EVZ

LOVITURA de la Cotroceni. PREȘEDINTELE ar putea desemna UN NOU PREMIER tehnocrat

Şeful statului, Klaus Iohannis
Autor: | | 10 Comentarii | 3111 Vizualizari

După alegerile legislative din toamnă, preşedintele Klaus Iohannis ar putea numi un nou premier technocrat în locul lui Dacian Cioloş.

Din toamnă, România ar putea avea un nou premier technocrat, a declarant Laurenţiu Ştefan, consilierul politic al lui Klaus Iohannis, într-o conferință ogranizată de Reuters.

Laurenţiu Ştefan susține că PSD şi PNL vor obține fiecare 32%-35 % la alegerile legislative şi, prin urmare, nu vor reuşi să guverneze singure..

"Cele două grupuri mari încă mai au nevoie de aliați pentru a ajunge la acele numere care să le permită să formeze o majoritate, astfel încât acesta este un joc deschis", a spus Laurenţiu Ştefan.

O numire a unui technocrat este posibilă datorită imposibilităţii ca alinţa  social-democraților cu două partide mai mici să atingă pragul de 50% necesar pentru a propune un premier. Având în vedere această situaţie, gestul cel mai fires car fi numirea unui Prim-ministru de către Klaus Iohannis. 

. "În mod evident, președintele va căuta un prim-ministru. Vom vedea dacă acesta este un premier politic sau unul cu o scurtă carieră politică, ori chiar un tehnocrat... încă sunt multe semne de întrebare", a spus Laurențiu Ștefan, citează RTV. 

Laurenţiu Ştefan (n. 1967) a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti (1996) după ce, patru ani mai devreme, a obţinut diploma de absolvire a Facultăţii de Matematică, secţia informatică, a aceleiaşi Universităţi, potrivit biografiei publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Profesionalizarea în domeniul ştiinţei politice s-a făcut mai întâi la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, de unde a obţinut în 1998 un MPhil în politica şi sociologia societăţilor moderne, apoi în diverse stagii de cercetare la Institutul de Ştiinţe Umane din Viena (2000), la Universitatea din Maryland (2001, 2002) şi la Colegiul Noua Europă din Bucureşti (1999-2002). Laurenţiu-Mihai Ştefan are titlul de doctor în Știinţe Politice (2003), cu o lucrare despre recrutarea elitelor politice în România post-comunistă, susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

A fost unul dintre fondatorii Societăţii Române de Ştiinţe Politice (SRSP), pe care a şi condus-o timp de cinci ani (2000-2005). Laurenţiu Ştefan a fost cercetător în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (1995-1999), înainte de a deveni asistent, apoi lector al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (1999-2004). A rămas cadru didactic asociat al acestei facultăţi din 2004 până în prezent.

Laurenţiu Ştefan a lucrat în perioada 1998-2000 la agenţia de presă Mediafax, şi pentru o scurtă perioadă la sfârşitul anului 2000 în cadrul Institutului Pro. În intervalul 2004-2015 a fost specialist în Probleme Politice al Ambasadei SUA la Bucureşti. Din anul 2002, a fost implicat în multe proiecte de cercetare pan-europene, fiind expert de ţară în proiecte despre elitele parlamentare şi ministeriale, coaliţiile de guvernare şi prezenţa tehnocraţilor printre membrii guvernului.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000