EVZ

Pregătiri de provocări militare pe multiple fronturi: 97 miliarde de dolari în plus pentru Armata SUA, peste propunerea Președintelui Trump | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 8 Comentarii | 2367 Vizualizari

Comisia pentru serviciul military al Senatului SUA a suplimentat bugetul Pentagonului cu peste 97 miliarde de dolari peste suma planificată de administrația Trump pentru anul 2018.

Creșterile vizează cu precădere întărirea prezenței în flancul Estic al NATO, dar și înarmarea Ucrainei, pe lângă finanțarea unor proiecte de înarmare ale categoriilor de forte americane. Prounerea a fost adoptată prin vot cu 27-0, și modifică National Defense Authorization Act (NDAA) din 2018.

În motivația amendamentelor este inclusă referirea directă la nevoia de „a descuraja agresiunea rusă”. Fondurile de desfășurare a trupelor în Europa de Est s-au mutat din spațiul misiunilor generale la bugetul de bază al Pentagonului, iar capitolul a fost numit de către Președintele comisiei, senatorul John McCain (RArizona) European Deterrence Initiative (EDI). Prin amendamentele la document, se prevede, de asemenea, ca Pentagonul să trimită spre aprobare și planurile viitoare pentru Inițiativa de Descurajare Europeană, „inclusive o evaluare a staționării trupelor permanente în Europa de Est.”

European Reassurance Initiative a crescut cu încă 1,4 miliarde de dolari, potrivit lui James Mattis, Secretarul Apărării. „Rusia nu va fi partenerul pe care nu-I doream și credeaam că va fi în anii 90, cel puțin nu în viitorul apropiat” declaarase Mattis la summitul NATO de la Bruxeles, de luna trecută.

La capitolul asistență pentru Securitate din bugetul Pentagonului, 500 milioane de dolari sunt destinați Guvernului Ucrainei pentru „Arme defensive letale”, jumătate din sumă fiind condiționată de acțiuni de substanță pentru a face reforme instituționale critice în domeniul Apărării pentru a susține capabilitățile dezvoltate prin utilizarea acestei asistențe. Secretarul Apărării trebuie să certifice reformele pentru a accesa partea a doua a finanțării.

Documentul pentru 2018 mai prevede un capitol important, respective împiedică explicit cooperarea militară cu Rusia(impusă din 2014) inclusive în cee ace privește coalițiile conduse de SUA, deci și coaliția anti-Daesh / ISIL din Siria și Irak dar interzice și utilizarea producelor Kasperski Lab deoarece firma ar putea fi vulnerabilă la influența guvernului rus.

Pentru a recalibra pregătirea și capacitatea de luptă și pentru a moderniza forța în vederea provocărilor viitoare, politica pentru US Navy vizează atingerea unui nivel de 355 vase într-un „mix optimal” dintre care 13 noi vase noi, cu 5 mai multe decât a cerut Casa Albă în proiectul original. Creșterea pe dimensiunea navală subliniază nevoia proiecției forței în spațiul naval la distanță strategică, vizate fiind Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu pentru întărirea capabilităților existente.

La nivelul Forțelor Aeriene, Programul finanțează 94 avioane noi F-35 Lockheed Martin Joint Strike Fighters dintre care 60 pentru Air Force, 24 pentru Marines și 10 pentru Forțele Navale față de cele 24 numai prevăzute de programul trimis de Președintele Trump Congresului. Senatul a mai prevăzut pentru forțele terestre o suplimentare cu 15.000 de soldați și 1000 marines(forte special) peste trupele prevăzute de proiectul Trump, cu 2.1% mai mult decât bugetul inițial sosit de la Casa Albă.

Cele mai puernic finanțate sunt însă proiectele apărării anti-rachetă pe linia cooperării SUA-Israel, un program care a primis 558.5 milioane de dolari mai mult decât bugetul originar Trump, ajungând astfel la o sumă de circa trei ori mai mare, 705 milioane de dolari. De remarcat totuși că bugetul propus de Senat, ca și cel al Camerei Reprezentanților – cu 4 miliarde de dolari mai puțin – și cel originar al lui Trump, de 603 miliarde de dolari, sunt toate peste nivelul maximal stability prin legea din 2011 a sechestrării care limita cheltuielile bugetare. Acum e necesar un acord cu Democrații pentru ca varianta finală a Senatului, camera decizională, să treacă în forma finală prin Congres.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000