EVZ

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică! Meteorologii avertizează că vor fi CANICULĂ ȘI VIJELII în minivacanță

Autor: | | 1 Comentarii | 1601 Vizualizari

După codurile portocalii de caniculă date de meteorologi pentru vineri și sâmbătă dimineața, de sâmbătă după-masă, specialiștii atenționează că se vor înregistra averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină, cu precădere în regiunile vestice, sud-vestice şi în zonele montane.

Codul portocaliu de căldură extremă va fi valabil şi pe durata zilei de vineri, în şase judeţe din zona de vest şi sud-vest a ţării, în timp ce avertizarea Cod galben de caniculă a fost extinsă şi pentru judeţe din sudul Moldovei şi Muntenia, inclusiv municipiul Bucureşti, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Astfel, vineri, 11 august, valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele joase de relief, pe arii extinse va fi caniculă şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 23 - 25 de grade.

Codul portocaliu de caniculă şi disconfort termic vizează judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor, unde se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 - 38 de grade şi, izolat, 39 de grade.

De asemenea, pe parcursul zilei de vineri, va fi în vigoare o avertizare Cod galben de căldură în 24 de judeţe din Maramureş, nordul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul şi estul Olteniei, din Muntenia (inclusiv municipiul Bucureşti) şi din sudul Moldovei. În aceste zone, disconfortul termic va creşte, iar maximele termice se vor situa între 35 şi 37 de grade.

ANM menţionează că, în după-amiaza zilei de sâmbătă (12 august), dar mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 august), vremea va deveni instabilă în regiunile vestice, sud-vestice şi în zonele montane aferente, unde vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină.

Potrivit meteorologilor, de sâmbătă după-amiază, ora 18:00 - până duminică, la ora 12:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

În judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, precum şi în zona de munte a judeţelor Cluj, Alba şi Gorj, îndeosebi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (12/13 august), în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 50 - 60 litri/metrul pătrat şi, izolat, 80 - 90 litri/metrul pătrat.

Totodată, în intervalul menţionat, în Maramureş, nordul Crişanei, vestul Transilvaniei şi în sudul şi estul Olteniei va fi instituit un Cod galben de precipitaţii, cu cantităţi de apă vor depăşi 25 - 30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

ANM precizează că, în după-amiaza zilei de duminică (13 august) şi la începutul nopţii de duminică spre luni (13/14 august), manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor apărea şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.

Pe de altă parte, în cea mai mare parte a Munteniei şi, local, în Dobrogea şi Moldova, disconfortul termic va fi ridicat şi se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul valorii de 35 de grade.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000