EVZ

În Ilfov, USL a crăpat prima dată | România 4 you

Marian Petrache
Autor: | | 0 Comentarii | 1623 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Ilfov și Ialomița.

Prin 2013, la București, USL-ul funcționa bine, dar în județul Ilfov începuse războiul. Nu era o dispută politică, problema era legată de gestionarea a sute de milioane de euro din fonduri europene. „Miza este Societatea Apă-Canal Ilfov care are proiecte în valoare de 360 de milioane de euro şi este pregătită să le implementeze”, a explicat chiar președintele CJ, liberalul Marian Petrache.

Adversara sa de la acel moment era senatoarea PSD Gabriela Firea, care conducea organizația județeană a social-democraților și despre care se spunea că vrea să ajungă președintele CJ, la alegerile din 2016.


FOTOL Gabriela Fire (alb)Liberalii, bombardați cu ouă

În octombrie 2014, în campanie, s-a ajuns ca liberalii să fie bombardați cu ouă în fieful soțului lui Firea, Florin Pandele, primar în Voluntari. Între timp, PNL și PSD au rupt alianța, dar conflictul din Ilfov s-a stins. Firea a părăsit județul pentru a se înscrie în competiția pentru Primăria Capitalei.

PSD nu a anunțat vreun contracandidat la Petrache, care, după ce a cochetat cu ideea de a candida la Primăria Capitalei, s-a decis să-și mențină fieful.

  • Excepție

PNL, favorizat de un tur

În Ialomița, DNA a decapitat vârful administrației locale. În februarie 2015, președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă (PSD), a fost arestat preventiv. El este acuzat că și-a folosit influența pentru a numi un apropiat la conducerea spitalului județean. Potrivit DNA, Ciupercă îi spunea șefului echipei de control de la Ministerul Sănătății ce să scrie în raportul referitor la Spitalul Județean de Urgență Ialomița. După aceste acuzații, Ciupercă nu a plecat de la președinția Consiliului, iar pe pagina de internet a acestei instituții te întâmpina fotografia sa și un mesaj în care laudă minuățiile județului. Prin septembrie 2015, și primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a ajuns inculpat. El a fost trimis în judecată pentru că ar fi emis ilegal autorizații de construcție, în urma cărora la intrarea în Slobozia a fost ridicată o benzinărie. Totuși, deocamdată se pare că Stoica mai vrea un mandat. În ianuarie, PNL a anunțat că președintele PNL, Ioan Martin, va candida la primărie. Martin susține că poate câștiga din primul tur. Cristina Pocora și Gheorghe Tinel și-au anunțat intențiile de a candida la președinția Consiliului Județean Ialomița.

Fișa județului Ilfov

● Suprafața județului este de 1.583 km pătrați, find cel mai mic județ al țării.

● Populația este de 364.261 locuitori (2011), locul 25 pe țară și în creștere puternică față de anul 2002, când se înregistrau 300.123 de locuitori.

● Densitatea populației este de 230 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în noiembrie 2015, de 2.300 de lei, în top cinci pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 9.650 de euro.

● Speranța de viață: 75,4 ani, cu doi ani peste media națională.

Fișa județului Ialomița

● Suprafața județului este de 4.453 km pătrați, reprezentând 1,9% din teritoriul României. ● Populația este de 259.000 locuitori (2011), locul 38 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 306.145 de locuitori. ● Densitatea populației este de 58 locuitori pe km pătrat. ● Salariul mediu net era, în 2013, de 1.370 de lei, sub media pe țară. ● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 4.566 de euro. ● Speranța de viață: 72,3 ani, cu un an mai puțin decât media pe țară.

  • Legați de București

Centura Capitalei, abandonată

Problemele de infrastructură ale județului Ilfov sunt, în mare măsură, cele ale Bucureștiului. Lucrările la centura Capitalei - șoseaua cu cel mai mare trafic din țară, o medie zilnică de 150.00 de autovehicule – bat pasul pe loc. Singura veste bună din ultimele luni este că, în septembrie 2015, CNADNR a anunțat că a fost semnat contractul de servicii pentru pasajul suprateran de la Domnești, peste centură. Din centura Capitalei s-au reabilitat doar 20 de kilometri, costul fiind de aproape 100 de milioane de euro. Pentru două tronsoane ale centurii de nord, lucrările de extindere la 4 benzi sunt într-un stadiu incipient (între 7% și 35%), dar oficialii Companiei de Autostrăzi și-au propus să taie panglicile în 2016, respectiv în 2017. Numai exproprierile pentru acești 20 kilometri (între A1 și Chitila, respectiv DN2- A2) costă aproximativ 47 milioane de lei. Pentru centura de sud, oficialii CNADNR au reluat de la zero documentația. Consiliul Județean Ilfov susține și integrarea modalităților de transport - feroviar, rutier și aerian.

