EVZ

Județul lui Iliescu, unde s-a împroprietărit familia Băsescu | România 4 you

Autor: | | 4 Comentarii | 2411 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Călărași.

La începutul anilor 90, Oltenița era un fel de Scornicești al regimului Iliescu

Județul Călărași era un bastion al lui Ion Iliescu, în anii ‚90. Fostul președinte s-a născut la Oltenița, oraș despre care povestea adesea: „Am convieţuit cu ţiganii în Olteniţa. Şi erau ţiganii muncitori, care o duceau cel mai greu, şi erau lăutarii, care erau aristocraţia ţigănească”.

În 1990 și în 1992, Iliescu a câștigat alegerile prezidențiale la scoruri zdrobitoare. În 1996, situația s-a schimbat un pic. Constantinescu și-a început campania la prezidențiale chiar în Oltenița, la un târg de sfârșit de săptămână, unde localnicii îl priveau uluiți și strigau: „Uite țapul!”. În primăvară, primar al Olteniței fusese însă ales un candidat la Convenției Democratice. Liderul CDR, Emil Constantinescu, a pierdut chiar și în 1996 în fața lui Iliescu, în acest județ, dar semnalul schimbării fusese dat. Azi, județul este mai degrabă un fief liberal, cu președinte de Consiliu Județean de la PNL - Răducu Filipescu - și cu primarul municipiului reședință de județ, Daniel Ștefan Drăgulin, ales tot din rândul PNL, dar transferat, în vara lui 2014, la UNPR. Fapt neobișnuit, nici unul din cei doi nu are dosar la DNA.


FOTO: Răducu Filipescu (PNL), președintele Consiliului Județean  • PSD nu-și revine

Șova a trecut pe aici, dar degeaba

PSD încearcă să redevină ceea ce a fost în județul Călărași. Totuși, la Primăria municipiului reședință de județ, se pare că social-democrații îl vor sprijini pe actualul edil-șef, Ștefan Drăgulin, membru UNPR. Șeful organizației județene a PSD este Dan Cristodor, un medic stomatolog. Organizația pe care o conduce controlează doar 13 primari, față de cei 41 ai noului PNL. Doi dintre primarii PSD sunt de fapt transferați de la liberali, urmare a celebrei ordonanțe 55/ 2014. La prezidențiale, Ponta l-a bătut pe Iohannis, în ambele tururi. Președintele CJ, Răducu Filipescu, a fost suspectat de blat cu PSD-ul, după acest rezultat slab. După victoria lui Iohannis, partidul a trecut peste aceste suspiciuni. Organizația PSD din Călărași trebuie și ea să depășească vechi lupte interne: Dan Șova a fost, între 2012 și 2014, șeful ei, dar nu a făcut nimic și s-a retras discret. Un deputat de Călărași, Daniel Florea, a fost înregistrat spunând: „La Călărași, în perioada 4 – 6 aprilie 2013, senatorul Dan Șova a tras pe nas, eu am vorbit cu premierul Ponta, care mi-a spus că știe, că a fost informat de servicii”. Șova nu a răspuns acuzațiilor.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 5.088 km², locul 28 pe țară și reprezintă 2,1% din suprafața României.

● Populația este de 285.050 locuitori, aflându-se în scădere. Densitatea este de 56 locuitori pe km pătrat.

● În 2014, salariul mediu brut era de 1.820 lei.

● Șomajul, în iunie 2015: 7,13%.

● PIB-ul pe cap de locuitor: 4.784 euro, față de media națională de 7.516 euro - date din 2014.

● Speranța de viață: 71,8 ani, a 3-a cea mai mică speranță de viață la naștere la nivel național

● 44,4% din gospodării aveau canalizare, în 2012.

  • Scandalul Nana

Agricultură prezidențială

Dacă industria județului Călărași s-a prăbușit, agricultura a devenit magnet pentru investitori. De exemplu, companiile Maria Trading și Agro Chirnogi, controlate de un grup de oameni de afaceri libanezi, dețin aici peste 26.000 de hectare de teren. Suprafața este egală cu cea a Capitalei și reprezintă 4% din întreaga suprafață a județului Călărași. În 2013, a investit aici și Ioana Băsescu, fiica fostului șef al statului, care a achiziționat 290 de hectare. A izbucnit un scandal uriaș, iar Procuratura a început cercetările în legătură cu modul în care au fost retrocedate terenurile în comuna Nana. În martie, Procuratura a pus sechestru pe terenurile a 127 de proprietari din această localitate, inclusiv pe cel deținut de Ioana Băsescu, deși aceasta este doar martor în dosar. Primarul din Nana este acuzat de abuz in serviciu, fals și uz de fals. Și Elena Udrea a investit în agricultura din acest județ: ea a cumpărat teren agricol în comunele Suhatu, Nana, Gurbănești și Sărulești, în total circa 40 de hectare. Potrivit declarației de avere din iunie 2014, ea era asociat unic la Agro Green Nana.

