EVZ

Într-o comună din Suceava, s-au stabilit candidații: Cepoi, Cepoi și Cepoi | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 842 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Suceava.

Dincolo de luptele politice dure, competiția este amuzantă în Suceava. Candidați cu același nume se confruntă în aceeași localitate, spre disperarea alegătorilor, care sunt bulversați

La Primăria comunei sucevene Drăgușei, Cepoi se luptă cu Cepoi și cu Cepoi. Pe deasupra, pe toți îi cheamă și Vasile. Unul este de la PSD, altul de la PNL, altul de la PMP (ex- PPDD). Cel de la PSD este primarul în funcție și nu are emoții (declară că va câștiga cu 90%), dar sătenii propun că, pentru evitarea confuziei, pe buletinul de vot să fie trecută și porecla fiecărui candidat. Lipsită de umor, presa locală a titrat: „Criză politică fără precedent”.

Alte cazuri

Situația nu este singulară. La Iaslovăț, Cotoară Ioan, de la PSD, primarul în funcție, se va lupta cu Cotoară Ioan de la PNL. În comuna Stulpicani, candidaţii la funcţia de primar din partea PSD şi PNL se numesc Vasile Zamcu, ei fiind la prima confruntare. De asemenea, în comuna Zamostea candidează din partea PSD actualul primar Vasile Haliuc, iar candidatul PNL are acelaşi nume. Cei doi au fost contracandidaţi şi în 2012, deși sunt rude.

Nu este prima oară, când alegătorii suceveni sunt debusolați: în 2008, Gheorghe Flutur de la PDL s-a confruntat cu Gheorghe Flutur de la PNDC, pentru pre ședinția Consiliului Județean. Până la urmă, Flutur de la PNDC s-a retras, așa că Flutur de la PDL a câștigat fără emoții.

  • De la PNL la PDL și înapoi

Tandemul Flutur-Lungu vrea să preia controul județului

Cine crede că doar la București PNL s-a încurcat în desemnarea unui candidat la primărie, se înșeală. La Suceava, partidul a trecut printr-o criză asemănătoare. Inițial, candidatul liberal era deputatul Ioan Bălan, un om de afaceri provenit din PDL. În februarie, partidul l-a recuperat pe Ioan Lungu, primarul în funcție, care, în 2014 a abandonat PDL și a devenit independent. „Un oportunist cu care nu se poate face echipă”, spunea co-președintele organizației județene a PNL, Gheorghe Flutur în urmă cu doar câteva luni. Lungu a fost ales primar în 2004 din partea PNL, iar în 2007 a devenit președinte al organizației județene PNL Suceava, după ce echipa condusă de Gheorghe Flutur a părăsit formațiunea și a înființat PLD, partid ce a fuzionat ulterior cu PD, rezultând PDL. Lungu a părăsit PNL chiar înaintea alegerilor locale din 2008 și s-a alăturat PDL. Acum, contracandidatul lui Lungu din partea PSD este un medic, Tiberiu Brădățean, consilier local. Pentru președinția Consiliului Județean se vor confrunta Gheorghe Flutur cu Cătălin Nechifor, de la PSD. El este în prezent președintele CJ. Numele său doar „apare” în dosarul retrocedărilor, în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc.

Fișa județului

● Suprafața: kilometri pătrați, 3,7% din suprafața țării.

● Populație: 634.840, în scădere față de vârful din 1992, când erau 701.830. Locul 8 pe țară.

● Densitate: 74,2 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (iulie 2015): 1.250 lei.

● PIB pe cap de locuitor (2015): 4.400 euro.

● Durata medie a vieții: 75,58 ani (2013), peste media pe țară.

● Rata șomajului: 6,00% (decembrie 2015).

  • Promisiuni de la Transporturi

Planuri mari pentru 2030

Județul Suceava are alocate, potrivit ultimei versiuni a Master Planului pentru Transporturi, investiții de un miliard de euro, în următorii cinci ani. Nu mai puțin de 651,64 milioane de euro vor fi pentru realizarea drumurilor expres Pașcani – Suceava și Suceava – Siret. Pentru calea ferată se vor da 340 milioane de euro, pentru reabilitarea căii ferate Pașcani – Dărmănești și electrificarea sectorului de cale ferată Dărmănești – Vicșani. Singura variantă de ocolire prevăzută în Master Plan este cea a municipiului Fălticeni, evaluată la 38 de milioane de euro. Termenele de finalizare ale acestor proiecte: undeva între 2021 și 2030. Master Planul mai promite că, prin 2020, aeroportul județean va deveni hub regional și va avea 51.390 de pasageri la intern și 182.435 pentru internațional. În prezent, de pe aeroport pleacă circa două zboruri pe zi, scrie presa locală. O firmă care se ocupă de automate de cafea a cumpărat, recent, un Boeing, care va avea baza aici și va opera zboruri charter. Infrastructura reprezintă una din principalele probleme pentru turismul local. În Bucovina vin anual circa 250.000 de turiști, din care un sfert sunt străini.

