EVZ

Județul ajuns celebru datorită brânzei și lui Snoop Dogg | România 4 you

Autor: | | 2 Comentarii | 1467 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Mureș.

Mureșul are faimă internațională: telemeaua de Ibănești a căpătat recunoaștere europeană, iar rapperul Snoop Dogg a dat din greșeală check-in, pe Instagram, la Bogata de Mureș


FOTO: Snoop Dogg



Din punct de vedere politic, lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ultimii ani în orașul Târgu Mureș. Primarul Dorin Florea are deja trei mandate și, deși a fost trimis în judecată de către DNA, pare că are șanse să îl ia pe al patrulea. PNL pare fidel principiilor de integritate și, oficial, nu îl mai susține, dar Florea va candida independent, iar fostul său partid va trimite împotriva sa un contra-candidat de paie. Din 1996 până acum, Florea a trecut pe la PNȚCD, PD și PNL. El a fost trimis în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu. Procurorii îl acuză de finanțarea nelegală a clubului local de fotbal, AS Târgu Mureș.

Singura noutate în politica județului este apariția unui partid local, condus de Dan Mașca, un IT-ist care se laudă cu faptul că firma sa, unde lucrează câteva sute de persoane, nu a avut niciodată contracte cu statul român. În 2014, Mașca a sprijinit candidatura Monicăi Macovei. Acum, el și-a înființat Partidul Oamenilor Liberi (POL) și îi face concurență lui Florea. „Partidul nostru este o alternativă la monopoluri”, susține Mașca. Maghiarii au un candidat unic, pe Soos Zoltan (UDMR), desemnat printr-un scrutin ad-hoc. Dacă voturile comunității românești se vor rupe în părți relativ egale, Soos are șanse să câștige.

  • Strategii electorale

PSD vrea un UDMR românesc

PSD pare un partid marginal în județul Mureș, la ora aceasta fiind abia în etapa în care caută un candidat pentru primăria reședinței de județ. Organizația județeană este condusă de deputatul Vasile Gliga. El a fost condamnat definitiv, la sfârșitul lunii iunie 2015, la un an de închisoare cu suspendare de către ICCJ, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, după ce și-a angajat soția la biroul său parlamentar. Recent, Gliga a propus ca în județ să se formeze Uniunea Democrată a Mureșenilor Români (UDMR) care se concureze alianța maghiară din judet. „Dacă UDMR merge pe vot etnic, s-ar putea ca în comunele unde suntem minoritari să facem același lucru”, a explicat Gliga strategia sa. PSD a pierdut, în 2014, și pe cel mai important edil pe care-l avea în județ, pe Dorin Dăneșan, până la acel moment primarul Sighișoarei. Dosarul în care a fost condamnat Dăneșan a pornit în 2009, de la concesiunea unui teren din centrul orașului, de care a beneficiat o firmă în care fratele ex-primarului are interese. Celebra ordonanță 55/2014 a permis însă PSD să fure, în toamna lui 2014, șapte primari ai altor formațiuni, plus patru viceprimari și 45 de consilieri. Majoritatea aleșilor aparțineau PNL și fostului PDL.

Fișa județului

● Suprafata: 6.714 kilometri pătrați, 2,8% din suprafața țării.

● Populație: 550.846, în scădere față de vârful din 1977, când erau 605.345.

● Densitate: 86 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (2012): 1.330 lei.

● PIB pe cap de locuitor (2013): 5.193 euro.

● Durata medie a vieții: 74,5 ani (2011).

● Rata șomajului: 4,66% (decembrie 2015).

