EVZ

Kovesi S-A DECIS SĂ SPUNĂ TOTUL! MOMENT EPOCAL în ISTORIE: DA, avem procurori care NU respectă LEGEA

Laura Codruța Kovesi
Autor: | | 35 Comentarii | 20497 Vizualizari

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a susținut, miercuri seara, o conferință de presă în care a dezbătut toate acuzațiile care s-au lansat pe piață din momentul înregistrărilor făcute de fostul deputat Vlad Cosma.

 Laura Kovesi a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre cel mai grav scandal în care sunt implicați procurorii DNA.

"Am să încep prin a face câteva precizări referitoare la informațiile apărute în spațiul public. Văd că este foarte multă lume prezentă, o să încerc să lămurim cetățenii. Ca urmare a informațiilor apărute de duminică seara, am cerut colegilor de la Ploiești un raport scris despre informațiile apărute și despre aspectele apărute. În urma informațiilor primite, voi face câteva precizări. Un raport scris a fost trimis lui Augustin Lazăr. Cosma Vlad, Cosma Andreea au fost audiați în calitate de inculpați sau martori în dosar. Vlad Cosma a fost trimis în judecată alături de Cosma Mircea.

Această cauză a fost înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție, cei doi fiind condamnați. În prezent, această cauză se află în faza procesuală, având termen săptămâna viitoare. Cererile inculpaților cosma privind procurorii au fost respinse. S-a constat definitiv că probele în dosarele în care cei doi au fost condamnați au fost administrate legal.

Suntem acuzați pe nedrept că falsificăm probe! Iată că acești inculpați, care fac acuzații nereale, au făcut aceleași acuzații și în fața judecătorilor, dar au fost respinse.  Motivul pentru care Cosma se prezenta la serviciul teritorial Ploiești a fost că era implicat în mai multe dosare. Acesta a formulat denunțuri din propria inițiativă și s-a prezentat singur la DNA, din propria inițiativă. A avut calitate de martor în 12 dosare. Și-a dorit să obțină o pedeapsă mai mică. Mai multe persoane din anturajul acestor oameni s-au prezentat la DNA Ploiești și i-au șantajat afirmând că se vor prezenta în mass-media mai multe înregistrări trunchiate. 

La TV au apărut exact imaginile descrise vineri de persoanele din anturajul familiei Cosma. Pentru că procurorii nu au cedat șantajului, Cosma a prezentat imaginile trunchiate. 

Modul în care lucrează procurorii DNA într-un dosar este supus controlului judecătoresc. Procurorii DNA nu comit ilegalități. Eu am făcut ce prevede legea. Am declarat la preluarea mandatului, toleranță zero la corupție, toleranță zero față de neprofesionalimul din DNA. Cine a încălcat legea în DNA, au fost judecați.

Sunt probleme în toate instituțiile, contează cum te raportezi la ele. Am reacționat mereu când a fost vorba de o abatere disciplinară sau o neregulă. Dar acest lucru înseamnă că avem mecanisme interne de curățare. Nu toți procurorii DNA sunt la fel. Am obținut cele mai bune rezultate de la înființarea instituției. Dacă un procuror încalcă legea,nu trebuie să spunem că așa se lucrează, iar dovada constă în hotărîrile definitive. Tot timpul am respectat legea, nu se falsifică probe în DNA. Cine încalcă legea, suferă măsurile legale. 

Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm, în ultima perioadă, la un festival disperat al inculpaților care spun neadevăruri sau părți din adevăr. Aici nu este vorba de Kovesi. DNA nu este un om, este o instituție. Acest atac este despre procurorii care și-au făcut treaba și vizează umilirea cetățenilor români și a statului român.

Suntem atacați pentru că ne-am făcut treaba. Justiția este asupra unui asalt de peste un an de zile. Nu ne atacă cetățenii cinstiți, ci inculpații care au bani, au resurse. Vor să ducă în derizoriu faptele de corupție pentru că în ziua de azi, în viziunea unor inculpați, nu este grav dacă ești condamnat. 

