EVZ

Investiții puține, salarii și pensii mici | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 508 Vizualizari

Nivelul de trai al locuitorilor județului Bistrița-Năsăud este cu mult sub media țării, în ciuda prezenței unor companii active din domeniul automotive precum Leoni și Rombat, care, însă, nu pot compensa lipsa investițiilor.

Salariul mediu net din județ este de 1.300 lei, conform cifrelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) la jumătatea acestui an, cu 28,5% sub lefurile medii nete din România de 1.818 lei/ lună.

La finele lunii iunie a acestui an, în județul Bistrița-Năsăud erau angajate 61.541 de persoane, cu 1,3% mai multe față de iunie 2014. Mai mult de jumătate din efectivul salariaților (53%) lucrează în servicii, iar 44% sunt angrenați în industrie și construcții.  


PSD a cucerit fostul fief al baronului PDL Ioan Oltean | România 4 you

Fără șosele, județele învecinate fură turiștii | România 4 you

 


La finalul primului trimestru din 2015, în județ erau 56.975 de pensionari, care primeau o pensie medie de 743 lei pe lună. Astfel, și pensionarii din Bistrița-Năsăud o duc mai prost decât cei din restul țării, în condițiile în care pensia medie din România era, în luna martie, de 886 lei.

Rata șomajului, în scădere

La finele lunii septembrie 2015, la AJOFM Bistrița-Năsăud erau înregistrați 4.751 de șomeri, în scădere cu 1.185 de persoane față de aceeași lună din 2014. Dintre aceștia 2.124 sunt șomeri indemnizați, și 2.627 șomeri care nu beneficiază de indemnizație.

Doi din zece șomeri din județ, în total 989 de persoane sunt tineri cu vârste sub 25 de ani.

În primele nouă luni ale acestui an, ca urmare a aplicării măsurilor cuprinse în programul de ocupare, în județul Bistrița-Năsăud au fost încadrate în muncă 6.487 de persoane, spun reprezentanții AJOFM Bistrița-Năsăud.

650 de copii lăsați în grija școlilor de părinții plecați în străinătate

Rețeaua școlară din județul Bistrița-Năsăud în anul școlar 2015-2016 cuprinde 349 de unități, față de 356 de unități în 2014, conform informațiilor furnizate EVZ de către inspectorul școlar general din județ, Camelia Tabără. Numărul de structuri școlare scade an de an din cauza reducerii numărului de elevi. „Anul trecut, totalul populației școlare a fost de 49.789 persoane, față de 51.975 în anul școlar anterior, trendul demografic descendent al populației se manifestă în primul rând în cifrele populației școlare, în scădere cu 4,2%”, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar General (IȘG) Bistrița-Năsăud.

În județ există un număr mare de elevi cu părinții plecați în străinătate și care sunt lăsați în grija rudelor sau a vecinilor. În această situație de risc se află circa 650 de copii, care sunt în atenția cadrelor didactice și a consilierilor școlari.

În prezent, toate unitățile de învățământ (nivel primar, gimnazial, liceal) din județ sunt dotate cu calculatoare sau chiar cu laboratoare informatice.

Rată de promovare la Bac de 70,92%

Examenul de Evaluare Națională 2015 a fost susținut de 2.749 de elevi din județ, dintre care 2.096 au luat note de trecere. Doi elevi au obținut media 10. La Bacalaureat, rata de promovare în județul Bistrița-Năsăud a fost de 70,92%, cea mai mare medie fiind 8,66.

La examenul naţional de definitivare în învăţământ s-au înscris 174 de cadre didactice din Bistrița- Năsăud, din care s-au prezentat 165, iar alte 23 persoane s-au retras. Cei mai mulți candidați au fost înscriși la învățământul preșcolar (43), învățământul primar (30) și educație fizică și sport (20)

. În ceea ce privește examenul de titularizare, pentru ocuparea unui post în învățământ, circa 70% dintre cei 450 de candidaţi înscriși în judeţul Bistriţa-Năsăud au obţinut note mai mici de 7.

O parte din lucrările de reparații și întreținere au fost posibile datorită fondurilor europene atrase, printre care la: Grădiniță Dumitra, Școala Gimnazială 1 Bistrița- Bârgăului, Școala din Petriș, Liceul Agricol Beclean și Liceul din Căianu Mic.

Servicii de medicină primară în fiecare comună

În evidențele Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud se află 256.912 asigurați, pentru care au fost tipărite 234.036 carduri de sănătate. Dintre acestea, au fost deja activate 120.466 carduri.

„Au fost returnate de poștă la CAS Bistrița-Năsăud 15.246 de carduri de sănătate, dintre care s-au distribuit la ghișeu 6.314 carduri și 441 prin intermediul medicilor de familie. În prezent, la CAS Bistrița-Năsăud sunt așteptați 8.491 de asigurați care nu și-au ridicat cardul de sănătate”, a declarat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.Colaborare bună cu autoritățile locale

În județul Bistrița-Năsăud, funcționează trei spitale publice și unul privat. Unitățile sanitare cu paturi însumează 1.570 de paturi, ceea ce reprezintă 4,95 paturi la 1.000 de locuitori, spune Anca Andrițoiu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) județene.

Singura unitate medicală din județ care și-a încetat activitatea în martie 2011 este Centrul de Sănătate Teaca. Ulterior, aici a fost înființat un punct de lucru al Serviciului Județean de Ambulanță, dar și un centru de permanență al medicilor de familie.

În sistemul medical din Bistrița-Năsăud lucrează 582 de medici, dintre care 163 de dentiști, și 1.481 de asistenți medicali.

În ultimii ani, au fost derulate trei mari proiecte din fonduri europene. Anul trecut, a fost finalizată reabilitarea maternității Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Alte două proiecte vizează recondiționarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate din Năsăud, unde lucrările au fost finalizate, și Bistrița, reabilitarea fiind terminată în proporție de 93%. Cu bani de la buget, în 2012 a demarat construirea unui bloc operator centralizat și a spațiilor medicale la Spitalul de Urgență Bistrița.  


PSD a cucerit fostul fief al baronului PDL Ioan Oltean | România 4 you

Fără șosele, județele învecinate fură turiștii | România 4 you


Printre punctele forte, Anca Andrițoiu enumeră faptul că serviciile de medicină primară există în toate localitățile, cu excepția comunei Ciceu Mihăiești, serviciul de telemedicină în toate unitățile sanitare din județ și colaborarea bună cu autoritățile locale.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000