EVZ

Scandal la Colentina. Pacienții au făcut memoriu la Iohannis pentru Secția de Hematologie! Managerul interimar e posibil să fi demis directorul economic al spitalului

Scandalul de la Spitalul Colentina se extinde.
Autor: | | 0 Comentarii | 961 Vizualizari

Mai multe asociații de pacienți au făcut un memoriu către Președintele Klaus Iohannis, alți demnitari și instituțiile abilitate, prin care cer ca managerul interimar Silvi Ifrim să fie oprită din campania ei de distrugere a secțiilor performante din Spitalul Colentina. De cealaltă parte a baricadei, managerul interimar se pare că apelează la tot felul de tertipuri pentru a-i distruge pe medicii, dar și alți angajați ai spitalului, care au avut curajul să-i spună că greșește și că aduce prejudicii Spitalul.

Scandalul de la Spitalul Colentina e departe de a se fi terminat, ba chiar excaladează! După ce ieri, dr. Ionuț Gobej. Dr. Lelia Iliescu și dr. Dorin Bică au susținut o conferință de presă, iritată peste măsură, dr. Silvi Ifrim – managerul interimar, se pare că ar fi convocat un Consiliul de Administrație, sărind peste prevederea legală care spune că astfel de ședințe trebuie anunțate cu cinci zile înainte, după cum notează bucurestifm.ro.

Ba mai mult, această întrunire nici n-ar fi întrunit cvorumul necesar, fapt ce ar fi fost ignorat de manager. În timpul acestei „ședințe”, se pare că directorul economic al Spitalului Colentina ar fi fost demis din această funcție, și retrogradat la cea de șef de departament.

Tot în cadrul ședinței sus-menționate, se pare că s-ar fi decis ca medicii care au avut „tupeul” să spună public adevărul să fie „băgați” în Consiliul de Etică pentru că – vezi-Doamne – ar fi adus prejudicii de imagine spitalului.

Atac la secția de Hematologie

Pe de altă parte, după cum EVZ arăta în ultimele zile, întâi, „atacul” managementului interimar a fost la secția de Neurochirugie și la cea de ATI1 – cea care are cel mai mare deficit de personal, lucrând cu o treime din angajații pe care ar trebui să-i abă. Acum vine rândul Secției de Hematologie, de care depinde viața a mii de pacienți cu boli grave.

Asupra acestui „atac” atrag atenția șapte asociații de pacienți, care au făcut un memoriu. Este vorba de: Asociația Prietenii lui Adrian, condusă de Alexandra Bârsan; Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România, reprezentată de Nicolae Oniga; Asociaţia Națională pentru Protecția Pacienților – ANPP,  reprezentată legal de Vasile Barbu; Asociația Română Împotriva Leucemiei – A.R.I.L., reprezentată de Monica Bunaciu; Asociația Bolnavilor de Mastocitoză – A.B.M., reprezentată de Aura Cristina Bunoro; Asociația Română de Hemofilie -  A.R.H., reprezentată de Daniel Andrei și Asociația Persoanelor cu Talasemie Majoră – A.PT.M., condusă de Costin-Radu Ganescu.

Semnatarii, care ajută și reprezintă interesele pacienților cu afecțiunil hematologice și hemofilice, atrag atenția (Președintelui României, Avocatului Poporului, Comisiilor pentru Sănătate din Parlament, Guvernului, ministerului Sănătății, Colegiului Medicilor, Primăriei Capitalei și Administrației Spitalelor din București) asupra „intenției abuzive a actualei conduceri interimare a Spitalului Clinic Colentina din București de a restrânge activitatea secției de hematologie, prin reducerea numărului de paturi și a structurii de personal medical, pe motivul nefundamentat că ar fi o secție nesustenabilă”.

Secția în cauză, care este și ea, dezvoltată pe timpul mandatului fostului manager, demis de Gabriela Firea, este inclusă în programele naționale de hemofilie (primește finanțare suplimentară direct de la Ministerul Sănătății. Nu din banii spitalului) și este secție-satelit pentru Spitalul de Urgență Floreasca.

„Legat de sustenabilitate, pacienții îngrijiți în Secția de Hematologie din Spitalul Colentina, au un nivel de îngrijire cu un indice de complexitate (ICM), în general, destul de ridicat, ducând la un venit pe caz rezolvat care acoperă toate cheltuielile specifice, asigurând unității spitalicești un venit suficient, fără să producă împovărare bugetului spitalului. (...) Un indicator grăitor este cel legat de mortalitate. În anul 2016, din cca 2.000 de pacienți îngrijiți, s-au înregistrat 76 decese. Comparativ cu indicatorii de mortalitate specifici la nivel național, indicatorii înregistrați la Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina sunt încurajatori, dătători de speranță și încredere pacienților din România”, atrag atenția asociațiile de pacienți.

Ei spun că managerul interimar Silvi Ifrim distruge șansa la o viață mai bună și mai lungă pentru mii de pacienți cu boli foarte grave/

Prin demersurile anunțate de actualul manager interimar al spitalului, avem în mod justificat și informat temerea că activitatea din Secția de Hematologie a Spitalului va fi afectată grav, iar speranța la viață și încrederea pacienților vor fi spulberate! De ce să distrugem ceva ce merge bine? Este suficient să mergeți să vedeți cum arată holurile secției de hematologie, sunt pline de oameni necăjiți, bolnavi, care vin din București și din toată țara să lupte pentru viața lor. Vin să caute soluții la colectivul profesionist și extraordinar de uman, vin la condiții de spitalizare „ca afară”, reguli de extremă igienă care ajută pacienții cu imunitate scăzută să poată supraviețui. Sunt asigurate condiții optime de siguranță pentru pacient și actul medical, având în vedere profilul pacienților, imunodeprimați, pancitopenici, în curs de chimioterapie”, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți, în memoriul adresat tuturor instituțiilor statului.

Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina s-a dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani, în prezent fiind complet reabilitată, dotată cu 60 paturi, din care 12 paturi în rezerve dedicate izolării pacienților aplazici/septici.

Personalul medical, deși insuficient, este reprezentat de 6 medici hematologi (specialiști și primari, doctori în medicină și doctoranzi), 1 medic hematolog cercetător științific, 1 medic rezident angajat prin concurs pe post, precum și de cadre medicale medii de îngrijire medicală, asigurând în mod eficient linia de gardă Hematologie.

Are posturi aprobate, dar nu le scoate la concurs

Astfel, se poate asigura Serviciul de gardă Hematologie 24/24 de ore cu un nivel ridicat și constant de îngrijire a pacienților, toate acestea cu dăruire și eforturi personale din partea echipei din această secție, deși se poate observa faptul că există o suprasolicitare din partea fiecărei persoane din echipă, pe fondul depășirii normelor de lucru. Precizăm că 2 posturi de medici hematologi care trebuiau scoase la concurs, sunt acum blocate din „grija” acutalului manager interimar, deși Consiliul de Administrație al Spitalului și A.S.S.M.B. au aprobat scoaterea la concurs a acestor posturi la solicitarea fundamentată a fostului manager al spitalului încă din anul trecut”, mai arată asociațiile de pacienți.

Tot ei spun că blocarea posturilor deja aprobate va complica mult lucrurile, dar fiind faptul că în curând un alt medic de la hematologie pleacă din echipă.

„În anul viitor va mai pleca prin pensionare încă un medic important din echipă.  Astfel, în condițiile în care există o supraîncărcare a normelor de lucru pe fiecare medic în parte, fiind cozi infernale la consultații și tratamente, pe fondul anunțului că se va reduce numărul de paturi în Secția de Hematologie, suntem foarte îngrijorați de faptul că va fi afectată destul de grav calitatea actului medical și va fi redus substanțial accesul pacienților la îngrijire medicală specifică, și așa deficitar la nivel local și național. Se strigă ”în gura mare” că ne pleacă medicii buni din țară! Îi oprește cineva? Pe noi cine ne mai tratează în România? Cu un număr de 6 medici la mii de pacienți cu afecțiuni hematologice cu nivel de complexitate ridicat, este prea puțin!”, explică semnatarii memoriului.

Cazuistica anuală a Secției de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina este alcatuită din boli hematologice maligne și nonmaligne, reprezentată atât de leucemii acute (35%) cât și de afecțiuni cronice hematologice (60%) și boli hematologice rare (5%), precum și complicațiile acestora.

„În anul 2015 se constată creșterea semnificativă a adresabilității, pentru toate grupele de vârstă, în Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina, în special pentru patologia hematologică malignă. Astfel, de la începutul anului au fost diagnosticate în secție 130 cazuri noi de leucemie acută, atât mieloblastică cât și limfoblastică, 85 cazuri noi de sindroame mielodisplazice și anemie aplastică (SMD și AA), 50 cazuri noi de boala Hodgkin (BH), 450 cazuri noi de limfoame nonhodgkiniene și leucemie limfatică cronică (LNH și LLC), 85 cazuri noi de mielom multiplu (MM) și 400 cazuri noi de neoplasme mieloproliferative cronice”, se mai arată în memoriul celor șapte asociații de pacienți.

În trecut, România cheltuia sume uriașe, pe formulare E112, pentru tratarea pacienților cu afecțiuni hematologice în străinătate, acum însă, ei beneficiază beneficiază de tratament în țară, notează semnatarii memoriului.

„Secția de Hematologie este implicată în Cercetarea Medicală, prin proiectele de cercetare și prin parteneriatele pe care le deține, interne și internaționale: parteneri în proiectul ICAR MPN precum și în Hematology Necker ATLL. Pentru că în toată țara avem un număr insuficient de secții de hematologie și de specialiști, cu o distribuire teritorială neechilibrată, pacienții cu afecțiuni hematologice grave sunt nevoiți să se deplaseaze la sute de km distanță pentru investigații şi tratament. În aceste condiții ne dorim dezvoltarea Secției de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina, nicidecum restrângerea activității ei. Ne dorim să nu mai fim nevoiți să așteptăm în suferință, cu orele, la ușile spitalelor”, se arată în memoriu.

Dorim să fim respectați cu toții, medici, pacienți și aparținători deopotrivă. Ne dorim să fim ajutați să ne tratăm în țară, să nu mai căutăm vindecarea în alte țări, cu costuri mult mai mari și mai ales dorim ca toți pacienții, indiferent de situația financiară, să aibă o șansă la viață în mod echitabil. Ne dorim să nu mai fim numiți „mortăciuni”, iar dreptul nostru la viață și sănătate să nu mai fie caracterizat ca „o lozincă”, așa cum actualul manager al Spitalului Clinic Colentina a afirmat! Ne arătăm indignarea pentru intenția acualului manager interimar al Spitalului Clinic Colentina de a distruge șansele la viață ale pacienților și vă solicităm să opriți măcelărirea Secției de Hematologie! Vă rugăm să dați șanse de viață oamenilor bolnavi, care sunt din ce în ce mai mulți în această țară!”, solicită asociațiile de pacienți. Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000