EVZ

PSD a cucerit fostul fief al baronului PDL Ioan Oltean | România 4 you

Pe vremuri, Bistrița-Năsăud era un județ condus cu mână de fi er de Ioan Oltean, de la PDL.
Autor: | | 1 Comentarii | 2157 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania va avea o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor nouă luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Bihor.

Pe vremuri, Bistrița-Năsăud era un județ condus cu mână de fi er de Ioan Oltean, de la PDL. Astăzi, împreună cu alți foști lideri PDL, baronul dă explicații la DNA sau în fața judecătorilor. În schimb, liderii locali ai PSD, care domină politic, au scăpat până acum de acuzațiile de corupție

Județul Bistrița-Năsăud, unul din cele mai sărace din Ardeal, a fost mereu un teritoriu disputat de PSD și fostul PDL. În 2004, social-democrații au preluat președinția Consiliului Județean și au pierdut primăria municipiului reședință de județ, pe care au ocupat-o ex- PD-iștii lui Traian Băsescu.


Fără șosele, județele învecinate fură turiștii | România 4 you

Investiții puține, salarii și pensii mici | România 4 you


În 2008, situația s-a inversat. În 2012, USL a câștigat alegerile și la Consiliul județean, și la Primăria municipiului Bistrița, dar atât primarul, cât și președintele consiliului sunt membri ai formațiunii social-democrate. În acest moment, Ioan Oltean este pus sub acuzare într- un dosar de corupție. El este cercetat și pentru că în martie 2012, a anunţat două persoane că a doua zi DNA urma să facă percheziţii la domiciliile acestora. În septembrie 2009, Oltean spunea: „Broscoiul PSD îmi stă în gât, sper să-l dau afară definitiv”.


FOTO : Ioan OlteanUnificarea PNL-PDL, de fațadă

Este foarte posibil ca PSD să își mențină puterea și după 2016, întrucât marele partid liberal este măcinat de conflicte, și în acest județ.

De altfel, la Bistrița este locul în care Teodor Atanasiu a făcut celebrele sale afirmații despre modul în care vechii liberali îi vor înghiți pe democrat- liberali. „Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă primul ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă!”, spunea Atanasiu, la o reuniune de partid cu ușile închise, la care participa și Alina Gorghiu.

Ulterior, presa a speculat că înregistrarea discuției a ajuns la presă prin intermediul unui fost membru al PDL. În timp, disputele din organizația județeană a marelui PNL au fost băgate sub preș, dar ele mocnesc. Nu este deloc clar cine va candida din partea acestui partid la alegerile locale din 2016, pentru principalele poziții în administrație.

„Fă, Doino!” Pană, în echipa Dragnea

Președintele Consiliului Ju de țean, fostul deputat PSD Radu Moldovan, conduce și organizația social-democrată.

Moldovan a fost purtător de cuvânt al PSD, la nivel național, și un apropiat a lui Victor Ponta. După ce a pierdut alegerile prezidențiale, Radu Moldovan nu a mai fost auzit făcând declarații politice despre politica de la nivel național.


Bistrița- Năsăud este și unul din puținele fiefuri PSD din Transilvania, organizația locală fiind cea mai performantă din regiune.


La sfârșitul anului 2014, el și-a depus demisia de la conducerea PSD-Bistrița, dar după mai puțin de un an el a fost reconfirmat.

Radu Moldovan și-a anunțat public sprijinul pentru Liviu Dragnea, dar fără mare entuziasm. Județul Bistrița- Năsăud are însă un reprezentant în noua conducere centrală a PSD: pe Doina Pană, fostul ministru al Apelor, cunoscută după ce s-a plimbat cu barca la inundații alături de Liviu Dragnea și Victor Ponta, iar premierul i s-ar fi adresat cu apelativul „Fă”. Pană este acum vicepreședinte al PSD, în cadrul cotei oferite femeilor.

Primarul Ovidiu Crețu a învins ANI

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, și el de la PSD, este unul din puținii aleși locali care au câștigat procesul cu ANI.

În 23 septembrie 2013, ANI anunța că primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 1 octombrie 2012 - 21 ianuarie 2013, întrucât a fost și reprezentant asociat persoană juridică în cadrul unei societăți comerciale. În februarie 2015, Crețu a învins ANI.  


Fără șosele, județele învecinate fură turiștii | România 4 you

Investiții puține, salarii și pensii mici | România 4 you


Săraci, dar trăiesc mult

● Județul Bistrița-Năsăud are o suprafață de 5.755 de kilometri pătrați, densitatea fiind de 51,9 locuitori/ km pătrat.

● Populația a scăzut la 277.861 locuitori, locul 35 pe țară. Vârful a fost înregistrat în 1992, când județul avea 327.000 de locuitori.

● PIB-ul pe cap de locuitor este de 4.809 euro (date Comisia Națională de Prognoză, 2013)

● Salariul mediu brut 1196 lei (date din 2012)

● Speranța de viață (74,1 ani), locul șapte la nivel național, apropiată de Vrancea și Suceava.

● Aproape 70% din gospodării au canalizare (date din 2011), sub media pe țară.

● Rata șomajului: 4,01%, mult sub media pe țară.

● Exporturi, 2014: 600 milioane euroTag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000