EVZ

Oltenia suspină după primarii corupți | România 4 you

Autor: | | 1 Comentarii | 1348 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Olt și Vâlcea.

Olt și Vâlcea, județele lui Darius Vâlcov și Mircea Gutău, au rămas fără nomenklatura politică. Mulți alegători i-ar dori înapoi. În Olt, după dispariția din piesajul politic al lui Darius Vâlcov – fost primar al Slatinei și fost ministru de Finanțe – cel care conduce, de facto, județul este președintele CJ, Paul Stănescu, vechi membru PSD. El este urmărit penal întrun dosar în care este prins și Vâlcov, dar cu toate acestea partidul nu l-a abandonat: Stănescu a fost reales, în toamna anului 2015, la conducerea filialei județene a PSD.

Pentru primăria municipiului de județ, PSD îl aruncă în luptă pe deputatul Emil Moț. Edilul ales în 2012, Minel Prina, a demisionat după ce DNA-ul l-a trimis în judecată pentru trafic de influență. PNL ar vrea să-l aducă la Primăria Slatina pe Marius Bălașa, fost șef al inspectoratului școlar județean. Acesta are însă probleme în propriul partid, presa locală susținând că s-a certat cu șeful filialei, Gigel Știrbu, care i-ar fi tăiat finanțarea pentru campanie.

Potrivit acestor surse, Gigel Știrbu, care se pare că va fi în fruntea listei de consilieri județeni, a dirijat resursele locale pentru propria sa campanie. PMP și-a lansat recent propriul candidat, pe Cosmin Florescu, un tânăr de doar 37 de ani, care nu a mai făcut politică până acum.

  • Politică în Vâlcea

După pușcărie, Gutău revine în forță

Ultimii doi primari ai municipiului Râmnicu Vâlcea - Mircia Gutău (PDL) și Emilian Frâncu (PNL) – au ajuns la pușcărie, pentru fapte de corupție. Gutău ar dori, însă, să redevină edil-șef, iar PNL a fost la un pas să-l susțină. În ultima clipă, la presiunea conducerii centrale, liberalii din filiala locală au decis să respecte criteriile de integritate, care intrezic susținerea unor persoane condamnate penal. Mircea Gutău a găsit, însă, sprijin la Partidul Ecologist Român și va candida din partea acestei formațiuni. Un presupus sondaj, făcut în octombrie 2015, citat de presa locală, i-ar fi dat fostului edil prima șansă în alegerile locale. Liberalii îl vor susține, până la urmă, pe Grigore Crăciunescu, viceprimar al municipiului. Presa locală scrie că ar candida formal, fiind „iepurașul” lui Gutău. Candidatul PSD este deputatul Romeo Rădulescu, un personaj extrem de controversat. Președintele organizației locale PSD, Ion Gigi Matei, a anunțat că nu-i va face campanie lui Rădulescu. Romeo Rădulescu a fost ales, în 2012, deputat PDL, partid pe care l-a părăsit în vara anului 2014 pentru ALDE, iar în 2015 a devenit independent. Între 2008 și 2010, el a fost viceprimar al municipiului, iar între 2010 și 2012, primar, după condamnarea lui Gutău. Candidatul PMP este Marin Mirea, un economist de 52 de ani.

Fișa județului Olt

● Suprafața județului este de 5.498 km pătrați, circa 2,3% din suprafața țării.

● Populația este de 415.530 locuitori (2011), locul 19 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 523.921 locuitori.

● Densitatea populației este de 75,4 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2015, de 1.445 de lei.

● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 4.230 de euro.

● Speranța de viață: 72,5 ani, cu circa doi ani sub media națională.

Fișa județului Vâlcea

● Suprafața județului este de 5.765 km pătrați, reprezentând 2,4% din teritoriul României.

● Populația este de 371.714 locuitori (2011), locul 16 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 438.388 de locuitori.

● Densitatea populației este de 61,6 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2014, de 1.369 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 4.820 de euro.

