EVZ

Parașutistul clujean Vlad Lupaș, care a murit sâmbătă, a fost ”smuls afară din avion ca un dop de șampanie”. Saltul trebuia anulat de urgență

Vlad Lupaș
Autor: | | 8 Comentarii | 6727 Vizualizari

Procurorii au început o anchetă cu privire la moartea omului de afaceri clujean Vlad Lupaș (foto), care a căzut de la 3.000 de metri după ce a fost victima unui incident aviatic, în timpul unui salt cu parașuta. Lupaș era unul dintre patronii de la Salad Box.

Anchetatorii verifică mai multe ipoteze legate de tragedia care a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, și susțin că ceva ”ciudat” s-a petrecut în avionul din care s-au lansat parașutiștii, în sensul că fie erau prea mulți sportivi, fie din anumite motive parașuta folosită de Vlad Lupaș s-a desfăcut în timpul zborului iar curentul de aer l-a smuls pur și simplu afară din avion. Printre motivele invocate de anchetatori ar fi neplierea corespunzătoare a parașutei, anumite manevre făcute în interiorul avionului, care ar fi putut duce la agățarea parașutei de anumite părți de fuzelaz sau proasta funcționare a altimetrului, aparat care deschide parașuta automat, la o anumită altitudine.

În aviația sportivă, ceea ce s-a întâmplat la Luncani se numește ”deplierea parașutei în aeronavă”, și este o situație de extremă urgență. În urma acestei situații, parașutistul Vlad Lupaș a fost pur și simplu smuls din avion și proiectat în afara acestuia.

Sursele judiciare mai susțin că la ieșire din corpul avionului, Lupaș s-ar fi rănit de aripă, care prezenta urmele unei lovituri. ”Sunt o serie de factori care au condus la această situație. În urma anchetei vom stabili cauza exactă”, spune unul dintre anchetatori.

”A fost smuls ca dopul de șampanie”

În timpul saltului de sâmbătă, care a avut loc la aerodromul Luncani, înainte de Vlad Lupaș au sărit alți doi parașutiști. Apoi, spun sursele judiciare, în timpul ce victima se pregătea să sară parașuta acestuia s-a desfăcut.

Instructorul de parașutism Doru Baciu, care l-a instruit și pe Vlad Lupaș a declarat că din cauza curenților de aer și a parașutei deschise, Vlad Lupaș (foto jos) ”a fost smuls afară ca dopul de șampanie, așa de repede se petrece tot. Nu ai timp de reacție nu ai nimic”.

Doru Baciu a mai afirmat că și el a trecut printr-un astfel de incident dar că a reușit să piloteze parașuta de rezervă, ceea ce Vlad Lupaș nu a mai putut face, cel mai probabil din cauza lovituri de corpul avionului.

Specialiștii în aviație susțin că ceea ce s-a petrecut la Luncani face parte din categoria procedurilor de urgență care trebuie să ducă la oprirea saltului și aterizarea de urgență.

Deplierea parașutei în aeronavă, arată manualul de instruire a parașutistului, se petrece atunci când se are loc ”agățarea comenzii automate, manuală sau cordul parașutei extractoare de structura aeronavei, prin mișcări bruște, necontrolate”.

O altă cauză când parașuta se deschide în avion și nu aer are la bază ”funcționarea accidentală sau programarea incorectă a aparatului Cypres”.

Vlad Lupaș avea peste 500 de salturi la activ.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000