EVZ

Primarul Boc îi salvează pe foștii adversari din PNL | România 4 you

Autor: | | 3 Comentarii | 4269 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Cluj.

În timp ce vechi liberali clujeni se ceartă între ei – când nu îi ia DNA-ul – realegerea primarului Emil Boc pare o certitudine

La începutul anului 2015, liberalii, cuprinşi de entuziasm după victoria lui Klaus Iohannis, doreau să scape de Emil Boc şi să pună un alt candidat la Primăria Cluj. Au renunţat, după ce Boc a dat semnalul că va rămâne alături de PNL, în pofida prieteniei cu Traian Băsescu. În 2014, primarul Clujului a dat semne că este alături de Mișcarea Populară, dar nu a profitat de ordonanța care permitea migrația primarilor pentru a dezerta.


FOTO: Emil BocTrădare liberală

În schimb, vechii liberali din acest judeţ se ceartă între ei. Ei l-au ales, în iunie, pe Mihai Seplecan în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj – după ce Mihai Uiorean a fost pus sub anchetă de către DNA şi a demisionat – şi tot ei i-au retras sprijinul, după cinci luni. Potrivit unor surse ale EVZ, liderii PNL Cluj au „aruncat pe piață” diploma de studii folosită de Mihai Seplecan, pentru angajarea la Hidroserv Cluj și Electrica Cluj, unde a ocupat poziții de director, funcții impuse politic. Poliţia verifică dacă diploma emisă de Universitatea Spiru Haret, este falsă. Seplecan a fost deja exclus din PNL.

  • Intelectualii PSD

Grupul de la Cluj nu atrage alegători

În vremea guvernării Năstase, în PSD s-a constituit așa-numitul grup de la Cluj, din care făceau parte, printre alții, Vasile Dâncu, pe atunci ministru al Informațiilor, Vasile Pușcaș, ministru al Integrării Europene, și Ioan Rus, ministru de Interne. La sfârșitul lui 2004, grupul promova o politică de modernizare și descentralizare a PSD și i se opunea lui Ion Iliescu. În 2005, l-au susținut pe Mircea Geoană să ajungă președinte al PSD, iar ulterior, după ce fostul ministru de Externe a pierdut prezidențialele, l-au ajutat pe Victor Ponta să preia formațiunea social- democrată. La Cluj însă, grupul nu a atras alegătorii și nu a reușit să facă social-democrația mai atractivă pentru ardeleni. Din 2004, PSD nu i-a pus nici o problemă lui Emil Boc. Băsescu a câștigat în acest județ și în 2004 și în 2009. În 2012, PSD i-a lăsat pe aliații liberali să se bată cu PDL. Acum, organizația social-democrată este condusă de către Remus Lăpușan, un relativ obscur consilier local. Aurelia Cristea, fost ministru al Dialogului Social în Guvernul Ponta 3 (în 2014) va fi contracandidatul lui Boc, la localele din 2016.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 6.674 km pătrați, reprezentând 2,8% din teritoriul României.

● Populația este 691.106 locuitori (2011), în scădere față de vârful din 1992 când se înregistrau 736.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 98,7 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu nominal era, în mai 2015, de 1916 de lei, în creștere cu 8,2% faţă de mai 2014.

● Rata șomajului este de doar 2,6%. Clujul se confruntă cu o lipsă a forței de muncă.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 7.227 euro.

● Speranța de viață: 75 ani. Locul trei pe țară, după Vâlcea și București.

  • Competiție pentru 2021

Capitală culturală europeană

Cluj Napoca se bate pentru statutul de Capitală Europeană a Culturii, în 2021. Deocamdată, în 2015, a obținut statutul de Capitală Europeană a Tineretului. Cel mai important moment al acestui statut a fost festivalul de muzică electronică Untold: peste 240.000 de spectatori au participat la eveniment, între 30 iulie – 2 august. Printre participanți, primarul Emil Boc și familia sa. “Cu Untold, Clujul a depășit o anumită fază, a avut un impact internațional, o reușită fantastică. A reușit să miște Clujul pe direcția de modernizare a lui. Nu e puțin lucru să aduci zeci de mii de oameni care au fost impresionați să descopere, totodată, și România, Transilvania”, spunea, recent, sociologul Vasile Dâncu, acum ministru în Cabinetul Cioloș. În plus, industria hotelieră din acest oraș a avut de câștigat de pe urma numărului uriaș de turiști.

Dacă ar obține și titlul de Capitală Europeană, Clujul ar primi o finanțare de la UE de 35 de milioane de euro. În 2007, Sibiul a beneficiat de acest statut, iar primarul de la acel moment, Klaus Iohannis, a ajuns președintele României.

