EVZ

Se pun la cale noi afaceri cu Turcia, la CCIR. Al cincilea partener comercial al României, pregătit de investiții

Autor: | | 0 Comentarii | 349 Vizualizari

Cei mai importanți oameni de afaceri din România și provincia turcă Antalya s-au întâlnit, pentru a explora noi posibilități de afaceri și investiții, la un eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Biroul Consilierului Comercial al Ambasadei Republicii Turcia la București și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD).

Reprezentanții celor două organizații au participat joi, 28 septembrie, la sediul CCIR Business Center, la forumul de afaceri „Avantajele și dezavantajele realizării de investiții în România”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia vizitei la București a delegației oamenilor de afaceri din cadrul Asociației Industriașilor și Oamenilor de Afaceri Döșemealtı (DÖȘIAD) din Antalya.

Consilierul președintelui CCIR pe probleme de afaceri externe, Lazăr Comănescu, a declarat că „pentru România, Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri economici din afara UE. Conform statisticilor, Turcia ocupă cea de-a cincea poziție în clasamentul partenerilor economici ai României, după țări precum: Germania, Franța, Italia și Ungaria”. Mihai Comănescu este de părere că numărul mare de participanți la forum arată interesul susținut pentru „consolidarea acestei cooperări economice, în contextul în care există un mare potențial de susținere economică între cele două state”.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, dl. Ilan Laufer, a declarat la eveniment că „există un potențial de dezvoltare foarte mare în această direcție și cred că implicarea noastră, a celor două guverne, pentru a întări relația dintre mediul de afaceri din România și mediul de afaceri din Turcia este una constantă. (…) Turcia este și un important investitor în România, se află în primele 20 de poziții. Companiile doresc uneori soluții fiscale mai avantajoase și atunci sunt grupuri din Turcia care continuă să investească în România nu doar în mod direct, ci și în mod indirect. Pentru noi, rolul este să creăm un cadru care să permită oamenilor de afaceri o colaborare mai bună, iar din punctul nostru de vedere se lucrează intens la acest lucru”. În acest context, ministrul Laufer a amintit de protocolul de colaborare semnat în urmă cu o zi între MMACA și CCIR privind eficientizarea şi diversificarea misiunilor economice externe, cu scopul sprijinirii exportului și pătrunderii firmelor românești pe noi piețe.

Preşedintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD), Murat Demiray, a subliniat că realizarea „unui mediu care promovează cooperarea între oamenii de afaceri turci și români, informarea oamenilor de afaceri turci cu privire la condițiile economice în permanentă dezvoltare în România, la evoluția și schimbările legate de legislația economică financiară și socială (...), căutarea unor soluții pentru problemele comune în cooperarea cu instituțiile și organizațiile de stat din Turcia și România, constituie principalele domenii de activitate ale asociației noastre”.

Iar președintele DÖȘIAD (Asociația Industriașilor și a Oamenilor de Afaceri din Antalya), Gültekin Gencer, a subliniat relațiile de bună colaborare cu România, nu numai în plan economic, dar și socio-cultural, relații de cooperare „bazate pe dialog la înalt nivel”. „Suntem interesați să dezvoltăm relațiile comerciale cu România, să găsim noi căi comune de colaborare și să facem schimb de date și informații. România este un partener foarte valoros pentru noi”, a declarat acesta.

În cadrul evenimentului au avut loc și sesiuni de discuții business-to-business cu companii reprezentative, membre ale Asociației Industriașilor și Oamenilor de Afaceri Döșemealtı, din domenii precum agricultură, dezvoltare imobiliară, construcții, industrie medicală, mase plastice, produse chimice, sectorul alimentar, băuturi alcoolice, turism, industria lemnului, utilaje de construcții și piese de schimb.

Primul acord de colaborare dintre România și Turcia datează din 1996, iar cel mai recent parteneriat comercial a fost semnat de președintele CCIR în funcție, Mihai Daraban, pe 24 noiembrie 2015. Potrivit datelor oferite de ONRC (august 2017), pe teritoriul României activează 14.952 companii cu capital turc. Turcia ocupă locul 15 în clasamentul pe țări de rezidență a investitorilor în societăți cu participare de capital străinăTag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000