EVZ

Israelul scoate ARMELE de RĂZBOI! Declarațiile care RĂVĂȘESC LUMEA

Autor: | | 6 Comentarii | 14876 Vizualizari

Avigdor Lieberman, ministrul apărării din Israel, a spus că în cazul unui nou război, la frontiera de nord a țării, statul se va confrunta cu "un singur front", cuprinzând Libanul şi Siria.

„Într-un următor război la nordul ţării, Libanul nu va fi singurul front. Nu există acum decât un front la nord compus din Liban, Siria, Hezbollah, regimul lui Bashar al-Assad şi toţi cei care ajută regimul acestuia”, a afirmat ministrul citat într-un comunicat, citat de Agerpres. 

În timpul ultimului război din Liban, în 2006, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Hezbollahului libanez, aliat al Iranului şi inamicul nr.1 al Israelului. Astfel, de la declanşarea războiului civil în 2011 în Siria, unde Hezbollah luptă de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, Israelul a efectuat o 100 de raiduri aeriene în Siria împotriva convoaielor care transportau arme destinate Hezbollah, a dezvăluit în luna august generalul Amir Eshel, fostul şef al aviaţiei israeliene.

Conform spuselor lui Lieberman, armata libaneză şi-a pierdut „independenţa şi a devenit parte integrantă a Hezbollah, care îi dă ordine”. Liderii israelieni au ameninţat în repetate rânduri că vor ataca nu doar Hezbollah în cazul unui război, ci şi armata libaneză. Israelul ameninţă de asemenea să atace infrastructuri civile în Liban, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut. Potrivit armatei israeliene, Hezbollah dispune de peste 100.000 de rachete şi proiectile, dintre care unele pot atinge practic orice colţ de pe teritoriul israelian.

Nici scenariul unei confruntări simultane în nord şi în sud, cu mişcarea palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza. Hamas este şi ea susţinută de Iran.

„Bătălia se va duce pe fronturile de nord şi de sud. Nu va exista un război pe un singur front, aceasta este ipoteza noastră de bază şi pentru asta se pregăteşte armata noastră”, a spus Lieberman.

Israelul a dus trei războaie împotriva Hamas din 2008. De la începutul războiului în Siria în 2011, Israelul urmăreşte cu mare atenţie evoluţia situaţiei din ţările vecine. Statul evreu încearcă să nu fie atras într-un conflict, rezervându-şi însă dreptul să atace punctual. Potrivit AFP, Israelul şi Siria sunt tehnic în stare de război.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000