EVZ

PSD și PNL își împart Defileul Jiului | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 820 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Gorj și Hunedoara.

Sudul Defileului Jiului, situat în Gorj, este fieful lui Ponta, nordul este al PNL

Fostul premier Victor Ponta a anunțat deja că intenționează să candideze în 2016, tot într-un colegiu din Gorj. PSD are șanse să-și conserve principalele poziții deținute în județ - deține președinția Consiliului Județean și 45 de primării, inclusiv pe cea a municipiului Târgu Jiu, din ’70. Problema, ca în multe alte județe, este în ce măsură Justiția nu la a strica planurile.

În mai 2015, DNA a făcut percheziții acasă la primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. Și președintele CJ, Ion Călinoiu, are probleme, însă cu ANI. În iunie 2015, el a fost acuzat de incompatibilitate și fals în declarațiile de avere. La Gorj, PNL îl are în frunte pe senatorul Tudor Barbu, ales în 2012 pe listele PP-DD, cu o scurtă trecere și prin PC, partidul lui Dan Voiculescu. Pentru Primăria Târgu Jiu, PNL îl susține pe un fost șef al gărzii SPP a lui Iliescu, Octavian Lupulescu.

În lupta pentru președinția CJ, liberalii l-au trimis pe Dan Vâlceanu, care provine din vechiul PDL. În 2013, presa scria că acesta are peste 20 de contracte cu Complexul Energetic Oltenia, prin firmele pe care le deţinea el şi mama sa. Tatăl său, Eugen Vâlceanu, a fost subprefect al Gorjului și a candidat, în 2008, pentru PSD.

  • Migrație masivă

Liberalii câștigă cu politicieni de împrumut

Hunedoara este unul din puținele județe în care PNL nu numai că nu a pierdut de pe urma ordonanței traseiștilor, ba chiar a câștigat. După ce fostul președinte al CJ, Mircea Moloț, a fost demis, fiind declarat incompatibil, acest post a fost preluat de către Adrian David. Acesta a fost ales, în 2012, pe o listă a UNPR, dar a dezertat la PNL profitând de OUG nr. 55/2014. Și la Deva este o situație asemănătoare: primarul Petru Mărginean s-a înscris, în octombrie 2014, în PNL, după ce vreme de 19 de ani a deținut funcția de președinte al filialei județene Hunedoara a PC. Liberalii l-au recuperat și pe Ilie Păducel, fostul prim-secretar PCR al Petrilei, ultimul primar comunist al orașului. Candidatura lui Păducel pe listele PNL e în flagrantă contradicție cu lustrația asumată de liberali. PSD stă atât de prost în acest județ încât, la începutul lunii februarie, nici măcar nu avea candidat la primăria municipiului de județ. Una din cele mai hazlii situații este că deputatul Mircea Muntean, membru PSD, va candida pentru PSRO – formațiunea lui Mircea Geoană – la Primăria Devei. În noiembrie 2014, el a fost implicat într-un accident rutier, a fugit apoi să se ascundă în tufișuri și a rămas blocat pe un gard.

Fișa județului Hunedoara

● Suprafața județului este de 7.063 km pătrați, reprezentând 2,96% din teritoriul României.

● Populația este de 418.565 locuitori (2011), locul 19 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 548.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 59 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în noiembrie 2015, de 1.108 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 5.967 de euro.

● Speranța de viață: 72,9 ani, cu patru ani mai puțin decât bucureștenii.

Fișa județului Gorj

● Suprafața județului este de 5.700 km pătrați, reprezentând 2,3% din teritoriul României.

● Populația este de 334.238 locuitori (2011), locul 28 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 401.201 de locuitori.

● Densitatea populației este de 59,6 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în septembrie 2015, de 1.655 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 7.512 de euro.

● Speranța de viață: 73,5 ani, cu patru ani mai puțin decât bucureștenii.

