EVZ

SACRIFICAREA lui DRAGNEA, ferma de porci, TelDrum și OFENSIVA CODRUȚEI. Mizele lunii august. Editorial de Dan Andronic

Autor: | | 19 Comentarii | 50540 Vizualizari

Liviu Dragnea, drumurile și porcii. Am spus în urmă cu câteva zile că luna august va fi decisivă pentru liderul PSD. Perchezițiile de la TelDrum, asaltul procurorilor la ferma de porci, viitoarea citare la DNA a fiului său, toate evenimentele din ultima vreme duc spre un singur rezultat. Un rezultat căutat de DNA cu bormașina!

Cum adică un „rezultat căutat de DNA cu bormașina”?

Nu este o glumă sau o figură de stil. Personajul-cheie din afacerea TelDrum, administratorul Petre Pitiș, audiat săptămâna trecută toată noaptea la DNA avea mandatul de reținere scris. Percheziția domiciliară s-a făcut inclusiv prin găurirea pereților cu bormașina ca să vadă dacă nu ascunde documente prin pereți. N-au găsit nimic. Așa că i-au dat drumul. Era doar începutul…

Înainte avuseseră loc perchezițiile la guvern care potrivit informațiilor mele au vizat și biroul secretarului general al Guvernului în strânsă legătură cu acte legate de TelDrum. 

Este evident că zilele acestea asistăm la o bătălie dură împotriva liderului PSD Liviu Dragnea. Nu-mi este simpatic deloc. Îl consider alături de Victor Ponta, unul din cei care au pus umărul la edificarea Operațiunii „Noi suntem Statul!”, sperând că prin prietenia, tenisul și șprițurile cu George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea, Laura Codruța Kovesi va beneficia de protecție. Și lucrurile au stat o lungă perioadă așa, 2010-2014. În timpul lui Traian Băsescu. Chiar și după alegerile prezidențiale din 2014, părea că mecanismul funcționează. Până de curând. Ce s-a schimbat?

Rând pe rând au dispărut piese din angrenaj. George Maior, “creierul”, a fost înlăturat de la conducerea SRI și trimis la Washington, unde s-a descurcat foarte bine. Gabriel Oprea a fost executat pe niște dosare amețite, numai bune să-l țină ocupat și tăcut, Victor Ponta la fel, rămăsese Liviu Dragnea. Nu-i ajunsese avertismentul din Dosarul Refrendumului, câștigase și alegerile parlamentare, veneau prezidențialele…

Însă, părerea mea este că cea mai importantă schimbare s-a produs în SRI. Mandatul directorului Eduard Hellvig a fost marcat până în acest moment de scoaterea și curățarea serviciului de modul de lucru tip Binom, în care activitatea era aproape subordonată DNA. Interceptările pe mandat de siguranță națională și notele informative erau transformate în rechizitorii asumate de DNA. După care în comunicat apărea sintagma: DNA virgulă cu sprijinul SRI. 

Trecerea în rezervă a generalului cu trei stele Florian Coldea a lipsit-o pe Laura Codruța Kovesi de cel mai important aliat. Resursele SRI puse la dispoziția DNA însemnau enorm. De la rețeaua de ziariști acoperiți până la monitorizările informative, toate făceau ca lupta anti-corupție să pară spectaculoasă. Până și agenția de PR care se ocupa pro-bono de imaginea SRI era, la un moment dat, comună. Avocați care făceau un du-te vino între sediul din Pădure și cel din Știrbei Vodă erau o realitate cotidiană, care dădea un anumit confort unor viitori denunțători. 

Lupta mergea înainte, sub atenta coordonare a celor doi, Florin și Codruța. Liderii politici, ziariștii, oamenii de afaceri cădeau rând pe rând în mecanismul de tip bielă-manivelă, iar inventarea “câmpului tactic” nu făcea altceva decât să asigure o condamnare sigură. Cu judecători apropiați Operațiunii „Noi suntem Statul!”, șantajați cu documente sustrase din Arhiva SIPA sau cu unele mai noi, nici nu mai aveai nevoie de avocat. Vedeai cine te judecă și înțelegeai care-i rezultatul.

Numai că, așa cum spuneam, denunțarea unilaterală de către SRI a tuturor protocoalelor de colaborare cu instituțiile de forță a avut un efect imediat. Lupta anti-corupție s-a fâsâit, n-au mai existat dosare spectaculoase, iar așa cum recunoștea Laura Codruța Kovesi, DNA are nevoie de ceva nume de miniștri cu care să iasă în public lunar. Ca și Daenerys Targaryen, Kovesi stă călare pe un dragon căruia trebuie să-i dea de mâncare zilnic, ca să nu o mănânce pe ea. 

În acest mecanism a picat Liviu Dragnea. Aș spune că pur și simplu i-a venit sorocul, pentru că despre subiectul Brazilia, TelDrum se știe de ani de zile. Investigația RISE Project a fost doar pretextul de care avea nevoie DNA ca să cerceteze din nou ceea ce mai cercetaseră.

Liviu Dragnea nu este un lider bătăios, dar va fi silit să se bată pentru viața lui. Și a familiei lui. Laura Codruța Kovesi îi va aplica aceeași matrice ca și celorlalți. În ciuda faptului că la un moment dat o mângâia pe ghips. 

Nu tandrețea este cheia întregii afaceri. Așa cum îmi spunea unul din liderii Operațiunii “Noi suntem Statul!”, singura soluție corectă este cea legislativă. Dar, din păcate, în zona Parlamentului și a Guvernului funcționează extrem de bine sentimentul FRICII. 

Așa că teroarea se va intensifica, iar căldura lunii august va fi greu de suportat pentru unii.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000