EVZ

Fabulos. Pelerinaj voodoo, la cascada haitiană Saut dEau, în numele zeiței dragostei, Erzulie

Sursa Foto: Cyd.ro
Autor: | | 1 Comentarii | 176 Vizualizari

În fiecare an, la mijlocul lunii iulie, mii de pelerini voodoo vin în pelerinaj la cascada Saut d Eau, să se scalde în apele acesteia, pentru o viață mai bună și pentru a o întâlni pe zeița iubirii din panteonul voodoo, Erzulie.

„Cascada magică, unde apare spiritul Erzulie. Vom cânta și vom dansa pentru a alunga răul”, a declarat, Erol Josue, preot voodoo hougan, director al Oficiului Național de Etnologie, scriu jurnaliștii de la AFP.com.

Potrivit acestuia, oamenii vorbesc cu Erzulie și au șansa să scape de lucrurile rele din jurul lor. Astfel, direct sub cascadă, bărbați, femei și copii vin împreună, fără taburi și fără prejudecăți, goi fiecare cu câte un mănunchi de frunze și se spală pentru a se purifica.

„Este nevoie să scăpăm de gândurile rele din trupurile noastre  și avem o renaștere: Saut d'Eau este  o renaștere,“ a zambit un  hougan.

La câțiva metri de apa proaspătă, Luckner Pierre-Juste cântă cu trei prieteni, în timp ce lumânarea dintre  ei  stă pusă în mijlocul unui copac.

„Trăim foarte prost, așa că am venit să ne  închinăm  sfinților pentru a vedea ce ne ar putea  să ne aducă. Noi suferim cu noi, calea de a ajunge aici este dificilă, dar am venit în apă pentru a ne răci corpul și mai ales spiritul”, reflectă Luckner.

Lângă micul orășel, situat la două ore de Port-au-Prince (capitala statului Haiti), se amestecă familiile sărace din mediul rural și cu cele  burgheze ale capitalei, pelerinajul acesta fiind  un exemplu rar de mixaj social în societatea haitiană. De asemenea, la pelerinajul de la Saut d Eau, este un refugiu pentru persoanele din comunitatea LGBT(lesbiene, homosexuali, bisexuali și transsexuali).

„Saut d'Eau este într-adevăr un exemplu de respect pentru dreptul la diferență: vei vedea transsexuali la Saut d'Eau, homosexualii care trăiesc în mod deschis, viața lor în oraș. Acesta este singurul loc în care oamenii se pot simți cu adevărat bine: nimeni nu are dreptul de a-i deranja, pentru că toți sunt copii ai Fecioarei, copii ai lui  Erzulie, mama independenței, care acceptă pe  toată lumea”, a conchis Erol Josue.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000