  • N-au șosele, dar au teren de fotbal

Ponta investește în sport

Deși județul Gorj are serioase probleme de infrastructură, prioritatea guvernului Ponta a fost să bage bani în stadion și săli de sport. La centura Târgu Jiu se lucrează din 2014, dar firmele care au subcontractat lucrările se ceartă între ele și, în vara lui 2015, a fost nevoie de intervenția Jandarmeriei pentru a-i separa pe muncitorii celor două companii. În plus, pe traseul șoselei a fost descoperită o localitate din epoca bronzului, veche de circa 3000 de ani, ceea ce a provocat noi întârzieri. Însă Compania Națională de Investiții (CNI), subordonată Ministerului Dezvoltării, bagă circa 100 de milioane de lei în noul stadion din Târgu Jiu, deși echipa locală de fotbal, Pandurii – finanțată de Complexul Energetic Oltenia, care a încheiat anul cu pierderi de peste 800 de milioane de lei – are probleme financiare. Contractul a fost semnat în perioada în care Liviu Dragnea era ministru al Dezvoltării. Și Sala Sporturilor va fi modernizată, bugetul alocat fiind de cinci milioane de euro. Aici juca echipa de baschet susținută de Ponta, Energia Târgu Jiu, care se bătea cu echipa de fotbal pentru subvențiile de la Consiliul Județean.

  • Natura învinge mașina

Lupta autostrăzii cu liliecii, castorii și urșii

Proiectata autostradă Lugoj-Deva, care traversează județul Hunedoara, se chinuie de ani întregi cu diverse clanuri de animale, care și-au găsit adăpost exact pe traseul construcției. În octombrie 2014, au apărut pe traseu niște lilieci care viețuiau într-o peșteră din apropiere. După aceea, un localnic din Bejan (Hunedoara) a descoperit trei familii de castori care și-au făcut casă pe un canal care se află lângă un iaz al Termocentralei Mintia. Castorii urmează să fie mutați de către o societate specializată, iar liliecii sunt „sub observație”. În sfârșit, autostrada îi împiedica pe urșii bruni să migreze între Munții Banatului și Apuseni, așa că aceștia vor beneficia de un traseu special: șase ecoducte, tuneluri săpate în pământ, acoperite cu verdeață. Costul lor: 65 de milioane de lei. Pe traseul autostrăzii au fost descoperite și rămășițele unei așezări vechi de circa 6.000 de ani. Generalul în rezervă Mircea Chelaru a decretat că ar fi vorba de o așezare dacică. „Este numitorul comun al existenței noastre inteligente de peste 20 de mii de ani”, a decretat Chelaru. Totuși, constructorii speră ca Lugoj-Deva să fie gata în acest an.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Forța de muncă depinde de companiile din energie

Județele Gorj și Hunedoara s-au afirmat pe harta României încă din perioada comunistă datorită mineritului și producției de energie. Totuși, această activitate s-a restrâns după căderea fostului regim. De exemplu, dacă în anul 1990, în Gorj, în acest domeniu lucrau circa 100.000 de persoane, numărul acestora a scăzut până la aproximativ 15.000 în prezent și continuă să se reducă. În județul Hunedoara, în acest domeniu mai activează aproximativ 6.000 de persoane.


FOTO: Activitatea de minerit a Complexului Hunedoara va fi separată de cea de producere a energieiÎn 2016, Complexul Energetic Oltenia asigură 30% din necesarul energetic al țării și a fost scos la vânzare de Guvernul Cioloș.

Iar Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență la începutul acestui an, după ce i-a fost acordat, în decembrie 2015, un ajutor de stat de 167 milioane de lei. Comisia Europeană a cerut ca activitatea de minerit a complexului să fie separată de cea de producere a energiei. De ce urmează să se întâmple cu complexele energetice este legată și soarta a mii de angajați din cele două județe.

Câte un pensionar pentru fiecare salariat

În luna octombrie a anului trecut, în județul Gorj erau 74.039 de salariați, în scădere cu 11% comparativ cu anul 2008. Peste jumătate dintre lucrători, aproape 40.900 de persoane, activau în domeniul serviciilor, iar circa 32.000, în industrie și construcții.

Județul Hunedoara avea, la aceeași dată, 112.370 salariați, cu 14% mai puțin față de anul venirii crizei, potrivit cifrelor Institutului Național de Statistică (INS). Circa jumătate din forța de muncă (peste 57.600 de persoane) era angajată în servicii, în timp ce în jur de 52.000 de angajați activau în industrie și construcții.

În fiecare dintre cele două județe, raportul dintre numărul de salariați și numărul de pensionari este de aproximativ 1 la 1.

Salarii mai mici decât media țării

Câștigul salarial mediu net lunar al locuitorilor celor două județe este sub media pe țară de 1.871 de lei, în luna octombrie 2015. În Gorj, leafa medie era de 1.799 de lei/lună, iar în Hunedoara, de 1.524 de lei/lună, conform INS.