  • Pensionari vs. Natură

Lacul Amara, tot mai degradat

Paradisul turistic al județului Ialomița se numește Lacul Amara, visul pensionarului suferind de reumatism. Lista afecțiunilor despre care se spune că ar putea fi tratate aici este impresionantă: reumatisme articulare, poliartroză, reumatisme degenerative, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni ginecologice și chiar și sechele post-traumatice. Totuși, presa locală scria că lacul este în pericol, întrucât este pe cale să sece. Indicele de salinitate este ridicat, iar colmatarea cuvetei lacului și astuparea izvoarelor din pânza freatică au diminuat adâncimea apei. Recent, prin apariția unui cordon sedimentat longitudinal, s-a micșorat volumul apei utile, afectând sever speciile de pești și diminuând major apetitul speciilor de păsări pentru cuibărit, scria, în 2013, opiniabuzau.ro. Lacul are o adâncime medie de 2 metri și suprafața de 5 kilometri pătrați, iar „starea ecologică a corpului de apă este moderată”. Pasajul de la Balta Albă la Lacul Amara este coridor de traversare pentru păsările călătoare, iar schimbarea ecosistemului ar putea să gonească definitiv stolurile care poposesc an de an deasupra apei.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Două județe agricole aflate la poluri opuse în clasamentul șomajului

Județele din sudul țării Ialomița și Ilfov sunt situate într-o zonă de câmpie, care include și Bărăganul, grânarul României. Economia județului Ialomița este legată de agricultură. Cea mai mare companie locală este Expur SA, producătorul uleiului „Untdelemn de la Bunica”.


FOTO: Rewe România, care deține lanțul de retail XXL Mega Discount, este una dintre cele mai mari companii din județul IlfovIlfovul s-a reorientat, în ultimii ani în special, către domenii specifice Bucureștiului, precum mica industrie și construcțiile rezidențiale. Una din cele mai mari companii din județ este Rewe România, care deține lanțurile de magazine Billa, XXL Mega Discount și Penny Market.

Ilfovenii, lefuri de peste 2.000 de lei lunar

În județul Ialomița, în luna octombrie 2015, erau angajate 44.150 de persoane, în scădere cu 9% față de anul 2008, când erau peste 48.500 de angajați, după cum indică datele Institutului Național de Statistică (INS). Județul Ilfov, în schimb, o duce mai bine decât înainte de criză din acest punct de vedere: numărul angajaților a crescut cu circa 8%, de la 112.209 persoane, în anul 2008, până la aproape 121.100 de salariați, anul trecut.

Efervescența economică din județul Ilfov, susținută de Capitală, se reflectă și în nivelul salarizării. Câștigul salarial mediu lunar din Ilfov era, în octombrie 2015, de 2.152 de lei, peste nivelul mediu pe țară de 1.871 de lei. În ultimii șapte ani, lefurile angajaților din județ au crescut cu aproape 40%.

În același timp, în județul Ialomița, salariile au crescut cu 31%, ajungând, anul trecut, la 1.423 de lei/lună, sub media economiei.

În județul Ialomița, în decembrie anul trecut, erau 68.539 de pensionari, dintre care 50.270 au ieșit la pensie la limita de vârstă. Pensia medie a vârstnicilor din județ era de 701 lei/lună, potrivit cifrelor Casei Naționale de Pensii Publice, transmise EVZ.

Conform cifrelor INS, în județul Ilfov erau, în trimestrul al treilea al anului precedent, 72.301 pensionari, care beneficiau de o pensie medie lunară de 822 de lei.

Ialomița, locul 8 la șomaj

Deși sunt vecine, județele Ialomița și Ilfov se află la poluri opuse în clasamentul privind rata șomajului. Astfel, în timp ce Ilfovul se poate lăuda cu cea mai redusă rată a șomajului din țară, de numai 1,25%, în decembrie 2015, în Ialomița se înregistrează una din cele mai ridicate rate, de 7,5%. Mai precis, Ialomița se află pe locul 8 la nivelul țării în topul județelor cu cel mai mare șomaj.

