EVZ

În Maramureș și Țara Oașului, doar DNA mai strică prietenia PSD-PNL | România 4 you

Autor: | | 1 Comentarii | 1367 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Maramureș și Satu Mare .

În județele din nordul țării, bătălia politică este dusă astfel încât, în final, indiferent cine va câștiga, adversarii politici să rămână prieteni. În Maramureș, deși și PNL, și PSD, vor avea candidați la Primăria Baia Mare, nimeni nu crede în mod serios că actualul edil, Cătălin Cherecheș, ar putea pierde. Cherecheș este urmărit penal de procurorii DNA într-un dosar legat de echipa locală de handbal, HCM Baia Mare. Deși vicepreședinte al UNPR, Cherecheș va candida pentru un nou mandat din partea „Coaliției pentru Baia Mare”, care va depunde liste și pentru consiliul local, și pentru consiliul județean.

În bătălia cu Cherecheș, PSD trimite un deputat obscur, Florin Tătaru, iar PNL, un alpinist, pe avocatul Cristian Niculescu Țâgârlaș. El este cunoscut mai ales după ascensiunea pe vârful Carstensz Pyramid, de 4884 m, situat în masivul Sudirman din insula Papua. În 2015, s-a discutat dacă PNL l-ar putea susține pe fostul primar Cristian Anghel, care a stat la pușcărie pentru fapte de corupție, dar ideea a fost abandonată. În capitala istorică a Maramureșului, Sighetu Marmației, primarul PNL Ovidiu Nemeș a decis să nu mai candideze, ca urmare a problemelor cu DNA-ul. În locul său, liberalii îl susțin pe Alexandru Oros, managerul spitalului municipal.

  • Satu Mare

Lupta pentru ANAF, fatală PSD

DNA a decimat organizația PSD din Satu Mare în dosarul în care foștii parteneri din USL sunt acuzați că făceau trafic cu pozițiile de conducere din ANAF. Mircea Govor, la acel moment vicepreședinte al CJ și șeful social-democraților, împreună cu Andrei Dolineaschi, fost secretar general al PSD, au fost interceptați în timp ce negociau funcțiile de conducere la administrația județeană a finanțelor publice. În locul lui Govor, șeful PSD Satu Mare a fost numit Dorin Coica, primarul municipiului- reședință de județ. Coica nu are dosare nici la DNA, nici la ANI. Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a părăsit, încă din 2014, PNL și, în prezent, face parte din ALDE. La începutul lunii februarie, el a pierdut un proces cu ANI, care a decis că, în 2008, s-a aflat în incompatibilitate, fiind și vicepreședinte al CJ, și administrator al unei firme. Ștef a spus că va face recurs. Este posibil ca, în acest județ, PSD, ALDE și UNPR să aibă candidaturi comune. PNL l-a trimis în bătălia pentru Satu Mare pe Adrian Cozma, fiul unor afaceriști locali și absolvent al unei facultăți de drept de la o universitate privată. Pentru președinția CJ candidează Romeo Nicoară, fostul consilier al ministrului de Interne Cristian David, în perioada 2007-2008.

Fișa județului Satu Mare

● Suprafața județului este de 4.405 km pătrați, circa 1,9% din suprafața țării.

● Populația este de 329.079 locuitori (2011), locul 29 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 400.789 locuitori.

● Densitatea populației este de 83,5 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2014, de 2.470 de lei.

● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 9.650 de euro.

● Speranța de viață: 75,4 ani, cu doi ani peste media națională.

Fișa județului Maramureș

● Suprafața județului este de 6.304 km pătrați, reprezentând 2,6% din teritoriul României.

● Populația este de 461.290 locuitori (2011), locul 16 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 540.099 de locuitori.

● Densitatea populației este de 73,2 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2014, de 1.285 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 4.900 de euro.

● Speranța de viață: 70,5 ani, sub media pe țară

  • Infrastructură

Aeroporturi ultramoderne și pustii

În loc să coopereze, Baia Mare și Satu Mare sunt în competiție pentru dezvoltarea unor aeroporturi pe care nu se știe cine va ateriza. În octombrie 2015 a început modernizarea aeroportului din Satu Mare, contra sumei de 66 de milioane de lei. Scopul este să se ajungă la o capacitate de procesare de 200 de pasageri pe oră, în condițiile în care, datele din 2015, arată că prin acest aeroport au trecut în medie 50 de pasageri pe zi. În octombrie 2015, de pe Aeroportul Satu Mare plecau doar curse Tarom spre București (luni – seara și dimineața, joi și vineri – seara) și curse charter. La Baia Mare, situația este asemănătoare. Va fi extinsă pista, contra sumei de circa 57 de milioane de lei. Traficul este asemănător cu cel de la Satu Mare: 17.169 de pasageri, în 2015, în scădere cu 15% față de 2014. În prezent, aeroportul este închis pentru reabilitare, iar autoritățile locale visează să aducă aici curse low cost spre Londra, Paris, Madrid, Berlin și Roma. În august a fost reabilitat unul din cele mai spectaculoase drumuri din județ, cel din Pasul Gutâi. În toamnă, presa scria că lucrările sunt de proastă calitate.

