EVZ

Luxul se produce la Polul Nord al sărăciei din România | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 1443 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania va avea o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor nouă luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Botoșani.

Cea mai strânsă legătură a politicienilor cu Botoșaniul, care candidează la titlul de „cel mai sărac județ din România”, sunt costumele Armani și Vuitton, produse la fabricile de confecții de aici

În 1996, când am vizitat prima oară județul Botoșani, eram unul din jurnaliștii care monitorizau campania electorală a lui Emil Constantinescu. Echipa candidatului CDR l-a dus, într-o seară, într-un sat uitat de lume, pe lângă granița cu Ucraina, unde sătenii spuneau că nu au mai văzut politician de la București de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

Poate că era o legendă aranjată pentru presă, cert este că județul pare complet abandonat de București, a rămas unul din cele mai sărace din țară, iar locuitorii și-au găsit scăparea plecând în masă să muncească în Occident.


FOTO; Florin Țurcanu FOTO: AGERPRESBăsescu n-a avut niciodată succes

În 1996, Iliescu a câștigat la limită în Botoșani, dar, odată cu deschiderea granițelor, situația politică s-a schimbat un pic și nu s-a mai putut spune că este un județ „roșu”. Este adevărat, Traian Băsescu a luat bătaie la scor, și în 2004, și în 2009, iar în 2007 acesta a fost județul unde s-au înregistrat cele mai multe voturi favorabile suspendării. Județul a fost însă cucerit, în 2008, de oamenii PDL.


Drumul național din pământ nu a fost asfaltat nici astăzi | România 4 you


În 2012, după criza economică, alegătorii din județ s-au reorientat în masă către USL, dar se pare că acum au unele regrete. Președintele Consiliului Județean, liberalul Florin Țurcanu, a fost suspendat din funcție după ce a fost condamnat la închisoare, cu suspendare, pentru fals intelectual. Ţurcanu a fost trimis în judecată în anul 2011 pentru că „a consemnat” faptul că membri ai organizaţiei au fost excluşi din partid, deşi în Delegaţia Permanentă a PNL Botoşani acestora li s-a ridicat doar sprijinul politic.

„Scopul urmărit a fost acela ca, în locul persoanelor alese în funcția de consilier local sau județean, să ajungă alte persoane, agreate de inculpat”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Șeful PNL Ilfov conduce și Botoșaniul

În aprilie, Țurcanu s-a despărțit oficial de PNL, dând o petrecere la un celebru restaurant local. De la centru a fost trimis aici, ca președinte interimar, Marian Petrache, deși acesta conduce și organizația liberală din Ilfov.

Neoficial, presa locală scrie că tot Țurcanu conduce filiala locală a partidului și tot el va candida la șefia județului. Probabil că acesta este și motivul pentru care, oficial, PNL nu a anunțat nici un candidat pentru localele din 2016.


Botoșaniul a fost salvat parțial de numărul mare de locuitori plecați în străinătate la muncă.


În septembrie 2015, presa a relatat însă că liderul neoficial al liberalilor botoșăneni ar mai putea avea un dosar la DNA. El este suspectat că vămuia firmele care aveau contract cu Consiliul Județean. Dolineaschi ia banii lui Portariuc PSD controlează municipiul reședință de județ, prin primarul Ovidiu Portariuc, dar șeful filialei locale este Andrei Dolineaschi, prietenul lui Victor Ponta și fost secretar general al formațiunii social- democrate.

Regimul Dragnea l-a retrogradat la rangul de vicepreședinte. Nici unul din liderii locali ai PSD nu pare a avea probleme cu DNA-ul și nu există conflicte vizibile în interiorul organizației. Singura plângere este că Dolineaschi, a cărui circumscripție este în Dorohoi, reușește să influențeze Guvernul Ponta și să dirijeze fonduri către fieful său.


Drumul național din pământ nu a fost asfaltat nici astăzi | România 4 you


De exemplu, în decembrie 2014, comuna Dimăcheni din Colegiul Dorohoi a primit circa 6,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, o treime din totalul sumei alocate județului, iar municipiul Botoșani 0 lei, arată presa locală.

Fără canalizare

● Suprafața județului este de 4986 km pătrați (2,1 % din teritoriul țării), densitatea fiind de 83 locuitori/km pătrat.

● Populația a scăzut la 412.626 locuitori, locul 21 pe țară. Vârful a fost înregistrat în 1992, când județul avea 461.000 de locuitori.

● PIB-ul pe cap de locuitor este de 3.324 euro, aproape cu jumătate din media națională (date Comisia Națională de Prognoză, 2013)

● Salariul mediu brut 1078 lei, cu 30% sub media națională (date din 2012)

● Speranța de viață: 72,6 ani.

● Doar 37,3% din gospodării au canalizare (date din 2011), sub media pe țară. Una din patru gospodării nu avea, la nivelul anului 2011, toaletă în casă.

● Sub 7.000 de șomeri, fapt explicat prin rata uriașă a celor plecați în străinătate.


Drumul național din pământ nu a fost asfaltat nici astăzi | România 4 you
Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000