Potrivit cifrelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la finele anului trecut, în Ialomița erau 7.828 de șomeri, dintre care 2.207 primeau indemnizație. Pe parcursul anului trecut, prin programele agenției județene și-au găsit un loc de muncă 4.809 persoane. În același timp, în județul Ilfov erau 2.174 de șomeri, dintre care 732 erau indemnizați. Anul trecut, programele agenției locale de șomaj i-au ajutat pe 1.266 de șomeri să-și găsească un job.

  • EDUCAȚIE

Elevii din Ialomița, mai conștiincioși decât cei ilfoveni

În anul școlar 2015-2016, 39.561 de copii urmează studiile la cele 102 unități de învățământ cu personalitate juridică din județul Ialomița. Dintre toate cele 241 de unități, care includ și structurile celor cu personalitate juridică, șapte nu dețin autorizație sanitară de funcționare, potrivit datelor remise EVZ de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Ialomița.


FOTO: Liceul Tehnologic „Vintilă Brătianu” din Dragomirești Vale are un campus școlar construit din bani europeniLa examenele de Evaluare Națională, promovabilitatea în județul Ialomița a crescut de la 62,66%, în 2014, până la 73,23%, anul trecut. În ceea ce privește investițiile, au fost construite cinci grădinițe și două gimnazii din Urziceni urmează a fi reabilitate.

Doar patru din zece liceeni au luat Bacul

În județul Ilfov, 47.255 de preșcolari și elevi au început anul de studii în cele 192 de unități de învățământ, din care una singură nu avea autorizație sanitară în toamna anului trecut. Potrivit oficialilor IȘJ Ilfov, la examenul de Bacalaureat din vara anului trecut s-au prezentat 1.537 de elevi, promovabilitatea fiind de 41,9%. În toamnă, dintre cei 885 de elevi care s-au prezentat la examene, 15,03% au promovat.

În cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii, au fost construite și dotate două grădinițe. Din fonduri UE a fost reabilitat și extins Liceul „Dumitru Dumitrescu” din Buftea.

Tot din fonduri UE a fost construit campusul Liceului „Vintilă Brătianu” din Dragomirești Vale, precum și o sală și un teren de sport. Din bani europeni a fost reabilitat și dotat gimnaziul din Cernica și se construiește un campus școlar la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Snagov.

  • SĂNĂTATE

Cum au fost salvate spitalele închise de reforma din Sănătate

În județul Ialomița funcționează patru spitale care pun la dispoziția pacienților 859 de paturi, potrivit informațiilor transmise EVZ de către directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ialomița, Dan Noel. În Ialomița funcționează Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică, acreditat de RENAR, cu trei puncte de lucru acoperind activitățile de chimie sanitară, microbiologie și serologie. Laboratorul este printre puținele din țară acreditate să facă analiza probelor din diferite județe, în cadrul programelor naționale de sănătate publică.

În contextul reformei spitalelor, în aprilie 2011 a fost închis Spitalul din Țăndărei, care a fost redeschis în noiembrie 2012. În sistemul de sănătate local activează 2.359 de angajați, dintre care 310 medici. Un deficit mare de medici îl resimt Spitalul Județean de Urgență Slobozia și Spitalul Țăndărei.

În unitățile sanitare județene nu s-au derulat proiecte din fonduri europene. Spitalul de Urgență Slobozia încearcă să acceseze fonduri UE pentru dotarea, modernizarea și extinderea ambulatoriului și UPU.

Proiecte din bani europeni

În județul Ilfov sunt opt spitale, cu 577 de paturi. În total, în sistemul de sănătate al județului activează 2.375 de angajați. Reforma din 2011 a închis două unități sanitare cu paturi: Spitalul comunal Periș a fost transformat în cămin pentru vârstnici, iar Spitalul Orășenesc din Buftea a fost redeschis, în 2012, ca Spital de Obstetrică Ginecologie, ne-a declarat șeful DSP Ilfov, Dănuț Crăciun. Anul trecut, Spitalul Județean de Urgență Ilfov a derulat două proiecte cu fonduri UE privind modernizarea și accesul la serviciile de e-sănătate prin implementarea unui sistem informatic integrat.

Citiți analiza economică a județelor Ialomița și Ilfov în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000