  • Cal sau tractor?

Lumea fânului

Dincolo de Cimitirul Vesel, bisericile din lemn și pălinca, Maramureșul a descoperit și turismul ecologic. În județ a fost deschis și un așa-numit „Drum Verde”, iar turiștii străini vin aici ca să descopere o lume pe care o credeau dispărută. Drumul verde este închis mașinilor. Contra cost, se poate închiria o căruță pentru a străbate acest traseu. La Desești, una din localitățile de pe Drumul Verde, covoarele se vopsesc natural. Din stejar se obține, de exemplu, o culoare galbenă, iar pentru gri se folosesc muguri de plop. La Preluca Veche, un sat uitat de lume aflat la doar 30 de kilometri sud de Baia Mare, străinii vin și plătesc ca să învețe cum se coase fânul sau cum se mulge vaca. Jurnaliștii de la National Geographic erau fascinați de această lume. „Am stat la cină cu o familie care discuta dacă ar fi mai bine să ia un tractor sau un cal. Calul ar fi fost bun deoarece nu s-a inventat încă un tractor care să dea naștere altuia, zicea un țăran. Pe de altă parte, tractorul nu trebuie hrănit în fiecare zi”, scriau jurnaliștii. În afară de căruța cu cai, maramureșenii au relansat și Mocănița, trenul care circulă pe ecartament îngust în zona Vișeului de Sus.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Județele din nordul țării, campioane la angajări, dar restante ca nivel de salarizare

Județele Maramureș și Satu Mare sunt situate în nordul țării, la granița cu Ucraina și cu Ungaria, ceea ce le oferă o deschidere mai mare către exporturi. Economia județului Satu Mare este bazată în special pe industria prelucrătoare, care cuprinde peste 40% din forța de muncă a județului. În Maramureș, principalele activități aducătoare de venituri sunt prelucrarea lemnului și fabricarea echipamentelor electrice.

În total, în județul Satu Mare 78.440 de persoane lucrau cu carte de muncă la finele lunii octombrie 2015, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Efectivul salariaților este în creștere cu aproximativ 1.000 de persoane raportat la octombrie 2014. Totuși, comparativ cu anul venirii crizei, numărul angajaților este în scădere cu 2,5%.


FOTO: Industria prelucrării lemnului este foarte dezvoltată în județul MaramureșÎn schimb, în județul Maramureș numărul angajaților este în creștere cu aproape 1.000 de persoane față de anul 2008. În luna octombrie anul trecut, efectivul salariaților din județ se cifra la puțin peste 101.000 persoane.

Lefurile au crescut cu 40% de la venirea crizei

Regiunea nord-vest, din care fac parte cele două județe, se plasează pe locul 3 într-un top național al creșterii numărului de angajați. Totuși, la capitolul salarizare, angajații celor două județe sunt mai puțin avantajați. Dacă salariul mediu lunar din Satu Mare se află pe la jumătatea topului național al salariilor, leafa medie din Maramureș este printre cele mai reduse din țară. În octombrie 2015, salariul mediu net al maramureșenilor era de 1.418 lei pe lună, în creștere cu aproape 200 de lei comparativ cu luna similară a anului anterior. Raportat la anul 2008, când se cifra la 1.018 lei/lună, salariul mediu net din Maramureș a crescut cu aproape 40%.

În Satu Mare, de la venirea crizei până în toamna anului precedent, lefurile angajaților au crescut cu aproape 42%, ajungând la 1.475 de lei pe lună, față de câștigul salarial mediu net pe economie, de 1.871 lei pe lună.

În județul Maramureș, erau, în decembrie 2015, 118.338 pensionari, din care două treimi s-au pensionat la limita de vârstă, conform Casei Naționale de Pensii Publice. Pensia medie lunară din județ era de 831 de lei. În Satu Mare, la finele celui de-al doilea trimestru al anului trecut, erau 76.649 de pensionari, care primeau o pensie medie de 749 de lei/lună, potrivit INS.