  • Oameni și cai

„Amerindienii României”

Dincolo de obișnuitele obiective turistice din Suceava, în acest județ se află una din cele mai interesante comunități din România: huțulii. Originile lor sunt neclare. Iorga a susținut că sunt români deznaționalizați. Eminescu a spus că sunt daci slavizați. Lingvistic, ei sunt apropiați de slavi. Revista „National Geographic” a publicat în 2013 un reportaj despre acești „oameni ai pădurii, sălbatici, mândri și orgolioși din fire, un fel de amerindieni europeni, creatori ai unei rase de cai cu calități remarcabile”. Revista susține că aceștia provin din Galiția Orientală, motivele migrației lor spre Bucovina și nordul Maramureșului fiind necunoscute. „Astăzi, în satele de huțuli se vorbește de modul simplu în care primele familii stabileau suprafața de pădure pe care puneau stăpânire: cercul pe care îl putea străbate și închide un călăreț într-o singură zi”, scrie National Geographic. Dincolo de originile controversate, este aproape general acceptat că ei au adus în Bucovina obiceiul celebrelor ouă încondeiate. „La noi, dacă te duci undeva cu un ou încondeiat, ai deschis o poartă”, spune o femeie din Dămăcușa, un sat de huțuli din Bucovina.

Județul din Bucovina evitat de investitori din cauza lipsei infrastructurii

Județul Suceava are o economie ce derivă din condițiile geografice. Datorită faptului că o mare parte din suprafața sa este împădurită, s-a dezvoltat industria exploatării și prelucrării lemnului. Zootehnia a determinat creșterea industriei alimentare și a industriei textile și a pielăriei. Sucevenii s-au preocupat în ultimii ani și de dezvoltarea agriculturii ecologice, dar și de industria constructoare de mașini. În plus, județul Suceava atrage turiști din țară și din străinătate dornici să petreacă o vacanță în inima Bucovinei.

Printre marii investitori străini din județ amintim companiile austriece din domeniul prelucrării lemnului Holzindustrie Schweighofer și Egger România. Investițiile străine se mențin, însă, la un nivel redus din cauza infrastructurii slab dezvoltate.

Numărul angajaților, în scădere

La finele lunii octombrie a anului trecut, angajatorii din județul Suceava aveau, cumulat, 99.054 de salariați, în scădere cu 7,6% comparativ cu anul 2008, când în județ erau peste 107.000 de lucrători. Două treimi dintre angajații din întregul județ activează în domeniul serviciilor și doar trei din zece persoane lucrează în industrie sau construcții, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Salariații suceveni primesc printre cele mai mici lefuri din țară. În octombrie 2015, câștigul salarial mediu net în județ se cifra la 1.315 lei pe lună, cu peste 500 de lei mai mic decât salariul mediu net la nivelul țării, care a fost, în aceeași lună, de 1.871 de lei. Comparativ cu anul venirii crizei, lefurile sucevenilor au avansat, în medie, cu 20,5%. În toamna anului trecut, cele mai mari salarii le primeau lucrătorii în agricultură, de 1.902 lei/lună, potrivit INS.

În luna februarie a acestui an, în județul Suceava erau 155.613 pensionari, după cum ne-au spus reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Pensia medie la nivelul județului era de 763 de lei/lună. La limita de vârstă s-au pensionat 111.165 de vârstnici suceveni, reprezentând 71,4% din totalul numărului de pensionari.

Șomaj de 5,66%

În județul Suceava, numărul pensionarilor îl depășește cu mult pe cel al salariaților, raportul fiind de 1,6 pensionari la un salariat.

La sfârşitul lunii martie a anului curent, rata şomajului din judeţul Suceava s-a situat la 5,66%, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) fiind înregistrate 13.955 de persoane. Dintre acestea, 4.062 de persoane beneficiau de indemnizație de șomaj, în timp ce 9.893 erau persoane neindemnizate. La 31 decembrie 2015, în baza de date a AJOFM Suceava erau înregistrate 15.344 de persoane.