● Speranța de viață: 75,5 ani, peste media pe țară

  • Cel mai bun loc să te retragi la pensie

„Sub nici un chip, parte femeiască”

În Vâlcea se află singura mânăstire de rit atomit din România: în lăcașul de la Frăsinei, la circa 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, nu are voie să intre nici o femeie. Pe piatra de legământ aflată la doi kilometri de mânăstire scrie: „Sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gîrbovia și tot felul de pedepse”. Județul este, însă, plin de mânăstiri care pot fi vizitate și de „partea femeiască”, însă infrastructura rutieră este relativ proastă. Una din cele mai frumoase mânăstiri – relativ puțin cunoscută – este cea de la Arnota, ctitorită de Matei Basarab chiar deasupra Mânăstirii Bistrița. În 1965, regimul comunist a început să exploateze cariera de calcar situată chiar sub mânăstire. Exploziile la carieră au distrus drumul spre lăcașul de cult și au fisurat zidurile bisericii. În schimb, Mânăstirea Horezu, ctitoria lui Constantin Brâncoveanu, a fost renovată și extinsă după 1990, iar o revistă din România considera că acesta este cel mai bun loc din România să te retragi la pensie.

  • Atracția județului Olt

Moștenirea lui Ceaușescu

Probabil că cel mai cunoscut obiectiv turistic din Olt ar putea fi Scorniceștiul, locul unde s-a născut Nicolae Ceaușescu. Casa fostului dictator este îngrijită de către un nepot, care locuiește peste drum. Ca să intri în locuință, trebuie să apelezi la nepotul lui Ceaușescu, iar acesta acceptă rar să permită accesul vizitatorilor. Tot în Olt se producea vinul favorit al fostului dictator, Cabernetul Sauvignion de Sâmburești. Domeniile Sâmburești aparțin, acum, omului de afaceri greco-elvețian, Jean Valvis. În rest, turismul pare a fi mort în acest județ. La Corabia, se speră într-un miracol și se investește într-un port turistic. Proiectul pe fonduri europene are o valoare de aproximativ 15,4 milioane de lei. Orașul are însă, deocamdată, un singur hotel. În plus, vara, când este secetă, șenalul navigabil se colmatează, iar accesul vapoarelor este imposibil. Din Corabia plecau pe Dunăre, spre Constanța și zeci de barje cu cereale. Vara, circulația se desfășoară cu mare greutate și pe șenalul navigabil, mutat pe partea bulgară. Din pacate, nu sunt fonduri pentru dragare, scrie presa locală. În consecință, portul turistic este folosit doar de câteva ambarcațiuni mici, locale.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Economia se schimbă, industria rezistă

Olt și Vâlcea, cele două județe din Oltenia, au reușit să se mențină pe linia de plutire din punct de vedere industrial. Motorul economiei vâlcene a fost, în ultimii 40 de ani, combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea care, înainte de criză, își exporta producția în 80 de țări. După încercarea eșuată de privatizare, în 2013, combinatul a intrat în insolvență și a urmat o perioadă de reorganizare. Județul Vâlcea este bine poziționat și la capitolul turism, în special montan și balnear.


FOTO :  Producătorul de aluminiu Alro Slatina susține economia județului Olt FOTO: LIBERTATEASectorul cu cea mai mare cifră de afaceri din județul Olt este cel industrial, cea mai mare pondere revenindui metalurgiei. Compania Alro Slatina, privatizată în 2002 și deținută acum de un acționar rus, își exportă peste 80% din producția de aluminiu.

În total, în județul Olt lucrează 66.041 de salariați, cu circa 13% mai puțin decât înainte de venirea crizei. Puțin peste jumătate dintre lucrători activează în servicii, iar 45% lucrează în industrie și construcții, după cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Salariul mediu net al angajaților olteni era, în octombrie 2015, de 1.595 de lei, în creștere cu o treime față de anul 2008.

Ce pensii primesc bătrânii

În județul Vâlcea, în octombrie 2015, erau 75.885 de salariați, în scădere cu aproape 13% față de 2008. Aproape șase din zece angajați lucrează în servicii. Lucrătorii vâlceni primesc salarii medii nete de 1.530 de lei, conform datelor INS pentru luna octombrie a anului trecut. În ambele județe lefurile sunt mai mici decât media pe țară, cifrată, în aceeași lună, la 1.871 de lei.

În județul Olt erau, în luna ianuarie a acestui an, 114.950 de pensionari, fiind aproape de două ori mai mulți decât salariații. Potrivit informațiilor Casei Naționale de Pensii Publice, transmise EVZ, pensia medie în județ era de 721 de lei. Circa trei sferturi dintre pensionari au ieșit la pensie la limita de vârstă.

Numărul pensionarilor din Vâlcea era, în trimestrul al treilea al anului precedent, de 100.481 de persoane, care primeau o pensie medie lunară de 824 de lei, după cum arată datele INS. Unui salariat îi revin 1,3 pensionari.

