlanda, Polonia, Cehia, Belgia, dar și pe piața asiatică și în Statele Unite. O altă podgorie, cea de la Vânju Mare, reușește să-și vândă vinurile în China.

  • Un oraș mort

Încălzire ca-n sec. XIX

Orașul Orșova nu mai are încălzire centrală de 25 de ani. Vechiul sistem de încălzire centralizată, care a fost construit odată cu strămutarea orașului, în anul 1970, și care funcționa cu păcurină, s-a distrus treptat după anul 1989. „Fiecare se descurcă cum poate. În fostele centrale termice s-a făcut biserică pentru pocăiți, spălătorie auto. Eu mi-am făcut teracote, am în spatele blocului, că în altă parte nu aveam posibilitate, o baracă. Oamenii bătrâni se descurcă, însă, foarte greu, e vai de mama lor, nici cu reșoul nu își permit să se încălzească. Eu am cheltuit cu lemnele în jur de 900 de lei, nu e suficient, dar fac focul numai seara, nu fac toată ziua”, povestea, în noiembrie 2014, un locuitor din Orșova. Orașul și-a pierdut circa jumătate din populație, din 1989 până azi, când aici se mai află vreo 10.000 de persoane. Nu există locuri de muncă, nu există nicio sală de spectacole, nu există cinematograf. La robinet, apa curge câteva ore pe zi. În oraș a apărut un singur investitor, care a cumpărat o hală de la fosta țesătorie și face subansambluri auto, unde lucrează circa 200 de persoane.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Consecințele căderii economice: locul 3 din țară după rata șomajului

Un șir întreg de întreprinderi și combinate care și-au închis porțile în ultimii ani au dus județul Mehedinți în top 3 județe cu cei mai mulți șomeri. Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, instituție de interes strategic cu sediul în Drobeta-Turnu Severin, se află în reorganizare judiciară. Totodată, au fost închise Întreprinderea Mecanică, Fabrica de bere, Combinatul de prelucrare a lemnului și Fabrica de bomboane din Drobeta-Turnu Severin. Și Șantierul Naval Orșova se confruntă cu probleme, după ce conducerea societății a început concedierile, în 2011. La declinul Șantierului Naval Orșova a contribuit dezvoltarea constructorului de nave Severnav din Drobeta- Turnu Severin, care are contracte pentru construcții de nave cu companii din străinătate.


FOTO: Constructorul naval Severnav din Drobeta- Turnu Severin are contracte cu companii din afarăEconomia și instituțiile publice din județul Mehedinți totalizau, la finele lunii octombrie a anului trecut, circa 42.800 de angajați, în scădere cu aproape 16% comparativ cu anul venirii crizei, arată cifrele centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Aproximativ șase din zece angajați din județ lucrează în domeniul serviciilor, în timp ce circa 38% activează în industrie și construcții.

Pensia medie: 797 de lei/lună

Deși se situează sub jumătatea clasamentului național privind nivelul de salarizare, sunt multe alte județe din țară unde locuitorii primesc lefuri mai mici decât sunt cele din Mehedinți.

Câștigul salarial mediu net din județ era, în luna octombrie 2015, de 1.510 lei pe lună, în creștere cu circa 20% raportat la salariul mediu net din anul 2008. Cel mai bine plătiți sunt angajații din domeniul serviciilor, cu 1.578 de lei lunar, urmați de cei din agricultură, cu 1.436 de lei.

În județul bănățean Mehedinți, în luna decembrie 2015, erau 66.573 de pensionari, care primeau o pensie medie de 797 de lei lunar, potrivit datelor transmise EVZ de reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice. Trei sferturi dintre pensionari au ieșit la pensie la limita de vârstă.

Peste 12.000 de șomeri

Județul Mehedinți se situează pe poziția a treia la nivelul țării cu cea mai înaltă rată a șomajului, de 10,65%, în decembrie 2015, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). „La nivelul judeţului Mehedinţi, în luna octombrie 2015 rata şomajului a înregistrat cea mai mare valoare: 10,95%, iar cea mai mică valoare înregistrată a ratei şomajului a fost în luna mai: 9,41%”, precizează reprezentanții ANOFM.

