EVZ

Lideri noi în fieful lui Ghiță: directorul de la Zoo | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 1392 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Prahova.

O generație de baroni, în frunte cu celebrul Mircea Cosma, abandonează, aparent, politica și administrația locală. În urma lor vin cei pe care acești lideri locali i-au crescut

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, precum şi fiul său, Vlad Cosma, sunt trimişi în judecată de către DNA, în dosarul în care este prins şi deputatul Sebastian Ghiţă. Cosma- senior a renunțat la șefia organizației județene de partid, iar urmașul său este un tânăr care i-a fost consilier timp de cinci ani. Mircea Toader are 32 de ani, a fost instalat la şefia organizaţiei de partid de către Codrin Ştefănescu şi va candida şi la preşedinţia CJ. El conduce deja Consiliul Judeţean, după ce lui Cosma i s-a interzis să îşi exercite funcţia.

Toader a fost și director la Grădina Zoologică din Bucov, în 2012. În perioada în care a deținut această funcție, perioadă în care singurul cangur pitic din judeţ a fost mâncat de câinii vagabonzi.

Lupta pentru primărie

Pentru Primăria Ploieşti, din partea PSD va candida Cristian Ganea, un consilier local. Iniţial, social-democraţii anunţaseră că îl susţin pe senatorul Daniel Savu. Rezultatul acestui conflict este că Savu a demisionat din PSD și a anunțat că va candida independent. Savu a fost ofițer SRI și face parte, la fel ca și Sebastian Ghiță, din Comisia de control a SRI. La Sinaia, PSD Prahova merge pe mâna lui Eduard Costin Papadopol, care a candidat și în 2012 în calitate de independent la acea dată.

Criterii de integritate

DNA elimină un candidat PNL

Co-președintele PNL Vasile Blaga a insistat ca liberalii să-l propună candidat la Primăria Ploiești pe Andrei Voloșevici, fost primar PDL al acestui oraș. „Dl. Volosevici îndeplinește criteriile de integritate. Nu este acuzat, în acest moment, de dare, luare de mită sau alte probleme de genul acesta. (...) Respectăm criteriile de integritate”, a susținut Blaga. Dar Voloșevici este acuzat de procurorii DNA Ploiești de abuz în serviciu și luare de mită, fapte care ar fi fost comise în mandatul de primar din perioada 2008-2012 în legătură cu finanțarea echipei FC Petrolul Ploiești. Or, decalogul adoptat de conducerea PNL arată clar că nu pot candida cei împotriva cărora a început urmărirea penală pentru infracțiuni de dare și luare de mită. Până la urmă, liberalii au renunțat la candidatura lui Voloșevici. În locul său va candida Adrian Dobre, consilier județean. El a fost subprefect și apoi prefect al județului Prahova în mandatul 2008-2012, în perioada guvernării Boc. Anterior alegerii lui Adrian Dobre, a fost analizată și apoi respinsă varianta desemnării lui George Ionescu – copreședinte PNL Prahova drept candidat pentru funcția de primar la Ploiești. La Sinaia va candida actualul primar, Vlad Oprea, aflat în funcție din 2004.

Fișa județului

● Suprafața: 4.716 kilometri pătrați (2% din suprafața țării).

● Populație: 762.886, în scădere față de vârful din 1992, când erau 874.439. Locul 3 pe țară. Densitate: 160 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (2015): 1.677 lei.

● PIB pe cap de locuitor (2014): 4.000 euro.

● Durata medie a vieții: 73,8 ani (2013).

● Rata șomajului: 4,90% (decembrie 2014).

