EVZ

Prima baroneasă a Olteniei nu are opoziție | Romania 4 You

Autor: | | 11 Comentarii | 5349 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Dolj.

Olguța Vasilescu conduce cu mână de fier Doljul, nimeni neîndrăznind să i se opună în fieful ei

În 2012, candidata PSD la Primăria Craiovei, Olguța Vasilescu, a câștigat, după o luptă dură, bătălia cu Antonie Solomon, edilul-șef aflat în funcție, candidatul UNPR. După victorie, Vasilescu și-a extins puterea la nivelul întregului județ și și-a creat o rețea influentă la București, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, fiind considerat aliatul ei.


FOTO: Olguța Vasilescu, primărița CraioveiUnul din primii rivali pe care a reușit să-l tragă pe linie moartă este Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj. Acesta a rămas președintele CJ, deși, din 2013, este urmărit penal de către DNA, dar a fost scos de la șefia organizației județene de partid. În locul său a fost ales Claudiu Manda, un parlamentar obscur, susținut de Vasilescu. Tot ea l-a susținut pentru poziția de ministru de Finanțe, dar președintele Băsescu l-a respins. Probabil că Manda va fi propulsat, în 2016, la conducerea CJ. Olguța Vasilescu nu are probleme cu DNA-ul, dar Universitatea București a decis, în decembrie 2014, că a plagiat și a anunțat că-i va retrage titlul de doctor, dacă noua legislație îi va permite. Fostul Consiliu Național de Etică, acum desființat, a decretat că Vasilescu nu a plagiat.

  • PNL evită confruntarea

Liberalii recunosc că nu se opun PSD-ului local

În Dolj, nu există practic opoziție la PSD. În aprilie 2014, liberalii au înlocuit-o de la conducerea organizației PNL din Craiova pe Cristina Calangiu, viceprimar al acestui municipiu, și au desființat întregul Birou Politic Municipal. Oficial, s-a spus că este vorba de măsuri organizatorice, dar surse politice au arătat că este vorba de blatul cu organizația PSD. „Nu am văzut niciun fel de poziție fermă ca partid de opoziție la nivelul municipiului Craiova”, spunea Mihai Voicu, președintele PNL Dolj. Deputatul Ionuț Stroe a preluat filiala din Craiova, dar în presa locală tot nu se găsesc declarații critice ale organizației liberale împotriva Olguței Vasilescu. PNL și-a anunțat, însă, candidatul la Primăria Craiovei, fostul fotbalist Pavel Badea, finul fostului primar UNPR Antonie Solomon. Pentru Consiliul Județean, liberalii l-ar susține pe Nicolae Giugea, provenit din PDL, fost prefect al acestui județ. În bătălia pentru primăria municipiului a intrat și arhitectul Horațiu Buzatu, care a înființat un partid local, Mișcarea Liberală. Buzatu este om de afaceri și a fost deputat PNL în legislatura 2004-2008.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 7.414 km pătrați, reprezentând 3,1% din teritoriul României.

● Populația este de 618.335 locuitori (2011), locul șapte pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 762.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 83,4 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu nominal era, în august 2015, de 1.588 de lei, în creștere cu 125 de lei față de august 2014.

● Rata șomajului este de 8,91% (noiembrie 2015), în ușoară creștere. Este județul cu una din cele mai mari rate ale șomajului.

● PIB pe cap de locuitor, în 2015: 6.800 euro. ● Speranța de viață: 72,8 ani. ani, cât media națională.

