EVZ

Raportor al Comisiei Europene pentru Capitală Culturală Europeană: ”Am ales oare orașul nepotrivit?”

Autor: | | 0 Comentarii | 968 Vizualizari

Peste o săptămână timișorenii sunt invitați să cunoască detaliat programul pentru anul în curs al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană. ”Veniti sa cunoasteti Timișoara 2021, sa va spunem cum lucram, transparent, deschis si onest si sa gasiti oportunitati de colaborare si implicare. Marti, 13 februarie la ora 17:00 va avea loc prezentarea Programului pentru anul 2018 la Universitatea de Vest din Timisoara (B-dul Vasile Parvan nr.4), Aula Magna”, a scris, pe Facebook, Simona Neumann, președintele organizației. Și-au anunțat participarea institutii de cultura, organizatii independente si civice, oameni de afaceri, universitari. ”Acest proiect a fost, este si va ramane al comunitatii timisorene conexate la Europa”, a mai completat Neumann.

Prezentartea are loc în contextul unei serii de discuții prin care importanți reprezentanți ai vieții culturale din Timișoara au comentat pe marginea lipsei de transparență a ATCCE în cee ace privește programele propuse sau cheltuirea resurselor. De asemeena, mai multe ONG-uri active în mediul cultural sunt nemulțumite de lipsa unui dialog concret, în timp ce în discuție s-a adus inclusive componența board-ului asociației.

Toate aceste discuții au ajuns și la cunoșțtința membrilor juriului de la Bruxelles care au decis ca Timișoara să fie proiectul câștigătort din partea României în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Agnieszka Wlazel, membru în juriul care a acordat Timişoarei titlul, numită de Comisia Europeană raportor, şi-a exprimat public susţinerea pentru Simona Neumann, promițându-i, într-o discuţie pe Facebook, că va monitoriza toate comisiile de monitorizare pe care le va înfiinţa Primăria Timişoara pentru a supraveghea activitatea asociaţiei. ”Vă vom monitoriza pe voi și vom monitoriza și câte comisii de monitorizare sunt, și cum vă monitorizează și cum vă țin atât de ocupați încât nu veți mai putea monitoriza decât comisiile de monitorizare”, a scris Agnieszka Wlazel, care, de la Bruxelles monitorizează activitatea Timișoara 2021. „Aparent, nu suntem de încredere. Am ales oare orașul nepotrivit? Enunțul de mai sus este o glumă, dar în același timp nu este”, a mai notat Wlazel, încheind cu sfatul de a-l invita pe primar la discuție între reprezentanții Timișoara 2021 și corpul de monitorizare de la nivel european.

Concluziile primarului

Pe de altă parte, primarul Nicolae Robu a comunicat, tot pe Facebook, ce concluzii a tras el în urma întâlnirii de luni cu oamenii de cultură și reprezentanții ATCCE.

”1. Se impune o mai bună comunicare și deschidere din partea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

2. Se impune implicarea în proiectul ”Timișoara –Capitală Culturală a Europei în 2021” a personalităților culturale ale orașului, atât în componenta acestuia asumată prin dosarul de candidatură și, prin urmare, gestionată nemijlocit de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cât și în cea complementară, gestionată direct de Primărie

3. Se impune crearea, pe lângă Primărie, a unei Comisii de Etică a proiectului ”Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021”

4. Se impune crearea, pe lângă Primărie, a unui Consiliu Consultativ privind proiectul ”Timișoara –Capitală Culturală a Europei în 2021”

5. Se impune crearea, pe lângă Primărie, a unui Consiliu de Coordonare Interinstituțională și Monitorizare Locală privind proiectul ”Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021”

6. Se impune întocmirea semestrială a câte unui raport de activitate / contribuții la proiect a membrilor Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

7. Se impune definirea de obligații concrete pentru membrii Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și deschiderea ei spre noi membri, cu asumarea implicită de către aceștia a obligațiilor în vigoare

8. Se impune focalizarea mai pronunțată, în instanțierea tematicii asumate prin dosarul de candidatură, pe specificitatea zonei și valorificarea mai bună a istoriei locale și a moștenirilor istorice

9. Se impune respectarea, în implicarea în proiectul ”Timișoara –Capitală Culturală a Europei în 2021”, atât la nivelul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cât și la nivelul Primăriei Timișoara, a normelor de etică și a regulilor consacrate privind incompatibilitățile și conflictul de interese

10. Se impune, ca deziderat de principiu, asigurarea continuității în conducerea executivă a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cu corecțiile de rigoare În perioada următoare, voi constitui structurile menționate și voi crea grupuri de comunicare WhatsApp la nivelul fiecăreia în parte, precum și un grup cu toți participanții la reuniunea de ieri care și-au lăsat numărul de telefon. De asemenea, în perioada următoare, voi organiza, pas cu pas, celelalte întâlniri anunțate prin postările mele anterioare pe tema ”Timișoara –Capitală Culturală a Europei în 2021” Numai în unitate putem fi puternici! Numai în unitate –unitate în diversitate, desigur!- putem onora statutul de capitală europeană a culturii! Să fim înțelepți! Și să avem succes!”, a scris Robu pe Facebook.  Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000