  • Infrastructură

Vor să investească în „Mocăniță”

În 2014, premierul Victor Ponta a inaugurat lucrările la centura municipiului Târgu Mureș, finanțarea urmând să vină de la Uniunea Europeană, în cea mai mare parte. Între timp, lucrările bat pasul pe loc, așa că România va pierde probabil banii eruopeni. Sunt 11,6 km de centură, un contract de 134,8 milioane lei, realizat în proporție de aproximativ 10% (evaluare februarie 2016). Șoseaua ar trebui finalizată la 9 octombrie 2016, ceea ce pare imposibil. Prin județ ar urma să treacă celebra autostradă Bechtel, dar lucrările, pe diferite tronsoane, sunt în dificultate, urmare a problemelor obișnuite – exproprieri, descărcarea unor situri arheologice, procese. Se lucrează și la reabilitarea liniei de cale ferată Sibiu-Simeria, tot cu fonduri europene. Și aici, lucrările sunt întârziate și există riscul pierderii banilor europeni. Autoritățile județene speră ca, din fondurile de coeziune pentru exercițiul bugetar 2014-2020, să reabiliteze două linii de cale ferată cu ecartament îngust, folosite în scopuri turistice. Cea mai importantă linie de cale ferată turistică este linia Târgu-Mureș – Sovata, pe o distanță de 74 de kilometri și o valoare estimată de 118 milioane de euro.

  • Visit Bogata!

Secretul unei telemele europene

Al treilea produs alimentar românesc care a primit recunoaștere europeană, Telemeaua de Ibănești, își are secretul în saramura folosită la conservarea acestui tip de brânză: este o saramură naturală, din fântâna cu apă sărată din satul Orșova, comuna Gorghiu. Gospodinele din sat spun că se duc la izvor și aduc saramura gata preparată pentru murături, pentru a pune carnea atunci când taie porcul, dar și pentru a face ciorbe. Județul este un paradis culinar, iar primarul comunei Bogata de Mureș, localitatea la care Snoop Dogg a dat check-in din greșeală, mizează pe bucătăria tradițională pentru a atrage turiști. „Îl așteptăm cu o ciorbă de moare de varză cu porc proaspăt, facem și cu porc la proțap”, spunea zilele trecute, primarul Laszlo Barta, în speranța că, totuși, rapperul Snoop Dogg va veni și la el în localitate. O firmă de advertising a făcut un site de promovare a comunei pe care, la loc de cinste, se află și fotografia unui gulaș tradițional și anunță că viteza conexiunilor la Internet l-ar mulțumi pe Bernie Sanders. Totuși, site-ul susține în mod optimist că până la București se poate ajunge în 5,5 ore cu mașina.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Dezindustrializarea de după Revoluție a dus la regres economic

În ciuda faptului că, înainte de Revoluție, județul Mureș era un centru industrial, economia județului a fost dezindustrializată și nici nu a reușit să atragă investiții străine importante. Societățile Electro mureș, Prodcomplex, Metalotehnica, Imatex sau Fabrica de Zahăr, care odinioară angajau mii de salariați, fie au fost închise, fie și-au redus activitatea. Totuși, o investiție care merită menționată și cu care se mândresc localnicii este cea a Ameropa Holding în Combinatul Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte pentru România.


FOTO: Cu peste 1.700 de angajați în 2014, Azomureș este unul dintre puținele exemple de companii de succes din județ



Oamenii de afaceri locali pun lipsa investițiilor străine și a dezvoltării economice reduse pe seama lipsei infrastructurii.

La companiile și instituțiile din județul Mureș lucrau, în luna octombrie a anului trecut, 128.934 de salariați, în scădere cu peste 5% comparativ cu anul 2008, când erau 136.357 de lucrători, Institutului Național 58% dintre domeniul serviciilor.

Mai mulți pensionari decât salariați

Leafa medie lunară a angajaților mureșeni a fost, în octombrie 2015, de 1.683 de lei, cu aproximativ 200 de lei sub câștigul salarial mediu net la nivel de țară, cifrat, în aceeași lună, la 1.871 de lei.

În județul Mureș erau, în luna ianuarie a acestui an, 147.397 de pensionari, care primeau o pensie medie de 838 de lei, conform cifrelor oficiale transmise EVZ de reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice. Peste șapte din zece persoane vârstnice au ieșit la pensie la limita de vârstă. În acest județ, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al salariaților, raportul dintre pensionari și salariați fiind de 1,14.