  • Fotbalul are prioritate

Ponta i-a făcut stadion

Deși județul are probleme de infrastructură, prioritatea guvernării PSD a fost să facă la Craiova un stadion de 55 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro sunt oferiți de Compania Națională de Investiții (CNI), subordonată Ministerului Dezvoltării, restul fiind banii Primăriei. Liviu Dragnea este cel care a avizat proiectul, în 2014, când era încă ministru. Întreaga reabilitare a drumului Craiova-Calafat - șoseaua care face legătura cu podul de la Calafat, spre Bulgaria – costă circa 65 de milioane de euro. Lucrările la această șosea au început în 2012 și se speră că vor fi gata în 2016. O altă legătură esențială pentru Dolj, autostrada Craiova-Pitești, este prinsă în Master Planul pentru Transporturi, cu o finanțare de 899 de milioane de euro și, teoretic, ar putea fi finalizată în intervalul 2016-2018. Deocamdată, bugetul pe 2016 prevede suma de 1,5 milioane de euro pentru efectuarea studiului de fezabilitate. S-a mai făcut în 2007 un studiu de fezabilitate, dar pentru un drum expres, document care a costat vreo 15 milioane de euro. Ford Craiova a condiționat creșterea producției de existența acestei rute de export.

  • Turism subdezvoltat

Dinescu, în loc de Petrache Lupu

Pe la 1935, mii de oameni se îndreptau zilnic spre Dolj: erau vremurile de pelerinaj la Maglavit, unde trăia Petrache Lupu, ciobanul care pretindea că s-a întâlnit cu Dumnezeu. Acum, Maglavitul este o localitate uitată, aflată la marginea celui mai frumos parc natural din județ, Rezervația Ornitologică de la Ciupercenii Vechi, o zonă din Lunca Dunării ușor inundabilă și plină de păsări rare, precum berze negre sau rațe pestrițe. În relativă apropiere, un alt paradis uitat: ostrovul de la Vana, unde trăiesc mistreți. Ostrovul a supraviețuit neatins pentru că o investiție de peste un milion de euro în portul de la Rast zace nefolosită. Niciun vapor nu poate intra în port pentru că Dunărea nu a mai fost demult decolmatată, iar cheiul este mult prea îngust pentru nave de mari dimensiuni. O investiție turistică de succes a fost cea de la Port Cetate, unde se află conacul lui Mircea Dinescu. Locul a fost conceput ca o platformă de evenimente culturale. A început să se dezvolte și turismul viticol, tot mai multe crame încercând să atragă vizitatori. Printre ele, Crama Segarcea, care produce vinuri care se exportă inclusiv în China.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Județul ales de Ford, pe primele locuri din țară la șomaj

Județul Dolj, situat în inima Olteniei, se mândrește cu tradiția feroviară, marcată de fostul colos Electroputere din Craiova și continuată în prezent de compania Softronic, ce produce locomotive și trenuri electrice. Însă, cea mai mare companie din județ este Ford România, americanii producând automobile la Craiova după preluarea, în 2008, a uzinei Automobile Craiova.În luna august 2015, în județul Dolj erau circa 124.500 de angajați, cu 11% mai puțini decât erau în anul venirii crizei economice. Totuși, din 2010 încoace, numărul salariaților din județ este în creștere, după cum indică cifrele Institutului Național de Statistică (INS).

Șomaj de peste 9%

Aproape șapte din zece angajați activează în domeniul serviciilor, iar aproape o treime dintre aceștia lucrează în industrie și construcții.

Leafa netă medie a lucrătorilor din Dolj era, în luna august 2015, de 1.588 de lei, în creștere cu 30% față de anul 2008 și cu doar 3% comparativ cu 2014. Media pe țară în luna de referință a fost de 1.813 lei.

În luna octombrie a anului trecut, în județul Dolj erau, în total, 179.601 pensionari, trei sferturi dintre aceștia fiind pensionați la limită de vârstă. Pensia medie a vârstnicilor din acest județ era de 762 de lei/lună, după cum arată datele pentru luna octombrie 2015, transmise EVZ de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Rata șomajului din județul Dolj era, la finele lunii decembrie a anului trecut, de 9,21%, conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj. Județul se situează în top 6 județe cu cele mai mari rate ale șomajului din țară. Dintre cei 26.172 șomeri, 4.666 beneficiau de indemnizație de șomaj. Anul trecut, 11.937 persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul programelor AJOFM.  • EDUCAȚIE

Investiții din fonduri europene în construcții și reabilitări

În județul Dolj, în anul școlar 2015-2016, funcționează 189 unități de învățământ de stat cu personalitate juridică și 387 structuri arondate, la care se adaugă 18 unități particulare, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, transmise EVZ.

