EVZ

Lista neagră din Kiseleff: PSD își alege o nouă conducere centrală. Purificare şi reconfirmare în regia lui Dragnea

Liviu Dragnea. FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 6467 Vizualizari

Președintele social-democrat refuză pentru moment o discuție legată de candidatul partidului la alegerile prezidențiale. La propunerea preșe dintelui PSD, Liviu Dragnea, Comitetul Executiv Național al partidului a decis, aseară, convocarea unui Congres extraordinar în 10 sau 17 martie, vor în care vor fi aleși cei 14 vicepreședinți ai partidului.

La propunerea președintelui PSD, Liviu Dragnea, Comitetul Executiv Național al partidului a decis, aseară, convocarea unui Congres extraordinar în 10 sau 17 martie, for în care vor fi aleși cei 14 vicepreședinți ai partidului. Dragnea a spus ieri că „principalele motive” ale Congresului sunt legate de „relansarea” programului de guvernare. „Vreau să angajăm PSD în cel mai ambițios program de dezvoltare pe termen lung din istoria România”, a spus acesta.

Emoții

Cel puțin patru ex-miniștri PSD și numărul doi din ierarhia partidului sunt vehiculați în partid ca potențiali „perdanți” ai Congresului.

Vicepreședinții PSD Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educației), Nicolae Bănicioiu (fost ministru al Sănătății) și Ioan Vulpescu (fost ministru al Culturii) se află pe lista scurtă a liderilor aflați în pericol să-și piardă funcțiile, au relatat pentru EVZ surse din partid.

În discuțiile din interiorul PSD s-a mai discutat posibilitatea ca fostul premier Mihai Tudose să fie și el eliminat din conducerea centrală a formațiunii, el fiind în prezent vicepreședinte, potrivit surselor citate. Un alt vicepreședinte PSD care ar putea să fie schimbat în Congres este fostul ministru al Apelor, Doina Pană, care s-a retras din Guvern pe motive de sănătate.

Liniște

Vicepremierii Rovana Plumb și Viorel Ștefan, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, toți patru vicepreședinți naționali ai PSD, au asigurat un loc în viitoarea conducere a partidului dacă vor dori să continue, au explicat EVZ surse din partid. 

Singurul membru PSD care are asigurată funcția este președintele partidului, Liviu Dragnea. El a fost ales prin scrutin intern, de către toți membrii partidului, iar Congresul nu are posibilitatea să-l schimbe din funcție. Cu toate acestea, Dragnea a menționat ieri că va cere în Congres un vot de încredere pentru activitatea sa în fruntea partidului.

Scrisori

Întrebat dacă vrea să verifice la Congres dacă are contracandidați în partid, Dragnea a arătat cu degetul spre președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, numărul doi în ierarhia PSD și succesorul statutar al președintelui partidului. „Este și cadrul cel mai bun pentru ca și cei care au făcut scrisori și le-au tot transmis să le susțină și să le dezvolte”, a spus liderul PSD despre Congres.

Bădălău a trimis, la începutul anului, o scrisoare deschisă în PSD, în care a afirmat că „partidul nostru a acceptat suspendarea democrației interne” și a avansat ideea unei „conduceri colective a partidului”.

Enigma candidatului la prezidențiale

Dragnea a respins ideea unei discuții în Congresul din martie despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2019. „Este mult prea devreme”, a apreciat liderul social-democrat. La începutul anului, Dragnea a explicat că „ar fi o mare greșeală” dacă PSD și-a stabili în această primăvară prezidențiabilul. „Dacă noi am desemna un candidat, în trei luni de zile el dispare”, a spus el. Întrebat dacă exclude o candidatură pentru preşedinţia României, Dragnea a evitat răspunsul: „Vom discuta mai târziu despre cine ar fi posibil candidat la prezidenţiale”.

Rugăminte

Avansată în PSD drept potențial candidat la prezi dențiale, pentru că stă cel mai bine în sondajele de opinie, Gabriela Firea a spus că nu va renunța la mandatul de Primar General al Capitalei. „Chiar dacă îmi cere preşedintele partidului sau partidul, colegii mei dacă îmi vor cere să candidez, le-am spus încă de pe acum să nu mai fiu vehiculată, să nu mai apar în sondaje, să nu mă mai măsoare”, a spus Firea.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000