Autostrada Comarnic-Brașov

Imposibil de licitat

Județul Prahova are o infrastructură relativ bună, principala problemă fiind autostrada Comarnic-Brașov. Variantele de ocolire pentru Comarnic și Bușteni încă se află în faza de licitație, după mai multe probleme apărute în derularea procedurii de achiziție, care au condus la amânarea deschiderii ofertelor, programată pentru această săptămână. Ambele centuri ocolitoare sunt prevăzute în programul de investiții pe anul 2016 al CNADNR. În luna mai 2004, când ministru al Transporturilor era Miron Mitrea, au fost finalizate lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii feroviare pe tronsonul București – Câmpina. Valoarea totală a investițiilor realizate atunci a fost de circa 228 de milioane de euro, majoritatea fondurilor provenind dintr-un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiții. Tronsonul urmează însă să intre în reparații. Județul visează și la o șosea transalpină, care să concureze cu Transfăgărășanul. Așa numitul Transbai este un drum care ar lega Valea Doftanei de zona Valea Prahovei. Autoritățile locale speră ca acest drum să relanseze turismul în Munții Baiului.

Turism, dincolo de Valea Prahovei

Nu este caşcaval, ci caşcavea!

La OSIM este înregistrată, din 2006, cașcaveaua de Valea Doftanei, în mare măsură un fel de cașcaval afumat. Începând cu anul 2002, în comuna Valea Doftanei se organizează și Festivalul Cașcavelei. Principala atracție turistică a județului este însă celebra Vale a Prahovei, o destinație supraaglomerată. O alternativă în plină evoluție este Valea Teleajenului. Aici, la 60 de km de Ploiești se află stațiunea Cheia, o localitate cu mai puțin de 200 de gospodării și de peste trei ori mai multe case de vacanță. În zonă se află mânăstirile Suzana și Cheia. În ultimii ani, primarul căuta finanțare pentru dezvoltarea pârtiilor de schi. Mergând pe o altă vale cu potențial, cea a Slănicului, se ajunge în orașul cu același nume, stațiune balneo-climaterică celebră, în special, pentru existența aici a celei mai mari saline din Europa. Temperatura de 12 grade constantă pe tot parcursul anului, umiditatea aerului, dar și compoziția lui creează un climat special pentru tratarea unor boli ale sistemului respirator. Orașul Slănic mai este cunoscut pentru lacurile sărate, Muntele Verde, pentru izvoarele minerale și pentru Grota Miresei.

MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Marii investitori străini susțin o industrie puternică

Industria asigură aproximativ jumătate din cifra de afaceri a companiilor din județul Prahova, iar cele mai productive sunt afacerile din industria extractivă, de prelucrare a țițeiului și cocsificare a cărbunelui, industria alimentară, a băuturilor și tutunului, precum și industria de mașini și echipamente. Câteva dintre multinaționalele de renume care au investit în județ sunt: OMV Petrom, Lukoil, Michelin, Linde Gaz, Holcim, Procter&Gamble sau Coca-Cola.


FOTO: Coca-Cola HBC este unul dintre investitorii străini importanți din județul PrahovaÎn luna octombrie a anului trecut, în județul Prahova erau 172.708 de angajați, cu circa 10% mai puțini decât înainte de venirea crizei, după cum indică cifrele centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Circa 55% dintre salariați activează în domeniul serviciilor. Iar 43% dintre aceștia lucrează în industrie și construcții.

Țițeiul asigură lefuri mari

Salariații din județul Prahova primeau, în octombrie 2015, lefuri medii nete lunare în valoare de 1.695 de lei, în creștere cu 28% raportat la anul 2008. Cele mai mari salarii le primesc lucrătorii în industrie și construcții, de 1.745 de lei/lună. Locurile de muncă din sectorul energetic, și în special din industria petrolieră sunt printre cele mai bine plătite din țară, astfel încât întregul județ beneficiază de dezvoltarea acestei industrii. Totuși, chiar dacă sunt peste nivelul multor județe, salariile prahovenilor sunt mai mici decât media pe țară din octombrie 2015, de 1.871 de lei/lună.

La finele lunii ianuarie a acestui an, în județul Prahova erau, în total, 205.549 de pensionari, care beneficiau de o pensie medie în valoare de 972 de lei pe lună. Trei sferturi dintre pensionari au ieșit la pensie la limita de vârstă, conform datelor transmise EVZ de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). În Prahova, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al salariaților, raportul fiind de 1,2 pensionari la un salariat.