Acestea îi găzduiesc pe cei 92.358 de copii și elevi din județ. Doar nouă unități de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare.

Rată de promovare de 65% la Bac

Rata promovabilității la examenul de Bacalaureat desfășurat anul trecut a fost, la nivelul județului Dolj, de 65,22%, conform informațiilor ISJ Dolj.Două colegii din Craiova, „Frații Buzești” și „Carol I”, au marcat o rată de promovare de 100%, toți elevii reușind să promoveze examenul.

În ceea ce privește examenul de Definitivat, anul trecut s-au înscris 140 de candidați, dintre care au luat notă de trecere 75 de persoane.

De asemenea, dintre cei 743 de dascăli înscriși la examenul de Titularizare, 312 au obținut medii peste 7, iar 241 medii sub 7.

La olimpiade și concursuri școlare, elevii doljeni au obținut, anul trecut, 11 locuri I, zece locuri II, 15 locuri III, nouă mențiuni speciale și 13 mențiuni. La olimpiadele internaționale, elevii din județ au obținut șase titluri, dintre care o medalie de aur și două de argint.

Sectorul educației din județul Dolj a reușit să atragă fonduri europene pentru reabilitarea și construcția unor unități de învățământ. Astfel, între anii 2010-2012, au fost reabilitate școlile gimnaziale din localitățile Gercești, Murgași și Drănic.

Iar în perioada 2013-2015, au fost construite din bani europeni în total șapte grădinițe, din localitățile Valea lui Pătru, Goicea, Bucovăț, Braloștița, Drăgotești, Albești și Lesile, precum și în Bulzești.

  • SĂNĂTATE

Spitalele doljene au fost eficientizate înainte de reforma în sănătate

Pe teritoriul județului Dolj funcționează 30 de spitale, dintre care 13 sunt publice și 17 sunt private. Totodată, sunt 445 cabinete de medicină de familie, 467 de cabinete de medicină dentară, 913 cabinete aferente altor specialități și 105 laboratoare, potrivit datelor furnizate EVZ de către oficialii Direcției de Sănătate Publică Dolj.


Reforma spitalelor  nu a vizat închiderea niciunei unități sanitare din județul Dolj


Pacienții doljeni se pot interna pe cele 4.485 paturi pentru spitalizare continuă, dintre care 4.296 în sistemul public, și pe 459 paturi pentru spitalizare de zi, 160 fiind în unitățile de stat.

Finanțare din bani UE și bugetul local

Spre deosebire de majoritatea județelor din țară, reforma spitalelor nu a vizat închiderea niciunei unități sanitare, „deoarece, în anul 2002, spitalele și secțiile neperformante au fost reorganizate în șapte unități medico-sociale cu 255 paturi”, explică reprezentanții DSP Dolj.

În sistemul de sănătate local activează 11.278 angajați, inclusiv în farmacii. În sistemul public lucrează 7.305 angajați.

Craiova, fiind centru universitar, nu se confruntă cu lipsa cadrelor medicale. Totuși, pentru unele specialități deficitare la nivel național (Medicină de urgență, Neonatologie, ATI, Endocrinologie, Boli de nutriție și metabolism) spitalele din județ își găsesc greu specialiști.

Spitalul Filantropia din Craiova a derulat un proiect din fonduri UE pentru implementarea unei aplicații informatice de e-sănătate. De asemenea, ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Urgență Craiova a fost reabilitate cu fonduri europene.

Totodată, și autoritățile locale investesc în sistemul sanitar. De exemplu, Spitalul Municipal Calafat a fost dotat, din bugetul local, cu centrale termice și a fost reabilitată secția de Pediatrie, investiția totală cifrându-se la 335.000 de lei.

Citiți analiza economică a județului Dolj în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000