Șomaj de circa 8%, în Olt

Dacă cele două județe au niveluri de salarizare și ale pensiilor similare, există diferențe mari în ceea ce privește rata șomajului. În Vâlcea, valoarea acestui indicator era de 4,82%, la finele lunii februarie, în timp ce în Olt era de 7,92%, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). În județul Vâlcea erau 8.230 de șomeri, dintre care 3.329 indemnizați. În Olt, erau 13.874 de șomeri, fiind indemnizați doar 2.778 dintre ei.

n județul Olt, pe parcursul anului trecut, prin programele agenției județene au fost încadrate în muncă 8.007 persoane, la care se adaugă 1.263 de persoane angajate în primele două luni din 2016.

În Vâlcea, în 2015 și-au găsit un job 6.626 de șomeri, iar în ianuarie-februarie 2016, 1.003 persoane.

  • EDUCAȚIE

Școli renovate din fonduri europene

În județul Olt, funcționează 152 de unități școlare din învățământul preuniversitar, la care se adaugă o unitate privată, potrivit informațiilor INS din anul 2014.

Populația școlară în anul de sudii 2014-2015 a fost de 67.595 copii și elevi, după cum arată informațiile publicate de Direcția Județeană de Statistică Olt.

Rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat desfășurat în vara anului trecut a fost, în județul Olt, de 57%.


FOTO: Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, în timpul unui concurs la chimieÎn ultimii ani, unele școli din județ au beneficiat de investiții din fonduri europene. De exemplu,clădirea școlii din satul Ulmeț a fost extinsă și reabilitată într-un proiect de peste 623.000 de lei.

Promovabilitate la Bac de 65,2%, în județul Vâlcea

În învățământul preuniversitar din județul Vâlcea erau, la finele anului 2014, 123 de unități școlare de stat și patru unități particulare. În anul școlar 2014-2015, în aceste unități studiau 61.072 de copii și elevi, conform cifrelor Direcției Județene de Statistică Vâlcea.

La examenul de Bacalaureat de anul trecut, sesiunea din vară, 65,2% dintre liceenii care s-au prezentat au promovat.

În ceea ce privește investițiile realizate din fonduri UE, menționăm reabilitarea și construcția campusului școlar al Liceului „Preda Buzescu” din Berbești, în valoare de peste 20 de milioane de lei, și reabilitarea și modernizarea Școlii Generale Achim Popescu din comuna Paușești– Maglasi, în valoare de 654.133 de lei.

  • SĂNĂTATE

De unde iau spitalele bani pentru investiții

În județul Olt, funcționează cinci spitale, totalizând 1.995 de paturi. În județ activează și 240 de medici de familie, potrivit reprezentanților (Direcției de Sănătate Publică) DSP Olt. În contextul reformei din sănătate din 2011, a fost închis un spital, cel din Drăgănești Olt. În total, sistemul sanitar județean are 3.772 de angajați, dintre care 945 cu studii superioare, 1.769 personal mediu sanitar și 770 personal auxiliar sanitar.

Spitalele din Olt nu au atras fonduri europene, însă au realizat investiții din bugetele locale. În anii 2014-2015 au fost renovate clădirile spitalelor din Corabia, Schitu Greci și Caracal pentru creșterea performanței energetice, din fonduri locale și județene.

În acest an, banii Consiliului Județean susțin investiții la Spitalul Județean de Urgență Slatina și la spitalul din Balș, în timp ce Consiliul Local din Schitu Greci investește în spitalul din localitate.

Proiect european de 17 milioane de euro

În județul Vâlcea funcționează șase spitale publice, care asigură 2.089 paturi pentru spitalizare continuă, la care se adaugă alte 271 de paturi în cele șase spitale private. În sistemul medical public vâlcean sunt angajați 528 de medici și 1.404 asistenți medicali. În anul 2011, „s-a desfiinţat Spitalul Orăşenesc Bălceşti si s-a reorganizat în Cămin pentru persoane vărstnice”, spune Lorena Mărgăritescu, directorul executiv al DSP Vâlcea.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea derulează un proiect din fonduri UE de 17,17 milioane de euro pentru reabilitare și dotarea cu echipamente. Spitalul Orășenesc Brezoi a beneficiat în 2014 de un program european, în valoare de 800.000 de euro, pentru reabilitarea ambulatorului integrat.

Citiți analiza economică a județelor Olt și Vâlcea în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000