EVZ

Cum arată PALATUL baronului Radu Mazăre. Politicianul a fost BĂGAT la AREST pentru 24 de ore | GALERIE FOTO

Autor: | | 344 Comentarii | 343360 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Procurorii DNA din București au demarat mai multe percheziții în Constanța. Anchetatorii au descins la Primăria Municipiului Constanța și acasă la primarul Radu Mazăre. Potrivit primelor informații, edilul este suspectat de fapte de corupție în legătură cu construirea cartierului de locuințe Henri Coandă. În jurul orei 15, Mazăre a ajuns la sediul DNA și a declarat că ”mă aștept la orice”. Agenţia Naţională de Integritate verifică modul în care edilul şi-a dobândit averea. Susținătorii săi din cartierul săracilor protestează și strigă: ”DNA, nu uita, Henri Coandă va lupta” sau ”Avem oraș, avem valoare, avem primarul de onoare”.

Audierile au durat mai multe ore și la finalul lor procurorul a decis să-l rețină 24 de ore pe Radu Mazăre. Acesta a fost încătușat și dus la Poliția Capitalei, unde a fost băgat într-o celulă. Detalii aici

Dosarul în care Mazăre este audiat la DNA este instrumentat de Ana Dana,  același procuror care-l anchetează și pe președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, acuzat și el de fapte de corupție. De altfel, în ultima perioadă, cei doi au cerut desființarea Direcției Naționale Anticorupție.. 

În timpul descinderii anchetatorilor, Radu Mazăre nu era acasă. Edilul se află în Capitală, unde, spune el, trebuia să meargă la DNA. Inițial, Mazăre a spus că va merge la Constanța, apoi s-a râzgândit, afirmând că așteaptă ca avocații săi să-l sune și să-i comunice decizia procurorilor. Mazăre a mai declarat ă nu-și face griji și că s-ar putea să nu mai plece în vacanța din Madagascar .

Ajuns la DNA București, Mazăre nu a mai fost atât de vocal ca altădată. El a fost ridicat de jandarmi dintr-o crâșmă. .„Este o sârbă a procurorilor. Mie nu mi-e frică de închisoare, mi-e frică doar de Dumnezeu”, a spus acesta. Apoi a intrat în sediul DNA. De la o fereastră, le-a transmis jurnaliștilor că nu poate fi audiat pentru că nu i-au sosit avocații. La ora 20.00 încă îi aștepta.

Percheziții au loc și la locuința mamei sale și a fratelui său.

Pe 24 martie, Radu Mazăre susținea că este cercetat penal de DNA pentru construcția cartierului de locuințe sociale Henri Coandă. Cu jurnaliștii după el, Mazărea a organizat o conferință de presă chiar în mijlocul oamenilor care locuiesc în cea mai săracă zonă  a Constanței: ”Dacă mă leagă, unde vă mai duceţi voi”.

Printre uralele cu „Traiască domnul primar !” şi „ Sunteţi cel mai bun om din lumea asta”, Radu Mazăre i-a anunţat atunci pe oameni că e posibil să nu-i mai poată ajuta.

„Mă anchetează procurorii lui Băsescu pentru casele pe care vi le-am construit , mă leagă ăştia, dacă mă leagă unde vă mai duceţi voi?”.

S-a adresat apoi presei „pentru a vă arăta cum se face justiţia independentă şi imparţială în Republica lui Băsescu”, arătând o adresă a DNA Bucureşti din 14 martie, către Regia Autonomă  „Exploatarea  Domeniului  Public şi Privat”, din subordinea Consiliului Local Municipal Constanţa. Scrisoarea DNA este scurtă.

 “În interesul soluţionării dosarului 2/P/2014,vă solicităm să ne trimteţi până la data de 25 martie contractul de achiziţie nr 10240/22.12 2011, privind Campusul Social Henri Coandă, precum şi toate documentele aferente procedurii de achiziţie publică referitoare la acest contract”. În cartierul Henri Coandă locuiesc  3.000 de persoane. Până acum au fost construite 21 de ansambluri modulare, care au costat în jur de 10 milioane de euro, plătiţi din bugetul local.

Ce spune DNA

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție efectuează cercetări într-o cauză penală, ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011 - 2013, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local. În cursul dimineții de 08 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 12 locaţii situate în municipiile Constanța, București și jud. Dâmbovița, din care una este sediul unei instituții publice. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei”, se arată în comunicatul DNA.

Comunicatul Primăriei Constanța

”O echipă de procurori de la DNA Bucureşti au descins dimineaţă, la orele 8.00, la sediul Primăriei Municipiului Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţii referitoare la construirea campusului social Henri Coandă. Reamintim că în primă fază a acestui proiect s-au construit 906 unităţi locative (garsoniere şi apartamente) modulare destinate nevoiaşilor. Garsonierele şi apartamentele sunt dotate cu pat şi saltea, minifrigider, plită electrică, chicinetă şi toaletă cu duş. De asemenea, s-au construit o cantină socială, cabinet medical, locuri de joacă şi parcări, precum şi o biserică. Valoarea totală a investiţiei este 30,945 milioane lei. Documentele solicitate sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții Primăriei Constanța.

Dosarul retrocedărilor ilegale

Radu Mazăre mai este judecat într-un dosar, în care este acuzat de  retrocedări ilegale de terenuri. La ultimul termen din 1 aprilie,  Mazăre s-a prezentat la procesul de la Cureta de Apel Bucureşti și,în fața jurnaliștilor, i-a luat apărarea lui Nicușor  Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, anchetat și elpentru fapte de corupție. 

„Frenezia anchetarii sale de DNA din ultimele zile se trage de la marii operatori portuari care se opun preluarii portului Constanţa de către Primarie şi că aceştia au legături cu fosta sau actuala Securitate”. Procurorul de şedinţă le-a cerut judecătorilor să nu mai fie efectuată o expertiză, aşa cum se stabilise anterior, privind evaluarea terenurilor retrocedate de Primăria Constanţa, susţinând că obiectivele acestei expertize nu au fost stabilite de instanţă, ci de inculpaţi.

La finalul şedinţei de judecată, Radu Mazăre a spus că atitudinea procurorului este „o bagabonţeală”.

”Este o bagabonţeală. Adică să vii şi să soliciţi în instanţă să nu se mai efectueze expertizele, când instanţa a aprobat acest lucru. Când tu nu ai făcut o expertiză şi să vrei să mă judeci pe mine, că nu mă judecă pentru mită, nu mă judecă pentru corupţie, mă judecă pentru subevaluări, şi să nu permiţi să aflăm adevărul. Să vii să spui că nu este nevoie, este o bagabonţeală', a declarat Mazăre.

Instanţa a dispus trimiterea unei adrese către Ministerul Mediului pentru a se identifica regimul juridic al plajelor aferente municipiului Constanţa şi staţiunii Mamaia din 1998 până în prezent. Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Stirea este în curs de actualizare, revenim cu amănunte în scurt timp. Rămâneți pe evz.ro!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000