EVZ

Ministrul Justiției: „Nici eu nu am încredere în justiție”

Alexandru Tănase
Autor: | | 0 Comentarii | 2504 Vizualizari

Situația din domeniul justiției în Republica Moldova nu a fost de mult timp atât de proastă, consideră ministrul Justiției, Alexandru Tănase. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, el a declarat că în sistem sunt foarte multe probleme, inclusiv în partea de efectuare a actului de justiție.

Ministrul a recunoscut că nu doar majoritatea oamenilor, dar că nici el personal nu are încredere în justiția din Republica Moldova. “Nu doar oamenii nu au încredere, nici eu nu am încredere în justiție. Da, nu am încredere. Dar, în același timp nu poți generaliza. Este foarte greșit să generalizezi. Sunt judecători care își fac onest meseria, care dau soluții echilibrate, bine argumentate, care nu ridică niciun semn de întrebare. În același timp, avem judecători care dau soluții deocheate, ilegale”, a spus Alexandru Tănase.

“Nu știu dacă poți caracteriza în câteva cuvinte un sistem. Probleme există foarte multe. Avem o problemă chiar de ordin logistic: acea reformă a hărții judiciare care a fost inițiată trebuie finalizată; au fost mai multe erori comise în acest sens. Avem o problemă în partea de efectuare a justiției nemijlocit: mă refer la procedurile de aplicare a măsurilor preventive. Controlul judiciar asupra măsurilor preventive s-a transformat într-o formalitate, ceea ce este foarte grav pentru că afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Nu cred că cineva este mulțumit de modul cum își exercită atribuțiile și funcțiile legale Consiliul Superior al Magistraturii. Trebuie să vedem exact ce facem cu inspecția judiciară pentru a oferi mai multă independență în luarea deciziilor. Trebuie fluidizat sistemul de aplicare a sancțiunilor pentru judecătorii care greșesc”, a mai precizat Tănase.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000