La finele anului trecut, în evidențele AJOFM Mehedinți erau înregistrați 12.219 șomeri, dintre care 4.745 femei. Din totalul șomerilor, 3.454 beneficiau de indemnizație de șomaj, iar 8.765 erau neindemnizați. Pe parcursul anului 2015, prin programele derulate de AJOFM Mehedinți, 5.006 persoane șiau găsit un loc de muncă.

  • EDUCAȚIE

Fonduri europene pentru resurse umane în învățământ

În județul Mehedinți, 39.429 de elevi au început anul de învățământ 2015-2016. Aceștia studiază în cele 229 de structuri școlare și șapte unități conexe, dintre care 103 unități școlare cu personalitate juridică, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Mehedinți. 78% din unități au autorizații sanitare de funcționare.

Promovabilitatea la Bac, sub media pe țară

În anul școlar 2014-2015, 44 de elevi au fost premiați la olimpiade naționale și internaționale. La examenele de Evaluare Națională de anul trecut, rata promovabilității după contestații a fost de 70,4%. La sesiunea din vară a Bacalaureatului s-au prezentat 2.231 de liceeni, dintre care au reușit să promoveze 52,8%, sub media pe țară de 67,9%. În sesiunea din toamnă, rata promovabilității a fost de 17,8%.


FOTO: Laboratorul de chimie al Colegiului Național „Traian” din Drobeta-Turnu SeverinLa examenul de Definitivat în învățământ au promovat mai puțin de un sfert dintre cei 132 de candidați prezenți. La Titularizare, dintre cele 291 de lucrări corectate, procentul notelor mai mari sau egale cu 7 a fost de 21,65%.

În ultimii ani, în sistemul de educație din județul Mehedinți au fost derulate nouă proiecte din fonduri europene, toate vizând dezvoltarea resurselor umane, din care menționăm: Formarea competenţelor pentru şanse egale la educaţie; Pregătire suplimentară pentru promovarea cu succes a evaluărilor naționale; Formare inovativă pentru valoare şi performanţă în cariera didactică sau firma de exercițiu privind startul în antreprenoriat.

  • SĂNĂTATE

Cum au fost salvate spitalele închise

Județul Mehedinți dispune de patru spitale: Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, Spitalul Municipal Orșova, Spitalul Orășenesc Baia de Aramă și Centrul Privat de Oncologie. Cele patru unități medicale pun la dispoziția pacienților din județ un număr total de 1.380 de paturi. De asemenea, în cadrul celor patru spitale enumerate lucrează 1.775 de salariați cuprinzând personalul medico-sanitar și pe cel auxiliar, potrivit datelor transmise EVZ de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mehedinți.

Lipsă de medici oncologi și pediatri

În contextul reformei din sănătate, în județul Mehedinți au fost închise două spitale, Spitalul Orășenesc Strehaia și Spitalul Orășenesc Vînju Mare. Ulterior, cele două spitale au fost transformate în Centre Multifuncționale și secții de boli cronice ale Spitalului Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin.

„Sistemul de sănătate din județul nostru se confruntă cu lipsa medicilor de specialitate din secțiile oncologie, pediatrie și urgențe”, declară reprezentanții DSP Mehedinți.

Spitalele se dezvoltă cu ajutorul fondurilor UE

Spitalul Județean de Urgență din Drobeta-Turnu Severin a derulat un proiect finanțat prin fonduri europene pentru construirea blocului materno-infantil.

Totodată, Spitalul Orășenesc Baia de Aramă a accesat fonduri europene pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea ambulatoriului. În prezent, Primăria Baia de Aramă a accesat fonduri UE pentru construirea unui nou spital, iar Spitalul Municipal Orșova a accesat fonduri europene din Programul Operațional Regional pentru reabilitarea ambulatoriului de specialitate.

Citiți analiza economică a județului Mehedinți în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000