Șomaj în scădere

Rata șomajului din județul Prahova era, la sfârșitul lunii februarie a acestui an, de 4,12%, în scădere față de finele anului trecut, când s-a cifrat la 4,19%, conform informațiilor remise EVZ de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

La finele lunii februarie, în evidența agenției județene de șomaj se aflau 12.422 de persoane, dintre care 4.878 beneficiau de indemnizație de șomaj, în timp ce 7.544 de persoane erau neindemnizate.

Pe parcursul anului 2015, 15.013 șomeri și-au găsit un loc de muncă prin programele derulate de agenția județeană din Prahova. În primele două luni ale anului în curs, 1.789 persoane și-au găsit un job, conform ANOFM.

EDUCAȚIE

Cele mai bune rezultate la Bac din ultimii ani

În anul de învățământ 2015-2016, în total 111.789 de elevi studiază la cele 220 de unități de stat cu personalitate juridică, la care se adaugă 25 de unități de învățământ particular. Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Prahova, în octombrie 2015, doar opt unități nu dispuneau de autorizație sanitară de funcționare.


FOTO: Elevi de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din PloieștiLa examenele de Evaluare Națională desfășurate în 2015 au fost prezenți 5.502 elevi, 89,93% obținând medii peste 5.

În sesiunea din vara trecută a Bacalaureatului au susținut examenele 6.311 de elevi, rata promovabilității fiind de 75,52%, cea mai mare din 2008 încoace. În ceea ce privește sesiunea din toamnă, s-au prezentat 1.540 de candidați, dintre care 27,14% au promovat.

Profesorii prahoveni se mândresc cu rezultate bune, cu mult peste media pe țară și peste cele din 2014, obținute de candidații la examenul de Definitivat, unde rata reușitei a fost de 85,71%, precum și la Titularizare, cu 74% din note peste 7.

Investiții din fonduri UE

În anul școlar 2014-2015, Primăria Municipiului Ploiești a modernizat cu ajutorul fondurilor europene terenuri de sport la 12 școli și colegii. În acest an școlar, cu ajutorul fondurilor europene și locale, au fost efectuate modernizări și achiziții echipamente la mai mutle de învățământ și realizate reparații în valoare de 2,78 de lei .

SĂNĂTATE

Spitale informatizate cu bani europeni

Pe teritoriul județului Prahova funcționează 16 spitale publice și șase spitale private, toate acestea oferind pacienților un număr total de 4.131 de paturi, potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova, Anca Anamaria Dobrescu.

Sistemul de sănătate prahovean se confruntă cu lipsa medicilor de familie, atât în mediul urban, cât și în rural. Totodată, este nevoie de medici în specialitățile: ATI, medicină de urgență și radiologie.

Cum au fost salvate spitalele închise în 2011

Reforma din sănătate din anul 2011 a închis patru spitale din județul Prahova. Centrul de Sănătate Plopeni s-a redeschis ca spital privat, iar Preventoriul TBC Poiana Țapului funcționează ca unitate privată, secție de recuperare în ambulator. Totodată, Centrul de Sănătate Urlați s-a redeschis, în 2014, ca Spitalul Orășenesc Urlați. Iar la Centrul de Sănătate Băltești se derulează lucrări cu perspectiva redeschiderii ca spital privat.

În sistemul public de sănătate prahovean lucrează 558 de medici și 2.318 de asistenți medicali.

Trei unități sanitare din județul Prahova, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Spitalul de Pediatrie Ploiești și Spitalul Orășenesc din Băicoi, au fost informatizate cu ajutorul fondurilor europene, în cadrul unui proiect în valoare de 7,56 milioane de lei, finalizat în 2014.

Consiliul Județean Prahova mai pregătește două proiecte din bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești.

Citiți analiza economică a județului Prahova în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000