În județul Gorj, în luna noiembrie a anului trecut, erau 81.122 de pensionari, circa șapte din zece fiind pensionați la limita de vârstă. Pensia medie a vârstnicilor din județ era de 898 de lei/lună.

Totodată, în județul Hunedoara erau 128.862 de pensionari, dintre care 71,5% au ieșit la pensie la limită de vârstă. Pensia medie lunară la nivelul județului Hunedoara era de 1.066 de lei.

Șomaj de 7,42% în Gorj și de aproape 6% în Hunedoara

La finalul anului trecut, rata șomajului din județul Gorj era de 7,42%, în evidențele AJOFM Gorj fiind înregistrați 10.540 șomeri, dintre care 3.980 de persoane indemnizate. În total, pe parcursul anului 2015, prin programele agenției județene, 4.685 de șomeri și-au găsit un loc de muncă.

În același timp, în județul Hunedoara era înregistrată o rată a șomajului de 5,99%, cu 11.339 șomeri înregistrați oficial, dintre care 3.611 indemnizați. Anul trecut, prin intermediul programelor AJOFM Hunedoara, s-au angajat 16.369 persoane.

  • EDUCAȚIE

Grădinițe construite cu bani de la Banca Mondială

În județul Gorj, au început anul de învățământ 2015-2016 55.543 de elevi, care studiază la cele 115 unități de învățământ din județ. Dintre acestea, 91 de unități dețin autorizații sanitare.

La examenul de Bacalaureat, în sesiunea din vară, s-au prezentat 4.222 liceeni, rata promovabilității fiind de 53,51%. La examenul de Evaluare Națională de anul trecut, s-au prezentat 3.350 de elevi, dintre care 78,87% au promovat, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj.Examenul de Definitivat a fost promovat de 42,1% dintre cei 173 de candidați prezenți. În ceea ce privește promovabilitatea la Titularizare, 61,38% dintre cei 334 de candidați au luat note peste 5, iar 27,54% au primit note peste 7.

Printre proiectele de investiții încheiate anul trecut în județul Gorj menționăm Grădinița cu Program Normal Cartier Narcise din Târgu Jiu și Grădinița cu Program Normal Telești, ambele fiind proiecte derulate prin Banca Mondială.

Numărul elevilor, în scădere

În județul Hunedoara, 62.565 de copii studiau în instituțiile preșcolare, școlare, în licee și în învățământul profesional, în anul de studii 2013-2014, cele mai recente date publicate de Direcția Județeană de Statistică Hunedoara. Numărul elevilor care studiază în instituțiile de învățământ primar și gimnazial s-a redus aproape la jumătate, comparativ cu anul 1995. Dacă în anul de învățământ 1995-1996 în această categorie de vârstă erau 59.505 de elevi, în anul 2013-2014, mai rămăseseră 33.177 de elevi.

SĂNĂTATE

Trei spitale desfi ințate au fost redate pacienților

În județul Gorj, funcționează opt spitale, două centre de sănătate și 19 centre de permanență. Acestea totalizează un număr de 2.333 de paturi disponibile pentru pacienți. Odată cu reforma din sănătăte, a fost desființat spitalul orășenesc din Bumbești Jiu, unitate care a fost redeschisă un an mai târziu, potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Marius Constantin Boeriu.


În județul Hunedoara, trei spitale au atras fonduri europene pentru modernizare.


Spitalul din Bumbești Jiu a derulat un proiect din fonduri europene de extindere, modernizare și echipare a ambularorului integrat, în valoare de circa 5 milioane de lei. Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a implementat din fonduri europene echipamente și un sistem informatic integrat.

În Hunedoara, sunt 13 unități medicale cu paturi care dețin, cumulat, 2.896 de paturi. În sistemul medical din județ lucrează 4.489 angajați. În anul 2010, au fost închise Centrul Medical Călan, care a fost redeschis ca centru multifuncțional aparținând de Spitalul Județean de Urgență Deva, precum și Spitalul de Boli Cronice Petrila, redeschis ulterior ca Secție de cronici și îngrijiri paleative, ne-a spus Mariana Pancotan, directorul executiv al DSP Hunedoara. Au fost derulate proiecte cu finanțare europeană la Spitalul Municipal Orăștie (modernizare și dotare a ambulatoriului integrat) la Spitalul de Urgență Petroșani și la Spitalul Municipal Lupeni.

Citiți analiza economică a județelor Gorj și Hunedoara în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000