Pentru că s-a vehiculat în spațiul public, am să răspund: eu nu am discutat niciodată cu procurorul Negulescu sau cu Vlad Cosma despre acest subiect. Nu aveam cum să port asemenea discuții. Am mereu ce să îmi reproșez. 

Vlad Cosma a făcut mai multe denunțuri din motive evidente, s-a prezentat singur la DNA. Într-un dosar, cel care a fost discutat, Vlad Cosma a avut poziția de martor cu identitatea protejată. Acest lucru se face cînd e vorba de o amenințare, cînd martorul poate resimți repercursiuni pentru mărturiile sale. 

În ceea ce privește demisia, repet: nu e vorba de Kovesi, e vorba de asaltul asupra justiției. Nu am niciun motiv să îmi dau demisia, am respectat legea în tot ce am făcut. Nu trebuie să judecăm la televizor dacă un document a fost fals sau nu, dacă probele au ajuns legal la procuror sunt investigate de Inspecția Judiciară. Îmi depășesc atribuțiile. 

Procurorul Negulescu nu a lucrat în dosarul în care Cosma a avut identitatea protejată. Procurorul Negulescu a fost verificat timp de 20 de ani, atâția ani de experiență a avut. În cadrul DNA se fac controale perioadice. Când au apărut înregistrările cu Negulescu, am reacționat prompt. Din păcate, condițiile impuse de DNA nu au fost respectate de toți. Dar la primele indicii primite, am dispus măsuri. Anul trecut, DNA Ploiești a fost inspectat de Inspecția Judiciară. Nu s-au constatat deficiențe.

Nu știu despre ce raport este vorba. Eu cu ministrul Justiției nu am mai discutat, nu mi s-a cerut nicio explicație, niciun raport, nu știu ce are în vedere ministrul Justiției. 

Anul trecut, pe vremea asta, am răspuns la afirmațiile nereale ale inculpaților. Îmi rezerv dreptul să nu intru în dialog cu neadevărurile afirmațiile unor inculpați. 

Toată activitatea DNA se rezumă la un singur dosar și la acuzațiile unui inculpat? I-am cerut explicații în scris domnului Onea, am vorbit și la telefon. E normal să vorbesc la telefon. 

Am ieșit să le răspuns cetățenilor cinstiți, eu nu am venit să le răspund lui Vlad Cosma sau altor inculpați. Le răspund oamenilor cinstiți, chiar dacă ne critică. Lucrăm legal! Da, câteodată avem procurori care nu respectă legea, dar uăm măsuri imediat. Tot ceea ce facem în DNA se verifică. Avem dublu control, judecătorii și Inspecția Judiciară. 

Dacă cineva crede că am ieșit să le răspund inculpaților, se înșeală. 

Am vorbit cu domnul Lazăr și i-am transmis că o să îi trimitem un raport față de cele ce au apărut în spațiul public în aceste zile. Ministrul Justiției știe ce calcule are, dacă ia în calcul revocarea, nu am ce să răspund. 

Singurele explicații pe care le-am dat au fost către procurorul general al României. Nu vorbim despre mine, e vorba că celor care lucrează la dosare li se trimite un mesaj. De ce suntem sub asalt? Pentru că ne facem treaba, s-au dat condamnări. Suntem asaltați de inculpații disperați. 

Nu am făcut presiuni în acitivitatea procurorilor, este totuși interesant cum, după ce am cerut un raport asupra procurorului Iorga apar astfel de acuzații. Le-am cerut să soluționeze dosarele vechi, asta am cerut procurorilor. Asta e treaba procurorului șef.

Procurorul Onea a spus că nu poate să precizeze dacă este vocea lui sau nu. Nici mie nu a putut să îmi spună dacă acel pasaj este chiar vocea lui.  

