EVZ

PSD vrea REVOCAREA lui Zgonea de la șefia Camerei. Victor Ponta îi va lua locul

Autor: | | 30 Comentarii | 2012 Vizualizari

Social-democraţii vor depune cererea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cele mai vehiculate nume pentru a prelua funcţia fiind fostul premier Victor Ponta şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. Aseară, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că "sufleteşte şi pragmatic" şi-ar dori ca Victor Ponta să devină preşedintele Camerei Deputaţilor şi să meargă împreună în campanie, precizând că se va întâlni cu fostul premier pentru a discuta "şi asta şi alte lucruri". Până la o decizie a PSD-iştilor, Valeriu Zgonea va conduce ultimele sale şedinţe în calitate de şef al Camerei Deputaţilor.

Fostul premier Victor Ponta a evitat să precizeze dacă va accepta sau nu funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, menţionând că a discutat cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea, "despre tot ceea ce este bine pentru PSD".

CITEŞTE MAI MULTE: Ponta: "Am vorbit cu Liviu. O sa luăm decizii înţelepte"

Deputaţii PSD au decis, astăzi, în unanimitate, prezentarea la Biroul permanent a solicitării de revocare a lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor, a anunţat secretarul general al PSD, Marian Neacşu.  "Grupul a decis în unanimitate prezentarea la Biroul permanent a solicitării privind revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a dlui Valeriu Zgonea", a spus Neacşu. El a arătat că nu s-a discutat şi despre un posibil înlocuitor. "Trebuie să avem o decizie politică în BPN (al PSD - n.r.)", a adăugat el.  Întrebat dacă s-a discutat despre nominalizarea lui Victor Ponta la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Neacşu a spus: "Nu am discutat despre aceste lucruri. Recunosc, în calitate de conducător al lucrărilor din Cameră, am încercat să obţin un punct de vedere de la dl Ponta. Nu mi l-a dat".  Secretarul general PSD a mai spus că îl susţine pe Victor Ponta ca succesor al lui Zgonea. "Da, eu personal îl susţin. Cu ocazia asta are posiblitatea să îşi îmbogăţească palmaresul de prezenţă. Dl Ponta este parlamentar de trei sau chiar patru mandate, a fost secretar al Camerei Deputaţilor o bună perioadă de vreme. Cred că a fost 'updatat' la schimbările regulamentare. Nu cred că asta va fi o problemă", a mai spus Neacşu.

Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor va fi stabilit “în proporţie de 90%” într-o şedinţă a conducerii centrale a BPN, acolo unde Liviu Dragnea va face o propunere şi se vor negocia variantele din partid, spun surse social-democrate.

Numele candidatului propus de PSD pentru şefia Camerei Deputaţilor, propunere care va ieşi din şedinţa BPN al PSD, va merge spre validare politică şi în grupul deputaţilor PSD, însă liderii centrali vor avea grijă să avanseze un coleg care se bucură de popularitate în rândul colegilor săi, ne-au explicat surse PSD.  

Ce majoritate îi trebuie PSD-ului  

PSD are nevoie de o majoritate simplă pentru schimbarea lui Zgonea, majoritate pe care social-democraţii o pot realiza alături de UNPR şi ALDE.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, cererea de revocare a preşedintelui se depune în scris la Biroul Permanent de către liderul grupului politic cărui îi aparţine preşedintele Camerei Deputaţilor. Revocarea se votează în prima şedinţă de plen de după depunerea cererii, votul fiind secret, cu bile. Preşedintele Camerei Deputaţilor este revocat cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. 

Dacă propunerea de revocare este aprobată, se organizează alegerea unui nou preşedinte şi fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Devine preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi. Este declarat câştigător cel care obţine 50+1 din voturi.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000