EVZ

PSD se îndreaptă spre ochiul furtunii! Ofensiva lui Dragnea și mizele CEx de la Iași

Autor: | | 8 Comentarii | 7066 Vizualizari

Vijelia din PSD se întețește de la o zi la alta. După înfrângerea de etapă de luni, înregistrată în CEx, când mai mulți baroni i s-au împotrivit în mod concertat, pentru prima oară în mandatul său, solicitând restructurarea din temelii a Cabinetului Tudose și convocarea Congresului extraordinar, Liviu Dragnea declanșează o contraofensivă de proporții în teritoriu

Mai exact, potrivit surselor „Evenimentului zilei”, Liviu Dragnea se află în „turneu”, până la finalul săptămânii, în filialele PSD din Moldova, unde își negociază intens susținerea politică, în contextul războiului civil care cutremură partidul. De partea cealaltă a baricadei, și gruparea Mihai Tudose - Niculae Bădălău - Adrian Țuțuianu își intensifică tratativele de culise, cu scopul de a provoca demisia lui Dragnea, în cadrul CEx-ului de la finalul lunii ianuarie. EVZ vă prezintă filmul celor mai recente reglări de conturi de la vârful PSD.

 Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Negocieri cu Oprișan

Miercuri, Liviu Dragnea a desfășurat o serie de vizite-fulger în Vrancea, unde a purtat o serie de discuții cu baronul Marian Oprișan (foto jos), cel care, luni, l-a acuzat că „a îngropat democrația din PSD”, solicitând o restructurare amplă a Executivului. Facem precizarea că, în turneul moldav, Dragnea este însoțit de principalii săi susținători executivi: vicepremierul Paul Stănescu (vechi prieten) și Adrian Gâdea, secretar de stat în MDRAP și fost președinte al Consiliului Județean Teleorman. Este de notat că prima întâlnire a lui Dragnea cu un baron contestatar s-a consumat în compania lui Marian Oprișan, care, interesant, s-a distanțat de scrisoarea lui Niculae Bădălău, în ceea ce privește propunerea unei „conduceri colective” a PSD, proiect pe care l-a etichetat drept „glumă”. De altfel, în artitmetica răfuielilor intestine, atât tabăra Dragnea, cât și tabăra Tudose sunt conștiente că ideea unei „conduceri colective” este o perdea de fum care vizează, în mod evident, debarcarea actualului lider.

De la Vrancea, la Suceava. Contractele lui Stănescu

Potrivit surselor EVZ, Liviu Dragnea va ajunge astăzi la PSD Suceava, organizație în care se desfășoară alegeri interne. La fel ca în Vrancea, tripleta Dragnea-Stănescu-Gâdea intenționează să-i întâlnească pe primarii socialdemocrați din județ. Pretutindeni, cei trei vor milita împotriva restructurării guvernamentale și a oportunității convocării Congresului extraordinar. De asemenea, în cursul turneului antiTudose, Paul Stănescu (vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale) va semna mai multe contracte și proiecte, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Miza: „îmblânzirea” Moldovei

De la Suceava, Dragnea va pleca la Vaslui, pentru ca la finalul săptămânii să ajungă la Botoșani. Turneul desfășurat în Moldova comportă o intensă valență strategică, în condițiile în care filialele din județ și-au manifestat în repetate rânduri nemulțumirea că sunt excluse de la Palatul Victoria – de altfel, pozițiile critice emise de Marian Oprișan de-a lungul timpului vizau același aspect. Totodată, negocierile au rolul de a domoli rebeliunea lui Tudose în Moldova (promițând, printre altele, o reprezentare corespunzătoare într-o viitoare formulă guvernamentală), în condițiile în care viitorul CEx – crucial în aritmetica răfuielilor fratricide – va fi organizat la Iași, în fieful lui Mihai Chirica, unul dintre cei mai vechi contestatari ai președintelui PSD. În săptămânile viitoare, tripleta Dragnea-Stănescu Gâdea plănuiește vizite și negocieri în toate județele țării.

Planul anti-Dragnea

Așa cum EVZ a dezvăluit în urmă cu câteva zile, proiectul restructurării din temelii a Guvernului vizează, în subsidiar, provocarea demisiei lui Liviu Dragnea, în cadrul CEx-ului de la Iași. Același lucru îl țintește și propunerea unei formule „colective” de conducere, fluturată de Niculae Bădălău. Finalmente, dacă Dragnea nu va face pasul înapoi, tabăra din jurul lui Mihai Tudose va cere, în fieful lui Chirica, organizarea alegerilor interne naționale (singura procedură care, potrivit Statutului, poate duce la alegere sau demiterea președintelui PSD) și convocarea Congresului extraordinar. De altfel, Bădălău a avertizat încă de luni că, deși nu-l poate demite pe președintele partidului, forul suprem poate vota o serie de „decizii importante”. Până la tranșarea situației, premierul Mihai Tudose va continua să amenințe cu înaintarea demisiei, fiind conștient că Liviu Dragnea nu-și permite să provoace prăbușirea PSD de la Palatul Victoria.

Strategia

De partea cealaltă a baricadei – în timp ce premierul Mihai Tudose își accentuează disidența la Palatul Victoria, secondat de vicepremierul Marcel Ciolacu, vizând epurarea fidelilor actualului președinte –, executivul Niculae Bădălău (foto sus) (omul doi din PSD) și baronul de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, se ocupă de coordonarea în teritoriu a taberei anti-Dragnea. Cei patru poartă numeroase negocieri cu lideri de organizații și primari – vă reamintim că negocierile au fost demarate chiar de Țuțuianu, sâmbătă, care s-a întâlnit cu primarii din Dâmbovița și le-a cerut să-l susțină pe Mihai Tudose. De asemenea, Tudose și Ciolacu lucrează la un proiect de restructurare guvernamentală pe care intenționează să-l prezinte atât conducerii PSD, cât și liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, prin intermediul lui Niculae Bădălău. La fel ca Dragnea, și Tudose încearcă să câștige sprijinul lui Tăriceanu – ambele tabere promit păstrarea celor patru portofolii ALDE.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000