Nu ne-am intimidat la hărțuire și presiune în niciun moment. Cîtă vreme legislația va rămâne aceeași, ne vom face treaba în fiecare zi. Eu întodeauna am cerut apărarea independenței instituției, nu am cerut apărarea procurorilor.  

În urma discuției cu Negulescu de la vremea respectivă am decis că este momentul să plece pentru că nu are comportamentul dorit. Situația de față nu trebuie comparată cu cea a lui Negulescu. Nu am semnale că domnul Onea nu și-a îndeplinit sarcinile și dacă a încălcat legea. Eu zic să așteptăm concluziile.

Funcționează mecanismul de curățare din DNA. S-a muncit mult în ultimii patru ani. Nici noi nu ne dorim printre noi procurori care nu acționează legal. Această echipă din DNA a obținut cele mai bune rezultate și nu e normal ca un caz izolat să distrugă munca tuturor procurorilor. 

Rolul meu nu e să fiu simpatică sau să ridic imaginea DNA. Nu este treaba mea să măsor dacă am crescut în privința încrederii. Treaba mea e ca procurorii să lucreze profesionist, iar instituția să funcționeze în mod legal. 

Niciodată nu mi s-a cerut  de către vreun inculpat să cad la pace. Nici acum, nici în trecut. Niciodată!

Procurorul Onea își asumă în scris dacă a spus sau nu acele lucruri. O parte poate e reală, una poate nu. Primul lucru e să îl întreb pe procuror, mi se pare firesc. Eu nu am spus că l-am crezut sau nu, eu am spus doar că am făcut un raport. Când va fi finalizată ancheta, vom vedea cât de adevărate sunt afirmațiile. 

Nu am făcut acele afirmații că decapăm, cuvintele sunt denaturate. O conversație poate fi denaturată ca să iasă ce dorește cineva. La dosar sunt două expertize prin care s-a stabilit că înregistrările sunt modificate. Nu am trimis scrisori, nu am trimis mailuri prin care să îmi denigrez colegii. Nu am trimis scrisori. Știu cum să vorbesc cu colegii mei, îmi respect statutul. Niciodată în 23 de ani nu am fost cercetată disciplinar. 

Nu doresc să îi răspund inculpatului Dragnea. Dar toate persoanele au dreptul la copie după dosar, tariful care se percepe e valabil pentru toate persoanele. 

Cînd mi-am dat seama că în dosarul Microsoft nu se lucrează ritmic, doamna procuror a spus că iese în dosar, iar eu anul trecut am  comandat un raport. O să vedem răspunsul Inspecției Judiciare. 

--

Știrea inițială

”Vă informăm că astăzi, 14 februarie 2018, ora 19:30, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, doamna procuror șef Laura Codruța Kovesi va susține o conferință de presă”, se arată într-un comnicat al DNA.

Pe de altă parte, secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă poziţiile exprimate în spaţiul public referitoare la activitatea DNA, precizând că acestea sunt "veritabile presiuni asupra organelor abilitate, singurele în măsură să desfăşoare verificări. Ca urmare a informaţiilor transmise succesiv în spaţiul public începând cu data de 11 februarie 2018 referitoare la activitatea unor procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a luat act că aspectele semnalate fac obiectul verificărilor Inspecţiei Judiciare, precum şi obiectul unor cauze penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", arată Secţia pentru procurori din CSM într-un comunicat de presă transmis astăzi presei.

Secţia reafirmă că, într-o societate democratică, respectarea competenţelor instituţionale este o valoare fundamentală.

"În acest context, dezaprobăm poziţiile exprimate public care tind să emită concluzii înaintea finalizării procedurilor în curs. Astfel de poziţii sunt veritabile presiuni asupra organelor abilitate, singurele în măsură să desfăşoare verificări, într-un cadru legal, asupra tuturor imputaţiilor factuale şi să furnizeze concluzii motivate", precizează sursa citată.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000