EVZ

Klaus Iohannis i-a ATACAT pe POLITICIENII PLAGIATORI la Universitatea unde şefa DNA şi-a susţinut TEZA DE DOCTORAT. Mesajul DUR al preşedintelui României îl VIZEAZĂ DIRECT pe Victor Ponta

Iohannis, la Timișoara. Foto: Adi Pâclișan
Autor: | | 23 Comentarii | 2717 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a participat astăzi la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea de Vest din Timişoara. La eveniment a fost prezent și ministrul Educaţiei Mircea Dumitru. Șeful statului i-a transmis că în chestiunea plagiatelor este foarte important să existe un verdict clar şi în timp util. Dacă un politician se dovedește că a plagiat trebuie să dispară de pe scena politică, la fel și un cadru univeristar, a susținut Iohannis. La Universitatea de Vest din Timișoara, şi-a dat doctoratul șefa DNA Codruța Kovesi, acuzată de plagiat. Un ONG a sesizat astăzi Ministerul Educaţiei în cazul Codruţei Kovesi pentru "11 situaţii de plagiat" şi cere iniţierea procedurii de retragere a titlului de doctor.

UPDATE 10.55. Klaus Iohannis: 

 • Îmi face foarte mare plăcere să fiu astăzi iarăși aici, în Timișoara. Știți că am o relație specială cu Timișoara. 

 • Am fost întrebat, chiar la intrarea în Universitate, de către jurnaliști, de ce am venit astăzi la Timișoara. Am venit din două motive.

 • Primul este faptul că astăzi se deschide Anul Universitar 2016-2017 și am considerat că cele patru universități din Timișoara reprezintă universități de o calitate atât de bună, încât merită să facem aici deschiderea, iar studenții de aici, din Timișoara, sunt parte dintr-o viață universitară atât de vie. Al doilea motiv, extrem de important, este, evident, faptul că Timișoara a fost selectată pentru a fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021. 

 • Studenților, profesorilor, le doresc un an universitar cu multe reușite.

 • Acum, este un moment festiv, deschiderea anului universitar, dar cred că aș greși dacă nu aș vorbi pe scurt și despre câteva chestiuni care vă preocupă și mă preocupă. Nu cred că este bine să trec peste temele care se dezbat în societatea românească.

 • Cred că vă așteptați de la mine să spun ceva despre proiectul România Educată. Poate vă așteptați să spun ceva despre chestiunea plagiatelor. Poate vă așteptați, unii cu plăcere, alții mai puțin, să spun și ceva despre campania electorală și despre alegerile care ne așteaptă în această toamnă.

 • Se aude foarte mult despre plagiate, persoane publice și mai puțin publice sunt acuzate că au plagiat. Există multe discuții, dacă este adevărat, dacă este fals, dacă trebuie să rămână în viața publică sau dacă trebuie să se retragă.

 • Această discuție a luat amploare și acest lucru îl găsesc bun.

 • Dacă vă amintiți, mai la început, când s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat (Victor Ponta - n.r.), această discuție la vremea respectivă nu a interesat  pe multă lume și nu a avut niciun efect electoral. Păcat! Este păcat că a durat atât până când această temă a devenit o temă publică importantă.

 • Acum este, și, domnule Ministru, ține de dumneavoastră, dar și de mulți alții, să clarificați aceste chestiuni. Eu cred că, în chestiunea plagiatului, este foarte important să avem un verdict clar și ca acest verdict să se găsească în timp util. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei acuzații de plagiat să dureze atât ca și elaborarea lucrării de doctorat.

 • Este evident că, între timp, politicieni au găsit că a acuza pe cineva de plagiat este o manevră politică care poate să aducă voturi.

 • Nu pot să înțeleg foarte bine de ce nici măcar acea primă acuzație de plagiat nu a fost lămurită în timp, cred că a durat 3-4 ani. Eu sunt convins că nu s-a lucrat atunci 4 ani la elaborarea lucrării. Între timp, avem noi și noi acuzații de plagiat.

 • Este dăunător pentru societatea românească ca astfel de discuţii să se prelungească foarte mult. E nevoie de un răspuns clar, care se dă cu maximă celeritate.

 • Nu interesează pe nimeni, domnule Ministru, cum se numeşte comisia aia, sau comitetul sau cine analizează, dar ne interesează pe toţi să avem un verdict clar, simplu, fără echivoc şi într-un termen rezonabil.

 • Iar dacă un politician este dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică. Dacă un cadru universitar este dovedit că este plagiator, trebuie să dispară din universitate.

 • Dar şi atunci când se dovedeşte că nu a plagiat, este nevoie, mai mult decât în cealaltă variantă, ca acest lucru să se constate în timp util, foarte clar, fiindcă bunul renume al unei persoane se distruge foarte uşor, dar de reclădit e foarte greu. 