  • Sturionul a fost salvat

Se întorc și dropiile?

În noiembrie 2015, Libertatea scria că dropia s-ar fi întors în Bărăgan. „Au fost semnalate dropii în zona localității Mihai Bravu, din Giurgiu, în zona județului Călărași și în sudul Dobrogei, la Negru Vodă. Este o veste excepțională faptul că dropiile migrează în mod natural înapoi în România, din motive încă necunoscute”, a susținut profesorul universitar Florina Bran, doctor în economie. Cea mai mare pasăre zburătoare din lume, mai grea chiar decât lebedele și pelicanii, dropia a fost văzută oficial ultima dată la Călărași la începutul anilor 80. „Pasăre formidabilă și aproape monstruoasă“, o numea vânătorul Constantin Rosetti-Bălănescu. Masculul ajungea la 15 kg și la un metru înălțime. În 1988, Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca Bărăganul să fie repopulat cu dropii. În 2003, ideea a fost reluată de guvernul Năstase, dar nu a fost finalizată. În schimb, cu ajutorul fermei de la Tămădău, Călărași, România a început refacerea populației de sturioni de pe Dunăre. În iunie, a început repopularea cu 90.000 de pui de sturioni, din cele trei specii, respectiv 70.000 de pui de morun, 10.000 de pui de păstrugă și 10.000 de pui de nisetru.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Numărul angajaților crește, lefurile rămân mici

Numărul angajaților din județul Călărași a crescut constant în ultimii cinci ani.

Comparativ cu 2010, când efectivul salariaților era de 40.775 persoane, numărul a crescut cu 6,5%, ajungând, în luna august 2015, la 43.449 de angajați, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Cei mai puțini șomeri din ultimii patru ani

În ciuda faptului că salariul mediu net din județ a crescut cu o treime în ultimii cinci ani, leafa medie a călărășenilor este de 1.418 lei/lună, conform cifrelor din august 2015, cu 400 de lei sub media pe țară.

În al doilea trimestru al acestui an, în județul Călărași erau 63.225 de pensionari, care primesc o pensie medie de 748 de lei pe lună.

Presiunea raportului dezechilibrat dintre angajați și pensionari este mare, în condițiile în care unui salariat îi revin 1,5 pensionari.

Rata șomajului era, în noiembrie, de 6,94%, conform datelor AJOFM Călărași. Este cea mai redusă rată a șomajului din noiembrie, înregistrată în ultimii patru ani.

În primele 11 luni din 2015, prin programul de ocupare a forței de muncă derulat de AJOFM și-au găsit un job 2.637 de persoane, majoritatea (982) având peste 45 de ani.

EDUCAȚIE

În județul Călărași, în anul de studii 2015-2016 funcționează 312 unități de învățământ preuniversitar de stat, unde învață 44.149 de copii, dintre care aproximativ jumătate în mediul rural. Din numărul total de 343 de clădiri, doar 227 au autorizație sanitară de funcționare. 55 de clădiri sunt în curs de autorizație și 61 sunt fără autorizație. „Obținerea autorizației sanitare de funcționare implică și administrația locală deoarece o serie de condiții precum igienizarea, existența rețelei de apă potabilă și a canalizării, salubrizarea etc. depind direct de inițiativele administrației locale”, spune Constantin Tudor, inspectorul școlar general din Călărași.Anul acesta, la sesiunea din vară a Bacalaureatului, au promovat 62% dintre cei 1.521 candidați prezenți, procent în creștere comparativ cu cel din 2014, de doar 18,31%. În ceea ce privește testele de Evaluare Națională din iunie 2015, procentul de promovare pe județ a fost de 76,62%.

SĂNĂTATE

În județul Călărași, 237.737 de persoane plătesc asigurările de sănătate, pentru care au fost tipărite 215.553 de carduri. „Din cele 12.500 de carduri de sănătate care nu au putut fi predate titularilor și au fost returnate de poștă la CAS Călărași, medicii de familie au preluat peste 6.600 de carduri. În prezent se mai află la casa de asigurări 2.200 de carduri neridicate”, a declarat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS. În județ funcționează cinci spitale, care dispun de 1.167 de paturi, și două unități medico-sociale, cu 48 de paturi. În sistemul sanitar din Călărași au fost derulate două proiecte din fonduri UE: la Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Călărași, finalizat în 2012, și la Ambulatoriul Spitalului de Psihiatrie Săpunari, recepția având loc în martie 2015.

Citiți analiza economică a județului Călărași în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000