Rate mici ale șomajului

Cele două județe din nordul țării ocupă printre primele locuri în clasamentul județelor cu cel mai redus șomaj din țară. La finele lunii decembrie 2015, Maramureșul se situa pe poziția a șasea, cu o rată a șomajului de 3,46%, în timp ce Satu Mare era pe locul 11, cu o valoare de 3,86%. Șomajul din cele două județe este sub media țării de 4,9%, conform cifrelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

În Maramureș, erau 7.143 de șomeri, dintre care 2.121 primeau indemnizație. Pe parcursul anului trecut, cu ajutorul programelor agenției județene Maramureș 5.584 de șomeri și-au găsit un loc de muncă.

În Satu Mare erau 6.037 de șomeri, dintre care doar 944 erau indemnizați. În 2015, programele agenției județene Satu Mare i-au ajutat pe 4.817 șomeri să-și găsească un job.

  • EDUCAȚIE

Peste 70% dintre liceenii din Satu Mare au luat Bacul

În județul Maramureș, 68.819 de elevi au început anul de învățământ 2015-2016, în cele 168 de unități de învățământ cu personalitate juridică, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș.


FOTO: Elevii Liceului Teoretic Carei, în timpul unui concurs de matematicăRata de promovabilitate la examenele de Evaluare Națională de anul trecut a fost de 77,7% dintre cei 4.284 de elevi înscriși. Totodată, au reușit să ia Bacalaureatul 68,38% dintre cei 4.301 liceeni înscriși la examen, procent apropiat de media națională.

Bani UE pentru resurse umane

La examenul de Definitivat 2015, 42,5% dintre candidați au promovat, iar la Titularizare au promovat 70,24% dintre cei 840 de candidați înscriși.

ISJ Maramureș a beneficiat, în ultimii ani, de mai multe proiecte finanțate din fonduri eurpene pentru dezvoltarea resurselor umane. Totodată, și infrastructura a opt unități școlare a fost reabilitată și dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene de dezvoltare regională.

În județul Satu Mare, în învățământul preuniversitar studiază 54.538 de copii în cele 131 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică și șase unități private. La examenele de Evaluare Națională s-au prezentat 2.652 elevi sătmăreni, dintre care au promovat 76,7%. La Bacalaureat, în sesiunea din vară s-au prezentat 2.597 de liceeni, rata promovabilității fiind de 73,4%. La examenul de Definitivat s-au prezentat la proba scrisă 177 de candidați, dintre care 59 au primit note peste 7. La Titularizare, 219 candidați (71,34%) au luat note peste 5.

  • SĂNĂTATE

Baia Sprie are un spital al cetățenilor

județul Maramureș funcționează 12 spitale, dintre care opt sunt publice, conform informațiilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș. Datele INS de la finele anului 2014 indică un număr total de 2.792 de paturi în spitale și centre de sănătate. Asistența medicală este asigurată de 270 de cabinete de medicină de familie și de 12 centre de permanență. În sistemul sanitar maramureșean lucrează 875 de medici, 3.803 asistenți medicali și 343 de stomatologi, conform Direcției Județene de Statistică Maramureș.

În 2015, s-a încheiat implementarea unui proiect european demarat în 2010 în valoare de peste 18,7 milioane de euro privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Un caz special este cel al spitalului din orașul Baia Sprie, singurul spital pe acțiuni din țară. Acționarii acestuia sunt locuitorii orașului, care au pus mână de la mână și au reușit, cu ajutorul unui ONG din Franța, să renoveze și să redeschidă un spital închis de stat în 2011.

Fără proiecte UE la Satu Mare

În județul Satu Mare funcționează patru spitale publice și un spital privat, acestea oferindu-le pacienților în total 1.782 de paturi, conform informațiilor transmise EVZ de directorul executiv al DSP Satu Mare, Dan Laurențiu Cojoc. În cadrul reformei din sănătate din 2011, Spitalul Orășenesc Tășnad a fost reorganizat ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului de Urgență Satu Mare, devenind secție exterioară a Spitalului de Urgență.

În total, în sistemul sanitar al județului Satu Mare lucrează 556 de medici, 240 de dentiști și 2.010 asistenți medicali.

Potrivit oficialului DSP Satu Mare, în sistemul de sănătate județean nu s-au derulat proiecte finanțate din fonduri europene.

Citiți analiza economică a județelor Maramureș și Satu Mare în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000