 • Pentru a-i sancţiona pe cei care au copiat şi pentru a salva bunul renume a celor care nu au copiat, este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile. Iată de ce, printre altele, este nevoie de proiectul România Educată.  

"Șmecherii din Parlament"  

 • Cum să fim credibili în faţa altora dacă pentru a promova este mai important să cunoşti pe cineva decât să ştii ceva? Aşa nu se poate. De aceea, trebuie să eliminăm aceste proceduri care duc la netransparenţă, proceduri care încurajează nepotismul.

 • Aceste lucruri, toate aceste lucruri, vor fi de fapt miza alegerilor parlamentare. Și întotdeauna aceste lucruri sunt miza alegerilor parlamentare.

 • Fiindcă, dacă avem un Parlament performant, atunci şi legea pe care o propune domnul Ministru, şi care trebuie să clarifice procedurile de doctorat, trece şi nu este întoarsă de nişte şmecheri din Parlament.

 • Dacă ne uităm acum la televizor, vedem o întreagă pleiadă de politicieni care ne spun că nimic nu merge, dar ce bine a fost pe vremea lor şi ce tari sunt ei, şi ce mari povestitori sunt, şi ce proastă e justiţia asta, că îi încurcă.

 • Avem foarte multe discursuri retrograde, anti-justiţie, revanşarde, însă toate acestea nu rezolvă nicio problemă a României, nu rezolvă nici cea mai mică problemă.

 • Ele doar par interesante, pare că sunt oameni preocupaţi de soarta naţiunii, dar, în realitatea, ceea ce trebuie să căutăm sunt politicieni care se implică pentru naţiune şi care vor să construiască pentru viitor.  

"Trebuie să dăm o şansă şi celor care nu mor de dragul cărţii"  

 • Şi de aceea, dragi studenţi şi tineri, este nevoie de voi. Voi trebuie să fiţi o voce puternică ca să spuneţi ce vreţi cu România noastră.

 • Către studenți: Dacă nu vă convine ceva, protestați. Dacă nu voi, atunci cine?  Faceți-vă auzită vocea!

 • Dacă spuneți că e nevoie de ingineri, cineva o să audă. Dacă le spuneți politicienilor că e nevoie și de meseriași pentru o societate să funcționeze, poate vă ascultă. 
 • Există o catastrofă de corelare între ceea ce se întâmplă în sistemul de învăţământ şi piaţa forţei de muncă. 
 • Actualul sistem de învăţământ preuniversitar este neadaptat şi foarte prost orientat, motiv pentru care trebuie reconstruit din temelii. 
 • Trebuie să dăm o şansă şi celor care nu mor de dragul cărţii, dar vor să înveţe o meserie. Trebuie să pregătim și zidari pentru că se plătește bine
 • Atâția ani i-am plătit foarte prost pe medici dar atunci când mergem în spitale avem pretenția ca ele să arate așa ca-n filme. Greu!

FOTO: ADRIAN PÂCLIȘAN

UPDATE 10.30. Primarul Timișoarei Nicolae Robu se declară nemulțumit de activitatea Parlamentului și se declară bucuros că își încheie în curând mandatul. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis va participa la o serie de evenimente desfășurate sub egida „Timișoara – Centru academic, cultural și științific”. De la ora 10.00, președintele va fi prezent la ceremonia care marchează debutul anului universitar 2016-2017 în întreg spațiul academic timișorean, care va avea loc în Aula Magna a Universității de Vest. „Președintele României va dialoga cu studenții și profesorii despre viitorul sistemului de educație și cercetare, în contextul proiectului „România Educată” și a desemnării orașului drept Capitală culturală europeană în 2021. La eveniment vor participa aproximativ 450 de persoane, membri ai comunității academice și rectorii celor patru universități de stat din Timișoara”, comunică Administrația Prezidențială. De la ora 13.00, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu operatorii culturali și cu autoritățile locale implicate în elaborarea dosarului de candidatură și în pregătirea orașului pentru a fi o a doua capitală culturală europeană de succes din România după Sibiu, în anul 2007. Preşedintele României va mai avea în program, de la ora 17.00, și vizitarea Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, unic în sud-estul Europei, realizat lângă Spitalul Județean Timișoara.


CITEŞTE ŞI: PLAGIAT. VEDETELE ANTENEI 3 O ATACĂ PE KOVESI pe tema lucrării de doctorat: 45 la sută PLAGIAT! Mugur Ciuvică, Răzvan Dumitrescu, Mircea Badea anunță APOCALIPSA!

Plagiat! În această dimineață, Grupul de Investigații Politice a publicat rezultatul cercetării a 36 de pagini din lucrarea de doctorat a șefei DNA Laura Codruța Kovesi. verdictul dat de Mugur Ciuvică a fost extrem de dur: 45 la sută plagiat! Imediat alte vedete ale Antenei 3 au preluat mesajul. CITIŢI DETALII AICI.
Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000