  • Infrastructură bună

Pe aeroport nu mai sunt locuri de parcare

Clujul are o infrastructură relativ bună, față de alte județe, dar probleme mai sunt. De exemplu, aeroportul județean este în plină dezvoltare și a ajuns pe locul doi în țară, ca trafic de pasageri, dar mai este nevoie de investiții. „Dacă nu vom extinde locurile de parcare, vom fi nevoiți să refuzăm aeronave. Acum pot parca opt aeronave mari și două mici, și avem nevoie pentru anul viitor de loc pentru alte două aeronave mari”, spunea, în aprilie 2015, directorul David Ciceo. Traficul prin municipiu rămâne o altă problemă, iar primarul Boc a promis o șosea de centură, la sud. PUZ-ul proiectului a fost respins, în august, iar investiția este în stand-by. În schimb, Clujul are șansa ca Guvernul să finanțeze un spital regional – premierul Cioloș a anunțat că banii sunt prevăzuți în bugetul pe 2016. Proiectul de construire a unității medicale va fi finalizat în 3 ani. Investiția se va ridica la circa 150 de milioane euro. Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi construit pe un teren de 15 hectare în comuna Florești, de lângă Cluj-Napoca. Sunt proiectate 37 de secții și un heliport.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Investitorii străini țin salariile la un nivel ridicat

Județul Cluj poate servi drept un model pentru multe dintre județele țării. Cu o populație educată și implicată, dar și cu disponibilitate din partea autorităților locale, zona a devenit foarte atractivă pentru investitorii străini.


Clujul, printre puținele județe în care numărul salariaților îl depășește pe cel al pensionarilor.


Dezvo l ta rea economică masivă a județului a început odată cu venirea finlandezilor de la Nokia și a continuat și mai puternic după plecarea acestora, spațiile industriale eliberate ocupându-se rapid. Astfel, numărul angajaților din județul Cluj a crescut constant din 2010 încoace, după o scădere față de 2008, generată de criză. În luna august 2015, în județ lucrau cu carte de muncă 219.156 persoane, cu 15% mai mulți comparativ cu anul 2010, după cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Două treimi dintre salariați lucrează în domeniul serviciilor.

Cererea de forță de muncă bine calificată este mare în județul Cluj, fapt reflectat și în nivelul salarizării. Leafa medie lunară în județ era, în august 2015, de 1.961 lei, cu circa 150 de lei peste media pe țară, de 1.813 lei.

Totodată, în județ erau, în aceeași lună, 164.869 pensionari, Clujul fiind unul dintre puținele județe din țară în care numărul de salariați îl depășește pe cel al pensionarilor.

Pensia medie la nivelul județului este de 942 lei/persoană, depășind pensia medie la nivelul României (886 lei).Rata șomajului, printre cele mai reduse din țară

Județul Cluj se află printre primele cinci județe din țară cu cele mai reduse rate ale șomajului. La finele lunii noiembrie a acestui an, rata șomajului din județ s-a cifrat la 2,23%, în scădere faţă de cea înregistrată la finele lunii octombrie, când a fost de 2,28%.

Numărul șomerilor înregistrați în evidența AJOFM Cluj în luna noiembrie a fost de 7.892 persoane, dintre care 3.882 femei și 4.010 bărbați. Din totalul șomerilor, 2.327 persoane beneficiau de indemnizație de șomaj, restul fiind neindemnizate.

În perioada ianuarie – noiembrie 2015, prin programele derulate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 11.338 persoane şiau găsit loc de muncă, ne-au declarat reprezentanții AJOFM Cluj.

EDUCAȚIE

În anul de studii 2015-2016, în județul Cluj 93.929 elevi frecventează cele 401 instituții de învățământ, potrivit datelor transmise EVZ de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj. Din totalul unităților școlare, 45 sunt particulare. În total, 95 de instituții din județ nu au obținut autorizația sanitară, marea majoritate în mediul rural unde nu există apă curentă sau apă potabilă. Școlile clujene se mândresc cu faptul că 48% dintre participanții la olimpiadele naționale s-au întors anul acesta cu premii, iar Consiliul Județean a premiat, la rândul său, peste 500 de elevi și profesori cu rezultate deosebite. La examenul de Evaluare Națională, Clujul s-a situat pe al doilea loc pe țară, 91,5% dintre elevi primind note peste 5. Totodată, 83,42% dintre elevii clujeni au promovat examenul de Bacalaureat în prima sesiune, cel mai ridicat procent din țară. Proiectele mari de investiții din județ cuprind noul sediu ISJ (finanțare de la buget de 2,2 mil. euro), încă în construcție, și trei proiecte din fonduri UE: reabilitarea și extinderea liceului Alexandru Papiu Ilarian din Dej (1,6 mil. euro, finalizat în 2013), Colegiul „Andrei Mureșanu” din Dej (4 mil. euro, finalizat în 2014), Colegiului Mihai Viteazul din Turda.

SĂNĂTATE

În județul Cluj, 591.751 persoane plătesc asigurările de sănătate. Pentru acestea au fost tipărite 524.895 carduri de sănătate, fiind activate 338.543 carduri. 10.274 carduri nu au fost încă ridicate de la CAS Cluj. În județ funcționează 16 spitale publice și 21 spitale private, cumulând 5.832 paturi pentru spitalizare continuă și 33 paturi pentru spitalizare de zi. În spitalele din județ activează aproximativ 12.545 angajați, dintre care 1.556 medici. Totuși, conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) spune că mai sunt necesari specialiști în ATI și radiologie în spitalele municipale. Trei spitale au beneficiat de investiții: Institutul Oncologic „Prof.Dr.Ion Chiricuță” (programele CEDICROM, „Inițiative de sănătate publică”, CerCcRom), Spitalul Județean de Urgență (fonduri europene pentru creșterea competitivității economice și pentru dezvoltarea resurselor umane) și Spitalul Clinic de Recuperare (fonduri UE, parteneriat cu Universitatea Tehnică), toate trei din Cluj-Napoca.

Citiți analiza economică a județului Cluj în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000