Pe parcursul anului trecut, programele AJOFM Suceava au facilitat angajarea unui număr de 22.207 persoane. Numărul persoanelor care și-au găsit un job în primele trei luni ale anului curent a fost de 5.875, conform datelor ANOFM.


FOTO: Una dintre cele cinci unități de producție a investitorului austriac Holzindustrie Schweighofer este situată în Rădăuți.  • SĂNĂTATE      

Spitalul Județean de Urgență din Suceava, renovat în totalitate

În județul Suceava funcționează 12 spitale, dintre care nouă sunt publice, oferind pacienților 2.901 paturi, și trei private, cumulând 140 de paturi, potrivit informațiilor transmise EVZ de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

În contextul reformei din domeniul sănătății din anul 2011, Spitalul de Boli Cronice Solca a fost transformat în centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, fiind finanțat de Ministerul Muncii.

În total, în spitalele de stat din județul Suceava lucrează 3.035 de persoane. De asemenea, în județ își desfășoară activitatea 290 de medici de familie, fiecare având câte unul-doi asistenți medicali angajați.

Unitatea SMURD, modernizată

În ceea ce privește proiectele importante de investiții, anul trecut, Ministerul Sănătății a alocat 4 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe –SMURD Suceava, 500.000 lei pentru reparații capitale la pavilionul central al Spitalului Municipal Vatra Dornei, 5 milioane de lei pentru continuarea investiției la noua clădire a Spitalului Municipal Fălticeni, 360.000 de lei pentru reparații la Spitalul de Boli Cronice Siret. Pentru aparatură cele mai mari sume au fost repartizate Spitalului Județean de Urgență, 592.000 de lei, și 1,49 milioane de lei Spitalului Municipal Fălticeni. Potrivit reprezentanților DSP Suceava. în ultimii ani, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost renovat și reabilitat în totalitate. Condițiile de cazare și calitatea serviciilor medicale au fost îmbunătățite substanțial.

Totodată, Spitalul Județean de Urgență Suceava a derulat un proiect din fonduri europene în valoare totală de peste 2 milioane de lei pentru implementarea de soluții de e-sănătate și asigurarea conexiunii la broadband.

  • EDUCAȚIE

Șapte din zece liceeni au luat Bacul

La începutul anului școlar 2015-2016, în județul Suceava erau înscriși 113.855 de elevi. Sunt deschise 777 de unități de învățământ de stat, dintre care 215 cu personalitate juridică. Mai multe de jumătate dintre școlile din județ nu dețin autorizație sanitară de funcționare, 301 de școli (39%) fiind autorizate sanitar, comparativ cu doar 177 în 2012, potrivit inspectorului școlar general al județului Suceava, Gheorghe Lazăr. Totuși, 70% dintre elevi învață în școli autorizate sanitar, cele neautorizate având un număr mic de elevi.

La examenul de Definitivat de anul trecut au participat 264 de candidați, dintre care 109 au primit note peste 8, procentul de promovabilitate fiind de 41,3%. La examenul de Titularizare au participat 523 de candidați, dintre care 162 au avut medii peste 7, iar 188 au luat note peste 5.

La examenele de Evaluare Națională au participat 7.144 de elevi, dintre care 79,97% au obținut note peste 5. La Bacalaureat, în sesiunea din vară, procentul de promovabilitate la nivelul județului Suceava a fost de 70,09%, cel mai mare din ultimii patru ani. La sesiunea din toamnă, au reușit să promoveze doar 23,86% dintre absolvenții de liceu.

Investiții de la bugetul central, local și din fonduri UE

Sistemul de educație sucevean a beneficiat de investiții din mai multe surse de finanțare. Cu fonduri de la Consiliul Județean au fost realizate investiții în două școli și o grădiniță, în timp ce prin proiectul de reabilitare a infrastructurii școlare, gestionat de Ministerul Educației, au fost finalizate investiții la șase unități de învățământ. Prin Programul Operațional Regional s-au efectuat lucrări la 13 unități de învățământ. Iar prin Proiectul de Reformă pentru Educația Timpurie, gestionat de Minister, au fost finalizate, în 2014, patru grădinițe noi.

Alături de investiții, în județ au fost derulate și alte proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea resurselor umane și a îmbunătățirii rezultatelor școlare.

Mai puțini salariați decât înainte de criză

Anul Efectivul salariaților

(număr persoane)

2008     107.210 2009   99.416 2010 91.901 2011 94.109 2012 95.393 2013 95.810 2014  98.879 2015* 99.054

* Date pentru luna octombrie

Sursa: INS

   

  

  Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000