Peste 11.000 de șomeri și-au găsit de lucru

Rata șomajului în județul Mureș a fost de 4,66%, în luna decembrie 2015. A fost cea mai redusă rată a șomajului de pe parcursul anului trecut, după un maxim de 7,04%, în luna martie, arată datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, remise EVZ.

La finele lunii decembrie a anului anterior, în evidenţa AJOFM Mureş erau înregistraţi 11.384 de șomeri, dintre care, 4.657 femei. Dintre aceste persoane, 2.059 beneficiau de indemnizație de șomaj, iar 9.325 erau persoane neindemnizate.

Pe parcursul anului trecut, 11.428 de persoane și-au găsit un loc de muncă prin programele derulate de AJOFM Mureș.

  • EDUCAȚIE

Șapte din zece liceeni au luat Bacalaureatul

În anul de învățământ 2015-2016, în județul Mureș studiază 86.640 de elevi, în cele 671 de unități de învățământ de stat, la care se adaugă și 16 unități private, după cum ne-au spus reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Din numărul total de unități școlare, doar cinci nu dețin autorizații sanitare.


FOTO: Concurs de raționamente logice, la Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș



Elevii mureșeni au adus, anul trecut, 202 premii la concursuri și olimpiade naționale și internaționale.

Examenele de Evaluare Națională de anul trecut au fost promovate de 78% dintre cei peste 4.300 de elevi prezenți. La sesiunea din vară a Bacalaureatului, au fost prezenți 4.097 de liceeni, dintre care 69,73% au promovat. Sesiunea din toamnă a adus o promovabilitate de 23,86% în rândul celor 1.140 de elevi care s-au prezentat.

Școli și grădinițe reabilitate cu fonduri europene

La examenul de Titularizare în învățământ, de anul trecut, s-au înscris 662 de candidați, dintre care 494 au luat note peste 5. La examenul de Definitivat, 90,47% dintre cei 231 de candidați au avut note peste 5 și doar puțin peste jumătate au primit note peste 8, fiind promovați.

În sistemul de educație mureșean, în perioada 2014-2015, s-au derulat trei proiecte din fonduri europene. Astfel, au fost reabilitate: școlile primare din localitățile Lăureni și Moșuni (proiect în valoare de 7,7 milioane de lei), grădinița din Sântana de Mureș (un milion de lei) și gimnaziul din Dedrad (1,3 milioane de lei).

  • SĂNĂTATE

Spitalul de Urgență din Târgu-Mureș, modernizat cu fonduri UE

În județul Mureș funcționează opt spitale publice, șapte centre medicale și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Aceste unități sanitare totalizează un număr de 4.074 de paturi, dintre care 3.795 sunt în sistemul public și 279 în sistemul privat. În sistemul sanitar privat funcționează 44 de unități medicale ambulatorii cu mai multe specialităţi clinice, 295 de cabinete medicale individuale de specialitate și 303 cabinete de medicină de familie.

Spital închis, transformat în cămin pentru vârstnici

În contextul reformei din domeniul sănătății din 2011, s-a decis închiderea Spitalului Orășenesc Sărmașu, care, însă, a fost transformat în Cămin pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, aflat în subordinea Primăriei Sărmașu, spune Vasile Adrian Mureșan, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș.

Conform oficialului, în sistemul sanitar public mureșean lucrează 1.579 de medici, dintre care 942 sunt medici rezidenți, 80 de medici dentiști, dinre care 70 sunt rezidenți, 43 de farmaciști, cinci fiziokinetoterapeuţi, 153 de asistenţi medicali cu studii superioare și 2.713asistenți medicali fără studii superioare.Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș a beneficiat de un proiect din fonduri europene pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatoriului, în valoare totală de 19,87 milioane de lei, din care 13,57 milioane de lei bani de la UE, 4,21 milioane de lei contribuția beneficiarului, Consiliul Județean Mureș, și 2,07 milioane de lei de la Guvern.

Citiți analiza economică a județului Mureș în revista „Capital”!



Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000